Avatar @asiaczytasia

Asia czytasia

@asiaczytasia
15 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 15 godzin temu.
asia_czytasia
Napisz wiadomość
Obserwuj
15 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 15 godzin temu.

Recenzje książek

361 recenzji, w tym 36 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Tarapaty to przywilej młodości

8.08.2022

Spróbujcie przypomnieć sobie najgłupszy, najbardziej niebezpieczny pomysł z dzieciństwa. Nie musicie chwalić się na forum. Chciałabym tylko, żebyście przypomnieli sobie młodzieńczą brawurę. A powodem jest powieść „Strażnik piekła” Maksa Dietera. Tarapaty w jakie wpadli bohaterowie powieści wynikły z „chojrackiego” pomysłu. Nie był on za mądry, ale... Recenzja książki Strażnik piekła

Autostopem przez Europę

8.08.2022

A gdyby tak wszystko rzucić i pojechać do Hiszpanii. Dobry pomysł, co nie? I nie tak ciężko go zrealizować. Chwila rozmowy z szefem o urlopie – jak ktoś pracuje zdalnie nawet tym nie musi się przejmować – i rezerwujemy bilety. Łatwizna. Tak przyzwyczajmy się do dobrego, że czasami zapominamy, iż jeszcze za życia części z nas, organizacja takiego w... Recenzja książki Autakra. Historia pewnej włóczęgi

Kotka kontra Tygrys

8.08.2022

„Po upadku rewolucji miasto zostało podzielone na dwie części. Połowa Paryża to niezmienne, obsadzone bukszpanami aleje odwiedzane przez arystokrację. Druga połowa to mroczna dżungla zbrodni i nędzy”[1]. Mowa tutaj o wydarzeniach końca XVIII wieku, które znamy jako Wielką Rewolucję Francuską. W pomyśle Kester Grant nie zakończyła się ona sukcesem.... Recenzja książki Dziedziniec Cudów

Pełnosprawna miłość do niepełnosprawnego dziecka

6.08.2022

W październiku 2020 roku wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego nastąpiło zaostrzenie prawa aborcyjnego w Polsce. Rozpoczęła się rozgrzewająca do czerwoności dyskusja. Wielu z nas zadawało sobie pytanie, jakbyśmy my się zachowali, gdybyśmy usłyszeli, że nasze dziecko jest poważnie chore. Ludzie pytali się siebie „(…) jak postąpiliby, gdyby w ich życiu... Recenzja książki Naftowa Wenus

Ochronić siebie i dziecko

WYBÓR REDAKCJI
30.07.2022

Natalia widzi przyszłość w różowych barwach. Spodziewa się dziecka i właśnie przeprowadziła się do wymarzonego mieszkania w kamienicy. Już pierwszej nocy okazuje się, że lokum wcale nie jest takie spokojne, jak mogłoby się wydawać. Kobieta słyszy niepokojący płacz dziecka, do tego dochodzi przeraźliwy chłód – pomimo pełni lata – oraz dziwne wizje.... Recenzja książki Śpij, dziecinko, śpij

„Zwykle noc jest sprzymierzeńcem strachu”[1]

30.07.2022

„Zwykle noc jest sprzymierzeńcem strachu”[1] napisała Jolanta Żuber w kryminale „Sznur”. I chyba tak jest, że tej części doby towarzyszy niepokój. Jest to czas odpoczynku, ale kołderka z mroku przykrywa niecne sprawki, wstydliwe tajemnice itp. Mamy wrażenie, że ciemność nie wypuści ich ze swoich macek. A oto co wydarzyło się nocną porą w miastecz... Recenzja książki Sznur

Trzeci tom, trzecia przyjaciółka

30.07.2022

Z niecierpliwością czekałam na zwieńczenie trylogii „Pod wspólnym niebem” czyli powieść „Jutro pokochamy Rzym”. Nie dlatego, że to już koniec, bo z dobrymi cyklami przykro się żegnać. Po prostu bardzo chciałam poznać lepiej Irminę – jedną z trzech przyjaciółek, które są bohaterkami książek Magdaleny Kołosowskiej. W poprzednich częściach była nieco... Recenzja książki Jutro pokochamy Rzym

Kwintesencja dobrego thrillera psychologicznego

30.07.2022

Mój mąż lubi w zabawny sposób komentować tytuły książek. Nie przepuści żadnemu autorowi, ani żadnemu typowi powieści. Kiedy podekscytowana wyjęłam z kartonika „Siedem lat ciemności” Jeong You Jeong, zauważyłam, jak nabiera powietrza żeby zacząć tyradę. Szybko rzuciłam: „koreański thriller”. Odpowiedział tylko: „Może być mocne” i pokiwał z aprobatą... Recenzja książki Siedem lat ciemności

Wojna o chłopa

24.07.2022

Bardzo ucieszyła mnie sprawna realizacja wydania drugiej części cyklu „Dwuświat”. Zaskoczył mnie tytuł - „Pokun”. Dałabym sobie rękę uciąć, że skądś znam to słowo i... chyba nie miałabym ręki. Kojarzy mi się ono jakimś mitycznym potworem, może demonem. Jednak „internety” zdecydowanie odesłały mnie do tej powieści. Nie wiem, dlaczego pokuny wydały ... Recenzja książki Dwuświat. Księga II - Pokun

Tylko i aż pszenica

23.07.2022

Ed Hardesty, bohater powieści Grahama Mastertona pt. „Głód”, jest właścicielem wielkiej farmy. Zajmuje się uprawą pszenicy. Najbliższe plony nie zapowiadają się dobrze. Zboże na polach zaczyna gnić. Zaraza rozprzestrzenia się w zastraszającym tempie i szybko okazuje się, że dotknęła również innych rolników. Ba, z rożnych zakątków kraju docierają i... Recenzja książki Głód

Przyłapani

23.07.2022

Kogo Joanna Jurgała-Jureczka przyłapała „na gorącym uczynku”? Duchy. Znana do tej pory z pisania o rodzie Kossaków badaczka podjęła się nowego projektu. Aby go zrealizować przywołała duchy artystów. Nie w sensie dosłownym, chociaż wątki spirytystyczne pojawiają się w książce. Pisarka poszperała w ich życiorysach i niczym rasowy poszukiwacz skarbów... Recenzja książki Na gorącym uczynku

Wznieśmy toast "za przyjaźń"

14.07.2022

Cztery przyjaciółki i spotkanie po latach. Nawet jeżeli jest przypadkowe, to można uznać je za dobrą okazję do wspomnień i do wzniesienia toastu: „Za przyjaźń!”. Anna Sakowicz wykorzystała takie spotkanie, jako motyw w swojej powieści o takim samym tytule jak wspomniany toast. Nie mogłam przejść obok niej obojętnie, bo zawiera kilka elementów, któ... Recenzja książki Za przyjaźń!

Tytułowy strażak skutecznie ugasił żar z jakim sięgałam po tę powieść

14.07.2022

Nie ukrywam tego, że nie podobają mi się okładki z półnagimi facetami. Uważam, że są nieciekawe i trudno znaleźć pana, który byłby w moim guście. Jak doszło do tego, że złamałam swoje zasady i zamówiłam taką książkę. Przez mojego męża. Akurat przeglądałam ofertę w księgarni i zaczęłam ubolewać, jakie banalne okładki maja romanse. Napatoczył się mó... Recenzja książki Strażak. Igrając z ogniem

Świat zachodni w satyrycznym ujęciu

14.07.2022

Czy kojarzycie serial „Black Mirror”? Każdy jego odcinek to ciekawa wizja przyszłości, uwzględniająca rozwój technologii, problemy społeczne itp. Jego autorzy puścili wodzę fantazji, przeanalizowali pewne tendencje i „pogdybali” do czego świat może zmierzać. Swego czasu trochę oglądałam ten serial i zrobił na mnie duże wrażenie. Teraz jego wspomni... Recenzja książki Odwiedź nas w Ameryce

Marcin i demon

30.06.2022

Opowiadać wam dziś będę o książce „Law mower” Sylwestra Kułacha. Powieść ta zostanie długo w mojej pamięci ze względu na opis. Istotne są w niej dwie płaszczyzny fantastyczna i obyczajowa. Jeżeli chodzi o zjawiska nadprzyrodzone: „(…) pewnego dnia okazuje się, że pokątnie zdobyte mięso na obiad ożywa i okazuje się... demonem.”@Link Asia myśli sobi... Recenzja książki Lawn mower

Najedzony mózg

25.06.2022

Zasadniczo jemy po to, żeby dostarczyć swojemu ciału składników odżywczych. Popatrz, proszę, przez chwilę na swoją dietę i zastanów się, czy każdy organ otrzymuje to co lubi najbardziej. Nie patrzcie się na mnie jak na wariatkę. Pomyślmy o tym, czy nasze ciało się najada. Właśnie skończyłam czytać książkę Drew Ramsey – psychiatry, który leczy zaró... Recenzja książki Co jeść, żeby wzmocnić zdrowie psychiczne

Nerd i piękność

25.06.2022

Jest taka grupa czytelników, która – zanim zdecyduje się na zakup książki – lubi przeczytać jej fragment. Ważne jest, żeby takiego odbiorcę „zaczarować” od pierwszych słów. On nie będzie czekał, aż akcja się rozkręci. Jedną z książek, która zaintrygowała mnie, jak tylko zaczęłam ją czytać jest „Niewidzialny” Bogusza Dawidowicza. Pozwolę sobie zacy... Recenzja książki Niewidzialny

„Jeśli nie można by ufać szpitalowi, komu by można?”*

25.06.2022

„Jeśli nie można by ufać szpitalowi, komu by można?”* Personelowi medycznemu powierzamy to co mamy najcenniejsze – nasze zdrowie i życie. Większość z nas nie ma wiedzy, aby leczyć się samodzielnie (oczywiście mam na myśli przypadłości poważniejsze niż przeziębienie). Musimy oddać się w ręce specjalistów i wierzyć, że zrobią oni wszystko, żeby nam ... Recenzja książki Dobry opiekun. Prawdziwa historia o medycynie, szaleństwie i morderstwach

Normalsi i dziwolągi

25.06.2022

W książce „Sanatorium Cudów” Izabelli Agaczewskiej pada określenie „Normalsi”. Zanim opowiem wam o tej publikacji, zastanówmy się, jakie cechy musi spełniać „Normals”. Czy wystarczą dwie ręce, dwie nogi i głowa na swoim miejscu. A może musi wykazywać się jakimiś umiejętnościami, albo odpowiednio wysokim IQ? Główny bohater książki, Aleksander, traf... Recenzja książki Sanatorium Cudów

Walka z samą sobą

15.06.2022

Istnieje takie powiedzenie: „Co cię nie zabije, to cię wzmocni”. Czy w każdym przypadku. Zastanawia mnie, od czego to zależy, że niektóre osoby czerpią z przykrych doświadczeń i stają się silniejsze, a inne staczają się po nich jak po równi pochyłej. Glennon Doyle, autorka książki „Wojowniczka miłości” zalicza się do tej pierwszej grupy. Swoje prz... Recenzja książki Wojowniczka miłości

Performance

15.06.2022

Opisy to nie są ulubione fragmenty książki większości czytelników. Zazwyczaj chwalona jest wartka akcja, dobrze wykreowani bohaterowie, wciągająca fabuła. Da radę czytać bez szczegółowej znajomości garderoby postaci, czy wyglądu otoczenia, które zamieszkują. A co kiedy opis staje się istotą powieści, kluczem do jej zrozumienia? Wtedy nie możemy po... Recenzja książki Skóra

Namalować litery

15.06.2022

Nikogo nieinteresujący fakt o Asi numer 15: bazgrzę, jak kura pazurem. Mąż każe mi wysyłać listę zakupów sms'em, bo nie potrafi jej rozczytać. Nie piszę o tym, bo postanowiłam dzielić się nic nieznaczącymi pierdołami. Rzuciła mi się w oczy książka, która – tak sobie pomyślałam – mogłaby nauczyć mnie sztuki, której nie posiadłam w szkole. Jej tytu... Recenzja książki Brush lettering dla początkujących

Zuchwałe przestępstwo w teatrze

15.06.2022

Przed Kocią Szajką kolejne śledztwo. Tym razem należy je przeprowadzić „(…) dyskretnie, bez szumu. Chodzi o sztukę, o artystów, to nie jest awantura na targu”[1]. Do zuchwałego przestępstwa doszło w teatrze. Ktoś śmiał dybać na życie i zdrowie wielkiej aktorki Heleny Černej. Na monitoringu widać dwie postacie przyobleczone w białe szaty. Czy w cie... Recenzja książki Kocia Szajka i duchy w teatrze

Kiedy krząta się mis Paddington, zazwyczaj, robi się zamieszanie

6.06.2022

Kiedy ktoś się krząta to, zazwyczaj, wynika z tego coś dobrego np. porządki albo organizowane jest przyjęcie. Kiedy krząta się mis Paddington, zazwyczaj, robi się zamieszanie. Ten niedźwiadek tak ma, iż pomimo dobrych chęci... wychodzi jak zwykle. Można powiedzieć, że przyciąga kłopoty, ale z właściwą sobie gracją stawia im czoła. Co przydarzy si... Recenzja książki Paddington się krząta

Czy kiedyś przyśniło się wam coś co was przeraziło?

6.06.2022

Czy kiedyś przyśniło się wam coś co was przeraziło? Kimberly, bohaterkę powieści „Orle gniazdo” dręczą koszmary. Zaczęły się, kiedy zniknęli jej rodzice. Czy są efektem przeżytego stresu? A może ktoś chce się z nią skontaktować przez sen? Kim zaczyna zastanawiać się, czy nie popada w obłęd. Otrzymuje groźby, a w jej otoczeniu zaczynają dziać się d... Recenzja książki Orle Gniazdo

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl