Avatar @asiaczytasia

Asia czytasia

@asiaczytasia
2 obserwujących.
Kanapowicz od 8 miesięcy. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.
{} asia_czytasia
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
Kanapowicz od 8 miesięcy. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.

Recenzje książek

127 recenzji, w tym 18 recenzji wyróżnionych przez redakcję
Książka Zero waste. 101 sposobów na życie w zgodzie z naturą

Recycling nie wystarczy

Kathryn Kellogg

Recycling nie wystarczy

22.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Skutkiem ubocznym dobrobytu są tony śmieci. Po co coś naprawiać, skoro stać nas na nowy egzemplarz, a czasami koszty naprawy przekraczają jego wartość. Kathryn Kellogg zachęca nas do zastanowienia się nad ilością śmieci, które produkujemy. Głośno przypomina o tym, że jeszcze nie wynaleziono czarodziejskiej różdżki, która sprawi, że odpady znikną. ... {} Recenzja książki Zero waste. 101 sposobów na życie w zgodzie z naturą

Książka Latający słoń / Dzieci księżyca

Wojna i jej fronty

Boris Akunin ...

Wojna i jej fronty

{} WYBÓR REDAKCJI
20.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojna toczy się na różnych frontach - na ziemi, na morzu, na niebie. Również na tzw. backstage'u , wśród niemundurowych, mogą mieć miejsce wydarzenia istotne dla prowadzenia konfliktu. UWAGA, opis kolejnych części cyklu może zdradzać zakończenie poprzednich. "Latający słoń" przedstawia kulisy podniebnych działań wojennych. Rosyjskiemu lotnictwu ... {} Recenzja książki Latający słoń / Dzieci księżyca

Książka Głosownik, czyli odjechany dziennik Staszka Juraszka

Z nudy rodzą się dobre pomysły

Paweł Maj

Z nudy rodzą się dobre pomysły

{} WYBÓR REDAKCJI
20.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sylwia z bloga @kreatywne_macierzynstwo powiedziała, kiedyś bardzo interesującą rzecz, że my opiekunowie panicznie boi my się nudy i nie pozwalamy na nią naszym dzieciom. A to właśnie z nudy rodzi się kreatywność i właśnie z nudy powstał tytułowy "Głosownik". Cóż to takiego? Fabuła Rodzice zabierają Staszkowi laptopa i chłopiec musi znaleźć sobie... {} Recenzja książki Głosownik, czyli odjechany dziennik Staszka Juraszka

Książka Twardy, Zimny, Martwy

Chcieliśmy być piękni i wiecznie młodzi, a sprowadziliśmy apokalipsę

Marcin Pełka

Chcieliśmy być piękni i wiecznie młodzi, a sprowadziliśmy apokalipsę

19.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nasze mózgi są zaprogramowane pozytywnie. Wierzymy, że przyszłość przyniesie coś lepszego niż mamy teraz. Wierzymy, że nauka proponuje rozwiązania, które pozwolą ludom żyć dłużej, lepiej, szczęśliwiej. Nie bierzemy pod uwagę, ze przyszłość wymknie się spod kontroli@Link. Jaki przymiotnik będzie wtedy do ciebie pasował: twardy, zimny czy martwy? ... {} Recenzja książki Twardy, Zimny, Martwy

Książka Odwrócone role

A na drugie danie poproszę stek z Marioli

Sylwia Łabas

A na drugie danie poproszę stek z Marioli

6.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętam, jak kiedyś w TV dziecko zapytane skąd się bierze mleko, odpowiedziało, że ze sklepu. W taki sposób przeciętny konsument postrzega większość produktów spożywczych. Jogurt, wędlinka, kurczak jest na wyciągnięcie ręki. Kiedy kupujemy, nie zastanawiamy się, skąd ten produkt się wziął. Nie myślimy o istocie, która straciła życie, aby zaspokoi... {} Recenzja książki Odwrócone role

Książka Bike'owa podróż. Z Sydney do Szczecina cz.1

Rowerem przez świat

Daniel Kocuj

Rowerem przez świat

6.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nawet najbardziej niewinne hobby może sprowadzić nas na manowce. Pozwolę sobie zacytować początek książki Bike'owa podróż z Sydney do Szczecina cz. I: "Czytanie książek bywa niebezpieczne. To przez kontakt z książką zaraziłem się „cyklozą”. Czytając o przygodach polskich podróżników, zacząłem fantazjować."[1] Daniel Kocuj zrobił duży krok od marze... {} Recenzja książki Bike'owa podróż. Z Sydney do Szczecina cz.1

Książka Syn

Piętno Syna

Jo Nesbø

Piętno Syna

{} WYBÓR REDAKCJI
2.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

SYN, krótkie słowo, zaledwie trzy litery, a ma ogromną moc. Może do czegoś zobowiązywać, może być piętnem lub ciężarem, może otworzyć drogę do kariery itd. Bycie SYNEM to zaszczyt, ale również obowiązek. Fabuła Państwo to najlepiej strzeżone więzienie w Oslo. Odsiaduje w nim wyrok młody narkoman, Sonny Lofthus. Chłopak jest synem skorumpowanego p... {} Recenzja książki Syn

Książka Handlarze kosmosem

Czy stać nas na konsumpcję?

Frederik Pohl ...

Czy stać nas na konsumpcję?

{} WYBÓR REDAKCJI
30.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznacie, że lubimy kupować. Ubrania, przekąski, rozrywka – myślę, że każdy znajdzie swój garnuszek, do którego wrzuca pieniądze. Konsumpcja ma się świetnie, a napędza ją reklama. Eksperci dwoją się i troją, aby uzmysłowić konsumentowi, że bez tej rzeczy nie może żyć. Fabuła Ziemia nie daje rady pomieścić i wyżywić ludzi. Bogactwa naturalne się... {} Recenzja książki Handlarze kosmosem

Książka Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem

Lekarz idealny

Oliver Sacks ...

Lekarz idealny

28.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Oliver Wolf Sacks (1933 – 2015) był to lekarz neurolog. Napisał wiele książek o charakterze naukowym i popularnonaukowym, ale chyba najbardziej znana to "Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem" (1985). Tytuł ten kojarzyłam chyba od momentu, kiedy zaczęłam czytać dorosłe książki, chociaż, muszę się przyznać, długo nie miałam pojęcia o czy... {} Recenzja książki Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem

Książka Zaproszenie na śmierć

Kryminał w garniturze

Alfred Siatecki

Kryminał w garniturze

{} WYBÓR REDAKCJI
28.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest grupa czytelników, która uważa, że kryminały schodzą na psy. Jest w nich tylko epatowanie przemocą. Dlatego chciałam zaproponować im coś bardziej ułożonego. Oczywiście jakaś zbrodnia być musi, może ktoś zostanie porwany, może kogoś okradną albo zabiją, to jednak kryminał. Fabuła Historia rozpoczyna się od odwiedzin strażniczek leśnych na imp... {} Recenzja książki Zaproszenie na śmierć

Książka Gwiazda Północy, Gwiazda Południa

Babskie "Mission Impossible"

Joanna Lampka

Babskie "Mission Impossible"

27.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Babskie "Mission Impossibe" muśnięte słońcem z plaż "Słonecznego patrolu", z domieszką błękitnej krwi to skojarzenia, jakie przyniosła mi lektura książki "Gwiazda Północy, Gwiazda Południa". Jak, już na wstępie, możecie zauważyć Joanna Lampka to kobieta o bujnej wyobraźni. Fabuła Na kontynencie zachodnim trwa wojna pomiędzy Królestwem Żeglarzy a ... {} Recenzja książki Gwiazda Północy, Gwiazda Południa

Książka Gra

W tej grze stawką są uczucia

Augusta Docher

W tej grze stawką są uczucia

{} WYBÓR REDAKCJI
18.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wszystko zaczęło się od zakładu. W poszukiwaniu rozrywki nie liczyli się z niczym i z nikim. Nie zastanawiali się, że zniszczą komuś reputację, obrażą, zranią. Nie przejmowali się uczuciami swoich ofiar. Liczyła się adrenalina i dobra zabawa. Fabuła Paryż. Sebastian, wyrachowany amant, zakłada się ze swoją przyjaciółką Isabelle. Rzecz rozbija się... {} Recenzja książki Gra

Książka Wczorajsza róża, tom 2 -Nic nie łamie tak jak serce

Magda i Krzysiek, ciąg dalszy.

Daria Rajda

Magda i Krzysiek, ciąg dalszy.

13.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czytanie "Wczorajszej róży" było nieco masochistyczną, ale jednak przyjemnością. Stwierdziłam, że skro mam obie części, to sprawdzę jak potoczyły się losy Magdy i Krzyśka. Czy było lepiej czy gorzej? Czy znowu wymsknęło mi się jakieś niecenzuralne słowo? Zapraszam do przeczytania recenzji. Fabuła Magda wpada w poważne tarapaty. Naraziła się groźn... {} Recenzja książki Wczorajsza róża, tom 2 -Nic nie łamie tak jak serce

Książka Galapagos

Teoria ewolucji wg Kurta Vonneguta

Kurt Vonnegut

Teoria ewolucji wg Kurta Vonneguta

13.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto ma ochotę wziąć udział w "Przyrodniczej wyprawie stulecia?" Jeżeli się zapisaliście, brawo, najprawdopodobniej przyczynicie się do przetrwania gatunku ludzkiego. Jeżeli nie skorzystaliście z oferty, przykro mi, wasz materiał genetyczny nie zostanie dalej przekazany. Fabuła Rok 1986. Wybucha wielki kryzys finansowy. Pieniądze to w zasadzie bez... {} Recenzja książki Galapagos

Książka Selfie ze stolemem

Pstryk, na pamiątkę!

Krzysztof Kochański ...

Pstryk, na pamiątkę!

9.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stolemy to postacie z kaszubskich legend. Są to olbrzymy zamieszkujące lasy. Lubią chłód, przeciągi i ciemność. Podobno światło słoneczne zamienia je w głazy, więc muszą bardzo uważać, żeby zawsze wrócić do domu przed wschodem słońca. Fabuła Młody Stolem o imieniu Stolko mieszka w jaskini wraz z rodzicami i babcią. Czuje się trochę samotny, bo są... {} Recenzja książki Selfie ze stolemem

Książka Pociąg

"Wsiąść do pociągu byle jakiego..."

Iza Maciejewska

"Wsiąść do pociągu byle jakiego..."

8.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." śpiewa beztrosko cała Polska z panią Marylą Rodowicz. Dla Ewy, bohaterki książki "Pociąg", kupno biletu gdziekolwiek, było ucieczką, jedyną drogą wyjścia z beznadziejnej sytuacji. Pociąg w nieznane okazał się transportem do nowego, lepszego życia. Fabuła Ewa traci w pożarze córeczkę. Mąż obwinia ją o stratę, bo... {} Recenzja książki Pociąg

Książka Wojownik Altaii

Miecz i magia ramię w ramię

Robert Jordan

Miecz i magia ramię w ramię

5.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś zawędrujemy na Rozłogi. Nieprzychylne miejsce, gdzie brak wody, a na ludzi polują zęboraki. Znajdziemy tam myśliwsko- koczownicze plemiona m.in. Altaii. W ich namiotach poznamy brutalnych kawalerów miecza (a raczej lancy) oraz uczone w sztuce magicznej Siostry Mądrości. Fabuła Głównym bohaterem powieści i tytułowym wojownikiem jest lord... {} Recenzja książki Wojownik Altaii

Książka Sztuka morderstwa

Granice sztuki

Michael White

Granice sztuki

2.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sztuka przybiera różne formy. Od pięknych, które zapierają nam dech w piersiach, po odrażające lub dziwne. Pomału przestają dziwić nas dzieła typu kupa w słoiku. Wywołują śmiech lub niesmak, ale na dłuższą metę są to ekspozycje niegroźne. Jak daleko ma prawo posunąć się artysta w wyrażaniu siebie? Czy tortury lub morderstwo mogą być usprawiedliwie... {} Recenzja książki Sztuka morderstwa

Książka Zanim odszedł

Jak siostry

Edyta Świętek

Jak siostry

1.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio miałam ogromną ochotę przeczytać jakąś nieprzekombinowaną obyczajówkę. W takim nastroju spotkałam Edytę Świętek i jej najnowszą książkę "Zanim odszedł". Oczekiwałam spokojnej i komfortowej lektury, a ta powieść, na pierwszy rzut oka, taka się wydawała. Fabuła Karolina przeżyła osobistą tragedie. Ukojenie przyniosło jej pisanie, a jako au... {} Recenzja książki Zanim odszedł

Książka Od mikmaka do zazuli. Atlas regionalizmów dla dzieci

Dziwnie gadają w Polsce

Michał Rusinek

Dziwnie gadają w Polsce

30.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyjrzymy się dzisiaj słowu mówionemu, a dokładniej mowie potocznej. Każdy region Polski ma takie słówka, zwroty, które są dla niego charakterystyczne i nie zawsze zrozumiałe dla przyjezdnych. U nas w Toruniu jest np. sławne „Jo”, które jest krótkie, ale ma wiele znaczeń. Michał Rusinek pozbierał różne regionalizmy i przy współpracy z wydawnictwe... {} Recenzja książki Od mikmaka do zazuli. Atlas regionalizmów dla dzieci

Książka Ucieczka z Krainy Czarów. Prawdziwa historia Królowej Kier

Niekochane serduszko

Elisa Puricelli Guerra ...

Niekochane serduszko

29.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy kojarzycie Królową Kier? Czarny charakter z "Alicji w Krainie Czarów". Postrach świata wymyślonego przez Lewis'a Carroll'a. Cała Kraina Czarów drżała, aby nie padły słowa "ściąć im głowy". Czy Królowa Kier była zawsze taka bezduszna i okrutna? Zapraszam was do zapoznania się z literacką wariacją na temat tej postaci, napisaną przez Elisę Puric... {} Recenzja książki Ucieczka z Krainy Czarów. Prawdziwa historia Królowej Kier

Książka Młokos i diabeł / Cierpienie złamanego serca

Czas na pierwszy toast

Boris Akunin

Czas na pierwszy toast

26.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cykl "Bruderszaft ze śmiercią" autorstwa Borisa Akunina to dziesięć historii opowiadających o pracy i rywalizacji wywiadu rosyjskiego z, głównie, wywiadem niemieckim podczas I wojny światowej. To co w nim wyjątkowe to konwencja powieści-filmu. Zastanawiacie się jak to możliwe? Wspaniały pisarz to wspaniałe pomysły. Wydawnictwo Replika podzieliło ... {} Recenzja książki Młokos i diabeł / Cierpienie złamanego serca

Książka Polowanie

Między nami myśliwymi

Sławomir Galicki

Między nami myśliwymi

20.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przy okazji książki Polowanie autorstwa Sławomira Galickiego wypłynął temat myślistwa. W tej dyskusji mamy dwie strony. Obrońców zwierząt, trąbiących o morderczych instynktach myśliwych kontra członkowie kół łowieckich, mówiących o równowadze ekosystemu. Po której stronie barykady wy jesteście? Fabuła Polowanie to rok funkcjonowania koła łow... {} Recenzja książki Polowanie

Książka Królik w lunaparku

Kic, kic

Michał Biarda

Kic, kic

16.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy moja córeczka widzi królika, woła ooo kic, kic, jaki słodki, a lunapark jest miejscem bardzo przez nią lubianym. Można by pomyśleć, że "Królik w lunaparku" będzie milusią książką. Nie, moi drodzy. Ten Królik to nie jest miły gość. Fabuła "Królik w lunaparku" to tak naprawdę, trzy historie, trzy osoby, które zostały związane przez pokrętne k... {} Recenzja książki Królik w lunaparku

Książka Debeściara

Głupiutka szczęściara

Ewa Pirce

Głupiutka szczęściara

15.09.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mówi się, że śmiech to zdrowie, a czytanie książek dobrze działa na mózg. Wynika z tego, że przeczytanie komedii, będzie miało cudowne właściwości dla naszego samopoczucia i rozwoju. Zostanę królikiem doświadczalnym i sprawdzę dla was czy to prawda. Kiedy w moje łapki trafiła "Debeściara" pewna Pani obiecała mi, że przeczytam tę książkę w jeden d... {} Recenzja książki Debeściara

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe