Avatar @Ewik

@Ewik

4 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj około miesiąca temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj około miesiąca temu.

Recenzje książek

33 recenzje, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Lekcja francuskiego

5.08.2022

Jeśli ktoś lubi czytać lekkie i przyjemne romanse - powinien być zadowolony z wyboru lektury. Jest to historia młodej dziewczyny, nie do końca rozumianej przez najbliższych. Znalazła swój sposób na życia, drogę którą chce podążać i pasje dającą jej szczęście i poczucie spełnienia. Mimo sukcesu jaki osiągnęła, nadal nie jest traktowana poważnie p... Recenzja książki Lekcja francuskiego

wywiad rzeka bohatera filmu Sekielskich

3.01.2022

"Wygrałem z księdzem pedofilem" to wywiad rzeka z Bartkiem Pankowiakiem. Bartek swoją historię miał szansę opowiedzieć w filmie braci Sekielskich. Dodatkowo zdecydował się na przedstawienie swoich doświadczeń w formie książki. Z pomocą przyszła mu Kornelia Chojecka - dziennikarka Telewizji Idź Pod Prąd, która przeprowadziła z nim rozmowę i zadała ... Recenzja książki Wygrałem z księdzem pedofilem

Punkowa Zwiastunka

12.11.2021

Czasami czytając książkę, wchodząc w jakąś historię rzadko zdarza mi się pomyśleć: hej! Skądś to znam, to brzmi tak znajomo! No właśnie, mieszkając w małej miejscowości w czasach dorastania i bycia nastolatką często wieje nudą. Na swojej drodze spotyka się ludzi o różnych poglądach, upodobaniach, z różnymi problemami rodzinnymi, o których wie każd... Recenzja książki Zwiastunka

Zdjęcia wykonane przez Zofię Rydet

WYBÓR REDAKCJI
14.09.2021

Wydanie analizy zdjęć wykonywanych przez Zofię Rydet w ramach cyklu "Zapis" bardzo mnie ucieszyła. Od dawna chciałam zobaczyć na żywo wystawę jej zdjęć, ale nigdy mi się to nie udało. Książka miała być takim pocieszeniem oraz możliwością zapoznania się z twórczością fotografki od naukowej strony. "Ocalać. Zofia Rydet a fotografia wernakularna" zo... Recenzja książki Ocalać

Fabryka Os

25.04.2021

Zdecydowałam się przeczytać "Fabryka Os", ponieważ została uznana za jako jedna z ważniejszych książek XX wieku. Obecnie ponownie wydawane są książki, które mają szczególne znaczenie dla literatury, co bardzo mnie cieszy. Podejrzewam, że gdyby nie ten zabieg, o większości w ogóle bym się nie dowiedziała. I tym samym całkiem sporo by mnie ominęło. ... Recenzja książki Fabryka Os

Koniec z samotnością

10.04.2021

"Slapstick, albo nigdy więcej samotności!" to moje pierwsze zetknięcie z twórczością Kurta Vonneguta. Zanim przystąpiłam do lektury przeczytałam sobie kilka słów o autorze, żeby dowiedzieć się kto to w ogóle jest i skąd pochodzi oraz co jeszcze napisał. Prześledziłam tytuły innych książek tego autora oraz oceny. Pozycja, o której dzisiaj piszę zdo... Recenzja książki Slapstick, albo nigdy więcej samotności!

Wyścig szczurów

25.03.2021

"Wyścig szaleńców" to książka, która mocno wgniotła mnie w kanapę. O żeglarstwie nie wiem nic, nigdy nie interesowałam się takim rodzajem spędzania czasu, ale widząc ten tytuł pomyślałam, że książka może być ciekawa. Bardzo lubię wszelkie reportaże, literaturę faktu - więc tym bardziej, że coś miało miejsce w rzeczywistości, wzbudziło moją ciekawo... Recenzja książki Wyścig szaleńców

Życie pana Moliera

22.02.2021

Byłam ciekawa książki Bułhakowa, w jaki sposób przedstawi historię Moliera. Czy będą to nudne suche fakty, czy pokazana w ciekawy i interesujący sposób. Zawsze mam problem z takimi książkami, gdzie tematem jest życie innej osoby, ponieważ często nie da się przebrnąć przez daną historię. Zawsze sobie wtedy myślę, że to musi być dla prawdziwych miło... Recenzja książki Życie pana Moliera

Seryjni mordercy w ZSRR

1.02.2021

Z czym kojarzy Ci się ZSRR? Pamiętając jeszcze czasy szkolne, głównie skupiano się na Niemcach, na ich polityce, budowaniu państwa. O ZSRR mówiło się mało. Coś wspomniane o zsyłkach, kołchozach, czystkach wśród "niewygodnych" dla władzy ludzi. Mówię z własnej perspektywy - może u Ciebie nauczyciel dołożył coś więcej od siebie. ZSRR majaczyło gdzie... Recenzja książki Słynne zbrodnie w ZSRR. 10 najgłośniejszych przestępstw w Związku Radzieckim

dziewczyński cyberpunk

8.01.2021

"Cyberpunk Girls" to zbiór opowiadań w klimacie science fiction, które napisało kilka polskich autorek. Z twórczością ich wszystkich miałam okazję spotkać się pierwszy raz, tym bardziej nie mogłam się doczekać, aby zagłębić się w ten świat i zobaczyć, co kobitkom siedzi w głowie. Zbiór opowiadań ogólnie przypadł mi do gustu i nie żałuję spędzonyc... Recenzja książki Cyberpunk Girls. Opowiadania

Portrety miłości

27.12.2020

"Z miłości. Portrety polskich domów" to zbiór reportaży napisanych przez Kacpra Sulowskiego. Zebrał kilkanaście historii w jednym miejscu, które łączy jeden mianownik - miłość. Poza tym są one od siebie tak różne, czasami tak odległe - można się zdziwić, że autor odnalazł w nich coś wspólnego. Reportaże powstawały przez kilka lat. Na koniec rozdz... Recenzja książki Z miłości. Portrety polskich domów

Inny sposób na opowiadania wigilijne

8.12.2020

"Fantastyczne opowieści wigilijne" to zbiór opowiadań różnych autorów, które w jakiś sposób nawiązują do Świąt Bożego Narodzenia. Nie są to typowe ckliwe opowiadanka, na które często można trafić. Ostatnio za mocno weszłam w literaturę obyczajową oraz faktu, dlatego książka wychodzą poza ten kanon wydała mi się super pomysłem. Przyznam, że sięgnęł... Recenzja książki Fantastyczne opowieści wigilijne

Trzecia płeć

3.11.2020

Ta książka pojawiła się w odpowiednim momencie - biorąc pod uwagę obecne wydarzenia w naszym kraju i toczącą się dyskusję na temat praw człowieka, tolerancji oraz różnego pojmowania płci. Jest to temat bardzo grząski, a pisząc tę recenzję zastanawiam się dłużej co napisać, żeby nie walnąć gafy albo kogoś nie urazić. Co może wynikać oczywiście z mo... Recenzja książki Trzecia płeć świata

Jak przyciągać dobre rzeczy?

14.10.2020

Podchodząc do książki "Jak przyciągać dobre rzeczy" miałam dość spore oczekiwania. Raz. To wydawnictwo Muza, które jak dotąd mnie nie zawiodło i każda przeczytana książka była dla mnie wielką radością. Dwa. Trochę pokłosie wszystkich poradników, które kiedyś zalały rynek czytelniczy, mówiące w enigmatyczny sposób o przyciąganiu dobrych rzeczy, szc... Recenzja książki Jak przyciągać dobre rzeczy

Bluszcz

13.09.2020

"Bluszcz" to opowieść młodej pisarki, która zdecydowała poruszyć wiele ciekawych, interesujących oraz poważnych wątków związanych ze związkami oraz uwikłaniem się w różne relacje. Początkowo można pomyśleć, że to jakiś erotyk, taki lekki harlekin z happy endem - czyli oklepane. Ale im historia bardziej się rozwijała, tym bardziej się wciągałam w ... Recenzja książki Bluszcz

Wdzięczność

5.08.2020

Do przeczytania książki nie zachęciło mnie silne nawiązanie do kawy - ale temat wdzięczności. Zaintrygowało mnie, co A.J.Jacobs ma do powiedzenia w temacie, który ostatnio coraz częściej do mnie trafiał. Przede wszystkim zacznę od tego, że książka jest wydana w bardzo profesjonalny sposób. Widać, że przyłożono do tego dużą wagę. Od okładki - kolo... Recenzja książki Stokrotne dzięki. Podróż wdzięczności

Siła wewnętrznej wolności

29.06.2020

Obecnie jest prawdziwy wysyp książek rozwojowych - znajdziemy je wszędzie, traktujące o wielu aspektach naszego życia. W całym wachlarzu ciężko wychwycić te naprawdę dobre. Dające nie tylko dobre rady, które czytelnik próbuje przekładać na swoje życie, ale przede wszystkim - dobre tropy, by czytelnik mógł dalej się rozwijać i szukał odpowiedzi na ... Recenzja książki Siła wewnętrznej wolności i dlaczego jest ona dzisiaj tak ważna, jak nigdy dotąd

odkryj swoje Źródło

WYBÓR REDAKCJI
8.06.2020

Wiele mówi się o podświadomości, pracy z własnym umysłem i ciałem dla lepszego funkcjonowania, spełniania swoich planów i marzeń. Sięganie po to - po co się chce. Jest sporo podejść, różnych teorii, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Chyba jedną z takich pierwszych głośnych książek na ten temat był "Sekret". Tyle, że tam było dużo mistyki - ... Recenzja książki Źródło

Oddaj albo giń

WYBÓR REDAKCJI
31.05.2020

"Oddaj albo giń!" było moim pierwszym spotkaniem z autorką. Sama nie wiedziałam, czego mogę się spodziewać. Stwierdziłam, że skoro to nasza pierwsza wspólna przygoda - nie będę czytała opinii na temat innych książek Olgi Rudnickiej. Pomyślałam - dam się zaskoczyć. Początkowo nie mogłam wbić się w klimat książki, cały czas szukałam porównań do inny... Recenzja książki Oddaj albo giń!

królowa jest tylko jedna

24.05.2020

Temat monarchii brytyjskiej od wielu lat budzi zainteresowanie ludzi. Powstają pamiątki, gadżety, książki, albumy oraz liczne artykuły i wzmianki w gazetach. To niewątpliwie ciekawe, jak żyje i funkcjonuje grupa osób tworzących rodzinę królewską. Z jednej strony są tak blisko, a jednak tak daleko. Informacji obecnie dostarcza głównie młodsze pokol... Recenzja książki Elżbieta II. Portret królowej

ciepłe, spokojne życie

3.02.2020

"Syn pszczelarza" to książka, do której siadałam z małą obawą, że będzie to typowe romansidło z wiejskim akcentem w tle. Na szczęście dałam jej szansę, dzięki czemu spędziłam miło kilka zimnych wieczorów. Autorka wprowadza czytelnika w świat społeczności Amiszy. Przedstawia zwyczaje, obyczaje (np. odnośnie "randkowania") oraz zasady jakie w niej... Recenzja książki Syn pszczelarza

Patrzenie na miasto

17.01.2020

Książkę "Miasto szczęśliwe" powinien obowiązkowo przeczytać każdy pracownik administracji samorządowej, który ma wpływ na kształt miasta, dla którego pracuje. Ale jeśli Ty po prostu interesujesz się swoją najbliższą okolicą, relacjami międzyludzkimi oraz wpływem miasta na Twoje życie, to książka również jest dla Ciebie. Autor przedstawia temat z... Recenzja książki Miasto szczęśliwe. Jak zmienić nasze życie zmieniając nasze miasta

nauka jest niesamowita

14.12.2019

"Co mówią zwłoki" Sue Black to książka, która nie zamęcza trudnym, fachowym słownictwem z zakresu szeroko pojmowanej antropologii sądowej. Jest napisana w bardzo przystępny sposób, wprowadzając elementy wiedzy z zakresy dziedziny, którą się autorka zajmuje. To nie tylko opowieść o pracy z ciałem osób, których życie zakończyło się w różnych sytuac... Recenzja książki Co mówią zwłoki. Opowieści antropologa sądowego

Ciekawy przewodnik

22.09.2019

Przewodnik po Polsce - jego pierwszy tom obejmujący Wielkopolskę oraz Kujawy to porządnie przygotowana książka. Obejmuje on takie miasta jak Poznań, Toruń, Bydgoszcz, Inowrocław. Autor zdecydował się na przedstawienie informacji o każdym z miejsc, które są interesujące. Nie ma tutaj lania wody, opisywania całej historii, lecz tylko jej ciekawe u... Recenzja książki Przewodnik po Polsce z filozofią w tle. Tom I Wielkopolska i Kujawy

Izrael po mojemu

22.09.2019

Izrael po mojemu, to książka o Izraelu widziana subiektywnie przez panią Renatę Pruszkowską. Książka jest bardzo bogata w treści, które mogą posłużyć przez wyprawą do tego państwa. Autorka przedstawia pokrótce swój wyjazd i to, co udało się jej zobaczyć. Jest to bardzo mocno osadzone zarówno w informacjach historycznych jak i w odniesieniach do P... Recenzja książki Izrael po mojemu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl