Hanna Szymanderska

Autorka 7 czytelników
Zostań fanem autorki:
6.2 /10
20 ocen z 17 książek,
przez 5 kanapowiczów

Książki

Herbata
Herbata
Hanna Szymanderska

Herbata jest jednym z najstarszych i najpopularniejszych napojów na świecie. Nic więc dziwnego, że poświęcono jej wiele miejsca w literaturze i sztuce, że miała tak ogromny wpływ na kształtowanie się ...

Jajka i sery, czyli najlepsze omlety, zapiekanki, sałatki tw
Jajka i sery, czyli najlepsze omlety, zapiekanki, sałatki tw
Hanna Szymanderska

W tomie "Jajka i sery" znalazły się receptury na rozmaite jajecznice, zapiekanki, placki, sałatki, pasty i wiele innych. Kanon tradycyjnej kuchni polskiej to pięknie ilustrowana seria książek z najl...

Jak błysnąć talentem kulinarnym. Czyli leksykon produktów z różnych stron świata wraz z przepisami
Jak błysnąć talentem kulinarnym. Czyli leksykon produktów z różnych stron świata wraz z przepisami
Hanna Szymanderska

poznawaniu innych kuchni mamy prawie 50-letnie opóźnienie, więc staramy się je szybko nadrobić, sprowadzając z całego świata nieznane dotąd przyprawy i produkty. Bardzo modne jest mieszanie smaków z r...

Kanon tradycyjnej kuchni polskiej grzyby tw
Kanon tradycyjnej kuchni polskiej grzyby tw
Hanna Szymanderska

Wszystko, co każdy smakosz powinien wiedzieć o tradycyjnej kuchni polskiej. W serii "Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej" prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wyb...

Kapusta : przepisy na pyszne potrawy
Kapusta : przepisy na pyszne potrawy
Hanna Szymanderska

Można przyjąć, że kapusta jest polskim narodowym warzywem, gdyż od wielu lat utrzymuje się na pierwszym miejscu listy najlepiej sprzedających się warzyw, wyprzedzając takie hity, jak pomidory czy marc...

Kotlety, kotleciki, rumsztyki : 92 przepisy
Kotlety, kotleciki, rumsztyki : 92 przepisy
Hanna Szymanderska

Dział kotlety - chociaż do kuchni stosunkowo późno wprowadzony - to worek bez dna. Można czerpać z niego w nieskończoność i układać setki jadłospisów. W książce znajdziemy przepisy na: kotlety bite, s...

Krupniki, likiery, nalewki
Krupniki, likiery, nalewki
Hanna Szymanderska

Sztuka przyrządzania domowych nalewek i mocnych trunków w ostatnich latach poszła w zapomnienie. Dziś już w niewielu domach sporządza się te alkoholowe arcydzieła, podnoszące nastrój i smak poobiednie...

Kuchnia europejska
Kuchnia europejska
Hanna Szymanderska

Na odmienność smaków w różnych krajach mają wpływ miejscowe tradycje i zwyczaje, które kształtuje głównie klimat, flora i fauna regionu. Wielką rolę odgrywają też wierzenia i religijne zakazy. Rezulta...

Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej
2 wydania
Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej
Hanna Szymanderska

"Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej" zawiera wiedzę o naszej wspaniałej kuchni: dawnej i współczesnej, ?oficjalnej? i regionalnej, środkowopolskiej oraz kresowej, a treść przepisów urozmaicają ciekaw...

Kuchnia polska na wszystkie okazje
Kuchnia polska na wszystkie okazje
Hanna Szymanderska, Izabela Jesiołowska
Seria: Kuchnia polska na wszystkie okazje

"Kuchnia polska na wszystkie okazje" to niezbędne kompendium kulinarne zawierające najlepsze przepisy kuchni polskiej. Zebrane przepisy na tradycyjne i współczesne dania są dokładnie sprawdzone i łatw...

Kuchnia postna
Kuchnia postna
Hanna Szymanderska

- przepisy i opowieści o tradycjach postnych w Polsce i na świecie - potrawy z ryb, warzyw, jaj, grzybów i serów - gawędy kulinarne, ciekawostki, anegdoty Każda z książek kucharskich znanej autorki je...

Kuchnia stara jak świat
Kuchnia stara jak świat
Hanna Szymanderska

Książka znanej autorki kulinariów to kolejny, tym razem fascynujący poemat gastronomiczny. Hanna Szymanderska sięga w nim do najdawniejszych przepisów. Przytacza receptury Apicjusza ze słynnego dzieła...

Kuchnia staropolska
Kuchnia staropolska
Hanna Szymanderska

Każdy naród kocha własną kuchnię. Woli ją od innych narodów. Uważa, że jest najlepsza. Wszystkie narody mają rację, gdyż żaden bez własnej obejść się nie może. E.Pożerski-Pomian Kuchnia staropolska Ha...

Makarony, pierogi i naleśniki oraz inne dania z mąki, kaszy i ryżu tw
Makarony, pierogi i naleśniki oraz inne dania z mąki, kaszy i ryżu tw
Hanna Szymanderska

W tomie "Makarony, pierogi i naleśniki", poza tytułowymi daniami, znalazły także receptury m.in. na znakomite zapiekanki, placki, kluski i wiele innych dań z mąki, kaszy oraz ryżu. Kanon tradycyjnej...

Mięso. Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej
Mięso. Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej
Hanna Szymanderska

W serii „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne – ni...

Owoce egzotyczne
2 wydania
Owoce egzotyczne
Hanna Szymanderska

Aromatyczne kumkwaty, rambutany, papaje, pitaje, gujawy, szarony czy figi – owoców egzotycznych w sklepach jest dużo, tylko nie zawsze wiemy, jak je można wykorzystać. Hanna Szymanderska podpowie na...

Papatacze, bubliczki, moskole… Co się pod tym kryje?
Papatacze, bubliczki, moskole… Co się pod tym kryje?
Hanna Szymanderska

Diabelska pokusa, zupa drwali, róże derwisza, jaskółcze gniazda, wereszczaka, piękna Helena... Nazwy potraw przywołują skojarzenia, pobudzają apetyt, wskazują na swoje pochodzenie lub autora. Bywają n...

Papryka. Przepisy na pyszne potrawy
Papryka. Przepisy na pyszne potrawy
Hanna Szymanderska

Papryka jest jednym z warzyw o najwyższych wartościach odżywczych, zawiera najwięcej witaminy C, której nie traci podczas obróbki termicznej. Wzmacnia siły obronne organizmu, zawiera kwas foliowy niez...

Pierogi świata
Pierogi świata
Hanna Szymanderska

Hanna Szymanderska ? autorytet i gwiazda w kulinarnym świecie zaprasza na wielką przygodę z pierogami świata. Książka dla amatorów i zawodowców, wszystkich, którzy uwielbiają gotować. Pierogi to potra...

Pikantne ciasta i ciasteczka
Pikantne ciasta i ciasteczka
Hanna Szymanderska

Pizze, tortille, quiche, foccacie, calzone, kulebiaki, paje, pastille... Już w XIV w w Egipcie pieczono pikantne ciasta i placki, a dzisiaj pod różnymi postaciami zna je cały świat. W książce znajdzie...

Pikantne marynaty
Pikantne marynaty
Hanna Szymanderska

W wielu domach w dalszym ciągu robi się bardzo dużo interesujących przetworów, a w ich niepospolitej rozmaitości odbija się cała różnorodność natury: wiosna to czas nie tylko truskawek i poziomek, a...

Pokochajmy zielsko
Pokochajmy zielsko
Hanna Szymanderska

Świat staje się coraz mniejszy - mniej lub bardziej egzotyczne, do niedawna, owoce, warzywa, przyprawy, smaki, zapachy i dania goszczą na naszych ulicach i naszych stołach, a i my gościmy coraz części...

Polska Wielkanoc Tradycje i przepisy
3 wydania
Polska Wielkanoc Tradycje i przepisy
Hanna Szymanderska

Święta Wielkiej Nocy były zawsze dla nas, Polaków symbolem zwycięstwa dobra nad złem, ducha nad naturą. Święta te podkreślają nasz narodowy charakter, naszą polską serdeczność, dzięki którym religia i...

Polska Wigilia
5 wydań
Polska Wigilia
Hanna Szymanderska

Tak obchodzonej jak w Polsce Wigilii nie świętuje się nigdzie indziej. W polskiej tradycji Wigilia to wieczór prawdziwego zbliżenia, lekcja miłości, najbardziej uroczyste i rodzinne święto w roku. To ...

Polska kuchnia myśliwska
3 wydania
Polska kuchnia myśliwska
Hanna Szymanderska

Polowano u nas od zarania dziejów: polowali królowie i magnaci, rycerstwo i szlachta, a także niższe stany. Współczesnego myśliwego także cieszy każda chwila spędzona na łonie natury i przy łowiectwie...

Polska kuchnia tradycyjna
Polska kuchnia tradycyjna
Hanna Szymanderska

Książka kucharska: przewodnik po naszej kuchni, niezwykle różnorodnej i bogatej, czerpiącej z tradycji wielu narodów, przez wieki żyjących obok siebie. Dziesiątki przepisów, pieczołowicie zbieranych p...

Pomidory : przepisy na pyszne potrawy
Pomidory : przepisy na pyszne potrawy
Hanna Szymanderska

Pomidory - jabłka miłości - pochodzą z Ameryki Południowej. Do Europy w XVI w. przywieźli je Hiszpanie i Portugalczycy. Długo traktowali je jako roślinę ozdobną. W XVII w. pomidory uchodziły za afrody...

Potrawy faszerowane
Potrawy faszerowane
Hanna Szymanderska

O faszerowaniu można wiele napisać. W książce tej proponujemy dania proste i bardziej wyszukane, łatwe i trudne, ale zawsze - znakomite i zdrowe.

Potrawy z orzechami
Potrawy z orzechami
Hanna Szymanderska

Orzechy - cóż o nich wiemy? Są wysokokaloryczne i nie powinny gościć na stole osób rygorystycznie przestrzegających diety - to pewne. Najczęściej w kuchni używane są do ciast, ciasteczek i tortów. Aut...

Poznaj nowe smaki
Poznaj nowe smaki
Hanna Szymanderska

W drugiej częścią z serii poradników kulinarnych ?Poznaj nowe smaki?, Hanna Szymanderska prezentuje nam przepisy na oryginalne potrawy z zastosowaniem przypraw ? i tych zwykłych od dawna znanych w pol...

Cytaty

Zupo nadobna! Któż dba o ryby,
Drób lub dziczyznę a nawet gdyby
Miał wszystko inne, to czy podobna
By nie chciał ciebie -
Zupo nadobna!
Ten cytat z "Alicji w Krainie Czarów" opisuje Wielką Zupę, nazywaną najwspanialsza zupą jarzynową świata, czyli włoską minestrone. Jak twierdzą znawcy, zupa ta jest dziełem mnichów.
Przez całe lata ulubionymi polskimi zakąskami - szczególnie takimi knajpianymi - były śledziki i tatar. Wszystko jednak się zmienia.
(...) sałata odświeża, nie osłabiając, krzepi, nie drażniąc, czyli po prostu... odmładza.

Komentarze

© 2007 - 2024 nakanapie.pl