Avatar @MeaCulpa

Klaudia Nadolna

@MeaCulpa
Kanapowicz od ponad 6 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od ponad 6 lat.

Recenzje książek

25 recenzji

Awaria małżeńska

9.08.2016

Na pierwszych kartkach powieści poznajemy dwie kobiety, Ewelinę i Justynę, których połączył jeden kot, który wylądował pod kołami autobusu. Lądują razem w jednej sali szpitalnej, dzieląc się wspomnieniami i doświadczeniem. Osieracają mężów, którzy od tej pory muszą zająć się domem i dziećmi. Dziewczyny postanawiają jak najlepiej wykorzystać wolny c... Recenzja książki Awaria małżeńska

Co się dzieje, kiedy rodzi się miłość zakazana?

3.08.2016

Eden po rozwodzie rodziców straciła kontakt z ojcem. Kiedy dostaje propozycję, by przyjechać do niego i jego nowej rodziny na wakacje, wyrwać się z deszczowego Portland do słonecznej Kalifornii decyduje się pojechać niemal natychmiast. Nie wiąże jednak z tym wyjazdem żadnych nadziei, wręcz przeciwnie, jest przygotowana na rodzinną katastrofę. I fak... Recenzja książki Czy wspominałam, że Cię kocham?

Dotyk północy

27.07.2016

Laura w tym roku broni pracy magisterskiej na kierunku Historia sztuki. Kiedy udaje jej się wszystko zaliczyć, postanawia wyjechać na wymianę międzynarodową, a konkretniej na wolontariat do Norwegii. Pakuje więc walizki, pod pachę zabiera swojego psa Leona Zawodowca, żegna swoje dwie najlepsze przyjaciółki i jedzie na przygodę życia. Pech jednak ch... Recenzja książki Dotyk północy

Nie wszystko jest takie, na jakie wygląda.

14.07.2016

Dziewczyna z pociągu to pokręcony thriller psychologiczny, który trzyma w napięciu przez całą lekturę. Główna bohaterka, Rachel, jest alkoholiczką przechodzącą ciężki okres w życiu. Mąż ją zostawił dla innej zaraz po tym jak wpadła w depresję, nie może mieć dzieci, zaczęła pić, przez co wyrzucili ją z pracy. Pomieszkuje u swojej przyjaciółki, Cath... Recenzja książki Dziewczyna z pociągu

Kto w tej walce przegra? I czy będą ofiary?

8.07.2016

Ridge jest muzykiem. Tworzy teksty dla swojego zespołu, jednak nie może jeździć z nimi w trasę. Jednak pewnego dnia przeżywa blokadę twórczą, która postanawia nie mieć swojego końca. Wtedy z pomocą przychodzi dziewczyna z sąsiedztwa. Sydney jest wrażliwą, młodą kobietą, której właśnie świat wali się na głowę. Upada i kiedy myśli, że już musi wrócić... Recenzja książki Maybe Someday

Kiedy miłość to za mało by żyć

16.06.2016

Louisa nie wie co robić ze swoim życiem. Gdy traci pracę, jedyny stały i dający jej poczucie bezpieczeństwa element, traci również grunt pod nogami. Nie ma żadnego pomysłu, kwalifikacji czy ambicji, co utrudnia jej znalezienie nowego zatrudnienia. Za to ma duże wymagania odnośnie nowego stanowiska, dlatego nawet w pośredniaku ciężko jest jej coś wy... Recenzja książki Zanim się pojawiłeś

Samulka

18.05.2016

Co byś zrobił, gdyby bohaterowie książek, które czytasz, nagle zaczęli pojawiać się w Twoim realnym świecie? Czy aby na pewno podejmowałbyś z nimi jakąkolwiek rozmowę? Tak właśnie robi Ewka-konewka, która po wydarzeniach w swoim rodzinnym mieście (Warszawo, hej) ucieka do małego miasteczka, by zapomnieć i móc w spokoju pogrążyć się w swojej żałobie... Recenzja książki Samulka

Pozytywka

7.05.2016

Czytając książkę pani Agnieszki obserwujemy przeobrażenie się poczwarki w motyla. Główna bohaterka, Monika, od dziewczyny skromnej, nie mającej własnego zdania, pochodzącej ze wsi zmienia się w kobietę niezależną, charyzmatyczną bizneswoman. Cała zmiana następuje po tragicznym czasie, kiedy to w jej życiu zaczęły dziać się złe rzeczy. Jednak Monika... Recenzja książki Pozytywka

Horror i klasa

28.03.2016

Dwie przerażające historie. Tajemnica, która je połączy. Czy duchy przeszłości wypełzną na powierzchnią, pragnąc zemsty? Frayer jest psychiatrą na prowincji. Przeniósł się ze stolicy zaraz po rozwodzie z żoną, która popadła w obłęd spowodowany zaginięciem ich syna, Benniego. Na wyludnioną wyspę przyjeżdżają trzech znajomych, Gardar ze swoją ż... Recenzja książki Pamiętam Cię

Zabij mnie, tato

25.03.2016

Pan Zdzisław, emerytowany policjant z Miasta Wojewódzkiego, przybywa do Rykowa, gdzie postanawia prowadzić spokojny, wyalienowany tryb życia. Jednak już na samym początku jego plany spaliły na panewce, gdy poznaje Kamila Szykowiaka i jego rodzinę. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie kaprysy rozwydrzonego dziecka Kamila, trzynastoletniej Wiktorii,... Recenzja książki Zabij mnie, tato

Kiedy pojawi się ostrzał, po czyjej stronie staniesz?

25.03.2016

Michael to czternastoletni chłopak obdarzony nadludzkimi zdolnościami. Potrafi porażać prądem przez dotyk, jest jak naładowana bateria. Ma problemy z akceptacją w społeczeństwie, jednak ma swojego jednego najlepszego przyjaciela- Ostina. Jeśli samo odstępstwo od rówieśników to za mało, chłopak cierpi na zespół Tourette'a. Nękany dziwnymi tikami czu... Recenzja książki Michael Vey Więzień celi nr 25

Najlepsza matka

25.03.2016

Lisa Kallisto, matka trojga dzieci, przykładna żona, wiecznie zabiegana, kobieta z niską samoocenę, która była po prostu łatwym celem. Od zawsze czuła się gorsza od innych ludzi. Kiedy zniknęła córka jej najlepszej przyjaciółki Kate, dziewczyną targają wyrzuty sumienia, podsycane oskarżeniami ze strony rodziny dziecka. Najwięcej strzał strzela w ni... Recenzja książki Co z ciebie za matka

Tajemniczy uśmiech

25.03.2016

Miranda spotyka Brendana na lodowisku dzięki grupie przyjaciół. Ich szybki romans kończyć się dość burzliwie. Przyłapuje chłopaka, który nie tylko wkradł się do jej mieszkania, ale również na czytaniu pamiętnika. I to właśnie wtedy postanawia się go pozbyć ze swojego życia, zaraz po tym jak wszedł w nie swoimi brudnymi buciorami. Jednak on ma na to... Recenzja książki Tajemniczy uśmiech

Bezdomna

25.03.2016

Moje pierwsze spotkanie z Panią Katarzyną Michalak nastąpiło ubiegłego lata, kiedy to sięgnęłam po książkę "W imię miłości". To właśnie wtedy zawitałam do pięknego Jabłoniowa, by przeżywać dramat dziesięcioletniej Ani, której matka zmarła, blokując jednocześnie jedyne źródło miłości dziewczynki. Dziś, po długim wahaniu ponownie witam autorkę. Jedna... Recenzja książki Bezdomna

Motylek

25.03.2016

Udało mi się trafić na "Motylka" Katarzyny Puzyńskiej w jednej z warszawskich bibliotek- mojej ulubionej, czyli z dzielnicy Mokotów. Jeśli ktokolwiek kiedyś zastanawiałby się, które są najbogatsze i najciekawsze, to zdecydowanie polecam te biblioteki mokotowskie. Książką w każdym razie jestem zachwycona i będę musiała ochłonąć przed kolejną lekturą... Recenzja książki Motylek

miasteczko nonstead

25.03.2016

Wprawdzie książkę "Miasteczko Nonstead" Marcina Mortki kupiłam rok temu, ale dopiero teraz się za nią zabrałam i muszę szczerze przyznać, iż nie wiem co mnie w niej zafascynowało i podkusiło do zakupu. Nie była to raczej przyjemna lektura, męczyłam się niemiłosiernie i ze strachem przewracałam kolejne kartki, z nadzieją, że nie okażę się to opowieś... Recenzja książki Miasteczko Nonstead

DUFF

25.03.2016

Książka Kody Keplinger wywarła na mnie ogromne wrażenie, jeśli chodzi o przesłanie powiastki. Duff to określenie na osobę najbrzydszą i najgrubszą z całej swojej paczki, na tle której jej przyjaciółki wypadają na piękne dziewczyny o dobrym sercu. Jest to typowa młodzieżówka opisująca zmagania (nie)typowej licealistki, a mimo to ma szersze grono odb... Recenzja książki Duff. Ta brzydka i gruba

anioły śniegu

25.03.2016

Miejsce, gdzie przez większość czasu panuje sroga zima. Prawdziwy zakątek na końcu świata. Idealnie wybrane na brutalne morderstwo. Inspektor Vaara musi zmierzyć się z mordercą, który bezlitośnie skrzywdził młodą kobietę. W śledztwo zamieszani są "wybitni" ludzie, a wszystkie drogi prowadzą do...kochanka jego byłej żony. Jak zachować powinien się w... Recenzja książki Anioły Śniegu

Zostań, jeśli kochasz

25.03.2016

Gayle Forman ma niewątpliwie dużo talentu. Na początku mojej przygody z "Zostań, jeśli kochasz" ciężko było mi się przyzwyczaić do tej książki. Zaczęłam ją jakiś czas temu, porzuciłam po dwóch czy trzech rozdziałach, a wróciłam do niej po trzech miesiącach. W końcu udało mi się ją skończyć i muszę przyznać, iż myliłam się co do niej. Nawet spodobał... Recenzja książki Zostań, jeśli kochasz

Szczęście pachnie piernikami

25.03.2016

Pierwsza część trylogii o szczęściu została napisana przez Annę do "poduszki". I nigdy nie ujrzałaby światła, gdyby nie mąż autorki, który postanowił wysłać parę rozdziałów do wydawnictwa. To dzięki niemu mogliśmy przeżywać z Hanią jej historie. Powieść utrzymana jest w jednostajnym tempie. Nic nie dzieje się za szybko, wszystko ma tutaj swój cza... Recenzja książki Szczęście w cichą noc

Znaczenie perfekcyjności

25.03.2016

Emma od lat choruje na anoreksje. Ale im dłużej jest w tym pognębiona, tym bardziej pragnie wyzdrowieć. Największa motywacją jest wyjątkowa chęć zajścia w ciąże. We wszystkim wspiera ją rodzina jak i wspaniały mężczyzna, który rozumie powagę sytuacji i stara się jak najlepiej spełniać swoją rolę. Jednak dziewczyna sama musi zmierzyć się ze swoimi d... Recenzja książki Perfekcyjna - w pułapce anoreksji

motylki

25.03.2016

Lia ma poważne zaburzenia odżywiania. Autorka wcielona w postać tłumaczy jakie zachodzą procesy, jak zmienia się myślenie każdej chorej osoby, co powstrzymuje ją od normalnego funkcjonowania. Próbuje przedstawić zachowanie rodziny, co przeżywa naprawdę główna bohaterka i jakie demony drzemią w jej głowie, gotowe by w każdej chwili zaatakować. To, z... Recenzja książki Motylki

Utracona nadzieja

25.03.2016

Druga część trylogii Hopeless, opowiadająca te same wydarzenia opisywane z perspektywy Holdera. Dowiadujemy się jakie emocje towarzyszyły mu, co skłoniło go do takich a nie innych zachowań. Jest również historia sprzed poznania Sky, kiedy to żyła jeszcze Lesslie. W Losing Hope znajdują się również listy pisane do Less już po jej śmierci, z których ... Recenzja książki Losing Hope

Ocal mnie od złego

25.03.2016

Nie potrafię nazwać uczuć jakie mi towarzyszyły podczas czytania tejże książki. Zdaje się, że słowa "obrzydzenie", "smutek", "zaskoczenie" czy "złość" są zbyt słabe i nie oddają w pełni tego co przeżywałam. Czułam się emocjonalnie związana z bohaterką, odczuwałam każdy jej ból, choć oczywiście, broń Boże, nie spotkało mnie nic takiego. Zdolność wcz... Recenzja książki Ocal mnie od złego

Mali więźniowie

25.03.2016

Casey bierze pod swój dach dwójkę rodzeństwa, dziewięcioletniego Ashtona i sześcioletnią Olivię. Zostali zabrani od rodziców, ponieważ w szkole zaczęto zauważać przejaw zaniedbania ze strony rodziny. Trafiają do niej nie dzieci, lecz zwierzęta. Zawszone, brudne, bez manier i niedostosowane do życia w społeczeństwie, w dwudziestym pierwszym wieku. J... Recenzja książki Mali więźniowie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl