Temat

Zapowiedzi nowości w Klubie

Postów na stronie:
@ilona_m2
@ilona_m2
257 książek 31 postów
2020-11-06 13:26 #
Ludziska bierzcie książkę Mag ! ! ! !
# 2020-11-06 13:26
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-06 13:51 #
Hmm... :-)
# 2020-11-06 13:51
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
427 książek 1456 postów
2020-11-06 14:00 #
Coś ten KR coraz bardziej ingeruje w moje plany czytelnicze. Coraz te książki lepsze niż... niż były :) Dorzućcie jeszcze Wydawnictwo Poznańskie i pięknie i podoba mi się.
# 2020-11-06 14:00
× 7
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 605 postów
2020-11-06 14:24 #
Wyzwanie przyjęte!
# 2020-11-06 14:24
× 6
Odpowiedz
@Possi
@Possi
207 książek 34 posty
2020-11-06 17:45 #
Polecam jeszcze IUVI! Wydają same dobre tytuły!

# 2020-11-06 17:45
× 3
Odpowiedz
@Zaczytanablondynka
@Zaczytanablondynka
235 książek 90 postów
2020-11-06 14:08 #
A ja jeszcze poczekam :)
# 2020-11-06 14:08
× 1
Odpowiedz
@pleasebetasty
@pleasebetasty
187 książek 34 posty
2020-11-06 15:24 #
Kurczę, wiedziałam, że jak już w końcu się na coś zdecyduję, to zacznie pojawiać się więcej tytułów, które mnie interesują 🙈. Tyyyyyle dobroci (kropka, żeby nie było, że znowu śmiem się odezwać.)
# 2020-11-06 15:24
× 1
Odpowiedz
@Nina
@Nina
1031 książek 139 postów
2020-11-06 17:54 #
I się doczekałam na ebookowe nowości 😁 Warto być cierpliwym 😊
# 2020-11-06 17:54
× 4
Odpowiedz
@wfotelu
@wfotelu
155 książek 143 posty
2020-11-10 13:51 #
zostawiam "." i życzę Wam miłego dnia! :)
# 2020-11-10 13:51
× 1
Odpowiedz
@Siostra_Kopciuszka
@Siostra_Kopciuszka
1028 książek 836 postów
2020-11-12 14:52 #
'' . '' 😃
# 2020-11-12 14:52
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-12 19:53 #
# 2020-11-12 19:53
Odpowiedz
@Zaczytanablondynka
@Zaczytanablondynka
235 książek 90 postów
2020-11-12 20:08 #
I już nie ma :D no cóż nadal czekam cierpliwie :D
# 2020-11-12 20:08
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-12 20:15 #
Faktycznie szybko poszło :)
# 2020-11-12 20:15
Odpowiedz
@Zaczytanablondynka
@Zaczytanablondynka
235 książek 90 postów
2020-11-12 20:18 #
Chyba jednak opłacało się poczekać :) dziękujemy za nowości bo są to dobre książki :)
# 2020-11-12 20:18
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-12 20:17 #
# 2020-11-12 20:17
× 2
Odpowiedz
@sanaecozy
@sanaecozy
142 książki 57 postów
2020-11-12 21:27 #
Gdybym nie czekała na książkę to bym brała! Bardzo lubię tę autorkę :)
# 2020-11-12 21:27
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
427 książek 1456 postów
2020-11-13 10:10 #
Dobra przepraszam, zaraz będzie... wszystkiemu winny jest nowy Assassin's Creed!


# 2020-11-13 10:10
Odpowiedz
@Chassefierre
@Chassefierre
Trickster & Wasz Szeryf 1069 książek 2436 postów
2020-11-13 10:47 #


# 2020-11-13 10:47
× 9
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
332 książki 2049 postów
2020-11-13 10:59 #
o kurde, pszypał!
# 2020-11-13 10:59
× 4
Odpowiedz
@LetMeRead
@LetMeRead
398 książek 7361 postów
2020-11-13 11:00 #
Ale fstyt! :D
# 2020-11-13 11:00
× 4
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
332 książki 2049 postów
2020-11-13 11:16 #

to ja też z GoT
# 2020-11-13 11:16
× 8
Odpowiedz
@biegajacy_bibliotekarz
@biegajacy_bibliotekarz
321 książek 103 posty
2020-11-13 10:53 #

# 2020-11-13 10:53
× 4
Odpowiedz
@ilona_m2
@ilona_m2
257 książek 31 postów
2020-11-13 12:04 #
też ją wzięłam :)

# 2020-11-13 12:04
× 2
Odpowiedz
@Wiesia
@Wiesia
595 książek 3112 postów
2020-11-13 18:38 #
Może być ciekawa :)
# 2020-11-13 18:38
× 1
Odpowiedz
@biegajacy_bibliotekarz
@biegajacy_bibliotekarz
321 książek 103 posty
2020-11-13 20:28 #
Liczę na to :)

# 2020-11-13 20:28
Odpowiedz
@jatymyoni
@jatymyoni
Bibliotekarz 2999 książek 3730 postów
2020-11-13 12:51 #
Może powinna być jakaś kontrola serwisu nad książkami wysyłanymi przez wydawnictwa. W tej chwili serwis wysyła adres i "czekaj tatko lata" , czyli jestem od dwóch tygodni zawieszona, ani książki, ani możliwości wzięcia innej. Wydawnictwo Novae Res zawodzi.
# 2020-11-13 12:51
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 605 postów
2020-11-13 13:01 #
Chętnie, tylko w jaki sposób?
Od lat działam w branży i nie wiem, jak miałoby to wyglądać. Do tej pory udało mi się zidentyfikować następujące problemy:
  • wysyłki nierejestrowane - część niestety tak nadaje i ewentualne niedoręczenia wlicza w koszty, nie przemówisz, żeby nadawali inaczej,
  • osoby, do których piszę z prośbą o wysyłkę, nie zajmują się wysyłką, z reguły ją zlecają,
  • magazyn czasem błędnie oznacza książkę jako nadaną, a tego nie robi - niesprawdzalne nawet z poziomu wydawnictwa,
  • część wydawnictw korzysta z firm obsługujących wysyłki, które podnajmują przewoźników według sobie znanego klucza, a wydawca sam nie ma danych na temat wysyłki.
  • wydawnictwa proszone o podanie informacji o wysyłce w najlepszym wypadku odpowiadają "dziś zlecę",
  • część wydawnictw nie odpisuje, gdy nadaje,
  • część wydawnictw nie odpisuje, gdy nie nadaje,
  • część wydawnictw nagle budzi się, że dodruk się skończył,
  • przypadek sprzed 5 minut, podałam adres, który faktycznie mógł wyglądać dziwnie, ale potwierdziłam jego poprawność wcześniej, nie było info o doręczeni więc napisałam przypomnienie i zaczęło się dopytywanie o adres, gdzie przesyłałam nawet screeny z maps; niestety z tego powodu obydwie zgłoszone osoby mają wysyłkę dziś, zostałam poproszona o przekazanie przeprosin.
I pewnie wiele więcej...
# 2020-11-13 13:01
× 9
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-13 13:08 #
Ogólnie ścieżka wysyłki wygląda tak:
ja wysyłam do wydawcy -> pani z marketingu wysyła zamówienie do magazynu -> magazyn zamawia kuriera/ktoś leci na pocztę-> dostawa
Siłą rzeczy ten proces będzie niestety trwał.

Zawsze warto też zwrócić uwagę na termin premiery :)

Mam też prośbę, gdy książka nie dochodzi więcej niż przez 2 tygodnie, to proszę o wiadomość. Będę interweniować.
# 2020-11-13 13:08
× 8
Odpowiedz
@LetMeRead
@LetMeRead
398 książek 7368 postów
2020-11-13 13:46 #
Moje "Siedem wykładów z psychologii sztuki" (Zysk i S-ka) przyszło w ciągu tygodnia, także się cieszę. :)
# 2020-11-13 13:46
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-13 13:54 #
Farciaro!
# 2020-11-13 13:54
× 1
Odpowiedz
@LetMeRead
@LetMeRead
398 książek 7368 postów
2020-11-13 13:55 #
I problem z wyborem lektury na weekend się rozwiązał. :D
# 2020-11-13 13:55
Odpowiedz
@Wiesia
@Wiesia
595 książek 3112 postów
2020-11-13 18:36 #
Ja czekam od 28.10, ale jeszcze pare dni można poczekać :)
Jak nie przyjdzie do 20.11 to się upomnę :)
# 2020-11-13 18:36
Odpowiedz
@LetMeRead
@LetMeRead
398 książek 7368 postów
2020-11-13 18:52 #
Wiesia, a co zamówiłaś?
# 2020-11-13 18:52
Odpowiedz
@Wiesia
@Wiesia
595 książek 3112 postów
2020-11-13 18:53 #
Błyszczące sześciany, czy jakoś tak.

Edit:
https://nakanapie.pl/ksiazka/blyszczace-szesciany
# 2020-11-13 18:53
× 1
Odpowiedz
@Strusiowata
@Strusiowata
304 książki 834 posty
2020-11-13 13:59 #
Może przy piątku 13-tego jakieś nowości się pokażą?
# 2020-11-13 13:59
× 2
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-13 14:05 #
Może...
# 2020-11-13 14:05
× 1
Odpowiedz
@Possi
@Possi
207 książek 34 posty
2020-11-13 17:38 #
Mnie książki zawsze dochodzą w czasie i bardzo szybko! Miałam raz epizod z e-bookiem (od wydawnictwa) , a takto cud miód!
# 2020-11-13 17:38
Odpowiedz
@daka_portal
@daka_portal
392 książki 806 postów
2020-11-13 19:43 #
Ja też nigdy nie miałam z tym problemu.

# 2020-11-13 19:43
× 1
Odpowiedz
@Siostra_Kopciuszka
@Siostra_Kopciuszka
1028 książek 836 postów
2020-11-13 19:49 #
Ja również, może nie za trzy dni od zarezerwowania 😉, ale do dwóch tygodni zawsze bez problemu
# 2020-11-13 19:49
Odpowiedz
@Moncia_Poczytajka
@Moncia_Poczytajka
1315 książek 22 posty
2020-11-13 20:35 #
Mam i ja. "Obca" dotarła cała i zdrowa :)))
# 2020-11-13 20:35
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-13 23:36 #
OGROMNA PROŚBA!

Gdy recenzujecie zbiór opowiadać to ja proszę, nie kopiujcie spisu treści, nie opowiadajcie o każdym opowiadaniu z jednozdaniowym komentarzem, czy się podobało, czy nie.
Recenzja powinna być ogólną analizą zbioru, a nie omówieniem.
# 2020-11-13 23:36
× 3
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
332 książki 2049 postów
2020-11-14 11:31 #
A jak inaczej ocenić zbiór opowiadań, gdy ich poziom jest nierówny 🤔
# 2020-11-14 11:31
× 5
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
427 książek 1456 postów
2020-11-14 11:48 #
Moim zdaniem zbiór opowiadań, czyli antologia, nie jest możliwa do analizy całościowej - jest to rzecz niemożliwa. Książka taka skupia X autorów i różnych talentach i opowiadania te są bardzo zróżnicowane. Oczywiście można zrecenzować całość bez szczegółowego rozbicia na atomy, ale w konsekwencji taka recenzja jest bezwartościowa, gdyż nie zawiera informacji co jest dobre, a co nie i przede wszystkim - dlaczego. Więc nie, recenzja nie powinna być ogólną analizą zbioru.
# 2020-11-14 11:48
× 9
Odpowiedz
@Strusiowata
@Strusiowata
304 książki 834 posty
2020-11-14 13:25 #
Moim zdaniem, omówienie daje dużo więcej potencjalnemu odbiorcy niż analiza. Nie ślizga się po temacie, ale wskazuje dobre i złe strony zbioru. Może spowodować chęć sięgnięcia po dany tytuł lub wręcz przeciwnie.
# 2020-11-14 13:25
× 2
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-14 14:20 #
Ogólnie rozumiem, co masz na myśli. Jednak warto mieć na uwadze, że nawiązanie do treści każdego z opowiadań wydłuża treść recenzji. Omówienie fabuły nie powinno stanowić głównej części recenzji, a jednak sporo osób stara się za wszelką cenę nie przekraczać liczny znaków w efekcie czego otrzymujemy streszczenie. Przykładowo:

1. Pani Nowak w swoim opowiadaniu „Tropiki” wysyła bohaterkę Monikę na wakacje do ciepłych krajów. Kobieta jest zrozpaczona po rozstaniu z narzeczonym. Czy przystojny Marian ogrzeje jej serce? A może chce ją jedyne wykorzystać. Jest to całkiem ciekawy tekst.
2. Drugie opowiadanie, Pani Kowalskiej, to losy Anny, która w kolejce do mięsnego poznaje Stefana. Mężczyzna jest wręcz pozbawiony wad. Czy los się do niej uśmiechnął? Czy może jednak z niej zadrwił? To opowiadanie zupełni mi się nie podobało.
3. Trzecie, „Tatko” od Marianny Zakrzewskiej to losy samotnego ojca, który stara się połączyć rodzicielstwo z randkowaniem. Również dla jego dziewczyny nie jest to łatwe. Czy uda im się pokonać wszystkie problemy? Czy miłość okaże się najważniejsza, a może będą to dzieci. Szczerze mówiąc takie sobie.

I tak… dwanaście razy. W efekcie czego otrzymujemy 12 zdań z typowej recenzji. A jeszcze lepiej, gdy mamy tylko fabułę i na końcu zdanie czy się podobało czy nie.

To, ze mamy recenzję opowiadania nie powoduje, że większość tekstu może stanowić opis fabuły. Nadal mniejszość. Decydując się na taką formę należy nadal zachować proporcje i poddać analizie każde opowiadanie, a nie je streści. Na każde zdanie fabuły powinny przypadać 2 zdania własnych refleksji. Niestety jeśli limit znaków „robi” samo opowiedzenie o czym są poszczególne teksty, to na tym się kończy.



# 2020-11-14 14:20
× 4
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-14 14:52 #
Widzę, że ja dziwna jestem, bo ja przeczytam recenzję z rozbiciem na każde opowiadanie to na 100% nie sięgnę po taki zbiór, nawet jeśli byłby chwalony pod niebiosa. Dla mnie najciekawsze jest to, że nigdy nie wiem, co będzie w następnym opowiadaniu. O ile w przypadku powieści, zdradzenie pierwszych 10 stron nie jest problemem, to gdy opowiadanie składa się z 15, to dla mnie już za dużo. To jak czytanie opisów odcinków, zabija połowę zabawy :-) Zawsze szukam tylko ogólnej informacji, czy teksty są dobrze zebrane, czy większość jest do niczego, jaki jest ich motyw przewodni, czy są w ramach jednego gatunku, czy wielu.

Generalnie tak, jak wspomniałam wcześniej, chodziło mi o rozwlekłe omówienie fabuły każdego z opowiadań i zdanie podsumowania "fajne/niefajne".

Od tego, czy recenzentowi się podobało, dla mnie ważniejsze jest DLACZEGO. Jeśli nie podobało się dane opowiadanie, bo recenzent nie lubi długich opisów, to co innego, niż gdy jego negatywna ocena wynika z tego, że autor źle omówił temat. Tymczasem w recenzjach zbiorów zazwyczaj pojawia się zdanie "nie podobało mi się, chyba najsłabszy test ze wszystkich" i koniec analizy.

Skoro mamy tu tak fajną i merytoryczną analizę, to proszę was o wsparcie w ocenie, czy takie teksty są Waszym zdaniem dobre:

1. "Pies" Kowalka
Ciekawe opowiadanie o przyjaźni człowieka i psa.

2. "Pralka" Nowak
Najsłabsze opowiadanie z tych wszystkich, nie podobało mi się.

3. "Marian" Pawelski
Czy miłość wszystko zwycięży? Mnie to nie do końca przekonało.

I tak dalej...
Czy na każde opowiadanie, jeśli już się ktoś tego czynu podejmuje, nie powinno być kilka zdań?

np.
1. "Pies" Kowalka
Ciekawe opowiadanie o przyjaźni człowieka i psa. Zaprezentowanie fabuły naprzemiennie z perspektywy czworonoga i jego właściciela prezentuje nowy punkt widzenia na wiele spraw. Dodatkowo autorka z niesamowitą lekkością porusza ważkie kwestie, na zmianę doprowadzając mnie do łez wzruszenia i śmiechu.

[wiem, że ogólniki, ale ww. teksty nie istnieją ;D]

Co myślicie?
# 2020-11-14 14:52
Odpowiedz
@Johnson
@Johnson
427 książek 1456 postów
2020-11-14 15:52 #
Że się mylisz. Pierwszy Twój post "prośba" był oczywiście niekonkretny i powodujący zamieszanie. Jak najbardziej masz rację co do opisywania fabuł, w swoich recenzjach ograniczam to do minimum. Jednakże nieprawdą jest, że na jedno zdanie opisu "powinno" przypadać dwa zdania refleksji. To znaczy nie zrozum mnie źle. Nie wolno streszczać fabuły niczego ani w opinii ani tym bardziej w recenzji. Ale recenzja to nie wypracowanie szkolne, tutaj nie masz ściśle określonych zasad, więc nie rób z kanapy biblionetki, bo takim sztywnym szablonowaniem zabijesz Klub Recenzenta.
# 2020-11-14 15:52
× 9
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-14 16:14 #
Hm... napisałam tylko, że proszę o niekopiowanie spisu treści i wzbogacanie go o jedno zdanie "podobało mi się/nie podobało mi się".

Druga sprawa jest to, że w sporej części recenzji mamy 3/4 opisu fabuły. 2000 znaków to bardzo mało. W tekście na 3000 znaków fabuła na 1000 jest do przyjęcia. Ale w tekście na 2000 znaków 1500 fabuły to przesada.

A i "powinno" oznacza, że fajnie było, bynajmniej nie, że "musi" :) Nie liczę słów ani zdań, oceniam na oko.
# 2020-11-14 16:14
× 3
Odpowiedz
@jatymyoni
@jatymyoni
Bibliotekarz 2999 książek 3730 postów
2020-11-14 16:47 #
Częściowo się z Tobą zgadzam. Sama nie lubię recenzji z omówieniem fabuły każdego opowiadania . Najczęściej w połowie przestaję czytać. Bardziej interesuje mnie ogólna wymowa opowiadań i które według recenzenta są najlepsze i dlaczego, a które najgorsze i dlaczego. Fabułe poszczególnych opowiadań wolę sama odkrywać. Natomiast nie zgadzam się ze stwierdzeniem: " Na każde zdanie fabuły powinni przypadać 2 zdania własnych refleksji. " To nie wypracowanie szkolne, ani przepis kulinarny: "na każde jajko, dwie łyżki mąki". Jedne utwory wzbudzają więcej refleksji, drugie mniej, nie ma określonych reguł. Przy okazji, popraw literówkę "powinno".
# 2020-11-14 16:47
× 4
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-14 17:17 #
Jasne, dzięki, dlatego wspominam, że to tylko przykład, jeden z wielu sposobów, żeby ocenić, czy się nie przesadziło z opowiedzeniem fabuły. Bo w 2000 znaków to naprawdę nietrudno poszaleć z opisem :)
Oceniam na oko, ale nie mogę akceptować tekstów, w których refleksji są 3-4 zdania :(
@jatymyoni akurat Twoje teksty są modelowe :)
# 2020-11-14 17:17
× 1
Odpowiedz
@jatymyoni
@jatymyoni
Bibliotekarz 2999 książek 3730 postów
2020-11-14 17:27 #
Dziękuję. U mnie jest w sam raz odwrotnie. Staram się minimalizować fabułę, żeby nią zaciekawić przyszłego czytelnika, a nie ją opowiedzieć.
# 2020-11-14 17:27
× 4
Odpowiedz
@kasiarz1983
@kasiarz1983
226 książek 347 postów
2020-11-14 21:54 #
Kropka na dobranoc 😉 .
# 2020-11-14 21:54
× 1
Odpowiedz
@izka91201
@izka91201
258 książek 72 posty
2020-11-14 22:27 #
Podłączam się do statystycznej kropki :)
# 2020-11-14 22:27
× 1
Odpowiedz
@Siostra_Kopciuszka
@Siostra_Kopciuszka
1028 książek 836 postów
2020-11-14 23:14 #
W tej dyskusji, zdecydowanie zgadzam się z @Johnsonem. Sama pomału zaczynam się czuć jak w szkole. To jest źle i jeszcze to i tamto też, ooo, może to jedno zdanie będzie dobrze, ale też nie , bo tu za mało jeden przecinek, a tam niepotrzebny dwukropek. To całe szablonowanie działa na mnie zdecydowanie zniechęcająco do pisania czegokolwiek . Ja akurat lubię przy czytaniu recenzji ze zbioru opowiadań, kiedy są one omówione po kolei . Owszem pewne rzeczy powinny być wymagane i przestrzegane, ale bez przesady. A jeśli chodzi o zdradzanie fabuły , to niestety , ale zdecydowanie więcej spojlerów spotykam w opisach książek w necie, czy na ich okładkach, niż w recenzjach i to jest dopiero frustrujące.
Pozdrawiam wszystkich najserdeczniej i również zostawiam taktyczną ''.'' :)
# 2020-11-14 23:14
× 9
Odpowiedz
@Tanashiri
@Tanashiri
413 książek 3887 postów
2020-11-15 10:07 #
Cytując Johnsona:
Ale recenzja to nie wypracowanie szkolne, tutaj nie masz ściśle określonych zasad, więc nie rób z kanapy biblionetki, bo takim sztywnym szablonowaniem zabijesz Klub Recenzenta.
I Siostrę Kopciuszka:
Sama pomału zaczynam się czuć jak w szkole. To jest źle i jeszcze to i tamto też, ooo, może to jedno zdanie będzie dobrze, ale też nie , bo tu za mało jeden przecinek, a tam niepotrzebny dwukropek. To całe szablonowanie działa na mnie zdecydowanie zniechęcająco do pisania czegokolwiek
Nie mam chyba już nic do dodania, zgadzam się z nimi w 100 %.
I niestety nie zostawiam taktycznej kropki, bo odpuszczam chwilowo klub, z bardzo prozaicznej przyczyny, którą podała Siostra Kopciuszka. Miłej niedzieli, Kanapowicze ;)

# 2020-11-15 10:07
× 7
Odpowiedz
@Chassefierre
@Chassefierre
Trickster & Wasz Szeryf 1070 książek 2436 postów
2020-11-15 11:05 #
@Mackowy - jeśli poziom opowiadań w zbiorze jest szczególnie nierówny, to zawsze można wypośrodkować ocenę i w recenzji wspomnieć dlaczego ocena została zaniżona/zawyżona, które opowiadanie wydawało się szczególnie słabe/świetne i dlaczego. Ba! Wtedy nawet trzeba to zrobić.

Ale tak generalnie dostając do recenzji zbiór opowiadań powinniśmy oceniać całość, a nie poszczególne teksty. Bo właśnie całość do rąk dostajemy. Jedząc roladę śląską oceniasz cały smak rolady, a nie to czy szyneczka została odpowiednio dobrana do całości.
(Chyba, że jesteś Gesslerową, ale wtedy masz większe nieuświadomione problemy, niż szyneczka.)

Podczas pisania wypada też trzymać się pewnych ram i tu nie zgodzę się z Tobą, @Johnsonie, że nie ma ściśle określonych zasad. Podając za wiki (wybaczcie źródło, jest niedziela rano) odnośnie kompozycji recenzji:

Struktura recenzji jest dość schematyczna: występują w niej elementy informacyjne, analityczno-krytyczne i oceniające. Fragmenty tekstu o funkcji informacyjnej pojawiają się często na początku recenzji – jako zapowiedź tematu – i zwykle kończą cały tekst. W tej części recenzent korzysta przede wszystkim z nazw własnych. Większość danych występuje również w tekście, ale tam uzupełniona jest bardziej szczegółowymi informacjami, np. fragmentami biografii autora. Istotnym elementem informacji jest również opis zawartości utworu, jego streszczenie. Ważną informacją jest wiedza o historii powstania dzieła, wcześniejszych dokonaniach twórców, czyli tym wszystkim, co możemy określić jako kontekst dzieła.Konstrukcja recenzji reprezentuje typ kompozycji zamkniętej, która charakteryzuje się ścisłym powiązaniem elementów składowych tekstu, co ma za zadanie ułatwić odbiorcy odczytanie jednoznacznego przekazu – zachęty do kontaktu z utworem lub odradzania go. Recenzja ma wyraźny początek (zazwyczaj wprowadzający informację o utworze lub kontekście jego powstania) oraz koniec (podsumowanie, konkluzję, puentę czy maksymę).

Przy czym wiadomo, że nie wymaga się tutaj nie wiadomo jakiej znajomości dzieła i jego kontekstu (chyba, że piszesz o jakiejś powieści historycznej, to wypadałoby kontekst znać), i nie wiadomo jakich zabiegów stylistycznych, i nie wiadomo jakiego obycia warsztatowego.

Teksty w stylu ,,jak nie pisać recenzji?'' czy ,,jak pisać recenzje?'' są kierowane głównie do użytkowników, którzy w swoich tekstach dokładnie streszczają - strona po stronie - fabułę całej powieści (i po co ją teraz czytać?) albo takich, którzy spamują emotkami i hasztagami po to, żeby dobić do tych nieszczęsnych dwóch tysięcy znaków, albo też takich, którzy podkreślenie zdania na czerwono przez Worda traktują jako atak na ortograficzną wolność osobistą, bo co im jakiś głupi program będzie mówić, że który piszemy przez ,,ó'', a nie ,,u'', albo wreszcie takich, którzy będą rozwodzić się nad tym, że dzień był piękny, choć deszczowy, gdy przekroczyli progi Empiku na warszawskiej Pradze i odkryli promocję 3 za 2 dzięki której ich budżet miesięczny miał szansę się domknąć w założonych ramach, więc ruszyli między półki (ktoś jeszcze czyta ten opis?) i znaleźli taką książkę i taką też, ale tej trzeciej nie mogli znaleźć, więc poprosili o pomoc pana z empiku - a on był taki przystojny i miał uśmiech jak bohater książki X - i on wskazał drogę do książki, którą będziemy dzisiaj recenzować, a której okładka urzekła nas swoimi kolorami, bo jest taka burgundowo-żółta, a jak wiadomo burgund i żółty są teraz najmodniejszymi kolorami w sezonie i tak dalej, i tak dalej.

Rzekłam.
# 2020-11-15 11:05
× 5
Odpowiedz
@LetMeRead
@LetMeRead
398 książek 7368 postów
2020-11-15 11:09 #
@Chassefierre, ja doczytałam do końca i zgadzam się z Tobą.
# 2020-11-15 11:09
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-15 11:25 #
Tak, o takie skrajne przypadki chodzi. Niestety nie mogę akceptować tekstów ze spacjami przed przecinkami, z losowym brakiem polskich znaków („ksiazka”), z hashtagami, mnóstwem enerów, serią losowych enterów itp. Brzmi skrajnie, ale to naprawdę nie są jednostkowe sytuacje.
Wspomnianych artykułów potrzebuje chociażby po to, żeby mieć co linkować.
Jednak temat nie dotyczy większości osób, które się wypowiedziały (sprawdziłam, czy do kogoś z wypowiadających się pisałam i nie) ;) Kochani, jeśli nie piszę wiadomości na priv, to znaczy, że wszystko jest super!
P.s. Czasem, gdy zobaczę fajny tekst i jedną literówkę to właśnie w ramach uznania piszę z prośbą o poprawę, bo szkoda mi, żeby w dobrej recenzji był taki drobiazg ;)
# 2020-11-15 11:25
× 3
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
332 książki 2049 postów
2020-11-15 11:37 #
Nie do końca się zgadzam, bo zbiór zbiorowi nierówny. Czym innym jest ocenianie np. Opowiadań o Wiedźminie, gdzie masz jakąś ciągłość treści i klimatu, co innego gdy zbiorem jest groch z kapustą - różni autorzy i różne klimaty, i dlatego w tym drugim przypadku przynajmniej, analogia do rolady jest nietrafiona - to bardziej menu degustacyjne i nie da się go rozpatrzeć jako całości.
# 2020-11-15 11:37
× 4
Odpowiedz
@Siostra_Kopciuszka
@Siostra_Kopciuszka
1028 książek 836 postów
2020-11-15 11:45 #
@Chassefierre, ja również przeczytałam do końca i nie zupełnie się zgadzam.

Idąc Twoim tropem i Twoim porównaniem do rolady śląskiej, owszem oceniam ją jako całość, jeśli mi smakuje, jeśli nie specjalnie , zastanawiam się czy '' szyneczka została odpowiednio dobrana do całości. '', czy może za dużo w niej przypraw . Czytaj : jeśli zbiór mi się nie bardzo podoba (rolada nie smakuje) to rozbieram go na części i patrzę które ze (składników, przypraw ?) z opowiadań mi się nie podoba i dlaczego. A tak jest najczęściej, bo antologie, czy zbiory opowiadań (bo przecież to nie to samo) są z reguły nierówne. I nie uważam bym wtedy przez to miała '' większe nieuświadomione problemy, niż szyneczka ''.

Jeśli chodzi o błędy ortograficzne i spamowanie emotkami i hasztagami to owszem ja również uważam to za niechlujstwo językowe i właśnie to miałam na myśli pisząc '' pewne rzeczy powinny być wymagane i przestrzegane ''. Jednak bez przesady, ktoś kiedyś powiedział że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu i miał zupełną rację .

A zgodnie z Twoją (znaczy wiki) definicją recenzji:

'' W tej części recenzent korzysta przede wszystkim z nazw własnych. Większość danych występuje również w tekście, ale tam uzupełniona jest bardziej szczegółowymi informacjami, np. fragmentami biografii autora. Istotnym elementem informacji jest również opis zawartości utworu, jego streszczenie. ''

To jak ?? streszczać , czy nie ??

# 2020-11-15 11:45
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-15 11:53 #
Myślę, że możemy przyjąć zasadę, że dobry tekst, bez błędów lub/i spoilerów i/lub dziwnych zabiegów, żeby wyrobić limit znaków, zawsze „przejdzie” ;)
Np. 2-3 hashtagi na końcu tekstu Ok, 20-30, bo jakoś trzeba wyrobić limit, nie.
# 2020-11-15 11:53
× 3
Odpowiedz
@LetMeRead
@LetMeRead
398 książek 7368 postów
2020-11-15 11:57 #
Jeśli rozumiemy streszczenie jako szczegółowe przedstawienie fabuły, to pewnie, że nie streszczać. Ale można streszczać z umiarem. Streszczać, nie zdradzając wszystkiego. Można zaciekawić kilkoma zdaniami streszczenia na tyle, że ktoś po resztę zwróci się do książki.
Tak ja to widzę.
# 2020-11-15 11:57
× 4
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
332 książki 2049 postów
2020-11-15 12:30 #
To ja nie kumam. Jeśli to wszystko tyczy się tylko promila osób piszących na portalu, to po co poruszać temat na forum, jak można załatwić sprawy na privie? Po co karcić przy całej klasie.
# 2020-11-15 12:30
× 4
Odpowiedz
@Chassefierre
@Chassefierre
Trickster & Wasz Szeryf 1070 książek 2436 postów
2020-11-15 12:54 #
@Siostra_Kopciuszka - toć właśnie napisałam, że jeśli jakieś opowiadanie szczególnie Ci się podoba/nie podoba to wypada napisać dlaczego i co sprawiło, że w całym zbiorze akurat ono się wyróżnia na plus bądź minus.
A z tą szyneczką Gesslerowej to był żart taki, nie oczekiwałam, że odniesiesz go do siebie. Jeśli poczułaś się urażona, to upraszam o wybaczenie.

Odnośnie streszczenia, to już @LetMeRead ładnie odpisała, więc nie będę się powtarzać.
# 2020-11-15 12:54
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-15 14:11 #
@Mackowy inaczej, problem nie dotyczy osób, które piszą tutaj komentarze. Ale dotyczy spokojnie połowy sprawdzanych recenzji. I zawsze piszę wtedy wiadomość na priv. Jednak po kilkunastu prawie identycznych wiadomościach priv coś we mnie pęka i piszę ogólny post lub artykuł licząc, ze ktoś go przeczyta przed napisaniem teksty. Generalnie tak, podstawowe błędy są naprawdę dużym problemem.
# 2020-11-15 14:11
× 4
Odpowiedz
@Rudolfina
@Rudolfina
211 książek 84 posty
2020-11-15 17:15 #
Przepraszam, że się wtrącam, bo przecież nie jestem klubowiczem. Ale może problem załatwiłaby trochę staranniejsza selekcja członków klubu? Wszyscy, którzy tu dyskutują, potrafią pisać recenzje. Ci, którzy nie potrafią, nie odzywają się. Mnie też szlag by trafił, gdybym co chwila musiała poprawiać w „recenzjach” literówki, błędy językowe, streszczenia fabuły spisane z okładki i radosne powitania. Może niech ten klub będzie bardziej ekskluzywny?
# 2020-11-15 17:15
× 11
Odpowiedz
@LetMeRead
@LetMeRead
398 książek 7368 postów
2020-11-15 17:19 #
@Rudolfina - jak dla mnie słuszne uwagi i propozycja warta rozważenia.
# 2020-11-15 17:19
× 2
Odpowiedz
@Mackowy
@Mackowy
332 książki 2049 postów
2020-11-15 19:15 #
@dominika.nawidelcu w takim razie w pełni rozumiem twoją irytację, już się nie czepiam :) Prosty jestem i do mnie trzeba prostym przekazem celować. Swoją drogą pomysł @Rudolfina wydaje się być całkiem sensowny. Może zanim ktoś zostanie przyjęty do KR, powinien przesłać kilka swoich wcześniejszych tekstów jako portfolio, czy tam CV .
# 2020-11-15 19:15
× 5
Odpowiedz
@Siostra_Kopciuszka
@Siostra_Kopciuszka
1028 książek 836 postów
2020-11-15 13:13 #
@Chassefierre, wspaniałomyślnie wybaczam 😜, w ogóle to odnoszę jakieś dziwne wrażenie, że zaczynamy się kręcić w kółko i że każdy z nas mówi o tym samym tylko każdy po swojemu , czy tylko mi się tak wydaje ???
P.S Gesslerowej nie '' trawię '', nie oglądam, zresztą ja w ogóle od jakiegoś czasu telewizora nie oglądam.
# 2020-11-15 13:13
× 1
Odpowiedz
@LetMeRead
@LetMeRead
398 książek 7368 postów
2020-11-15 13:31 #
Ale jednak nie zawsze do końca się rozumiemy, więc może to i dobrze, że każdy dodaje coś od siebie. ;-)
# 2020-11-15 13:31
× 2
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-15 18:45 #
# 2020-11-15 18:45
Odpowiedz
@justyna_
@justyna_
251 książek 56 postów
2020-11-15 18:55 #
Tak przy niedzieli? 😁
# 2020-11-15 18:55
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-15 19:01 #
Każda pora jest dobra na książki! :)
# 2020-11-15 19:01
× 5
Odpowiedz
@mewaczyta
@mewaczyta
559 książek 35 postów
2020-11-16 11:59 #
Cześć, mam ciekawskie pytanie!
Pamiętam, że kiedyś w ofercie były książki wydawnictwa Alternatywne oraz Czarnoksiężnik. Serwis Nakanapie był ich patronem, więc jestem ciekawa, czy dostępne były główne z tego względu, czy może jest nadzieja, że ich nowości pokażą się w klubie?
# 2020-11-16 11:59
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-16 12:19 #
Nadzieja jest zawsze! Dowiem się u wydawnictwa :)
# 2020-11-16 12:19
× 1
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-16 12:26 #
Nowe wydawnictwo i nowa książka do recenzji: https://nakanapie.pl/ksiazka/kolorowe-szkielka-880637.
# 2020-11-16 12:26
Odpowiedz
@mewaczyta
@mewaczyta
559 książek 35 postów
2020-11-16 13:13 #
# 2020-11-16 13:13
Odpowiedz
@dominika.nawidelcu
@dominika.nawidelcu
235 książek 606 postów
2020-11-16 13:55 #
Sierota ze mnie XD W każdym razie zachęcam do zgłaszania się :)
# 2020-11-16 13:55
Odpowiedz
Postów na stronie:
Odpowiedź
Grupa

Klub Recenzenta

Grupa stworzona wokół tematu Klubu Recenzenta w serwisie nakanapie.pl
O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl