Avatar @toska82

Anna

@toska82
7 obserwujących. 8 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.
{} Napisz wiadomość
7 obserwujących.
8 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

41 recenzji

Zabić Jane

12.12.2011

Jakiś czas temu, miałam okazję poznać twórczość Erici Spindler, czytając jej „Obsesję”. Wtedy nie bardzo wiedziałam czego mogę się spodziewać, za to teraz czekałam na najgorsze, na psychopatę o chorym umyśle, na intrygę, która wzbudza strach i niepokój, na wydarzenia, które nie dadzą chwili wytchnienia. Czy dostałam to wszystko? O tym za chwilę. J... {} Recenzja książki Zabić Jane

Norwegian Wood

12.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie książki o miłości? Ja, nie ma co ukrywać, bardzo. Ale czegoś takiego chyba się nie spodziewałam. Tak właściwie to sama nie wiedziałam czego mam się spodziewać i co myśleć o Murakamim, bo do tej pory przeczytałam jego tylko jedną książkę i to na dodatek opowiadania. Teraz już chyba wiem, co ludzi przyciąga do tego autora, chociaż trochę trud... {} Recenzja książki Norwegian Wood

Gdański depozyt

12.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co jakiś czas lubię sięgać po kryminały, ale takie, których akcja toczy się w czasach mniej nam współczesnych. Lubię, kiedy zagadki rozwiązuje się za pomocą „głowy”, gdy bohaterowie muszą się wykazać nie tylko sprytem, ale też logicznym rozumowaniem, kiedy liczy się inteligencja a nie siła. Teraz by znaleźć mordercę czy odnaleźć skarb, do wszystkie... {} Recenzja książki Gdański depozyt

Pięciolinia uczuć

12.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od jakiegoś czasu tak się składa, że przynajmniej raz w miesiącu wpada w moje ręce książka Nory Roberts. Bardzo mnie cieszy ten fakt, jako że jestem wielką fanką jej twórczości i wiem, że czeka mnie nie tylko dobry romans, ale też przygoda, i odrobina sensacji. W książkach Nory znajduję tak naprawdę wszystkiego po trochu, a dzięki temu, że była ona... {} Recenzja książki Pięciolinia uczuć

Mistyfikacja

12.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam czytać książki, których akcja dzieje się w innym świecie, a raczej w innej, bardzo odległej epoce, a dla mnie to prawie to samo. Candance Camp miałam przyjemność poznać dzięki książce „Tajemnica panny Hamilton” i bez wahania, czy chwili zastanowienia sięgnęłam po kolejną jej książkę. Pani Camp zaczęła pisać już, gdy miała 10 lat, początko... {} Recenzja książki Mistyfikacja

Strzeż się psa

12.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem wielką miłośniczką psów i dumną posiadaczką mojego kochanego Bąbla, rasy bardzo pospolitej i znanej – czyli kundelka :) Dlatego, gdy tylko pojawiła się okazja i możliwość przeczytania książki pani Izy, to wiedziałam, że muszę, że chcę, że jestem jej niezmiernie ciekawa. I tak oto przeczytałam pierwszy „psi kryminał”, który nie do końca okaz... {} Recenzja książki Strzeż się psa

Rok w poziomce

12.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do książek pani Katarzyny Michalak namawiać mnie nie trzeba, dlatego gdy tylko w Biedronce zobaczyłam „Rok w poziomce”, bez chwili zastanowienia wylądowała ona w moim koszyku. I tak zaczęła się moja przygoda z Ewą, Karoliną, Andrzejem i Witoldem :) A wszystko zaczęło się od białego małego domku. Ewa po trudnych przeżyciach, po toksycznym związku z ... {} Recenzja książki Rok w Poziomce

Morderstwo niedoskonałe

13.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje pierwsze spotkanie z twórczością Pani Agnieszki i zaliczam je do tych z gruntu bardzo udanych. Jak sama autorka pisze, tworzy ona książki „zabawne, które mają przynieść czytelnikowi uśmiech i chwilę odpoczynku” i właśnie ta taka jest. Ci którzy pokochali Chmielewską za „Lesia” pokochają panią Krawczyk za „Mizerę, Mareczka, Adelę i Martę”. T... {} Recenzja książki Morderstwo niedoskonałe

Irlandzka krew

13.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnimi czasy znów co raz częściej sięgam po książki Nory Roberts. Jestem wielką fanką jej twórczości i choć wolę jej książki z wątkiem kryminalnym, to zdecydowanie nie pogardzę i romansem. Nora Roberts ma to do siebie, że potrafi stworzyć niecodziennych bohaterów, takich z charakterem, temperamentem i osadzić ich w wyjątkowej scenerii. Adella C... {} Recenzja książki Irlandzka krew

Jesienna sonata

4.09.2011

To moje trzecie spotkanie z Kallentoftem i na szczęście nie ostatnie. Choć ta część jest już trochę inna od pozostałych, niekoniecznie gorsza, ale ... „Jesień to czas rozkładu, myśli Malin. Cały świat jest zgniły, czeka, aż otoczy go chłód zimy. Równocześnie barwy jesieni to barwy ognia, ale to zimny ogień, który potrafią kochać tylko zimnokrwiste ... {} Recenzja książki Jesienna sonata

Przepis na torcik orzechowo-bezowy (czyli jak zrealizować marzenia)

16.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie Panią Agnieszkę Forland? Ja do tej pory, przyznam się szczerze, że nigdy o niej nie słyszałam, a jest ona znana jako Tarocistka Agnieszka. Nie interesowałam się tarotem, czy szczęśliwymi numerami, a jednak jak każdy szukałam (bardziej świadomie lub mniej) najlepszej drogi do szczęścia, do spełnienia własnych pragnień, tych dużych i tych mnie... {} Recenzja książki Przepis na torcik orzechowo-bezowy (czyli jak zrealizować marzenia)

Czarny piątek

9.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zbrodnia i natura ludzka” - to dwa główne czynniki, które znajdujemy w książkach Alex Kavy, pisarki amerykańskiej, która nie ukrywa, iż „najsilniej fascynującym ją zagadnieniem jest mechanizm, który powoduje, że człowiek przekracza granicę zła”. Thrillery psychologiczne, wychodzące z pod jej pióra, to dla mnie najlepsza lektura, która dostarcza m... {} Recenzja książki Czarny piątek

Śmierć letnią porą

9.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W tym roku lato nas nie rozpieszcza, tydzień ładnej, słonecznej pogody, by dwa kolejne tygodnie padało i było zimno. Niezbyt wymarzona aura na wakacje, biorąc pod uwagę, że to co najbardziej kocham, to długie kąpiele w jeziorze, czy spływy kajakowe. Ale cóż zrobić, gdy się nie ma co się lubi, to nie pozostaje nic innego, jak chociaż poczytać o pię... {} Recenzja książki Śmierć letnią porą

Zło konieczne – Alex Kava

4.08.2011

Zaufanie to emocja okazywana ludziom, przedmiotom a także instytucją. Obdarzamy nim osoby, którym wierzymy, że będą nam dobrze doradzać, które nas będą wspierać. Ale czy w dzisiejszych czasach ludzie tak łatwo sobie ufają? A dzieci, które bezgranicznie ufają rodzicom, a potem doznają z ich strony krzywd?. Co raz więcej się słyszy o wykorzystywaniu ... {} Recenzja książki Zło konieczne

Villa Mirabella – Peter Pezzelli

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Niektóre książki mają nie tylko klimat, ale i czar – kolacji jedzonych w gronie najbliższych, zapachu świeżego, domowego chleba, miłości ... Oto jedna z takich książek.” Ile razy przechodziłam koło księgarni, tam ona na mnie zerkała. Kusiła piękną okładką i treścią. Los chciał, że udało mi się ją wygrać, dzięki czemu, jeszcze bardziej się cieszyła... {} Recenzja książki Villa Mirabella

Na wagę złota – Nora Roberts

24.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętam jak kiedyś, w niedzielne popołudnia, całą rodziną siadaliśmy przed telewizorem i oglądaliśmy westerny. Jako, że w tamtych czasach nie było za dużego wyboru, to takie kino to było naprawdę wydarzenie. Teraz już bardzo rzadko oglądam filmy o Dzikim Zachodzie, ale książka czemu nie, zwłaszcza, że żadnej takiej do tej pory nie czytałam. Po śmi... {} Recenzja książki Na wagę złota

Ofiara w środku zimy – Mons Kallentoft

24.07.2011

Swoja przygodę z literaturą skandynawską zaczęłam od Mankella, później był Larsson, aż przyszedł czas na Kallentofta, który okrzyknięty został nowym królem skandynawskiej powieści kryminalnej. Co jest w nim takiego, co jest w książkach tego autora, że tak szybko trafiają na pierwsze miejsca list bestsellerów? Luty, najzimniejszy od lat, słupek rtęc... {} Recenzja książki Ofiara w środku zimy

Rozstania i powroty

15.07.2011

Osiemnaście lat, to piękny wiek. Pomału człowiek zaczyna wkraczać w dorosłość, jest pełen energii i planów na przyszłość. Nie ma dla niego wtedy rzeczy niemożliwych. I choć wydaje się , że już wie, co w życiu by chciał robić, co jest dla niego najlepsze, to tak naprawdę czas pokaże, czy podjęte decyzje były tymi właściwymi. Bo co tak naprawdę w ty... {} Recenzja książki Rozstania i powroty

Naznaczona

3.07.2011

Kolejna książka o wampirach i choć mówiłam, że na razie mam dość, to jednak z ciekawości, co tam ta moja mała czyta, postanowiłam i ja. Jestem mile zaskoczona, bo spodziewałam się kolejnej historii powielonej już nie jeden raz, a tu autorka stworzyła coś nowego i fajnego. Ale od początku. Zoey początkowo jest zwykłą nastolatką, ma przyjaciół, chłop... {} Recenzja książki Naznaczona

Pożeracz snów

10.06.2011

Elisabeth Sturm nie wyobraża sobie życia poza Kolonią, to tam znalazła w końcu swoje dwie przyjaciółki, to tam chciała zdać maturę i wkroczyć w dorosłe życie, to w końcu tam przecież mieszka Grischa, jej pierwsza wielka miłość. Jednak rodzice, nagle, z dnia na dzień psują wszystko, przeprowadzają się w sam środek głuszy, gdzie nawet jej telefon nie... {} Recenzja książki Pożeracz snów

Dziecko Łazarza – Robert Mawson

6.06.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ben nigdy nie zapomni tego widoku, kiedy jego siostra wraz z koleżanką, nagle znalazły się na środku ulicy, i w które wjechał pędzący autobus. A przecież to on był straszy, to on miał się nimi opiekować w drodze do szkoły. Czy naprawdę musiał iść do tego sklepu po cukierki? Czy gdyby tego nie zrobił, to jego siostra nie leżałaby teraz w śpiączce, a... {} Recenzja książki Dziecko Łazarza

Dotknąć prawdy

20.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam czytać thrillery psychologiczne a ten był naprawdę dobry, wręcz doskonały, trzymający w dużym napięciu i niepewności. Antoinette van Heugten w swojej debiutanckiej powieści podejmuje temat autyzmu, którym sama od kilku lat bardzo się interesuje, wspierając ośrodki zajmujące się właśnie dziećmi dotkniętymi tą chorobą. A jej długoletnia ka... {} Recenzja książki Dotknąć prawdy

Obudzić szczęście

20.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje kolejne spotkanie z twórczością Susan Wiggs, laureatką nagrody RITA, która bardzo interesuje się problemami lokalnej społeczności. Jest ona autorką ze sporym dorobkiem literackim, a jej książki są tłumaczone na kilkanaście języków. Swoją pierwszą książkę napisała w wieku ośmiu lat, starannie ją numerując, by wyglądała jak prosto z drukarni... {} Recenzja książki Obudzić szczęście

Wyrok - Mariusz Zielke

6.05.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo lubię czytać polską literaturę, w szczególności kryminały i książki dla kobiet. Thrillery też i to bardzo, tylko tych polskich autorów jakoś za dużo nie spotkałam, aż do nie dawna. Trafiając na książkę „Wyrok” Mariusza Zielke, miałam trochę obaw, bo thriller thrillerem ale to słowo finansowy, trochę mnie przerażało. A z drugiej strony byłam ... {} Recenzja książki Wyrok

Złamane serca

27.04.2011

Pamiętam jak się pierwszy raz zakochałam i te motyle w brzuchu i ciągłe stany rozmarzenia. A później kiedy się okazało, że to nie ten jedyny i na zawsze - ból i szlochanie, myśli tylko o tym dlaczego nam nie wyszło. Co teraz robi i czy przypadkiem dobrze się nie bawi, kiedy ja nie mogę sobie znaleźć miejsca. Później kolejne motyle w brzuchu i kolej... {} Recenzja książki Złamane serca

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl