Avatar @versatile

Katarzyna Denis

@versatile
2 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

106 recenzji

Nieznośna samotność

9.12.2015

Carrrie Pilby jest doskonałym przykładem kujonki, skupionej bardziej na zdobywaniu wysokich stopni niż na zawieraniu przyjaźni. W latach szkolnych zupełnie jej to nie przeszkadzało, bo skupiła całą swoją uwagę na poszerzaniu horyzontów, gdy jednak skończyła studia i oceny przestały kierować całym jej życiem, dostrzegła, że jej grono znajomych ogran... {} Recenzja książki Carrie Pilby. Nieznośnie genialna

Realna wizja przyszłości w książce Lauren Miller

17.10.2015

Życie to nieustanne podejmowanie decyzji, począwszy od tych najprostszych do tych najtrudniejszych. Często wybory te przysparzają ludziom sporo kłopotów, dlatego też firma Gnosis stworzyła aplikacje Lux, która na podstawie osobistych upodobań posiadacza wskazuje mu najwłaściwsze rozwiązanie problemu. Co więcej przypomina o codziennych obowiązkach, ... {} Recenzja książki Aplikacja

Smok w roli człowieka

30.03.2015

Smoki – mityczne stworzenia budzący powszechny postrach oraz podziw. Czy ktoś jednak pomyślałby, że te bajkowe stwory mogą przybierać ludzką postać i żyć wśród nas? Aleternatywę taką przedstawia nam Julie Kagawa w swojej najnowszej powieści, w której dwójka głównych bohaterów, narodzonych jako smoki, przyjmuje wcielenie człowieka i ma za zadanie po... {} Recenzja książki Talon

Zachwycająca!

24.03.2015

„Królowa Tearlingu”, czy ten tytuł brzmi znajomo? Założę się, że czytelnicy, którzy śledzą cykl „Kiedy polskie wydanie?” z pewnością przypominają sobie, że jakiś czas temu właśnie ta książka została w tym zestawieniu zaprezentowana. Teraz dzięki wydawnictwu Galeria Książki mamy okazje zapoznać się z tą powieścią w naszym ojczystym języku. Kelsea c... {} Recenzja książki Królowa Tearlingu

Jutro, ...ale rok wcześniej

23.02.2015

Jak byś się poczuł budząc się jutro, ale … rok wcześniej? Odrobinę niemożliwe, prawda? Nie ma jednak rzeczy niemożliwych, przynajmniej w najnowszej książce Guillaume Musso, w której czytelnik ma okazję zobaczyć, jak dochodzi do zetknięcia się dwóch równoległych światów. Dwójka trzydziestodwulatków, żyjących w różnych latach, nawiązuje wirtualny ko... {} Recenzja książki Jutro

Każdy ma w sobie duszę detektywa.

4.02.2015

Czytając książki nie raz zdarza mi się sytuacja, że uosabiam się z główną bohaterką powieści. Lubię wyobrażać sobie siebie w różnych rolach. Byłam już wampirem, wilkołakiem, sierotą, superbohaterką itp. a dzięki Rebecce Jane przez krótki czas miałam okazję wcielić się w prywatnego detektywa. Od samego początku pokochałam główną bohaterkę utworu “S... {} Recenzja książki W szpilkach na tropie

Na wietrze dobra książka przyleciała

4.02.2015

Jakiś czas temu miałam przyjemność zapoznania się z powieścią Katarzyny Mlek pt: “Zapomnij patrząc na słońce”. Książka ta wręcz mnie oczarowała (chociaż nie wiem czy jest to odpowiednie słowo, biorąć pod uwagę dość drastyczną tematykę utworu) i już od tamtej pory wiedziałam, że nie spocznę dopóki nie zapoznam się z innymi dziełami tej pisarki. Może... {} Recenzja książki Na wietrze diabeł przyjechał

Niebezpieczne podobieństwo

4.02.2015

Kto z nas chociaż raz nie marzył o posiadaniu swojego bliźniaka? Ja sama będąc małą dziewczynką snułam plany, jakby to było mieć siostrę bliźniaczkę, tak bardzo do mnie podobną, że nawet własna matka nie byłaby w stanie nas rozróźnić. Wyobrażałam sobie jak zamieniamy się rolami i jedna z nas udaje tą drugą. W mojej głowie ta zabawa wydawała się cał... {} Recenzja książki Gra w kłamstwa

Niepozytywnie o rzekomo pozytywnej książce.

4.02.2015

Problemów psychicznych istnieje cały wachlarz, od wyboru do koloru. Kłopoty te są wywoływane różnymi czynnikami, objawiają się na najróżniejsze sposoby, a walka z nimi wcale nie należy do prostych. Pat Peoples jest jedną z tych osób, które muszą się zmierzyć z tym, co siedzi w ich głowie i z tym, co jak myślą – jest prawdą. Z jego punktu widzenia d... {} Recenzja książki Poradnik pozytywnego myślenia

Morze emocji...

9.05.2014

Gdzie leży Morze Spokoju? Na Ziemi z pewnością nie znajdziemy tego akwenu, jednak na Księżycu owszem. Nie jest to jednak, jak wskazuje nazwa, obszar, w którym poczujemy się błogo oraz bezpiecznie. Z naukowego punktu widzenia Mare Tranquillitatis to skupisko kraterów, powstałych w wyniku licznych uderzeń materii o powierzchnie Księżyca. Do w tego wł... {} Recenzja książki Morze Spokoju

Osobista siedemnastowieczna spowiedź

5.11.2013

O tym, że życie jest nieprzewidywalne nie musi nas nikt upewniać. Żaden człowiek nie zdaje sobie sprawy, ani nie ma całkowitej kontroli nad tym, co przyniesie mu los. Od dawna snute plany, mogą w jednej chwili obrócić się w pył i już nigdy się nie urzeczywistnić. Doskonale zdaje sobie z tego sprawę główna bohaterka najnowszej książki z serii „Okna”... {} Recenzja książki Na zawsze wygnańcy

Obowiązkowa lektura.

21.09.2013

Istnieją książki, o których można powiedzieć, że są owiane niemal legendą. Powieść „Dziwne losy Jane Eyre” z pewnością należy do tego typu utworów. Na temat tego dzieła krążą rozmaite informacje, zdecydowana większość z nich określa opowieść autorstwa Charlotte Brontë mianem „największego osiągnięcia literackiego epoki wiktoriańskiej”. Czy jednak ... {} Recenzja książki Dziwne losy Jane Eyre

Na przekór przeciwnościom.

18.09.2013

Większość społeczeństwa zazwyczaj nie zna historii wielu wyjątkowych ludzi. Ja pierwszy raz o Nicku Vujicicu usłyszałam całkiem przypadkowo. Podczas przeglądania jednego forum natknęłam się na hasło „najpiękniejszy film w sieci”, zachęcona tym dość górnolotnym hasłem, kliknęłam w ikonkę i zaczęłam oglądać „Cyrk motyli”. Historia ukazana w tym krótk... {} Recenzja książki Bez rąk, bez nóg, bez ograniczeń!

Kamienista i mglista lektura.

7.09.2013

Jedni z nas, aby uciec od szarej codzienności, potrzebują jedynie chwili odpoczynku, krótkich wakacji czy po prostu paru chwil więcej spędzonych w rodzinnym gronie. Dla drugich natomiast pokonanie monotonii wiąże się z całkowitą odmianą swojego obecnego życia o sto osiemdziesiąt stopni. To do tej właśnie grupy należy Julia, główna bohaterka „Wyspy... {} Recenzja książki Wyspa z mgły i kamienia

Czego możemy nauczyć się od Francuzek?

7.09.2013

Kobiety z którego kraju na świecie są najczęściej podziwiane i najchętniej naśladowane? Oczywiście z Francji! Ludzie zachwycają się ich nienagannymi figurami, wyrafinowanym stylem bycia i wykwintną kuchnią. Jennifer Scott, która znalazła się w Paryżu w wyniku wymiany studenckiej, również zachłysnęła się francuskimi obyczajami i wzorami zachowań. J... {} Recenzja książki Lekcje Madame Chic Opowieść o tym, jak z szarej myszki stałam się ikoną stylu

Joanna Kastylijska w sieci spisków i intryg

14.08.2013

Co musi zrobić człowiek, żeby zasłużyć sobie na miano szaleńca? Wbrew pozorom, aby zdobyć tę etykietkę, wystarczy całkiem niewiele. Zazwyczaj już lekkie odstępstwo od narzuconych norm czy też inne poglądy są przyczyną wytykania palcami i przykrych obelg. Joanna Kastylijska, inaczej zwana Szaloną, opuszczając swój rodzinny dom w Hiszpanii i wychodz... {} Recenzja książki Ostatnia królowa

Pretty Little Liars po raz ósmy

14.08.2013

Sara Shepard to autorka, która cały czas skutecznie mnie zaskakuje. Za każdym razem, gdy sięgam po kolejną część jej kultowej serii Pretty Little Liars wydaje mi się, że nie znajdę już w niej nic szokującego, jednak jak się okazuje wyobraźnia amerykańskiej pisarki wydaje się być istną studnią bez dna. Wstępnie można powiedzieć, że w Rosewood zapa... {} Recenzja książki Pretty Little Liars. Pożądane

Przyjemna lektura na lato (i nie tylko)

14.08.2013

Praca to nieodłączny element ludzkiego życia. Zapewnia człowiekowi źródło utrzymania, życiową satysfakcję oraz bezpieczny byt. Nie zawsze jednak zawód, jaki wykonujemy, jest tym o którym marzyliśmy. Nie raz i nie dwa okazuje się, że podjęta profesja jest naszym przekleństwem i w żaden sposób nie daje nam spełnienia. Nawet jeśli początkowo wydaje n... {} Recenzja książki Kocham Nowy Jork

52 powody dla których pokochałam tę książkę!

15.07.2013

Nie ma co ukrywać, 25 milionów dolarów to kolokwialnie mówiąc, kupa forsy. Nie ma więc co się dziwić, że Lexington z niecierpliwością wyczekuje dnia swoich osiemnastych urodzin, kiedy to pieniądze z funduszu powierniczego ojca wreszcie pojawią się na jej osobistym koncie. Dziewczyna już marzy o podróżach po Europie i innych niesamowitych rzeczach,... {} Recenzja książki 52 powody, dla których nienawidzę mojego ojca

Schematyczna fabuła w pięknej oprawie.

1.07.2013

Syreny z rodu Nenufarów posiadają niezwykłą moc. Jednak ich zdolności są okupione wysokim kosztem. To, co pozwala przeżyć innym istotom ich rodzaju, dla nich jest niewystarczające. Liczne kąpiele w oceanie, hektolitry wypitej słonej wody pomagają jedynie na chwilę. Wobec tego Vanessa musi zmagać się nie tylko z problemami z ukochanym, ale też i z ... {} Recenzja książki Mroczna toń

Po raz kolejny w Foxwort Hall

28.06.2013

Foxwort Hall to miejsce, które dla Cathy i Chrisa nie kojarzy się z niczym pozytywnym. To tutaj bohaterowie zaznali niewyobrażalnego cierpienia, poznali smak zakazanej miłości, a także śmierci. Wydawać by się mogło, że każdy normalny człowiek, znajdujący się w ich sytuacji, omijałby okolicę owej posiadłości szerokim łukiem. Tymczasem rodzeństwo, zł... {} Recenzja książki Kto wiatr sieje

Młody Rzymianin i jego pełna przygód wyprawa.

28.06.2013

W 260 roku naszej ery potężne niegdyś Cesarstwo Rzymskie dni swojej świetności miało już za sobą. Ogromne państwo zaczęło chylić się ku upadkowi. Musiało znosić nieustanne najazdy wrogich armii, które stale pustoszyły i plądrowały imperium, a także konflikty wewnętrzne pomiędzy mieszkańcami. Nastoletni Flawiusz, żyjący w tych trudnych dla kraju c... {} Recenzja książki Zmierzch orła

Angielska klasyka w najlepszym wydaniu!

12.06.2013

Nowi sąsiedzi są często obiektem niemałego i stale rosnącego zainteresowania większości okolicznych mieszkańców. Ludzie, kierowani niebywałą ciekawością, niemal natychmiast pragną dowiedzieć się wszystkiego na temat przeszłości, teraźniejszości i przyszłych planów nowo poznanych znajomych. Tak samo było również z Helen Graham, która niespodziewani... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

Państwo Grey, idzcie i nie wracajcie!

5.06.2013

Dzielnie przebrnąłeś przez pierwsze dwa tomy kontrowersyjnej serii o „czarującym” Christianie Greyu i jego „przeuroczej” wybrance serca Antastasii Steele? W takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak tylko zapoznać się z ostatnim tomem cyklu i (nareszcie!) pozostawić całą tą mdłą historię daleko za sobą. Jednak przed rozpoczęciem lektury gorąco p... {} Recenzja książki Nowe oblicze Greya

Druga strona wesela

3.06.2013

Wraz ze zbliżającymi się wakacjami stopniowo wkraczamy w okres urządzania masowych wesel. Ciepłe promienie słońca i kwitnące rośliny bez wątpienia zachęcają ludzi do złożenia małżeńskiej przysięgi i zmiany stanu cywilnego. Jednak czy kiedykolwiek wcześniej pomyślałeś, że przyjęcie weselne, na które właśnie się szykujesz, może odmienić Twoje życie?... {} Recenzja książki Single

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe