Avatar @Shetani

@Shetani

1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

46 recenzji

Zanim plaga zaleje świat...

7.04.2015

Po książki Grahama Mastertona sięgam w ciemno. Wiem, że nie zawsze trafię na książkę, która mnie zachwyci całkowicie, jednak jego twórczość jest dla mnie odskocznią od dnia codziennego. Tym razem wybór padł na „Nocną plagę”, która teoretycznie jest kontynuacją „Wojowników nocy”, ale nie obawiajcie się - jeżeli nie znacie poprzedniej historii, nie ... Recenzja książki Nocna Plaga

Punkt widzenia Holdera

14.03.2015

Czy przepadam za ponownym zapoznawaniem się z tą samą, znaną mi już historią, tyle że z punktu widzenia innego bohatera? Niekoniecznie. Nie wiem czemu, ale jakoś nigdy szczególnie to do mnie nie przemawiało. Owszem, z jednej strony jest to całkiem ciekawe i doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wśród czytelników znajdą się tacy, którzy to lubią. ... Recenzja książki Losing Hope

OOBE

23.02.2015

OOBE, czyli Out of Body Experience, a więc doświadczenia poza ciałem czy też po prostu projekcje astralne, nie jest dla mnie czymś nowym. Jest to zjawisko znane mi dosyć dobrze, nie raz próbowałam, nie raz miałam dziwne przygody, a wiem, że gdybym poświęciła się temu bardziej, mogłabym w końcu osiągnąć zadowalające mnie efekty. Jednak wiedzy nigdy... Recenzja książki OOBE Drugie życie poza ciałem

Trzy lata później...

10.02.2015

„Wróć, jeśli pamiętasz” to kontynuacja bestsellerowego „Zostań, jeśli kochasz”, powieści autorstwa Gayle Forman, która urzekła mnóstwo czytelników. Mnóstwo, ale mnie nie do końca. Do tej pory nie wiem dlaczego, ale nie byłam w stanie zżyć się z Mią i jej rozterkami. Może to kwestia tego, że dziewczyna niezbyt przypadła mi do gustu? Może dlatego, że... Recenzja książki Wróć, jeśli pamiętasz

Masterton w formie

15.01.2015

Graham Masterton to autor, po którego książki sięgam w ciemno. Jedne podobają mi się mnie, drugie bardziej, ale mimo wszystko pokochałam styl tego pana i z chęcią spędzam czas z jego twórczością. Tym razem padło na „Wyklętego”, powieść, która łączy w sobie element grozy, kryminału i odrobinkę paranormalności. John Trenton prowadzi sklep ze staroci... Recenzja książki Wyklęty

Czerwone jak krew

23.12.2014

Bajki o Królewnie Śnieżce chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Na pewno zna ją każdy, bowiem to jedna z tych historii, bez których dzieciństwo nie jest kompletne. To skoro już znacie bajkę o Śnieżce… to teraz czas na poznanie bajki o dziewczynce imieniem Lumikki. O dziewczynce, która została wplątana w coś, z czym w ogóle nie chciała mieć do czyni... Recenzja książki Czerwone jak krew

Corleone w spódnicy

19.12.2014

„Corleone w spódnicy, mafia, honor i przygoda!” Ktoś mi powie, jak mogłam nie skusić się na tę książkę? Przecież nie ma takiej opcji! Ja, osoba kochająca klimaty mafijne, dowiedziała się, że Gabrielle Zevin napisała powieść mafijną skierowaną do młodzieży, więc wiedziałam, że prędzej czy później do mnie trafi. Dobrze, że sprawdziło się to prędzej… ... Recenzja książki Moja mroczna strona

Rozpoczyna się Endgame

12.12.2014

Jedną z teorii wyjaśniających wyginięcie dinozaurów jest to, że wielki meteoryt uderzył o Ziemię i zniszczył wszystko, co napotkał na swojej drodze (no dobra, może trochę przesadzam, ale dinozaury zniszczył!). Tym razem na Ziemię spada cała seria meteorytów, ale jej znaczenie jest całkiem inne – znane jednak tylko garstce wybranych, którzy wiedzą, ... Recenzja książki Endgame. Wezwanie

Wiedza zakazana

12.12.2014

Duszę szalonego naukowca miałam w sobie od zawsze. Dajcie mi tylko materiał do badań, sprzęt i wpuśćcie do laboratorium, a możecie mnie już nigdy więcej na oczy nie zobaczyć. Nic więc dziwnego, że po książkę „Potomkowie Frankensteina” sięgnęłam z ogromnym zapałem! Ten dopisek – „Nauka straszliwa, fantastyczna i osobliwa” całkowicie porusza te obsza... Recenzja książki Potomkowie Frankensteina. Nauka straszliwa, fantastyczna i osobliwa

Być Mędrcem...

12.12.2014

Róża chciałaby żyć tak jak ludzie. Chciałaby być zwyczajną, najzwyklejszą nastolatką, jaką widział świat. Jednak nie jest jej to pisane, bowiem będąc dziedziczką książęcego tytułu, Mędrcem i strażniczką w jednym, ludzkie problemy schodzą na dalszy plan. W hrabstwie Devon, gdzie przyszło jej mieszkać po śmierci ukochanej babci, która wkładała całe s... Recenzja książki Jesienna róża

Poznajcie Nata i jego niepowtarzalną partnerkę!

26.11.2014

Ludzka pamięć jest rzeczą, która od zawsze fascynowała naukowców. Badali zarówno pamięć krótkotrwałą jak i długotrwałą, przeprowadzali różnorodne doświadczenia dotyczące zapamiętywania faktów bądź też rzeczy mniej istotnych, badali nawet pamięć elektryczną. Czy bez tej zdolności moglibyśmy normalnie funkcjonować? Oczywiście, że nie. Wystarczy spojr... Recenzja książki Zabawka diabła

Co skrywa Mara Dyer?

19.11.2014

Mara Dyer nie pamięta, co stało się tamtego feralnego dnia. Dnia, który okazał się być ostatnim dniem życia jej przyjaciół. Dlaczego tylko ona wyszła z tego cało? Dlaczego ocalała? I czy to, co się z nią dzieje to na pewno tylko zespół szoku pourazowego? „Mara Dyer. Tajemnica” to książka, która zrobiła furorę w naszym kraju na długo przed swoją po... Recenzja książki Mara Dyer. Tajemnica

Jeśli zostanę...

10.11.2014

Początkowo tytuł brzmiał „Jeśli zostanę”. Teraz mamy do czynienia z „Zostań, jeśli kochasz”. Ah, co to ekranizacje robią z książkami ;). Pierwszy tytuł wydaje mi się być bardziej chwytliwy i lekko tajemniczy, podczas, gdy drugi, przemawia do mnie już nieco mniej… ale chwila moment, przecież to nie tytuł się liczy, a wnętrze! No to przyjrzymy się bl... Recenzja książki Zostań, jeśli kochasz

Mroczne umysły nigdy nie gasną

27.10.2014

„Nigdy nie gasną” to drugi tom przygód dzieciaków, które zapadły na OMNI. Zaburzenie uznane powszechnie za chorobę, którą należy wyplenić, a jednak widziane przez niektórych jako potężny, ale i niebezpieczny dar. „Mroczne umysły”, czyli tom rozpoczynający cały cykl Alexandry Bracken nie był zły, a sama historia posiadała ogromny potencjał – i posia... Recenzja książki Nigdy nie gasną

Kod zbrodni

23.10.2014

Puszka Pandory, mityczyna beczka, która została otwarta przez Epimeteusza i jej właścicielkę Pandorę z czystej ciekawości. A powszechnie wiadomo, że ciekawość to pierwszy stopień do piekła! Ta na pozór nic nieznacząca rzecz była karą zesłaną przez bogów, a powszechne porzekadło sprawdziło się - otwarta puszka stała się źródłem wszelakich nieszczęś... Recenzja książki Wzorzec zbrodni

Zaskakujący i poruszający finał

19.10.2014

Beth Revis zadebiutowała swoją powieścią „W otchłani”, którą naprawdę bardzo miło wspominam. W przypadku trylogii wiem, że w sumie zakończenie serii nastąpi dosyć szybko, co z jednej strony mnie bardzo cieszy, bo wiem, że będę mogła dowiedzieć się, jak skończyły się losy bohaterów… z drugiej jednak strony ciężko mi się rozstać z historią, która gd... Recenzja książki Cienie ziemi

Dlaczego Lenobia?

14.10.2014

„Ślubowanie Lenobii” to kolejna krótka nowelka, stanowiąca dodatek do cyklu „Dom Nocy”, skupiająca się tym razem na nauczycielce jeździectwa w domu w Tulsie. Lenobia jakoś nigdy nie wydawała mi się postacią intrygującą, ale była sympatyczna, więc stwierdziłam, że mimo wszystko zapoznam się z jej dawnym życiem. Z życiem, które nie było łatwe, a jego... Recenzja książki Ślubowanie Lenobii

Przeszłość Neferet

12.10.2014

Cykl Dom Nocy jest serią dosyć kontrowersyjną - jedni kochają, inni nienawidzą. Ja mam do niej po prostu sentyment, a i nigdy nie odczuwałam jakiegoś wielkiego dyskomfortu podczas czytania przygód Zoey i jej przyjaciół. Nauczyciele Domu Nocy są tam postaciami bardzo istotnymi, ale nie poznajemy ich w tak dużym stopniu, jak adeptów. Jednak autorki... Recenzja książki Klątwa Neferet

Powrót na Atlantydę...

8.10.2014

Olis Nari Lang to pseudonim polskiego autora/autorki, który zadebiutował książką „Atlanci. Kakrachan”. Powieść ta naprawdę mnie urzekła i nie mogłam się doczekać kolejnego tomu, aby ponownie móc przenieść się do świata Atlantów, a także poznać dalsze losy głównej bohaterki – Dalemy. I tak oto po długim wyczekiwaniu przyszła do mnie „Wyspa Sześciu P... Recenzja książki Atlanci. Tom II. Wyspa Sześciu Pierścieni

A może rejs?

6.10.2014

Manel Loureiro to autor, z którego twórczością już się zapoznałam w całkiem niezłym stopniu. Nie tak dawno temu miałam przyjemność zapoznać się z jego trylogią „Apokalipsa Z”, która nie ukrywam – spodobała mi się. Z każdą kolejną częścią widziałam rozwój autora i coraz lżejsze pióro, co bardzo mnie cieszyło. Za każdym razem widziałam, że autor posi... Recenzja książki Ostatni pasażer

Poruszająca do granic możliwości...

29.09.2014

Nie lubię książek o normalnym życiu. Dlaczego mam wchodzić do kolejnego normalnego świata i przeżywać coś, co może przytrafić mi się w każdej chwili, skoro równie dobrze mogę zapoznać się ze światem magii, smoków czy też wybrać się na poszukiwanie zaginionego skarbu? Cóż, książki takie jak „Hopeless” uświadamiają mi dlaczego. Dzięki takim książkom ... Recenzja książki Hopeless

Ślad Szmaragdowej Tablicy

19.09.2014

„Kod templariuszy” był moim pierwszy spotkaniem z autorką Chloe Palov. Określony jako thriller przygodowo-historyczny z elementami fantasy zapowiadał się bardzo ciekawie, choć po lekturze mogę stwierdzić, że elementów fantasy tutaj nie znalazłam, chyba, że to elementy ezoteryczne zostały do nich zakwalifikowane (co w moim odczuciu jest rzeczą nie n... Recenzja książki Kod Templariuszy

Sky on Fire

9.09.2014

„Niebo w ogniu” to drugi tom serii Monument 14 tworzonej przez Emmy Laybourne. Wydawnictwu Rebis należy się spore uznanie za tak szybkie wydanie kontynuacji – ledwo się człowiek obejrzał a tu już kolejny tom w księgarniach! Osoby, które były zachwycone tomem pierwszym na pewno były z tego powodu bardzo szczęśliwe, że tak szybko mogły powrócić do t... Recenzja książki Monument 14 Niebo w ogniu

Strażniczka krwi

5.09.2014

Mab Prowd nie jest zwykłą dziewczyną, którą można spotkać na ulicy. Prowadzi samochód na bosaka, nie chodzi do szkoły i… praktykuje magię. Co więcej – jest w tym naprawdę świetna. Praktykowanie jej jest dla Mab jak oddychanie, magia od zawsze była obecna w jej życiu, otaczała ją i chroniła. Jednak każdy popełnia błędy… nawet najzdolniejsza czarown... Recenzja książki Strażniczka krwi

Magia żywiołów i coś więcej

5.09.2014

Scott Cunningham to autor, który całkowicie zdobył moje serce swoimi trzema poprzednimi książkami, jakie miałam okazję przeczytać. Były to trzy encyklopedie wprowadzające czytelnika z tajniki magii kamieni, aromaterapii i roślin. Dlatego jak tylko ujrzałam zapowiedź książki „Magia natury”, wiedziałam, że muszę ją mieć. W końcu tak znakomity autor n... Recenzja książki Magia natury. Jak wykorzystać energię żywiołów.

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl