Avatar @Beata_

Beata

@Beata_
38 obserwujących. 40 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj około 10 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
38 obserwujących.
40 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj około 10 godzin temu.

Recenzje książek

79 recenzji, w tym 12 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Współczesność wkracza do Hamdirholm

18.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy nigdy w Waszym życiu nie zdarzyło się, że kontrola nad wydarzeniami wymyka Wam się z rąk? Że zaplanowany, spokojny dzień zupełnie znienacka i nie wiadomo, z jakiej przyczyny przekształca się w pandemonium? Że wszystko idzie na opak? To właśnie spotyka Dolgthrasira, przywódcę klanu krasnoludów z Hamdirholm. Najpierw wraca po długiej nieobecnośc... {} Recenzja książki Kłopoty w Hamdirholm

Etnograficzna fantasy

18.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Zakon Smoka” Aleksandra Tesica to nic innego, jak trwale spleciona z mitologią serbską opowieść o narodzinach legendy księcia Marka. Niektórzy bohaterowie tej opowieści to postaci jak najbardziej historyczne (Marko Mrniawczević, Vuk Branković), którym kultura ludowa oraz hagiografia (Łazarz Hrebeljanović) przypisuje szczególną rolę w kształtowani... {} Recenzja książki Zakon smoka

Piekło to inni? – Bo przecież nie ja...

WYBÓR REDAKCJI
18.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najnowsza pozycja z Uczty Wyobraźni prezentuje polskiemu czytelnikowi próbki twórczości Jeffreya Thomasa, amerykańskiego autora, twórcy wielu opowieści z uniwersum Hadesu i Punktown. Próbki znakomite, napisane obrazowym, a jednocześnie skondensowanym językiem, dzięki któremu proza Thomasa porusza, oddziałuje na wyobraźnię i emocje czytelnika. Stos... {} Recenzja książki Listy z Hadesu. Punktown

Umierający świat

WYBÓR REDAKCJI
12.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magia odeszła z Noreeli. Zagrożona przez tych, którzy chcieli nią zawładnąć, pozostawiła niegdyś kwitnący kraj, porzuciła go – wydawałoby się – bezpowrotnie. I dopiero gdy odeszła, wszyscy odczuli jej brak. Noreela umiera. Więzi społeczne rozpadają się, górę bierze cwaniactwo i bezmyślne okrucieństwo, przetrwanie za wszelką cenę staje się ważniej... {} Recenzja książki Zmrok

Kontynuacja trzyma poziom

24.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Skrzydła gniewu”, drugi tom cyklu „Trylogia Magistrów” C.S. Friedman, w pełni dorównuje poprzedniemu tomowi, a momentami nawet go przewyższa. Stare, znane z pierwszej części wątki są kontynuowane, niektóre z nich w dość zaskakujący sposób (wątek Siderei, królowej Sankary), inne zostały uzupełnione o „tło historyczne”, rzucające zupełnie nowe świa... {} Recenzja książki Skrzydła gniewu

Szczypta gender studies w średniowieczu

24.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Uczta dusz” C.S. Friedman to pierwszy tom „Trylogii Magistrów”, bardzo solidnej i przemyślanej opowieści fantasy. I choć ani konstrukcja świata nie jest nowatorska, bo nie odbiega od innych quasi-średniowiecznych uniwersów, ani główny schemat fabularny (który streścić można słowami: „od zera do bohatera”) nie zaskakuje, to jednak te klisze nie ra... {} Recenzja książki Uczta dusz

Perła perle nierówna

WYBÓR REDAKCJI
24.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przełom XVI i XVII wieku w historii Holandii zapisał się jako czas rozwoju. Wprawdzie Republika Zjednoczonych Prowincji toczyła wojnę o niepodległość, ale jednocześnie budowała zręby swej późniejszej gospodarczej potęgi. Stocznie nie nadążały z budową statków, porty tętniły życiem, holenderskie kompanie handlowe prowadziły interesy z niemal całym ... {} Recenzja książki Czarna perła

Opowieść o połabskiej krucjacie

WYBÓR REDAKCJI
20.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na moich licealnych lekcjach historii Związkowi Wieleckiemu i grupie Słowian Połabskich nauczyciele poświęcili chyba aż jedną godzinę lekcyjną. Z całej plejady postaci zapamiętałam tylko Jaksę z Kopnika, głównie dzięki informacji o brakteatach – monetach tak cienkich, że mających tylko awers. Przez całe lata nie odczuwałam potrzeby uzupełnienia wi... {} Recenzja książki Plagi tej ziemi

Druga odsłona gierczanego detektywa

20.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biorąc do ręki kolejny tom przygód gamedeca aż chciałoby się krzyknąć: Torkil Aymore powraca! Ale to nie byłaby prawda – to my powracamy do Warsaw City u schyłku XXII wieku. Torkil nadal tu jest. Żyje, pracuje, spotyka się z przyjaciółmi (i przyjaciółkami, oczywiście) – mówiąc krótko: to Torkil odsłania się przed nami, pozwala nam zajrzeć do swoje... {} Recenzja książki Gamedec. Sprzedawcy Lokomotyw

Gierczany detektyw

20.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dobiega końca XXII wiek. Warsaw City jest największym w Europie środkowo-wschodniej centrum rozrywkowym. Część społeczeństwa żyje w realium, inni – w wirtualnym środowisku gier komputerowych. Ale jakich gier! Dzięki pełnej stymulacji sensorycznej wystarczy zażyć preparat spowalniający metabolizm, założyć kask podłączony do komputera i już można pr... {} Recenzja książki Gamedec granica rzeczywistości

Pojedynek oszustów

WYBÓR REDAKCJI
19.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiek Anchois zawitał do Ankh-Morpok. A wraz z nim postęp cywilizacyjny, manie kolekcjonerskie i zakładanie blokad koniom, zwane wdzięcznie klamrowaniem. Niestety, na tym pięknym obrazie pojawia się skaza – przedsiębiorstwo sekarowe Wielki Pień nie działa prawidłowo i nawet niewidzialna ręka rynku jest bezradna. Zatem Lord Vetinari dokonuje niezbęd... {} Recenzja książki Piekło pocztowe

Bizantyjski detektyw w Antiochii

19.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od wydarzeń opisanych w „Mozaice cieni” minęły dwa lata. Armie krzyżowców przekroczyły Bosfor, cesarz Aleksy I Komnen wynegocjował z nimi układ, na mocy którego zdobyte przez uczestników krucjaty ziemie – pierwotnie własność cesarstwa, miały powrócić pod rządy Bizancjum. Przedstawicielem cesarza, który ma czuwać nad przestrzeganiem układu, jest Ta... {} Recenzja książki Rycerze krzyża

Kto chce śmierci cesarza?

19.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Schyłek XI wieku. W Bizancjum od piętnastu lat władzę dzierży Aleksy I Komnen. Od piętnastu lat próbuje przywrócić dawną świetność Cesarstwu, zręcznie lawirując pomiędzy zewnętrznymi i wewnętrznymi wrogami, skutecznie posługując się zarówno dyplomacją, jak i prowadząc – tu już ze zmiennym szczęściem – kampanie wojskowe. Jednak zasoby osłabionego p... {} Recenzja książki Mozaika cieni

„Make love, not war”

WYBÓR REDAKCJI
18.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Te słowa mogłyby stanowić znakomite motto dla „Dziewczyny Płaszczki i innych nienaturalnych atrakcji” Roberta Rankina. I mimo że epoka ewidentnie nie ta (akcja utworu osadzona jest w realiach wiktoriańskich) i bohaterowie książki nijak nie byliby w stanie czytelnej dla nas symboliki rozpoznać, to jednak w jakiś sposób słowa te wydają się właściwe,... {} Recenzja książki Dziewczyna Płaszczka i inne nienaturalne atrakcje

Sprawy się komplikują

18.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do lektury „Łotra”, drugiego tomu "Trylogii zdrajcy" podchodziłam jak do jeża. Po znacząco słabszej w stosunku do "Trylogii Czarnego Maga" „Misji ambasadora” nie bardzo miałam ochotę na ponowne spotkanie z Soneą i pozostałymi bohaterami cyklu, czemu zresztą dałam wyraz w recenzji. Miło mi przyznać, że przeczucia mnie zawiodły: „Łotr” jest napisany... {} Recenzja książki Łotr

Dwadzieścia lat później

18.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lektura niektórych kontynuacji pozornie zamkniętych cykli skłania mnie do zastanowienia (po raz kolejny), czy warto dopisywać ciągi dalsze i – przede wszystkim – czy warto takim kontynuacjom poświęcać czas. Choć rozważania takie z założenia skazane są na pozostanie nierozstrzygniętymi, a moja opinia jest w tej kwestii okresowo zmienna, bo zależna ... {} Recenzja książki Misja Ambasadora.

Magia wraca do Warszawy

17.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcin Jamiołkowski w „Okupie krwi” przedstawia czytelnikom pierwszą z serii opowieści urban fantasy o Herbercie Kruku, podwarszawskim magu. Rzec można – koledze po fachu Harry’ego Dresdena, Petera Granta czy Matthew Swifta. I tu – przy okazji czynienia takich porównań – od razu pojawia się kwestia, czy aby warto poświęcać czas przygodom jeszcze j... {} Recenzja książki Okup krwi

Magia jest wokół nas

WYBÓR REDAKCJI
17.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wielkimi krokami nadchodzi nasze pierwsze Euro (w chwili publikacji tego tekstu rozgrywki będą już w toku). Bombardowana zewsząd informacjami na tematy „ogólnoorganizacyjne”, usiłowałam znaleźć dla siebie niszę, spokojne miejsce, w którym mogłabym odzyskać dystans, otrząsnąć się z kolejnych „błyskotliwych” tyrad naszych „mężów stanu”, usiłujących ... {} Recenzja książki Niewidoczni Akademicy

O szóstej po południu Świat Dysku ma przerwę

17.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sam Vimes, komendant Straży Miejskiej w Ankh-Morpork, nie ma łatwego życia i chyba wolałby cofnąć się do czasów, gdy wraz z Fredem Colonem, Nobbym Nobbsem i rekrutem Marchewą patrolowali ulice, do czasów, gdy przestrzeganie Prawa i Porządku w mieście mógł egzekwować osobiście. A teraz Vimes już tylko zarządza… zarządza i musi sobie radzić z rosnąc... {} Recenzja książki Łups!

Fantasy z przymrużeniem oka

16.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ratowanie świata powinno przebiegać według schematu. To ważne, każdy powinien znać swoje miejsce, swoje prawa i powinności. Powinna obowiązywać jakaś procedura, żeby czytelnik nie czuł się zagubiony. Przede wszystkim – musi powstać drużyna, która dzielnie będzie wspierać głównego ratownika w jego wysiłkach. W skład drużyny powinni wejść przedstawi... {} Recenzja książki Prawa i powinności

To jeszcze nie czas

16.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Dolinie Kościeliskiej w Tatrach pod wapienną Skałą Pisaną znajduje się jedno z trzech wejść do Jaskini Wodnej pod Pisaną. Jaskinia nie jest udostępniona turystom – aby wejść do wnętrza, trzeba brodzić po pas w zimnej wodzie. Nad wejściem Juliusz Bełtowski w 1896 roku wykuł – dziś już słabo widoczną – płaskorzeźbę rycerza. Dlaczego? Bo to tutaj w... {} Recenzja książki Wąska ścieżka czarownicy

„Cały świat w Warszawie”*

16.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Koniec kwietnia 1940 roku. Na międzynarodową konferencję: „Wojskowe i cywilne aspekty europejskiego zwycięstwa” zjeżdżają do Warszawy wszyscy wielcy tamtej epoki: politycy, wojskowi, artyści. Bo Polska wygrała wojnę – sama natura stanęła po naszej stronie, zalewając wrześniowe drogi potokami deszczu. W błocie utknęło niemieckie natarcie, polskie w... {} Recenzja książki Burza. Ucieczka z Warszawy '40

Klasyczny kryminał z akcentem fantastycznym

15.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W spokojnej podlondyńskiej miejscowości Littlebourne bezpański pies uszczęśliwia jedną z mieszkanek znalezionym przez siebie skarbem – odciętym ludzkim palcem. Makabryczne znalezisko stawia na nogi miejscową policję, a Scotland Yard deleguje do pomocy w śledztwie nadinspektora Jury’ego. Bardzo szybko okazuje się, że stoi przed nim trudne zadanie –... {} Recenzja książki Pod Anodynowym Naszyjnikiem

Czy znasz rewers swojego odbicia w lustrze?

15.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od wydarzeń opisanych w „Labiryncie odbić” minęły dwa lata. Wszystko się zmieniło. Przede wszystkim zmieniła się sama Głębia – nurkowie przestali być potrzebni. Teraz timer jest wbudowany w oprogramowanie kasku każdego użytkownika i nie zachodzi niebezpieczeństwo przedłużenia ponad miarę pobytu w Głębi, a co za tym idzie – wyeliminowano sytuacje, ... {} Recenzja książki Fałszywe lustra

Zanurzmy się razem

15.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma Internetu. Jest wirtualna Głębia. Wejść może każdy, opuścić ją – już nie tak łatwo. A jednak istnieją wyjątki – elita wewnątrz elity – cyber-nurkowie, którzy potrafią wynurzyć się bez pomocy timera przerywającego połączenie, opuścić Głębię na zawołanie. Jednym z nich jest główny bohater, który przyjmuje zlecenie odkrycia tożsamości pewnego ... {} Recenzja książki Labirynt odbić

{}