Hanna Szymanderska

Autorka 7 czytelników
Zostań fanem autorki:
6.2 /10
20 ocen z 17 książek,
przez 5 kanapowiczów

Książki

Poznaj nowe smaki. Część 1. Nowe sosy i pasty przyprawowe
Poznaj nowe smaki. Część 1. Nowe sosy i pasty przyprawowe
Hanna Szymanderska

Pojawienie się w sklepach nowych produktów o egzotycznie brzmiących nazwach niekiedy przysparza wiele nieporozumień. Z pewnością warto się zainteresować kulinarnymi nowinkami, aby urozmaicić nasze pot...

Prawdziwa kuchnia polska
3 wydania
Prawdziwa kuchnia polska
Hanna Szymanderska

Prawdziwa Kuchnia Polska Hanny Szymanderskiej to dzieło wyjątkowe, zawierające niezwykle obszerną wiedzę na temat dawnej i współczesnej kuchni polskiej: "oficjalnej" i regionalnej, środkowopolskiej i ...

Przekąski, czyli pasztety, galarety, sałatki i nie tylko tw
Przekąski, czyli pasztety, galarety, sałatki i nie tylko tw
Hanna Szymanderska

W tomie "Przekąski" znalazły się receptury na masło, smalec, kremy, pasty, faszerowane jaja, śledzie i inne drobne przekąski oraz galarety, musy, pasztety i sałatki. Kanon tradycyjnej kuchni polskie...

Przepisy na kaca
4 wydania
Przepisy na kaca
Hanna Szymanderska

? znana autorka książek kulinarnych Hanna Szymanderska sięga po stare, sprawdzone sposoby walki z kacem ? wykaz wybranych produktów, z których najlepiej przygotować potrawy na kaca ? niezbędne w każde...

Przyprawy i mieszanki przypraw
Przyprawy i mieszanki przypraw
Hanna Szymanderska

Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (…) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod ...

Ryby
Ryby
Hanna Szymanderska
Seria: Encyklopedia gotowania

Tomik zawiera kilkadziesiąt przepisów na niezwykle cenne dla organizmu dania. Znajdą tu Państwo receptury na smakowite rybne pasztety, zupy oraz potrawy smażone i pieczone. Wszystkie bardzo smaczne, a...

Ryby smaczne i zdrowe
Ryby smaczne i zdrowe
Hanna Szymanderska

107 przepisów kulinarnych na to co można zrobić z każdej ryby od płotki po łososia.

Ryby. Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej
Ryby. Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej
Hanna Szymanderska

W serii „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne – ni...

Sery. Gatunki, rodzaje, smaki. Przepisy na sałatki, przekąski, sosy, dania na gorąco, desery
Sery. Gatunki, rodzaje, smaki. Przepisy na sałatki, przekąski, sosy, dania na gorąco, desery
Hanna Szymanderska

PRZEPISY NA SAŁATKI, PRZEKĄSKI, SOSY, DANIA NA GORĄCO I DESERY Sery to jeden z najstarszych, znanych człowiekowi produktów spożywczych. Dokładnie nie wiadomo, kiedy i gdzie wyprodukowano pierwszy ser....

Szpinak : przepisy na pyszne potrawy
Szpinak : przepisy na pyszne potrawy
Hanna Szymanderska

Prawie 200 przepisów na dania ze szpinakiem lub szczawiem. Szpinak staje się modny i coraz częściej pojawia się na okolicznościowych imprezach. Jest bardzo zdrowy. Stosowany w wielu dietach najlepiej ...

Warzywa, czyli sprawdzone przepisy na ziemniaki, kapustę, pomidory i wiele innych tw
Warzywa, czyli sprawdzone przepisy na ziemniaki, kapustę, pomidory i wiele innych tw
Hanna Szymanderska

W tomie "Warzywa" znalazły się receptury na znakomite dania z ziemniaków, buraków, marchewki, fasoli, kapusty, pietruszki i wielu innych . Kanon tradycyjnej kuchni polskiej to pięknie ilustrowana se...

Wigilia : 118 przepisów
Wigilia : 118 przepisów
Hanna Szymanderska

- staropolska Wigilia według Teslara - propozycje współczesnej Wieczerzy Wigilijnej - zupy i dodatki do zup - ryby i nie tylko - desery - wieczerze regionalne.

Z łąki na talerz
Z łąki na talerz
Hanna Szymanderska

„Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich moż...

Zielony talerz czyli Warzywne przysmaki : 125 przepisów
Zielony talerz czyli Warzywne przysmaki : 125 przepisów
Hanna Szymanderska

Kolor zielony to podstawowa barwa naszej planety. To kolor łąk i lasów, dający wrażenie harmonii, świeżości, chłodu, lekkości i spokoju. A dlaczego ten szmaragdowy odcień nie miałby dominować na naszy...

Ziemniaki. Przepisy na pyszne potrawy
Ziemniaki. Przepisy na pyszne potrawy
Hanna Szymanderska

Ziemniaki pojawiły się w Europie w XVI wieku i nie od razu się zadomowiły. Początkowo traktowano je jako roślinę ozdobną, dekorując kwiatami ziemniaka stroje i stoły. Z czasem dopiero stał się pożywie...

Zioła w kuchni
Zioła w kuchni
Hanna Szymanderska

Zioła w kuchni to książka szczególna w kategoriach pozycji kulinarnych. Nawiązuje bowiem do wielowiekowej tradycji kuchni polskiej, promując zdrowy sposób odżywiania. Autorka proponuje czytelnikom kil...

Zupy
Zupy
Hanna Szymanderska
Seria: Encyklopedia gotowania

, tym razem poświęcony właśnie zupom. Znajdą tu Państwo receptury na staropolskie barszcze, rosoły i żury, a także świąteczne zupy-kremy oraz bogaty rozdział poświęcony chłodnikom - zupom doskonale na...

Zupy - klasyczne, przecierane, owocowe, na zimno i na gorąco
Zupy - klasyczne, przecierane, owocowe, na zimno i na gorąco
Hanna Szymanderska

W tomie "Zupy" znalazły się zarówno polewki świetnie wszystkim znane m.in. barszcz biały, krupnik czy ogórkowa, jak i te nieco zapomniane, np. doskonała czernina czy delikatny krem rakowy. Obowiązkowa...

Śluby polskie
Śluby polskie
Hanna Szymanderska

Kolejna świetna monografia ?królowej polskiej kuchni?, tym razem poświęcona uroczystościom weselnym. Autorka opisuje różne weselne tradycje, tłumaczy symboliczne znaczenie takich produktów jak ruta, s...

Żółty talerz
Żółty talerz
Hanna Szymanderska

Jedzmy kolorowo! To hasło powinno przyświecać podczas przygotowywania codziennych posiłków, nie tylko ze względów estetycznych, lecz także zdrowotnych. Różnorodne barwy potraw cieszą nie tylko wzrok, ...

Cytaty

Zupo nadobna! Któż dba o ryby,
Drób lub dziczyznę a nawet gdyby
Miał wszystko inne, to czy podobna
By nie chciał ciebie -
Zupo nadobna!
Ten cytat z "Alicji w Krainie Czarów" opisuje Wielką Zupę, nazywaną najwspanialsza zupą jarzynową świata, czyli włoską minestrone. Jak twierdzą znawcy, zupa ta jest dziełem mnichów.
Przez całe lata ulubionymi polskimi zakąskami - szczególnie takimi knajpianymi - były śledziki i tatar. Wszystko jednak się zmienia.
(...) sałata odświeża, nie osłabiając, krzepi, nie drażniąc, czyli po prostu... odmładza.

Komentarze

© 2007 - 2024 nakanapie.pl