Avatar @magda87

@magda87

5 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
5 obserwujących.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

203 recenzje

Wyspa na prerii

23.05.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Rzecz dzieje się współcześnie, w Arizonie, tuż przy granicy z Meksykiem. Dziki Zachód dawno przestał być dziki, ale mieszkańcy prerii wciąż o tym zapominają. Preria jest trochę dzika, trochę niepiśmienna. Nie jest zacofana! Po prostu poszła w inną stronę niż nasza cywilizacja. Posłuchajcie…” Takimi słowami Cejrowski rozpoczyna swoją najnowszą ksi... {} Recenzja książki Wyspa na prerii

Dotknięcie pustki

18.01.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Joe Simpson – brytyjski alpinista i pisarz. Sławę przyniosła mu książka Dotknięcie pustki, którą obecnie zalicza się do klasyki literatury górskiej. W 1985 roku dwaj młodzi i pełni pasji Brytyjczycy – Simon Yates i Joe Simpson, wyruszają w peruwiańskie Andy. Pomimo młodego wieku obydwaj mężczyźni mają za sobą spore doświadczenie we wspinaczce gó... {} Recenzja książki Dotknięcie pustki

Zima o poranku

12.12.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Janina Bauman - polska pisarka żydowskiego pochodzenia, tłumaczka i korektorka scenariuszy filmowych. „W czasie wojny poznałam prawdę, którą na ogół woli się pomijać milczeniem: że najokrutniejszym aktem okrucieństwa jest odczłowieczenie ofiar przed ich unicestwieniem. I że najtrudniejsza ze wszystkich jest walka o pozostanie człowiekiem w nielud... {} Recenzja książki Zima o poranku

Lektor

18.11.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bernhard Schlink - niemiecki profesor nauk prawnych, powieściopisarz. Lektor został przetłumaczony na 39 języków i był pierwszą niemiecką książką, która stała na pierwszym miejscu bestsellerów New York Timesa. Któregoś dnia piętnastoletni Michael poznaje o dwadzieścia lat od siebie straszą Hannę. Wtedy jeszcze nie wie, że to jedno przypadkowe spot... {} Recenzja książki Lektor

Życie bez Lata

3.11.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lynne Griffin - kanadyjska aktorka i reporterka telewizyjna. Pracuje także jako konsultant i doradca rodzinny. Życie bez Lata to jej literacki debiut. Trudno wyobrazić sobie większą tragedię niż strata jedynego dziecka. Taki okrutny los spotkał Tessę, główną bohaterkę książki. Jej 4-letnia córeczka Abby została potrącona przez samochód, a sprawca ... {} Recenzja książki Życie bez lata

Lewa strona życia

27.10.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sarah Nickerson - absolwentka Harvard Business School, zastępca prezesa do spraw zasobów ludzkich w dużej firmie konsultingowej. Kobieta inteligentna, świetnie wykształcona i bardzo ambitna. Po pracy mama trójki dzieci i żona Boba. Każdego dnia Sarah stara się pogodzić obowiązki domowe z napiętym do granic możliwości grafikiem w pracy. Nie zawsze u... {} Recenzja książki Lewa strona życia

Czerwień Rubinu

9.10.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kerstin Gier – niemiecka pisarka, tworząca również pod pseudonimami Jule Brand i Sophie Bérard. Autorka powieści dla kobiet i młodzieży. Największy sukces przyniosła jej Trylogia Czasu. Gwendolyn Shephard jest zwyczajną szesnastolatką, pochodzi jednak z zupełnie niezwyczajnej rodziny. Jak się okazuje niektórzy przodkowie dziewczyny posiadali gen u... {} Recenzja książki Czerwień rubinu

Śmiertelne napięcie

26.09.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alex Kava – amerykańska pisarka, autorka thrillerów psychologicznych. Dla grupki nastolatków z Nebraski to miała być tylko kolejna nocna impreza w lasach Parku Narodowego. Nikt nie przypuszczał, że wszystko skończy się tak tragicznie. Gdy na miejsce dociera agentka FBI, Maggie O'Dell, dokonuje makabrycznego odkrycia – dwójka młodych ludzi nie żyje... {} Recenzja książki Śmiertelne napięcie

Lot nisko nad ziemią

18.09.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ałbena Grabowska-Grzyb – z wykształcenia lekarz neurolog. Z zamiłowania pisarka o bułgarskich korzeniach. W swoim dorobku ma powieści zarówno dla dorosłych jak i dla młodszych czytelników. Weronika Przybyszewska od małego była wychowywana w myśl zasady: „nie wyróżniaj się”. Jej rodzice funkcjonowali w ramach utartych norm społecznych i dla swojej... {} Recenzja książki Lot nisko nad ziemią

Moja siostra mieszka na kominku

10.09.2014

Annabel Pitcher- brytyjska pisarka. Moja siostra mieszka na kominku jest jej debiutancką powieścią. Książka trafiła na listy bestsellerów, uzyskała nominacje do kilku prestiżowych nagród i okrzyknięto ją jednym z najlepszych debiutów angielskiej prozy ostatnich lat. Kiedyś Jamie był szczęśliwy, miał kochających rodziców i dwie siostry-bliźniaczki... {} Recenzja książki Moja siostra mieszka na kominku

Szczęście pachnie bzem

4.09.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dosłownie kilka dni temu skończyłam czytać Aleję Bzów autorstwa Aleksandry Tyl. Powieść zaciekawiła mnie na tyle, że postanowiłam od razu sięgnąć po kontynuację, czyli Szczęście pachnie bzem. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, bo książka okazała się jeszcze lepsza niż część pierwsza i wciągnęła mnie be reszty. W życiu Izabeli Wieniawskiej jak zw... {} Recenzja książki Szczęście pachnie bzem

Aleja Bzów

26.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Aleksandra Tyl - polska pisarka, autorka powieści obyczajowych. Zadebiutowała książką Miłość wyczytana z nut. Izabela Wieniawska to młoda, sympatyczna i ambitna dziennikarka jednego z czołowych pism społeczno - kulturalnych w kraju. W jej życiu zawodowym sporo się dzieje. Wieniawska ma mnóstwo ciekawych pomysłów i ogromny zapał do pracy, to jednak... {} Recenzja książki Aleja Bzów

Bezduszna

22.08.2014

Gail Carriger - amerykańska pisarka, jej prawdziwe nazwisko to Tofa Borregaard. Zadebiutowała w roku 2009 powieścią Bezduszna, która jest pierwszym tomem z cyklu Protektorat parasola. Wyobraźcie sobie XIX - wieczną Anglię, gdzie wampiry, wilkołaki i duchy są pełnoprawnymi członkami społeczeństwa. W takich czasach właśnie przyszło żyć Alexii Tarabot... {} Recenzja książki Bezduszna

Cień pamięci

16.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

C. J. Clark - pisarka, ilustratorka książek i artystka mieszkająca w Teksasie. Cień pamięci jest jak dotąd jedyną wydaną w Polsce powieścią tej autorki. Anabelle Storm jest kobietą po pięćdziesiątce i cierpi na wczesną postać Alzheimera. W każdej sytuacji może jednak liczyć na wsparcie swojego ukochanego męża Stanleya. Niestety w dniu jego śmierc... {} Recenzja książki Cień pamięci

Prawo matki

10.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Diane Chamberlain - wielokrotnie nagradzana amerykańska pisarka, autorka kilkunastu powieści. Jej książki zostały przetłumaczone na kilkanaście języków i zajmują wysokie miejsca na listach bestsellerów. Laurel Lockwood jest troskliwą i kochającą matką dwójki dzieci - siedemnastoletniej Maggie i piętnastoletniego Andiego. Niestety nie zawsze była t... {} Recenzja książki Prawo matki

Zgoda na szczęście

7.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością pani Anny Ficner-Ogonowskiej pierwszy raz spotkałam się kilka miesięcy temu czytając jej debiutancką powieść - Alibi na szczęście. Historia Hanki i Mikołaja wciągnęła mnie do tego stopnia, że od razu sięgnęłam po kontynuację, czyli Krok do szczęścia. Teraz natomiast przyszła pora na część trzecią. Hanka w końcu odważyła się otworzyć ... {} Recenzja książki Zgoda na szczęście

Krzyk ciszy

3.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z twórczością Elizabeth Flock spotkałam się już dwukrotnie. Pierwsza jej powieść, którą czytałam - Emma i ja absolutnie mnie zachwyciła, zwłaszcza samo zakończenie. Druga - Dogonić rozwiane marzenia trzymała poziom, chociaż okazała się nieco gorsza od poprzedniczki. Teraz przyszła kolej na debiutancką powieść autorki, czyli Krzyk ciszy. Jakie zrobi... {} Recenzja książki Krzyk ciszy

PLL 8. Pożądane

26.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pożądane to już ósmy z kolei tom serii Pretty Little Liars. Mężczyzna podejrzany o zabójstwo Alison oraz dwóch innych osób siedzi w areszcie. Emily, Spencer, Aria i Hanna nie dostają już żadnych tajemniczych smsów, nikt ich nie szantażuje i nie grozi im. Wydaje się, że dziewczyny w końcu naprawdę mogą odetchnąć z ulgą. Niestety ten złudny spokój zo... {} Recenzja książki Pretty Little Liars. Pożądane

Północ i Południe

24.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Elizabeth Gaskell - brytyjska pisarka i autorka opowiadań w epoce wiktoriańskiej, znana jako autorka biografii Charlotte Brontë. Młodziutka Margaret Hale mieszka w malowniczym Helston na południu Anglii i jest córką miejscowego pastora. Jej ojciec targany wątpliwościami postanawia odejść z Kościoła i rezygnuje z pełnionej dotychczas funkcji. W rez... {} Recenzja książki Północ i południe

Cisza

21.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stefan Czerniecki - kartograf, dziennikarz, ale przede wszystkim podróżnik zakochany w Ameryce Południowej. Dobra książka podróżnicza to taka, po przeczytaniu której masz ochotę spakować plecak i wyruszyć przed siebie. Taka, która sprawia, że chcesz odkrywać i podziwiać nieznane dotąd zakątki świata, chłonąć ich atmosferę i utrwalać w pamięci na ... {} Recenzja książki Cisza

Wzgórze Dzikich Kwiatów

13.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kimberley Freeman - pseudonim literacki Kim Wilkins, autorki powieści obyczajowych. Popularność przyniosło jej Wzgórze Dzikich Kwiatów, które stało się międzynarodowym bestsellerem. Dwie kobiety - babcia i wnuczka. Dwie różne historie i jeden stary dom położony gdzieś na malowniczej tasmańskiej farmie, skrywający niejedną rodzinną tajemnicę… Prze... {} Recenzja książki Wzgórze dzikich kwiatów

Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

2.07.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kilka miesięcy temu wpadła mi w ręce książka z przepisami Ani Starmach - Pyszne 25. Byłam zachwycona prostotą prezentowanych potraw i szybkością ich wykonania, dlatego bez wahania postanowiłam zaopatrzyć się w drugą część, czyli Pyszne 25. Nowa porcja przepisów. Układ książki jest praktycznie identyczny jak w części pierwszej. Na samym początku zn... {} Recenzja książki Pyszne 25. Nowa porcja przepisów

Wielkanocna parada

28.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Richard Yates - amerykański pisarz, znany przede wszystkich jako autor Drogi do szczęścia. Powieść doczekała się ekranizacji, a w rolach głównych wystąpili Kate Winslet i Leonardo DiCaprio. Wielkanocna parada to historia dwóch sióstr Grimes. Sara, starsza i ładniejsza, szybko wychodzi za mąż i zakłada rodzinę. Wydaje się spełniać w roli żony i mat... {} Recenzja książki Wielkanocna parada

Prowincja pełna gwiazd

21.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prowincja pełna gwiazd to druga książka z „prowincjonalnego” cyklu Katarzyny Enerlich. Ponownie przenosimy się w malownicze zakątki Mazur i śledzimy dalsze losy bohaterów poznanych w części pierwszej. Tak naprawdę ciężko napisać cokolwiek tak, żeby nie zdradzić zbyt wielu szczegółów, dlatego tym, którzy nie czytali części pierwszej odradzam dalsze ... {} Recenzja książki Prowincja pełna gwiazd

Oddział chorych na raka

12.05.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Aleksander Sołżenicyn - rosyjski pisarz, w 1970 roku otrzymał literacką Nagrodę Nobla za całokształt twórczości. W swojej powieści, jak możemy się zresztą domyślić po tytule, Sołżenicyn przedstawił losy pacjentów oddziału onkologicznego. Pochodzą oni z różnych warstw społecznych, mają odmienne poglądy polityczne, przekonania i podejście do życia, ... {} Recenzja książki Oddział chorych na raka

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe