Avatar @jenny777

Joanna Kulik

@jenny777
1 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat.
{} swiatwslowachiobrazach.pl
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 8 lat.

Recenzje książek

14 recenzji

Bolesna historia, którą poczujesz

2.03.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marek Krajewski uraczył czytelników kryminałem z prawdziwego zdarzenia. Jest mrocznie, jest tajemniczo, jest… po męsku. Osadzając akcję w latach międzywojennych tylko wzmocnił jej pozytywny odbiór. Czasy międzywojenne i okres II wojny światowej w literaturze zrobił się ostatnio bardziej fascynujący, a tym samym częściej brany na warsztat. Możliwe... {} Recenzja książki Śmierć w Breslau. Książka audio

Ostatnie spotkanie z panną Marple

26.02.2014

Czasami mam wrażenie, że tylko Agatha Christie potrafi tak pisać, iż w króciutkiej formie znajdzie się wszystko, co jest niezbędne w dobrej historii kryminalnej: zabójstwo i znalezienie winnego, charakterystyka wszystkich osób, o których trzeba coś wiedzieć, opowieści rodzinne oraz ciekawostki ze świata. I do tego wszystko wydaje się bardzo zawiłe.... {} Recenzja książki Śmiertelna klątwa

Wizja twórcy charakterystycznego

25.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W swoim czasie przeczytałam książkę "Słoneczne kino Pedro Almodovara", która to zawierała całe mnóstwo rozważań na temat twórczości mojego ulubionego reżysera. Tym bardziej świetnym doświadczeniem okazało się skontrastowanie tego z tym, co sam twórca mówi o swoich filmach. Frederic Strauss w owych rozmowach tworzy ciekawy obraz twórcy, który od sa... {} Recenzja książki Almodóvar - rozmowy

Nikła zawartość fantastyki w fantasy

25.02.2014

Coraz trudniej jest trafić autorom książek w punkt, który stanie się początkiem czegoś nowego i większego. Zwłaszcza, że literatura sama w sobie jest niszowa. Dość niedawno w taką pustkę idealnie wpasowała się J.K. Rowling. Trzeba kobiecie przyznać, że zapoczątkowała tym samym popularność literatury fantasy – i to w niezwykle szerokim znaczeniu. W... {} Recenzja książki Upadli

Drobny chwyt marketingowy

25.02.2014

Ocenić "Intrygantki" jako całość - to jest dopiero zagwostka. Mamy bowiem w tym przypadku wyraźne potwierdzenie, by nie wydawać opinii na temat książki po okładce. Opis wydaje się być po prostu sprytnym zabiegiem marketingowym. Nie spodziewałam się po niej tego, co otrzymałam. Ale wcale nie oznacza to, że się zawiodłam. Sięgając po "Intrygantki" n... {} Recenzja książki Intrygantki

Nowy lepszy świat?

25.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyznam, że po przeczytaniu opisu książki, bez wahania skusiłam się na te pozycję. Nasunęło mi się skojarzenie z "Nowym wspaniałym światem" Huxleya. Pomyślałam, że będzie to współczesna wersja wspomnianej dystopii. I choć "Delirium" mocno mnie wciągnęło, nie jest to jednak ten sam poziom. "Nowy wspaniały świat" czytałam z zapartym tchem. Wszystko ... {} Recenzja książki Delirium

Motywacja i przygoda

25.02.2014

Relacje z podróży w wersji książkowej zdecydowanie mają w sobie to magiczne coś. Przygody współczesnych nieustraszonych poszukiwaczy przygód są niezwykle wciągające. Czy to pod kocem we własnych pieleszach w długie mroźne wieczory, na plaży czy w przerwach podczas trudnej wędrówki – są tak samo fascynujące. Dla mnie mają one jednak jeszcze jedną w... {} Recenzja książki Byle dalej

Piękne tylko chwile

21.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Literatura włoska nie święci u nas triumfów. Jest wręcz mało znana. Tytuł "Póki rekin śpi" przykuł moją uwagę ze względu na niezbyt pokaźną zawartość oraz przez wydanie tej powieści (z owej serii czytałam niedawno inną książkę). I choć nie jest to pozycja najwyższych lotów, nie mogę narzekać na zmarnowany czas. "Póki rekin śpi" mogłabym opisać ja... {} Recenzja książki Póki rekin śpi

Religijna widokówka

21.02.2014

Jeśli komuś przypadłą do gustu "Geografia szczęścia" jest kwestią czasu, by sięgnął po następne swoiste geograficzne kompendium spod rąk Erica Weinera. W "Poznam sympatycznego Boga" autor zadaje kolejny zestaw nurtujących go pytań. Tym razem w większym stopniu bierze na warsztat człowieczą duszę. Jako agnostyk autor skupia się przede wszystkim na... {} Recenzja książki Poznam sympatycznego Boga. Moje flirty z istotami wyższymi

Zabawnie i przewrotnie w poszukiwaniu zadowolenia

21.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zaskakujący tytuł, który skusi każdego poszukiwacza idealnego miejsca we wszechświecie. Na przekór, a może zgodnie ze słowami Anny Marii Jopek: "w najpiękniejszym z miast ci nie będzie lżej, więc Lizbony blask najpierw w sobie miej?". Czy to szary człowiek znudzony codzienną rutyną, czy też rasowy podróżnik - jedno jest pewne: okładka mocno zaintry... {} Recenzja książki Geografia szczęścia

Ironiczne spojrzenie na siebie i na Japonię

21.02.2014

Will Ferguson wpadł na pomysł, by odbyć szaloną podróż z południa na północ Japonii. Zgodnie z Frontem Kwitnienia Wiśni. Autostopem. W kraju, w którym w ten sposób się nie podróżuje, a podróżników "za jeden uśmiech" się ze sobą nie zabiera. "W drodze na Hokkaido" jest pozycją napisaną przez człowieka, który bardzo dobrze poznał ten kraj. I potrafi ... {} Recenzja książki W drodze na Hokkaido

Wielopokoleniowa spowiedź

21.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Każdy nałogowy czytelnik na pewno zna ten moment. Przypadkiem trafia na jakiś tytuł, który absolutnie nic nie mówi. Żadnych poleceń – zwykły splot kroków (w bibliotece czy w księgarni). A później zaczyna ona fascynować, z każdą stroną coraz bardziej. Nie można się od niej oderwać. Stronice odkrywają coraz to nowsze sekrety. Aż po ostatnich słowach ... {} Recenzja książki Matka Ryżu

Szokujący i bulwersujący obraz przygranicznej rzeczywistości

21.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciudad Juarez od lat nie ma dobrej opinii. "Zasłynęło" głównie sprawą masowych morderstw kobiet. Od 1993 roku naliczono się już ponad 400 takich zabójstw. Sprawa nie jest tak oczywista, jakby się mogło wydawać, bowiem granice miasta mają zdecydowanie więcej złego do odkrycia. Autorzy reportażu "Miasto – morderca kobiet" zdają w książce relację z... {} Recenzja książki Miasto - morderca kobiet

Przeszłość mnie dręczy

21.02.2014

"Wiesz, zawsze jak widzę te twoje koleżanki, to przychodzą mi na myśl te żony… wiesz, z tego serialu, co to wszyscy mieszkają na ładnym osiedlu, a w każdym tym domku jest jakiś trup w szafie"[1]. Trzy przyjaciółki, trzymające się razem od czasów szkolnych, będą zmuszone po wielu latach do owego trupa się dokopać. Wystarczy jeden telefon, by trage... {} Recenzja książki Czerwony rower

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe