Avatar @sporticzytanie

Zaczytana

@sporticzytanie
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 7 miesięcy temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 7 miesięcy temu.

Recenzje książek

12 recenzji

Rozbudowana historia

25.10.2021

"Dzieci Ziemi i Nieba" autorstwa Guy'a Gavriela Kay'a to rozbudowana książka, mocno osadzona w czasach historycznych, w XV wieku, kiedy to konflikty na tle religijnym, terytorialnym, czy potęgowym eskalowały. Autor przenosi nas w te czasy i tworzy wielowątkową historię, która wciąga i zmusza do wielu refleksji nad kierunkiem, w jakim podążamy. W ... Recenzja książki Dzieci ziemi i nieba

Romas jak z bajki?

20.06.2021

Myślę, że każda z nas w pewnym momencie swojego życia marzyła o księciu na białym koniu, który przyjedzie i rozwieje nasze szare życie. Julie Quinn w swojej książce „Propozycja dżentelmena” umożliwia nam poczucie się jak bohaterka prawdziwej, napisanej z rozmachem romantycznej historii miłosnej, która dzieje się w Londynie w XIX wieku. Czy skusici... Recenzja książki Propozycja dżentelmena

Idealna na gorszy dzień

16.04.2021

Humor w książce to podstawa. A kiedy swoje siły połączą trzy utalentowane autorki ze świetnymi pomysłami, powstaje książka, która daje masę rozrywki. "Moja Jane Eyre"- bo to o niej właśnie mowa to nie tylko świetny retelling znanej powieści Charlotte Bronte, ale także osobna historia, która rozbawi i zachwyci każdego. Jane to sierota wychowana w ... Recenzja książki Moja Jane Eyre

Komiks, który rozgrzeje wasze serce

16.04.2021

Są takie książki, po których lekturze czujecie w sercu ciepło i radość. Które wprowadzają was w cudowny humor, które bawią, ale jednocześnie uczą, i które po prostu kochacie całym sercem. Dla mnie taką serią jest, chociażby cykl komiksów "Heartstopper" autorstwa cudownej Alice Osman. Historia w nich przedstawiona jest bardzo prosta. Poznajemy dwó... Recenzja książki Heartstopper: Volume One

Bardzo specyficzna książka

16.04.2021

Gdybym miała opisać najnowszą powieść Sally Rooney jednym słowem, nazwałabym ją "specyficzną". Zdecydowanie nie spodoba się ona wszystkim, a ja sama nie do końca wiem, co o niej myśleć, mimo że przeczytałam ją już parę dni temu. Młoda studentka Frances, której pasją jest pisanie poezji, na jednym z wieczorów poetyckich, na których występuje ze sw... Recenzja książki Rozmowy z przyjaciółmi

Co byś zrobił, gdybyś dowiedział się, że za 24 godzin umrzesz?

16.04.2021

Adam Silvera w swojej najnowszej książce porusza masę ważnych tematów i jednocześnie każe nam się pochylić nad zagadnieniem śmierci. Jak sobie radzi z tymi tematami? Witajcie w alternatywnym świecie, gdzie istnieje Prognoza Śmierci. Jeśli tylko zgłosicie się do tego programu, na 24 godziny przed śmiercią, zostaniecie o niej poinformowani, aby jak... Recenzja książki Nasz ostatni dzień

Inny nie znaczy gorszy

15.04.2021

O książce "Gdyby ocean nosił twoje imię" słyszałam bardzo dużo pochlebnych opinii i skuszona tymi zachwytami, postanowiłam po nią sięgnąć. Czy mi się spodobała? Bycie innym często wiąże się z wrogością ze strony pozostałych. Bardzo dobrze przekonała się o tym Shirin- dziewczyna, która pochodzi z muzułmańskiej rodziny i nosi z własnej woli hijab. ... Recenzja książki Gdyby ocean nosił twoje imię

Co stanie się, gdy czarownica będzie zmuszona poślubić łowcę czarownic?

15.04.2021

Co stanie się, gdy pewna niepokorna czarownica, która w obawie przed zemstą swoich pobratanek ukrywa się i nie używa magii, znajdzie się w dwuznacznej sytuacji z łowcą czarownic, który czary uważa za bluźnierstwo? Według biskupa musi się to zakończyć małżeństwem. Całe szczęście Reid nie zdaje sobie sprawy, że Lou posiada moc. Za to Lou ma doskonał... Recenzja książki Gołąb i wąż

Czy książki mogą być niebezpieczne?

15.04.2021

Sięgając po książki fantastyczne, szczególnie cenię sobie oryginalne pomysły na świat wykreowany. Kiedy więc przeczytałam, że "Magia cierni" to na dobrą sprawę książka o książkach, byłam kupiona. Okazał się, że powieść oferuje nam jeszcze więcej, niż mi się wydawało. Bardzo mi się to spodobało. Elisabeth pracuje w bibliotece i kształci się tam na... Recenzja książki Magia Cierni

Historia dla młodszych czyteników- "Silver" Kerstin Gier

14.04.2021

Po "Silver" sięgnęłam bardzo spontanicznie, można powiedzieć, że pod wpływem chwili. Pamiętałam tylko, że kilka lat temu bardzo chciałam tę książkę przeczytać i ciekawość zwyciężyła. Pochłonęłam ją bardzo szybko, bo w przeciągu trzech dni, ale czy mi się podobała? Olivia nie ma łatwego życia. Jej rodzice są po rozwodzie, a jakby tego było mało są... Recenzja książki Silver. Pierwsza księga snów

Przedserialowe przygotowanie

14.04.2021

Wszyscy znamy ten przed serialowy szał, gdy wszyscy koniecznie chcą przeczytać książki, które niedługo będą zekranizowane, jeszcze przed premierą na ekranie. Tym razem i ja znalazłam się w grupie tych zdesperowanych osób i próbuję nadrobić serię "Cień i kość" Leigh Bardugo, by zdążyć przed 23 kwietnia. Skończyłam niedawno pierwszy tom i mam o nim ... Recenzja książki Cień i kość

Letnia pozycja dla młodzieży

14.04.2021

Książka Kasie West "Słuchaj swojego serca" była moim pierwszym spotkaniem z autorką. Czy było ono udane? Muszę przyznać, że jak najbardziej. W książce poznajemy nastoletnią dziewczynę, która uwielbia wszelkiego rodzaju sporty wodne. Bardzo się z nią utożsamiałam pod tym względem, gdyż mi także taki rodzaj aktywności sprawia dużo przyjemności. Opr... Recenzja książki Słuchaj swojego serca

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl