Avatar @Fortunneksiazki

Fortunne Książki

@Fortunneksiazki
2 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 6 dni temu.
Fortunneksiazki
Napisz wiadomość
Obserwuj
2 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 3 lat. Ostatnio tutaj 6 dni temu.

Recenzje książek

55 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Mity nordyckie

19.05.2023

"Mity nordyckie" autorstwa Mateusza K. Sawczyna to fascynująca podróż przez starożytne baśnie i legendy skandynawskiego świata. Książka ta jest idealnym wprowadzeniem dla tych, którzy chcą zgłębić bogactwo kultury nordyckiej i poznać jej niezwykłe mitologie. Jednym z największych atutów tej książki jest sposób, w jaki autor przedstawia mity nor... Recenzja książki Mity nordyckie

Święto

11.01.2023

Przed Państwem ósma już część serii Choose Cthulhu,pod tytułem ,,Święto'', w której możemy brać czynny udział. Tym razem autorem jest Jane D. Pine, a z języka hiszpańskiego na polski przełożyła Agnieszka Przychodniak. Wydawnictwo Black Monk, chwalące się grami paragrafowymi jak zwykle zrobiło świetną robotę, wydając kolejny tom oparty na historiac... Recenzja książki Święto

Kolor z innego wszechświata

23.11.2022

Nastąpiła ta ponura pora roku, którą jest późna jesień, już kolorowe liście zniknęły z drzew. Pojawiają się pierwsze opady śniegu, który szybko topnieje robiąc nie mały bałagan. Jednak wydawnictwo Black Monk postanowiło nam zostawić trochę tych kolorów i przyjemnego uczucia, wydając książkę pt. ,,Kolor z innego wszechświata''. Ksiażka ta, jest nic... Recenzja książki Kolor z innego wszechświata

Będę tobą

16.10.2022

Książka pełna psychologicznych, obyczajowych jak i rozmalających wątków to właśnie ,,Będę Tobą'' autorstwa Janelle Brown. Jest to pierwsza książka tej autorki, która znalazła sie w moich rękach. I szczerze mogę powiedzieć, że była naprawdę dobra. Siostry bliźniaczki - Sam i Elli w dzieciństwie był nierozłączne, jednak gdy słynne Hollywood robiło ... Recenzja książki Będę tobą

Przyjaciółka choroba

7.09.2022

Wooow. Nie mogłam się oderwać. Wciągająca, prawdziwa książka o mocnej historii. Przeczytałam ją jednym tchem robiąc przerwę, jedynie na otwarcie wina. To historia, która może dziać się również w Twoim życiu i dotyczyć osoby Ci bliskiej, lub znajomej ze szkoły, pracy, a być może nawet Ciebie.. Z pozoru miłosna, zapowiadająca się jak wszystkie inn... Recenzja książki Przyjaciółka

Wędrówka po wiedźmim domu.

26.07.2022

Słyszysz pogłoski o wiedźmie, która uważa, że może panować nad czasem i przestrzenią, a ty chcesz zrobić wszystko żeby dowiedzieć się o niej jak najwięcej. Kolejna, już szósta gra paragrafowa z serii Choose Cthulhu , wydana przez wydawnictwo Black Monk, autorstwa Edwardsa T. Rikera, nosząca tytuł "Sny w domu wiedźmy". Tak samo piękne wydanie okła... Recenzja książki Sny w domu wiedźmy

Strach, niepewność i kolejne mroczne miasto

22.07.2022

Jesteś profesorem Henrym Armitage'em, magistrem, doktorem, kierujesz biblioteką Uniwersytetu Miskatonic w Arkham. Wybierasz się do Aylesbury w celu zbadania megalitycznych budowli w okolicy- kamiennych kręgów i ołtarzy rytualnych. Ale nastrafiasz na dom pewnej rodziny, która zaprowadzi Cię do złego... Piąta część serii gier paragrafowych Choose ... Recenzja książki Zgroza w Dunwich

Czy związek w pracy może być możliwy?

1.07.2022

Porządna i przykładna kobieta, wdaje się w romans ze swoim prezesem. Ciągłe uczucie strachu, że ktoś się o nich dowie nie daje jej spokoju. Na domiar złego, on wyjeżdża w dwutygodniową delagację i praktycznie się do niej nie odzywa. Czy ten romans przetwa? Czy cały dział dowie się o nich prawdy? A może będzie z tego coś więcej? ,,Niegrzeczny prez... Recenzja książki Niegrzeczny prezes

Alert

15.06.2022

Mocna, trudna i ciężka książka. Tymi trzeba przymiotnikami opisałabym tą książkę. Jest to moje pierwsze spotkanie z tym autorem i wcale nie należało do przyjemnych. W dużym stopniu nie mogłam się połapać co w tej chwili się dzieje. Od ok 70 strony wszystko zaczęłam rozumieć, po to by za jakiś czas znów stracić wątek. Muszę przyznać że czytałam t... Recenzja książki Alert

Yin yang, czyli jak połączyć czarne i białe

16.05.2022

Od bogatej Panienki do współczującej i pomagającej uchodźcom wolontariuszki. Taką przemianę przeszła Marina de Angelis, po tym jak zawarła umowę z mężczyzną na miesiąc, który bez tego (szantażu) nie chciał mieć z nią nic do czynienia. Książka M. B. Morgan pt. "Naucz mnie kochać" to historia dziewczyny pochodzącej z bardzo bogatej rodziny. Od dzie... Recenzja książki Naucz mnie kochać

Miasto bez imienia?

5.05.2022

Czwarta część znakomitej serii gier paragrafowych wydawnictwa Black Monk to "Bezimienne miasto" Giny Valris, której wydarzenia dzieją się w świecie Lovecrafta. Według mnie ta część wypadła ciekawiej od poprzedniej, w której nie było żadnych "wewnętrzych dodatków", tutaj natomiast znalazłam między innymi mapkę, z której można było przejść do wybra... Recenzja książki Bezimienne miasto

Niepokorna

27.04.2022

Niepokorna, to książka, która wchłania czytelnika i nie wypuści póki się jej nie skończy. Ta cudowna powieść Moniki Cieluch zdecydowanie powinna znaleźć się na półce każdej kobiety. Bo jak będzie na półce, to po przeczytaniu również w sercu. Jest to jeden z moich ulubionych rodzajów lekkich książek, dających dużo emocji. Była złość, były łzy, al... Recenzja książki Niepokorna

Czytając seks

16.04.2022

Dzisiejsza recenzja książki jest przeznaczona dla dorosłych, bo cała ta książka to jeden wielki seks. Nie ma tu poradnika edukacyjnego, nie ma miejsca na tabu. Gdy zobaczyłam tą książkę i przeczytałam o niej co nie co to uznałam że jest to książka typu poradnik lub coś podobnego. Zupełnie mnie zaskoczyła gdy wzięłam ją w ręce. Bo skalda się ona z... Recenzja książki Czytając seks

Malarz-latarnik

23.03.2022

Horror nawiązujący do grozy Lovecrafta oto komiks pt. ,,Malarz'' Łukasza Godlewskiego. Akcja przeniesiona z mrocznych zakątków świata do Polski! Krótkie streszczenie Główny bohater otrzymuje wiadomość o spadku, który został niespodziewanie odnaleziony, a pozostawiony przez ojca. Gdy pojechał go obejrzeć na miejscu dzieją się dziwne rzeczy, a mie... Recenzja książki Malarz

Samotnie przeciwko mrozowi

22.03.2022

Ostatnio miałam przyjemność przeczytać, a raczej zagrać w grę "Samotnie przeciwko mrozowi". Jest to gra o tematyce zbliżonej do książek Lovecrafta, wzorowana na mitach Cthulhu. O samej książce.. Piękne wydanie tej gry przyciąga uwagę. Ale to chyba jak wszystkie książki wydawnictwa Black Monk. Okładka w twardej oprawie, wiele obrazków w środku, s... Recenzja książki Samotnie przeciwko mrozowi

Widmo nad Innsmouth

13.03.2022

''Widmo nad Innsmouth'' to zdecydowanie jedna z krótszych gier paragrafowych. Dlaczego? Pierwszą rozgrywkę skończyłam w 13 minut, a druga w minutę. Zanim zaczęłam czytać, przewertowałam strony, a moja pierwsza myśl? To będzie łatwa gra. I właśnie tak jest! Jest łatwa, szybka i przyjemna. Zawiera same najważniejsze informacje, bez zbędnych opisów... Recenzja książki Widmo nad Innsmouth

Jedyna taka gra paragrafowa: Widmo nad Arkham

4.01.2022

Największa w Polsce gra paragrafowa już w sprzedaży! Polski autor Beniamin Muszyński wykonał kawał dobrej roboty! Jeśli nie znacie innych, trochę mniejszych gier jego autorstwa gorąco polecam zacząć właśnie od nich. Bo to dwutomowe dzieło może was tak (pozytywnie) zaskoczyć i zgnieść. A jest to jedyna taka gra w swoim rodzaju. Gdy tylko ujrzałam ... Recenzja książki Widmo nad Arkham

Magiczna harfa. Legendy irlandzkie

WYBÓR REDAKCJI
1.10.2021

Długo oczekiwana "Magiczna harfa. Legendy irlandzkie" autorstwa Jakuba Krajewskiego i ilustratorki Alicji Kocurek w końcu do mnie dotarła. Twarda i przepiękna okładka to miód dla oczu. Już od niej cieszą się nasze oczy pięknymi, żywymi kolorami. Kartki są sztywne i grube, czyli już mamy lepszą jakość papieru. Druk przejrzysty i łatwy w odczytaniu,... Recenzja książki Magiczna harfa. Legendy irlandzkie

Konsorcjum

22.06.2021

Przygodę z Konsorcjum rozpoczęłam od trzeciej części. Mimo że nie znam losów bohaterów poprzednich dwóch tomów postanowiłam przeczytać tą książkę. Nie mogłam się oprzeć po przeczytaniu opisu. Konsorcjum to książka o miłości, pracy i seksie. Jest w niej wiele wątków łóżkowych, dość pikantnych i bardzo przyjemnych. Mimo tego, że książka przyszła d... Recenzja książki Konsorcjum. Tom 3

Sztuka mówienia "NIE"

18.05.2021

Przyjaciel często mi powtarzał, że powinnam być bardziej asertywna, dlatego stwierdziłam, że ta książka może mi pomóc. Po przeczytaniu pierwszej części miałam bardzo mieszane uczucia, gdyż nie dowiedziałam się za dużo. Jedynie jak odróżnić asertywność od agresywności. Większość tej pierwszej części zajmowały treści co w tej książce jeszcze będzie,... Recenzja książki Sztuka mówienia "NIE"

Okruchy

11.03.2021

Okruchy to historia o rodzinie, o znajomych, szkole, pracy, dorosłych i dzieciach. Możemy znaleźć w niej wiele wątków, które potem można rozłożyć na czynniki pierwsze. Abym mogła o tym opowiedzieć, po krótce przedstawię fabułę. Mamy dwóch głównych bohaterów - Agę i Kaja - są to sąsiedzi z bliźniaka, znają się od dziecka i byli najlepszymi przyjac... Recenzja książki Okruchy

W blasku obojętnych gwiazd

6.02.2021

,,W blasku obojętnych gwiazd'' Macieja Dynieskiego to krótka książka mająca na celu motywowanie do nauki i rozwoju. Tylko dzięki nauce możemy spełniać marzenia. Książka zaczyna się nietypowo: pewien kurier narzeka, że musi doręczyć paczkę na odległy zakątek, kilka kilometrów od metropolii, gdzie jest tylko parę bloków, głównie zbitych dechami. W ... Recenzja książki W blasku obojętnych gwiazd

Krew elfów

22.01.2021

Pierwsza z pięciu części sagi o Wiedźminie to ,,Krew elfów''. Pierwsza, choć jako całość trzecia. Przed całą sagą można przeczytać dwie książki z opowiadaniami: ,,Ostatnie życzenie'' i ,,Miecz przeznaczenia'' jednak nie jest to konieczne. Nie mniej jednak bardzo pomaga poznać bohaterów i ich losy, które potem mają swoją ciągłość. Czytając pierwsz... Recenzja książki Krew elfów

Chłopiec z lasu

16.01.2021

,,Chłopiec z lasu'', czyli jedna z najnowszych powieści Harlana Cobena - amerykańskiego pisarza, autora powieści kryminalnych. Dużo dobrego słyszałam o tym autorze i w końcu sięgnęłam po jego powieść. Książkę pochłonęłam w 24 godziny jednak to nie oznacza, że była aż tak wciągająca, raczej chciałam się dość szybko dowiedzieć, o co tyle szumu. Czy... Recenzja książki Chłopiec z lasu

Spięcie

14.01.2021

,,Spięcie'' to druga książka Sandry Brown, którą przeczytałam. Niestety muszę powiedzieć, że po poprzedniej lekturze miałam dużo lepsze zdanie o autorce. Tym razem trochę mnie zawiodła. Autorka pozrywa nas w świat strażników Teksasu, jeden z nich - główny bohater - jest w stanie zrobić wszystko by odzyskać swoją córeczkę. Po śmierci jego żony zał... Recenzja książki Spięcie

© 2007 - 2024 nakanapie.pl