Avatar @zuzankawes

@zuzankawes

1 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

168 recenzji

Wanda Chotomska „Wiersze pod psem”

29.11.2014

Wiersze pod psem Wandy Chotomskiej, to zbiór wierszy i wierszyków dla dzieci małych i dużych, od krótkich kilku- zaledwie wersowych rymowanek, aż po dłuższe formy. Wszystkie powstały z myślą o najwierniejszym przyjacielu człowieka – psie oraz największym ludzkim fanie zwierzęcia, czyli dziecku. Znaleźć tu można rymowanki dobrze znane, jak Kundel b... Recenzja książki Wiersze pod psem

J.K. Johansson „Laura”

15.11.2014

Powrót po latach do dawnego liceum w charakterze szkolnego pedagoga okazuje się dla Mii Pohjavirty wyzwaniem. Nowa praca, która miała być odprężeniem i dawać satysfakcję, jest tak samo trudna i wyczerpująca, jak wcześniejsza praca w policji. To trudne wyzwanie staje się jeszcze cięższe, zwłaszcza w związku z zaginięciem atrakcyjnej uczennicy szkoły... Recenzja książki Laura

Tajemnice Wyspy Zmarłych - Camilla Läckberg "Latarnik"

19.10.2014

Dawne, mroczne legendy o Wyspie Zmarłych (Gråskär), nadal są tematem rozmów i różnorakich domysłów mieszkańców Fjällbacki. Zwłaszcza, gdy po wielu latach nieobecności na niej ludzi, zamieszkuje ją kobieta i jej mały synek. Kobieta za sobą ma trudną i bolesną przeszłość, którą ma nadzieję zamknąć w końcu za sobą, a wyspa ma być jej azylem i możliwo... Recenzja książki Latarnik

Marzenie każdej dziewczynki - Sophie de Mullenheim, Claire Gaudriot „Szkoła dla wróżek”

12.10.2014

Która mała dziewczynka nie kocha wróżek? Prawdopodobnie nie znajdzie się ani jedna. Bo dzieci, a szczególnie dziewczynki, kochają dobre wróżki, które potrafią zaczarować świat. A wróżka Amelka, bohaterka serii Mała wróżka Amelka Sophie de Mullenheim i Claire Gaudriot, to szczególna czarodziejka, która nie tylko wykorzystuje magię, ale która w dodat... Recenzja książki Mała wróżka Amelka Szkoła dla wróżek

Arne Dahl – Msza żałobna

4.10.2014

Napad na bank i przetrzymywanie zakładników paraliżuje szwedzkie siły szybkiego reagowania. Do negocjacji z napastnikami wezwana zostaje Drużyna A, a także konsultanci związani w przeszłości z tą elitarną jednostką policji do zwalczania przestępczości międzynarodowej. W trakcie rokowań wychodzi na jaw, że jedną z zakładniczek jest była żona Paula H... Recenzja książki Msza żałobna

Jo Nesbo - Policja

10.09.2014

Zwłoki policjanta odnalezione w miejscu popełnienia przed laty okrutnej zbrodni, w dodatku zamordowanego w ten sam sposób, jak ofiara sprzed lat, to spore wyzwanie dla norweskiej policji. Dwóch martwych policjantów, to już policzek wymierzony w tę służbę, a kiedy morderca zostawia za sobą kolejnego martwego stróża prawa w kolejnym miejscu zbrodni, ... Recenzja książki Policja

Wojny husyckie po raz drugi - Andrzej Sapkowski „Boży bojownicy” /superprodukcja/

27.08.2014

Kiedy sięgnęłam po pierwszą część trylogii husyckiej Andrzeja Sapkowskiego, nie miałam cienia wątpliwości, że jestem skazana na słuchanie wszystkich trzech części. Boży bojownicy, czyli drugi tom cyklu sprawił, że nad czytanie przedkładam … słuchanie. Do tej pory audiobooki i superprodukcje były dla mnie miłym urozmaiceniem czytelniczego życia; od ... Recenzja książki Boży bojownicy

Andrzej Sawicki „Szabla Sobieskiego”

14.08.2014

Fani pióra Andrzeja Sawickiego, powinni zakasywać rękawy i szybciutko przygotować sobie wygodny fotel. Podobnie rzecz ma się z miłośnikami beletrystyki przygodowo-historycznej. Jak nietrudno się domyślić, wszystko po to, by przeczytać jego najnowszą książkę z cyklu Kampanie Kazimierza Lux, Szabla Sobieskiego. Podobnie, jak w pierwszym tomie przygód... Recenzja książki Szabla Sobieskiego. Kampanie Kazimierza Luxa

Mariusz Czubaj „Martwe popołudnie”

31.07.2014

Mariusz Czubaj, to od dłuższego czasu jeden z moich ulubionych pisarzy kryminałów znad Wisły. Polubiłam za kryminały pisane wespół z Markiem Krajewskim, pokochałam za pisanie solo. Dlatego zawsze z ogromnym zniecierpliwieniem nasłuchuję wieści dotyczących kolejnych książek autora i sięgam po nie ochoczo. Tym razem po najnowszą książkę autora, rozpo... Recenzja książki Martwe popołudnie

Extence Gavin – Wszechświat kontra Alex Woods

23.07.2014

Książki, które zmuszają do myślenia, w nienachalny sposób wnikają do głowy zajmując nasze myśli, to prawdziwy skarb i ostatnio wielka rzadkość. Jeśli do tego są to książki pisane lekkim piórem, ze swadą i żartem potrafiącym rozbawić do łez, a czasem dopiec do żywego, to są one bezcenne. Jednym z takich zjawisk jest powieść debiutującego Gavina Ext... Recenzja książki Wszechświat kontra Alex Woods

Arnaldur Indridason „Zimny wiatr” /audiobook/

10.07.2014

Gliniarz z problemami. Tak można by określić większość książkowych bohaterów kryminalnych zmagań. Podobnie jest i w przypadku Erlendura Sveinssona, detektywa islandzkiej policji. Jednak to zbyt duże uproszczenie, bo bohater serii książek jednego z najlepszych islandzkich pisarzy kryminałów, Arlandura Indridasona, to nie tyle samotnik ze zrujnowanym... Recenzja książki Zimny Wiatr

Ryszard Katarzyński „Życiorysy niepoprawne”

24.06.2014

To jedna z tysiąca podobnych do siebie historii, a jednak wyjątkowa, jak wyjątkowy jest każdy z bohaterów opowieści, które wydarzyły się naprawdę, lub wydarzyć się mogły. Jest coś hipnotyzującego w prozie Ryszarda Katarzyńskiego, który opowiadając o losach trójki bohaterów, w swojej książce Życiorysy niepoprawne, tak naprawdę opowiedział historię d... Recenzja książki Życiorysy niepoprawne

Porwanie - Pierre Lemaitre „Alex”

27.05.2014

Ten spacer okazał się dla Alex niezbyt udany. Właściwie rzecz ujmując, okazał się fatalny w skutkach. Pomimo że atrakcyjna 30-latka zauważyła mężczyznę podążającego jej śladem, zbagatelizowała sprawę i postanowiła wrócić do domu pieszo, zamiast wybrać autobus. Jeden nieprzemyślany pomysł zawiódł ją wprost do … klatki. Porwana z ulicy, brutalnie pob... Recenzja książki Alex

Janet Evanovich „Dziesięć kawałków”

7.05.2014

Nie byłaby sobą, gdyby nie spaliła samochodu, nie zjadła pączka (dla ścisłości - tony pączków), nie oszukiwała rodziny i chłopaka, i nie wpakowała się w poważne kłopoty. Stephanie Plum, łowczyni nagród, to chyba jeden z najgorszych łowców w całym Jersey (może poza jej samozwańczą pomocnicą Lulą); kobieta przyciągająca do siebie wprost proporcjonaln... Recenzja książki Dziesięć kawałków

„Wołanie kukułki” Robert Galbraith

16.04.2014

Dobry chwyt marketingowy. Oto, co napędza książkowy biznes (nie tylko książkowy z resztą). Intrygujący tytuł, to drugi krok do sukcesu, z czego zdaje sobie sprawę chyba każda osoba parająca się pisaniem, a chwytliwa nazwa przykuwa zdecydowanie większą uwagę potencjalnego czytelnika. Ta prawda sprawdza się świetnie, zwłaszcza w przypadku mało znanyc... Recenzja książki Wołanie kukułki

Człowiek do poruczeń specjalnych – „Legenda nieświętego Marcina” Piotr Dutkiewicz

13.04.2014

Jak wyglądało osadnictwo słowiańskie i jaka sytuacja panowała na ziemiach polskich przed przyjęciem chrztu? Kim byli pierwsi mieszkańcy tych ziem: Polanie, Wiślanie, Goplanie, etc., w co wierzyli, jak wyglądały ich codzienne potyczki z życiem, sąsiadami, z samymi sobą? To pytania, które nurtują niejednego historyka-amatora. Stały się one bazą do p... Recenzja książki Legenda nieświętego Marcina

Kryminalne wakacje - Justyna Gul „Przygody Renatki”

17.03.2014

Wakacje. Wymarzony moment w życiu każdego dziecka. Jeszcze cudowniejszy, gdy można spędzić go z ukochanym dziadkiem i właśnie taki zamiar ma bohaterka książki Justyny Gul Przygody Renatki. Sielankę tę zakłóca jednak zniknięcie przyjaciela rodziny, a w szczególności przyjaciela dziadka dziewczynki, Wąsiatego Sama. Jak na rezolutną dzieweczkę i trosk... Recenzja książki Przygody Renatki

Sekrety masonerii - Aneta Ponomarenko „Strażnik skarbu”

7.03.2014

Kalisz w XIX wieku. Miasto obiega wiadomość o dwóch nagłych zgonach znanych i szanowanych Kaliszan. Prowadzący śledztwo Walery Konstantyn Jezierski, agent do specjalnych poruczeń, ma przed sobą nie lada dylemat, bo pomimo iż oba zejścia wyglądają na nieszczęśliwe wypadki, okazują się być morderstwami. Przy udziale doktora Zaifa Jezierski rozpoczyna... Recenzja książki Strażnik skarbu

Kaznodzieja

4.02.2014

Świat po 11 września 2001 roku na zawsze zmienił swoje oblicze. Walka państw z kręgu cywilizacji Zachodu z terroryzmem i fanatycznymi islamistami stała się tak samo zacięta i bezwzględna, jak ta, którą fundowała strona przeciwna. Walka z terroryzmem przybrała równie fanatyczne oblicze, co walka świata islamskiego z cywilizacją znienawidzonego zacho... Recenzja książki Czarna lista

„Posłuszne kobiety rzadko tworzą historię” - Elisabeth Kerri Mahon – „Skandalistki. Historie ...

3.01.2014

„Kobieto! puchu marny! ty wietrzna istoto! Postaci twojej zazdroszczą anieli, A duszę gorszą masz, gorszą niżeli!...” Któż lepiej określiłby osobowość kobiety, niż wieszcz? Adam Mickiewicz dosadnie podsumował kobiece wdzięki w zestawieniu z kobiecym charakterkiem. Rozszyfrował, zdemaskował i nie pozostawił żadnych wątpliwości. Piękne i charakterne,... Recenzja książki Skandalistki

Adam Przechrzta „Demony wojny, cz. I”

2.01.2014

Zachęcona i w pewnej mierze zauroczona ostatnio czytaną lekturą „Demonów Leningradu” Adama Przechrzty, ochoczo sięgnęłam po kontynuację przygód Aleksandra Razumowskiego w „Demonach wojny”. Major Razumowski, po tragicznych przejściach w Aleksandrowce powoli wraca do zdrowia. W szpitalu, w którym z trudem nabiera sił składa umierającemu żołnierzowi ... Recenzja książki Demony wojny (cz.1)

Doskonali – Adam Przechrzta „Demony Leningradu”

27.12.2013

Leningrad, rok 1942. Trwa II wojna światowa. W wyniku oblężenia przez wojska hitlerowskie, w mieście królują wszechogarniający mróz i głód. Szerzyć zaczyna się kanibalizm, w tym kanibalizm rytualny. O ile kanibalizm wynikający wyłącznie z głodu jest bezpieczny, bo do opanowania, o tyle drugi, rytualny, stanowi olbrzymie niebezpieczeństwo. Stoi za ... Recenzja książki Demony Leningradu

Unni Lindell „Miodowa pułapka”

12.12.2013

W swoim dorobku ma dziesiątki powieści dla dzieci i młodzieży, kilka humorystycznych opowieści o raz kryminały. Z tych ostatnich zresztą zasłynęła w szerokim świecie, zdobywając uznanie wśród czytelniczego światka. Norweżka Unni Lindell poszczycić się może powieściami kryminalnymi, które podbijają serca zarówno zwykłych czytelników, jak i krytyków,... Recenzja książki Miodowa pułapka

Ahoj przygodo! - Marcin Mortka „Podróże Tappiego po Szumiących Morzach”

5.12.2013

Ma długą brodę i wielkie brzuszysko. Kochają go tysiące dzieci. O nie, to wcale nie Święty Mikołaj! To ktoś o niebo lepszy, choć nie przynosi prezentów. Za to mężnie stoi przy każdym dzielnym chłopcu i odważnej dziewczynce każdego dnia w roku, nie tylko 6 grudnia! Wiking Tappi i jego wierny druh Renifer Chichotek ponownie pędzą ku przygodom. O ich... Recenzja książki Podróże Tappiego po szumiących morzach

James Patterson, Michael Ledwidge – Szybki numer

29.11.2013

To miał być zwyczajny, szybki numerek. Zwykła zdrada, w odwecie na niewiernym mężu. Tak usprawiedliwiała swoje harce łóżkowe z kolegą z pracy Lauren Stilwell, zadowolona jednak z faktu, że jest to bardzo przyjemny sposób oddania pięknym za nadobne. Pech chciał, że została na igraszkach prawie przyłapana, a z okien sypialni w której oddawała się wra... Recenzja książki Szybki numer

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl