Avatar @ZaczytanywKsiazkach

Zaczytany w Książkach

@ZaczytanywKsiazkach
Kanapowicz od 7 lat.
{} Napisz wiadomość
Kanapowicz od 7 lat.

Recenzje książek

26 recenzji

Opowieść o poszukiwaniu własnej tożsamości

17.02.2015

Tytuł: Nina, prawdziwa historia Autor: Ewelina Rubinstein Wydawnictwo: Psychoskok Data wydania: 16 października 2014 Liczba stron: 128 Ewelina Rubinstein – dziennikarka, prawnicza. Urodzona w Zgorzelcu. Ukończyła studia prawnicze w Warszawie i tam stawiała swoje pierwsze kroki jako dziennikarka. Od ponad roku związana na stałe z lokalnym dwutygodni... {} Recenzja książki Nina, prawdziwa historia

Przejście graniczne

14.02.2015

Tytuł: Przejście graniczne Autor: Tadeusz Rawa Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls Rok wydania: 2008 Liczba stron: 60 Tadeusz Rawa – dziennikarz i tłumacz, który urodził się w 1959 roku we Włodawie. Studiował filologię skandynawską na Uniwersytecie Gdańskim. Od 1982 roku mieszka w Szwecji. W latach 90. po ukończeniu studiów dziennikarskich w Um... {} Recenzja książki Przejście graniczne

Gdy trzeba stawić czoło tajemnicy z przeszłości...

7.02.2015

Tytuł: Skald: Karmiciel kruków Autor: Łukasz Malinowski Wydawnictwo: Instytut Wydawniczy Erica Data wydania: 13 czerwca 2013 Liczba stron: 421 Łukasz Malinowski - urodził się w 1983 roku. Pisarz, historyk i publicysta. Autor opracowań naukowych i cyklu powieściowego Skald, osadzonego w X-wiecznej Europie. Oczy nie zapominają. Opis z okładki: X... {} Recenzja książki Skald. Karmiciel kruków

Jedna z najważniejszych książek XX wieku, którą napisała trzynastolatka.

31.01.2015

Tytuł: Dziennik Autor: Anne Frank Wydawnictwo: Znak Data wydania: 14 stycznia 2015 Liczba stron: 315 Anne Frank urodzona 12 czerwca 1929r., we Frankfurcie, przeniosła się do Amsterdamu w wyniku objęcia władzy przez Hitlera. Jej rodzina ponad dwa lata ukrywała się w oficynie. Nastolatka prowadziła dziennik. Wraz z siostrą najprawdopodobniej umar... {} Recenzja książki Dziennik

Zobacz, jak powstaje legenda

24.01.2015

Tytuł: The Walking Dead: Narodziny Gubernatora (wydanie 2) Autor: Robert Kirkman & Jay Bonansinga Wydawnictwo: Sine Qua Non Ilość stron: 334 Data wydania: 19 lutego 2014 Robert Kirkman twórca znanych na cały świat komiksów z serii The Walking Dead. Jay Bonansinga to jeden z najbardziej pomysłowych twórców thrillerów. Jego powieści Perfect Victi... {} Recenzja książki Narodziny Gubernatora

Gdy trop prowadzi w przeszłość

17.01.2015

Tytuł: Syrenka Autor: Camilla Läckberg Wydawnictwo: Czarna owca Data wydania: 5 czerwca 2013 Liczba stron: 486 Camilla Läckberg to jedna z najciekawszych szwedzkich pisarek, autorka sagi o Fjällbace, dwóch książek kulinarnych oraz książeczek dla dzieci. Uznawana jest za mistrzynię skandynawskiego kryminału. Szósta część bestsellerowej sagi o Fjäl... {} Recenzja książki Syrenka

Strach

13.01.2015

Tytuł: Strach. Opowiadania kresowe. Autor: Stanisław Srokowski Wydawnictwo: Fronda Liczba stron: 251 Rok wydania: 2014 Stanisław Srokowski to urodzony w 1936 roku w Hnilczu znany prozaik, poeta i dramaturg, autor m.in. słynnej trylogii kresowej Ukraiński kochanek, Zdrada i Ślepcy idą do nieba. Za tom opowiadań kresowych Nienawiść został wyróżnio... {} Recenzja książki Strach. Opowiadania kresowe

Inwazja na Warszawę

9.01.2015

Tytuł: Infekcja Autor: Andrzej Wardziak Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza Liczna stron: 478 Data wydania: 31 października 2013 Andrzej Wardziak - urodzony w 1985 roku, z wykształcenia tłumacz języka angielskiego, jednak nie pracujący w zawodzie. Infekcja to jego debiut literacki. Zamieszkuje Warszawski Ursynów Język utworu jest lekki, styl... {} Recenzja książki Infekcja

Prawdziwa historia Krwawego Steve'a

3.01.2015

Tytuł: Narodziny zła Autor: Dawid Waszak Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza Data wydania: 20 czerwca 2013 Liczba stron: 78 Dawid Waszak to młody autor, który urodził się w 1989 roku w Jarocinie. Poza pisaniem interesuje się muzyką, filmem i motoryzacją. Jego drugą powieścią jest O tym, który raz już umarł. Język utworu jest lekki, przyj... {} Recenzja książki Narodziny zła

Książka, jakiej świat nie widział!

25.12.2014

W Ziemię uderza seria meteorytów. Tylko garstka jest świadoma tego, co to oznacza... W ich żyłach płynie krew starożytnych cywilizacji. W ich umysłach odzywa się głośne wezwanie. W ich rękach znajduje się los świata. Nie mają nadprzyrodzonych zdolności. Nie potrafią latać, nie posługują się magią. Od dziecka szkolono ich, by stali się zabójcami ... {} Recenzja książki Endgame. Wezwanie

Na krawędzi

25.12.2014

Damian to ofiara losu, historii i złych decyzji, dla której irlandzki raj epoki boomu budowlanego staje się szybko piekłem na Ziemi, uwalniającym demony przeszłości. A tych dręczy Damiana niemało: alkoholizm, seksualne perwersje i młodzieńcza fascynacja satanizmem jedynie otwierają ich listę. Zirytowany jałowym życiem, wpada w kolejny pijacki ciąg... {} Recenzja książki Na krawędzi

Sąd Ostateczny

25.12.2014

Emil Żądło, który zrezygnował z pracy w policji na rzecz dziennikarstwa, przeżywa kryzys. Kryzys wieloraki: związany z pracą, z brakiem natchnienia na nowy artykuł, z finansami, z uczuciami, z życiem w ogóle... Za ostatnie pieniądze kupuje alkohol i papierosy, nie ma siły wstać z łóżka i wziąć się w garść, a na dodatek jego była żona utrudnia mu k... {} Recenzja książki Sąd ostateczny

Tylko szaleniec może stawić czoła szaleńcowi.

25.12.2014

To miała być zwykła akcja nowojorskiej policji. Kiedy jednak ginie partner Johna Tallowa, a on sam odkrywa niepokojącą kolekcję broni w mieszkaniu 3A w starej kamienicy przy Pearl Street, otwiera się puszka pandory... Każdy pistolet i każdy karabin jest inny, nie ma dwóch takich samych egzemplarzy. Z każdej broni zabito jedną osobę, a z braku dowo... {} Recenzja książki Wzorzec zbrodni

USA jakich nie znał świat!

25.12.2014

Stany Zjednoczone nie są krajem idealnym. Mit o tym, że dolary leżą na ulicy i trzeba się tylko schylić, żeby je podnieść, odszedł siną dal do przeszłości. Ludzie pracują tu niezwykle ciężko, żeby związać koniec z końcem, a mimo tych kłopotów i przeciwności losu jest tu fajnie. Warto spróbować, choć początki są bardzo, bardzo trudne. Marcin Wrona... {} Recenzja książki Wrony w Ameryce

Być zwyciężonym i nie ulec - to zwycięstwo

25.12.2014

Posłuchajcie opowiadania o Alku, Rudym, Zośce i kilku innych cudownych ludziach, o niezapomnianych czasach 1939–1943 roku, o czasach bohaterstwa i grozy". Tak zaczyna się opowieść o Bohaterach Szarych Szeregów, o czasach miłości, walki, śmierci. Młodzi przyjaciele, harcerze i maturzyści warszawskiego liceum wkraczają w dorosłość w dramatycznym okre... {} Recenzja książki Kamienie na szaniec

Tami z krainy pięknych koni

25.12.2014

Tami z Krainy Pięknych Koni to baśń opowiadająca o przygodach trójki dzieci, które mieszkają w krainie zwanej Kapadoclandią. Zazwyczaj nudne w tym regionie wakacje niespodziewanie zamieniają się w niezapomniane dni, pełne zaskakujących sytuacji... Renata Teresa Klamerus z domu Owczarek urodziła się w Bydgoszczy. Ukończyła studia dzienne na Wydz... {} Recenzja książki Tami z Krainy Pięknych Koni

Wyspa na Prerii

25.12.2014

Dotychczas pisałem książki o Indianach z Amazonii – było dziko i egzotycznie. Ta jest o kowbojach z Arizony, i też będzie dziko i egzotycznie. Południe Stanów Zjednoczonych oraz dawny Dziki Zachód są zupełnie inne niż Nowy Jork, Chicago czy Kalifornia. Styl życia na prerii zadziwia nawet tych, którzy dobrze znają Amerykę. Wojciech Cejrowski - ant... {} Recenzja książki Wyspa na prerii

Jakie tajemnice z przeszłości mogą tłumaczyć dzisiejsze złe postępki?

25.12.2014

Jakie tajemnice z przeszłości mogą tłumaczyć dzisiejsze złe postępki? Dlaczego matka Eriki Falck wśród rupieci na strychu zachowała hitlerowski medal? To pytanie nie daje spokoju Erice, która postanawia odwiedzić emerytowanego nauczyciela, aby dowiedzieć się czegoś więcej o tym medalu. Jednak mężczyzna zachowuje się dziwnie, nie potrafi odpowiedzi... {} Recenzja książki Niemiecki bękart

Musi się zmierzyć z bolesną przeszłością...

25.12.2014

Policja w Tanumshede bada wypadek samochodowy. To, co wygląda na tragiczne zdarzenie, po kolejnym, podobnym wypadku zaczyna budzić podejrzenia. Policja ma pełne ręce roboty, tym bardziej, że w mieście kręcony jest telewizyjny reality show. Obecność kamer podsyca tylko konflikt między "gwiazdami" a miejscową społecznością. Pogoń za zabójcą oraz pro... {} Recenzja książki Ofiara losu

Odpowiedzi należy szukać w odległej przeszłości..

25.12.2014

Jest październikowy poranek. Rybak Frans Bengtsson wypłynął łódką, aby opróżnić więcierze, które zostawił na homary. Przy ostatnim coś się mocno zacina. Frans przeczuwa, że nie będzie to zwykły połów, i nie myli się – w siatce więcierza tkwi ciało dziewczynki. Patrik Hedström i jego koledzy z komisariatu w Tanumshede mają do rozwikłania kolejną sk... {} Recenzja książki Kamieniarz

Prawda okazuje się okrutniejsza, niż ktokolwiek mógłby przypuszczać...

25.12.2014

Policjanci z komisariatu w Tanumschede dostają informację, że mały chłopiec, który o poranku wymknął się z domu, znalazł nagie ciało martwej kobiety. Muszą połączyć dwie sprawy - morderstwo w Wąwozie Królewskim oraz zaginięcie dwóch dziewczyn przed dwudziestu pięciu laty. Druga część bestsellerowej sagi o Fjällbace. Camilla Läckberg to współcze... {} Recenzja książki Kaznodzieja

Mroczna tajemnica z przeszłości...

25.12.2014

Gdy w spokojnym miasteczku Fjällbacka na zachodnim wybrzeżu Szwecji zostaje znaleziona martwa Aleksandra Wijkner, wszystko wskazuje na to, że popełniła samobójstwo. Matka kobiety ma jednak wątpliwości i prosi przyjaciółkę córki z dzieciństwa, pisarkę Erikę Falck, żeby przyjrzała się tej tragedii. Erika wspólnie z Patrikiem Hedströmem, kolegą z mło... {} Recenzja książki Księżniczka z lodu

Turkusowe Szale

25.12.2014

Polacy patrolują brytyjskie niebo po zmroku, za dnia zmagając się z szeregiem problemów – aklimatyzacją pośród "herbaciarzy", przestarzałymi samolotami, brakiem zaufania i... barierami językowymi utrudniającymi podrywanie Brytyjek w rozlicznych pubach. Ich maszyny nazywane są latającymi trumnami, ale mimo to Polacy niczego nie pragną bardziej niż ... {} Recenzja książki Turkusowe szale

"Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie".

25.12.2014

Czarny Anioł trzymał Avego zakrzywionymi szponami i uśmiechał się. Drugą ręką wyrwał mu puszyste, złotobiałe pióra. Ave spadł na Ziemię w głębi lasu dokładnie w tej samej sekundzie, w której mała Ewa wpadła do głębokiego kłusowniczego dołu. Jeszcze jedna ludzka Istota, tracąc Anioła Stróża, została skazana na kaprysy losu. Dorota Terakowska, a wł... {} Recenzja książki Tam gdzie spadają Anioły

Narodziny i śmierć legendy

25.12.2014

Przed wiekami dwunastu wojowników stoczyło wielką bitwę. Wszyscy polegli, lecz uwolnili od krwiożerczych bestii Dolinę, która do dziś jest spokojnym domem ich potomków - jeśli tylko nie przekroczą linii kurhanów... Jonathan Stroud to autor bestsellerowej Trylogii Bartimaeusa (Amulet z Samarkandy, Oko Golema, Wrota Ptolemeusza) sprzedanej w Wielki... {} Recenzja książki Herosi z Doliny

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl