Avatar @femme

@femme

1 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

13 recenzji

Dziwni są ci ludzie

1.07.2011

A ludzie - ci będą budować stale nowe domy. Potem będą na siebie napadać i wszystko niszczyć i znowu budować. Dziwni są ci ludzie. Sens ich życia polega na budowaniu, niszczeniu siebie i tego, co zbudowali. [1] Nagle zamieniamy się rolami. To już nie człowiek, a drzewo - zwykłe drzewo, które jesteś w stanie dostrzec za swoim oknem, opowie nam coś ... {} Recenzja książki Dziwni są ci ludzie

"Klaudyna w szkole" - Colette

23.05.2011

Oparta na motywach autobiograficznych powieść Colette „Klaudyna w szkole” przedstawia odważny obraz dorastającej dziewczyny, która w skandaliczny sposób poznaje się ze światem dorosłych. W 1900 roku historia tej nastolatki została przyjęta z wielkim poruszeniem i zgorszeniem, i choć minęło już tyle lat, powieść wciąż robi wrażenie. Klaudyna bowiem... {} Recenzja książki Klaudyna w szkole

Papierowy motyl

26.04.2011

Motyl musi nie tylko zmagać się z tym, że sam w swojej istocie jest delikatny i kruchy, ale na dodatek w powieści Mariki Krajniewskiej stworzony jest z papieru, co całkowicie wyklucza go z jakiegokolwiek życia. Lidia – bohaterka powieści Papierowy motyl, wychodząc z bidula, obiecała sobie, że stworzy swojemu dziecku prawdziwą, pełną miłości i ciep... {} Recenzja książki Papierowy motyl

Listy do Laury i inne opowiadania

4.04.2011

Życie wystawia nas na wiele ciężkich prób i rzuca nam niejedne kłody pod nogi. Tatiana Gabryś-Fajkis postanowiła nad tymi kłodami przykucnąć, opowiedzieć o nich i trochę je przeanalizować. W swoim zbiorze opowiadań przedstawiła historie ludzi, którym życie nie pożałowało cierpienia i bólu, i którzy niejedno musieli przejść. Tytułowe opowiadanie Li... {} Recenzja książki Listy do Laury

Kobieta w obliczu jakobińskiego przewrotu

19.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

XVIII wiek dla Francji to okres wielkich przełomów, zmian i nowych idei. Głoszone przez Francuzów hasła wolności i równości doprowadziły społeczeństwo do zguby i całkowicie odmieniły losy całej Europy. Poczynając od proklamowania republiki i jakobińskiego terroru, na dziwnym małym człowieku - Napoleonie, kończąc. Jest rok 1777, na tronie od trzech ... {} Recenzja książki Józefina Trylogia o żonie Napoleona Część 1

Telefony niechciane - Patryk Omen

13.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bohaterem i narratorem Telefonów niechcianych Patryka Omena jest młody mężczyzna – Patryk (czy tylko mnie razi podobieństwo imion?), który na co dzień zajmuje się głównie próżnowaniem. Mieszka samotnie w bloku, którego użytkownicy są w stanie zapewnić mu to, co on sam kocha najbardziej – spokój i ciszę. Jego jedynym niepokojem wydaje się być tylko ... {} Recenzja książki Telefony niechciane

Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

13.03.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcel Pagnol to jedna z najbardziej rozpoznawalnych sylwetek francuskiej kultury. Był zarówno dramaturgiem, prozaikiem, jak i reżyserem filmowym i teatralnym. Chwała mojego ojca i Zamek mojej matki to dwie pierwsze części cyklu wspomnień z dzieciństwa, w którym Pagnol odsłania nam nieco swoją codzienność z czasów młodzieńczych. Autor opowieść snu... {} Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

"Pragnienie" Carrie Jones

27.02.2011

Od czasu kiedy Stephenie Meyer postanowiła z pani domu stać się pisarką i na ekrany kin wszedł Zmierzch z przyciągającym Robertem Pattinsonem, świat oszalał na punkcie wampirów. Półki w księgarniach zalała seria nowych cyklów (!) dla młodzieży, usilnie próbujących udawać horrory i bardzo starających się o miano „przerażające jak powieści Stephena K... {} Recenzja książki Pragnienie

"Claude i Camille" - Stephanie Cowell

17.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stephanie Cowell specjalizująca się w pisaniu powieści historyczno-obyczajowych, tym razem przeniosła nas do XIX-wiecznego Paryża, odgrywającego w tamtych czasach europejskie centrum rozwoju sztuki. Nowe trendy i nurty zalewały wszelkie dziedziny kultury, choć niektórzy twórcy o swoim światowym sukcesie mieli nigdy nie dowiedzieć się za życia. Boha... {} Recenzja książki Claude i Camille

Orientalny erotyzm po francusku

31.01.2011

Nasza opowiastka zmieniła się w demoniczną bajkę, której rozdziały, coraz gorętsze, wiążą się ze sobą namiętnie niczym ogniwa drogocennego łańcuszka. [1] Dziesięć tysięcy uciech cesarza ocieka erotyzmem i zwierzęcym pożądaniem, paradoksalnie w sposób całkowicie subtelny. Motorem napędowym akcji jest cesarskie cacuszko, które posiada absolutnie mag... {} Recenzja książki Dziesięć tysięcy uciech cesarza

Huśtawka oddechu - Herta Muller

27.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od sześćdziesięciu lat wiem, że powrót do domu nie poskromił obozowego szczęścia. Do dziś odgryza ono swoim głodem środek każdego innego uczucia. W środku jest u mnie pusto. * Czasami temat broni się sam i zbędne są wszystkie słowa. Tkwi on w naszej świadomości i nie musimy o nim mówić. Nie możemy. Nie powinniśmy. Herta Müller, Niemka rumuńskiego ... {} Recenzja książki Huśtawka oddechu

"Wyspa" Dmitrij Strelnikoff

27.01.2011

Skromna fioletowa okładka skrywająca niewiele ponad 100 stron, zawiera w sobie więcej akcji, niedomówień i emocji niż niejedne tomisko. Książkę wybrałam dosyć spontanicznie, nie znając autora ani nie słysząc o jego książkach. Kto by się spodziewał, że będzie to strzał w dziesiątkę... Zaczyna się niewinnie. Ułożony kilkudziesięcioletni fotograf, nor... {} Recenzja książki Wyspa

Instytut czaruje, przeraża, niepokoi... i zawodzi zakończeniem

27.01.2011

Agnieszka ma trzydzieści pięć lat i można nazwać ją kobietą po przejściach. Jedyną jej pociechą i miłością jest dwunastoletnia córka Ela, do której dostęp skutecznie utrudnia ofiara losu w postaci męża i bezwzględni teściowie. Kobieta postanawia zmienić swoje dotychczasowe życie i wyprowadza się do Krakowa. Trafia do Instytutu, podarowanego w spadk... {} Recenzja książki Instytut

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl