Avatar @francamaja

Maja

@francamaja
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 8 lat.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 8 lat.

Recenzje książek

45 recenzji

O romantyku Bożym i jego twórczości

30.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Karol Wojtyła został wybrany na papieża w 1978 roku, dokładnie czterdzieści lat po swoim debiucie poetyckim. Ciężko stwierdzić, czy ta okrągła rocznica ma jakiekolwiek znaczenie, ale faktem jest, że jego próby poetyckie przełożyły się na jego niezwykłe sukcesy, gdy był już znany jako Jan Paweł II. Zapewne nikt z nas nie potrafi przeczytać ot, tak s... {} Recenzja książki Romantyk Boży

Kein problem?

15.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wojna niesie ze sobą śmierć, cierpienie i zniszczenie, jest okrutna i brutalna. Nie można jej jednak odmówić tego, że jest, o zgrozo, świetnym i chętnie wykorzystywanym motywem literackim. Najciekawsze opracowania i powieści historyczne praktycznie zawsze w pewien sposób nawiązują do określonego konfliktu zbrojnego. W ostatnich kilkudziesięciu lata... {} Recenzja książki Horyzont zdarzeń

,,Pamięci mojego ojca, który marzył"*

9.05.2014

Komunizm ostatecznie upadł... w którym roku? Podczas Jesieni Narodów w 1989 roku, a może trzy lata później, gdy rozpadł się największy nowotwór wszech czasów - ZSRR? A może to ustrojstwo trwa nadal? Korea Północna i Chiny są tego najlepszym przykładem. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, kiedy i czy w ogóle, ta ideologia przeszła do historii. Pewnym j... {} Recenzja książki Dobranoc, panie Lenin!

Upadłe damy międzywojnia

16.04.2014

Okres dwudziestolecia międzywojennego powszechnie uważany jest za czas rozkwitu kultury rozumianej zarówno jako synonim wszelakiej sztuki jak i moralny poziom społeczeństwa. Niby wszystko się zgadza. W latach 1918-1939 na polskiej scenie literackiej objawiło się kilku geniuszy, o których teraz uczymy się w szkołach, a na ulicach słychać było wszędo... {} Recenzja książki Upadłe Damy II Rzeczpospolitej

,,Norek, ale się z ciebie szuja zrobiła..."*

16.04.2014

Kilka lat temu wśród pięknych, młodych i bogatych, zwanych dla uproszczenia celebrytami, zapanowała moda na pisanie książek. Jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się autobiografie ludzi, którym wydaje się, że coś osiągnęli; karykatury powieści; książeczki dla dzieci (podobno dobre) i tym podobne formy ekspresji. Ciężko jest mnie przekonać do sięg... {} Recenzja książki Artur Barciś. Rozmowy bez retuszu

Życie swe dziecięce oddali za Ojczyznę

13.04.2014

W 1918 roku, pomimo odzyskania przez Polskę niepodległości, wciąż nierozwiązana pozostawała sprawa jej granic, zwłaszcza wschodnich. Kością niezgody, jedną z wielu, był Lwów, do którego przyznawało się kilka państw, przede wszystkim Ukraina i właśnie Polska. W latach 1918-1919 toczyła się między tymi krajami wojna, w której do wygrania były olbrzym... {} Recenzja książki Orlęta Lwowskie

,,Biały człowiek poczuł tchnienie Czarnego Lądu"

8.04.2014

Pamięci dostojnej Doroty Tennant lady Stanley z głęboką czcią książkę tę poświęca Autor* Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, aby książka została uznana za wartościową, jej autor musiał posługiwać się pięknym, charakterystycznym tylko dla jego jedynego językiem. Obecnie język większości pisarzy możemy scharakteryzować jako prosty, wulgarny lub stylizow... {} Recenzja książki Niewolnicy słońca

,,Ludzie, ludzie, cuda w tej budzie!"*

8.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W polskiej literaturze, motyw wsi nigdy nie przestał być aktualny, choć zdarzało mu się przechodzić przejściowe kryzysy. Apogeum swojej popularności, prowincja przechodziła w XVI i XVII wieku ponieważ właśnie na niej znajdowały się majątki ziemskie polskiej szlachty. Powszechnie wtedy uważano, że prawdziwy Polak powinien mieszkać na wsi. Miasta był... {} Recenzja książki Mrówki w płonącym ognisku

Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła.

8.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zmierzenie się z książką-legendą, napisaną przez pisarza-legendę, nigdy nie jest łatwe. Oczekuje się od niej o wiele więcej niż od ,,zwykłych" publikacji. Czasami nasze oczekiwania są zbyt duże i czytana książka, pomimo swoich walorów, wydaje nam się gorsza, niż się spodziewaliśmy, lub po prostu zła. O ,,Roku 1984" przeczytałam już naprawdę wiele, ... {} Recenzja książki Rok 1984

Lengyel, Magyar - két jó barát, együtt harcol, s issza borát

8.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki. Nie wiem, czy to to historyczne przysłowie sprawiło, że od najmłodszych lat pałam niezwykłą sympatią do Węgier, czy sprawił to jakiekolwiek inny czynnik taki jak na przykład język, którym posługują się mieszkańcy tego kraju - dzięki swej trudności, jeden z najpiękniejszych z jakimi kiedykolwi... {} Recenzja książki Mariskaz węgierskiej puszty

,,Dno musi być usłane ludźmi"*

8.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziwne książki zawsze zostawiają ślad w naszej pamięci, a ,,Dom nad jeziorem smutku" z pewnością jest książką dziwną i do tego kompletnie nieprzewidywalną. Marilynne Robinson, amerykańska powieściopisarka, otrzymała za tę powieść Nagrodę Fundacji Hemingwaya, jednego z moich ulubionych pisarzy, więc miałam wobec jej dzieła dość duże wymagania. Opis ... {} Recenzja książki Dom nad jeziorem smutku

,,Bartek zły, mamrocze coś o babie i motorze..."

8.04.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Współczesne książki podróżnicze zwykłam dzielić na dwie kategorie. Do pierwszej należą publikacje, których autorzy żyją z podróżowania; do drugiej teksty, których autorzy pewnego dnia postanowili wstać od biurek i - jak mawia Wojciech Cejrowski - sprzedać lodówkę i ruszyć w dal. Przedstawicielami tego drugiego rodzaju są Marta Owczarek i Bartek Sko... {} Recenzja książki Byle dalej

Co głosi ,,leyenda negra"?

8.04.2014

Na początku tej recenzji muszę się Wam do czegoś przyznać. Jeszcze kilka lat temu jak gąbka chłonęłam wszelkie teorie spiskowe dotyczące Kościoła. Wystarczyło, że obejrzałam jakiś pseudo-dokument oparty na teoriach wywiedzionych z ,,Kodu Leonarda da Vinci" Dana Browna i już łapałam haczyk śledząc rzekome francuskie losy Marii Magdaleny i jej dzieck... {} Recenzja książki Ciemne postacie w historii kościoła

Good morning korporacjo!

8.04.2014

Kilka lat temu praca w korporacji była dla wielu osób szczytem marzeń. Obecnie słowo to jest synonimem gniazda mechanicznie pracujących robaczków, które bardzo łatwo można wymienić na inne. Często też zdarza nam się naśmiewać się z korporacji. Mnie zawsze najbardziej bawią zapożyczone z angielska nazwy sprawowanych funkcji, o których na pewno wiele... {} Recenzja książki Good Morning Korporacjo

Druga szansa

28.05.2013

Przed Państwem jedna z najładniejszych okładek książek, jakie kiedykolwiek widziałam na oczy. To właśnie dzięki niej postanowiłam sięgnąć po ,,Villę Mirabellę" Petera Pezzeliego. Co prawda zapowiedź fabuły nie zrobiła na mnie większego wrażenia, jednak zdecydowałam się kupić tę publikację. Czy jestem zawiedziona? Hm... Głównym bohaterem książki j... {} Recenzja książki Villa Mirabella

,,Piszemy o pamiętaniu"

28.05.2013

,,Zdążyć przed Panem Bogiem" to oryginalny w formie wywiad z Markiem Edelmanem, uczestnikiem powstania w getcie warszawskim, ,,jedynym, który przeżył". Niewielka objętościowo książeczka zawiera w sobie więcej prawd życiowych, niż jakikolwiek inny poradnik spod pióra Beaty Pawlikowskiej, czy innej ,,inspiratorki". Edelman, znany i ceniony ówcześnie ... {} Recenzja książki Zdążyć przed Panem Bogiem Hanny Krall

,,Piszemy o pamiętaniu"

28.05.2013

Wojciech Tochman jest jednym z najlepszych polskich reportażystów. Wstyd mi się przyznać, że ,,Dzisiaj narysujemy śmierć" jest moją pierwsza książka tego autora. Niech obroni mnie fakt, że przeczytałam ją w naprawdę rekordowym tempie. Aspiracją Tochmana jest wyjaśnienie czytelnikowi, jak to się stało, że ,,kraj tysiąca wzgórz i miliona uśmiechów... {} Recenzja książki Dzisiaj narysujemy śmierć

Historia pewnej kurtyzany

28.05.2013

,,Jestem tego przekonania, że nie można stworzyć żadnej kreacji, nie poznawszy dobrze ludzi, podobnie jak nie można mówić jakimkolwiek językiem, nie nauczywszy się go wprzódy. Nie mam jeszcze lat, w których się tworzy - zadowalam się więc opowiadaniem." Na ,,Damę Kameliową" Aleksandra Dumasa (dla jasności - syna) natrafiłam w trakcie zakupów w jed... {} Recenzja książki Dama Kameliowa

Ludzie listy piszą... z wojny.

28.05.2013

,Niedoręczony list" Sarah Blake dostałam w prezencie jakieś dwa lata temu i natychmiast zabrałam się do lektury tej książki. Niestety, po około czterdziestu stronach odrzuciłam to romansidło w kąt i postanowiłam nigdy do niego nie wracać. Jeszcze nigdy nie byłam tak znudzona jakąkolwiek lekturą, a tu proszę, da się? Da się! Zaczęło się tak, że Emma... {} Recenzja książki Niedoręczony list

Intrygi, morderstwa, otrucia... Witamy w starożytnym Rzymie!

28.05.2013

,,Ja, Tyberiusz Klaudiusz Druzus Neron Germanik, i tak dalej, który tak niedawno znany byłem przyjaciołom, krewnym znajomym jako Klaudiusz Idiota, Klaudiusz Jąkała, Klau-Klau-Klaudiusz, a w najlepszym razie jako » biedny stryjaszek Klodzio «, przystępuję do spisania dziwnej historii mojego życia”. Tymi słowami rozpoczyna się jedna z lepszych, jeśl... {} Recenzja książki Ja, Klaudiusz

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl