Avatar @alicya.projekt

Alicya.pl

@alicya.projekt
10 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 10 godzin temu.
Alicya.pl
Napisz wiadomość
Obserwuj
10 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od roku. Ostatnio tutaj około 10 godzin temu.

Recenzje książek

131 recenzji, w tym 24 recenzje wyróżnione przez redakcję

One już po nas idą

WYBÓR REDAKCJI
16.06.2024

@ObrazekCo nas kręci I tym razem zacznę od ciekawostki. Zastanawialiście się kiedyś, w jakim utworze po raz pierwszy zostało użyte słowo „zombie”? Otóż po raz pierwszy w historii literatury pojawiło się ono w opowiadaniu pt. „Zombie z Grand Perou, czyli Hrabina de Cocagne" w 1697 roku. Jest to dziełko w sporym stopniu autobiograficzne, w któr... Recenzja książki Żywe trupy

Jestem małym przedszkolakiem

14.06.2024

Dzieci, chociaż jeszcze nie potrafią odcyfrować tajemniczych znaków, które w magiczny sposób w ustach dorosłych układają się w słowa, a następnie w niesamowite historie, lubią otaczać się książkami. Oprócz tego, że czytanie to dla nich czas spędzony z kimś bliskim na poznawaniu świata, to także wspaniała zabawa, kopalnia pomysłów i treściwa pożywk... Recenzja książki PiMPcio

Oszust niejedno ma imię

WYBÓR REDAKCJI
7.06.2024

@ObrazekBestia z Tindera Zacznę od ciekawostki. Wiedzieliście, że 29 marca 2020 roku Tinder zanotował rekordową ilość „przesunięć”? Było ich blisko 3 MILIARDY. Żeby było wam łatwiej wyobrazić sobie tę ilość: to mniej więcej tyle - a dokładniej „ciuteńkę” więcej – ile wynosi ilość mieszkańców Chin i Indii razem wziętych. Sporo prawda? W cią... Recenzja książki RAK. Psy szczekają, karawana jedzie dalej

A co mieszka w twojej piwnicy?

24.05.2024

Na pewno słyszeliście już o Bazyliszkach. Przedziwnych stworach pojawiających się w licznych legendach, podaniach i baśniach. Kreaturach wykluwających się z jaj składanych przez koguty i wysiadywanych przez ropuchy. Takich, które każdego, kto spojrzy im w oczy, zamieniają w kamień. Jak myślicie, co zrobilibyście, gdyby okazało się, że jedna z ta... Recenzja książki Bazyliszek. Niesamowite przygody Bastiana Zekoffa

To co przedszkolaki lubią najbardziej

12.05.2024

Każdy kto miał kiedykolwiek styczność z przedszkolakami, doskonalone wie, że na pewnym etapie wszystko związane z kupą i pierdzeniem, to hit hitów i temat nad tematami. Na pomoc opiekunom, którzy mogą z czasem mieć dosyć śmierdzących dyskusji, nie chcieć po raz kolejny tłumaczyć się z kolorów i konsystencji wiadomo czego oraz odpowiadać na napastl... Recenzja książki Skąd się bierze kupa?

Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem

8.05.2024

@ObrazekGdy pałający rządzą zemsty, nienawidzący wszystkich i wszystkiego Trojan, ucieka z Pustki wszechrzecz staje na krawędzi zagłady. Ograbiony z twarzy Bóg nie ma bowiem zamiaru oszczędzić niczego ani w Nawi, ani w Prawi, ani tym bardziej w Jawi. W myśl zasady: „wróg mojego wroga jest moim przyjacielem”, we wspólnej walce przeciwko owemu bos... Recenzja książki Widzący

Co wyjdzie z połączenia apokalipsy zombie z Prawem Murphy'ego? Oczywiście, „Szczury Wrocławia”!

24.04.2024

@ObrazekJak wiecie jestem fanką żywych trupów i fatalistką – bardziej w tym rozumieniu, że wierzę w nieuchronność procesów i zdarzeń, zwłaszcza tych niepomyślnych – dlatego druga część zombiastycznej powieści Schmidta kupiła mnie bez reszty. Bo jeśli już w „Chaosie” docierało do nas, że to co może pójść źle, na pewno pójdzie źle, to dopiero w „S... Recenzja książki Szczury Wrocławia. Szpital

Prosiaki i ich draki

WYBÓR REDAKCJI
20.04.2024

@ObrazekBeret i Kapot, dwa prosiaki, urwisy, gałgany i łapserdaki. Myślą, że sprytne są z nich chłopaki kradną więc na potęgę: kampery, żarcie, okrągłe tysiaki… Na szczęście z naszych knurów żadne bystrzaki , bez problemu ich Anton wsadza do paki. W ciupie, raz po raz, kisnąc łobuziaki, z nudów planują kolejne napady i draki. Gdy tylko komik... Recenzja książki Beret i Kapot. Inspektor Anton

Labirynt znaczeń. Edgar Allan Poe

WYBÓR REDAKCJI
14.04.2024

@ObrazekLubię książki, które sprowadzają mnie do parteru. Pokazują jak niewiele wiem o świecie, chociaż wydaje mi się, że przecież na pewno sporo już wiem. Z czułością i delikatnie acz konsekwentnie i dobitnie obnażają przede mną moją własną ignorancję. Do takich pozycji z całą pewnością należy „Ciemna strona Księżyca”, biografia Edgara Allana P... Recenzja książki Edgar Allan Poe. Ciemna strona księżyca

Apokalipsa zombie w peerelowskim stylu? Czemu nie!

11.04.2024

@ObrazekCofnijmy się do 1963 roku. Czasów, gdy posiadanie telefonu stacjonarnego dla wielu pozostawało odległym i często nieosiągalnym marzeniem, rozmowy zamawiało się przez centralę, o smartfonach czy internecie nikomu się jeszcze nie śniło, a informacje podawane w prasie, radiu i telewizji były skrupulatnie wyselekcjonowane – no i na takowe tr... Recenzja książki Szczury Wrocławia. Chaos

Brakujące ogniwo

WYBÓR REDAKCJI
6.04.2024

@ObrazekTo jedna z tych książek, których nie potrafiłam tak po prostu odłożyć i pójść spać. Nie ważne jak bardzo czułam się zmęczona, ciekawość tego „co dalej” była wielokrotnie silniejsza. I nic w tym dziwnego skoro „Duch” to absolutny klasyk, książka-perełka złotej ery amerykańskiego horroru. Wciąż jestem w szoku, że nikt wcześniej nie wydał t... Recenzja książki Duch

Świąteczna zgroza

3.04.2024

@Obrazek Zacznę od tego, że „Gloria” Grahama Mastertona i Karoliny Mogielskiej, doskonale wpisuje się w trend książek świątecznych, które to co roku zalewają rynek wydawniczy w okolicach grudnia. Wiecie, tych wszystkich niezbyt skomplikowanych, czysto rozrywkowych pozycji, niosących ze sobą otuchę, nadzieję i traktujących o świątecznych cudach. ... Recenzja książki Gloria

Kakawewe!

27.03.2024

Komu grillowaną kukiełkę, komu? Jak widać zaskoczyła mnie moc z którą w pewnym momencie buchnął ogień. @ObrazekJeśli miałabym sobie Grady’ego Hendrixa wrzucić na jakąś literacką półeczkę, to określiłabym jego styl jako miks twórczości Stephana Kinga z groteskowymi elementami horrorów klasy B. Nie po to jednak by szufladkować autora jako kole... Recenzja książki Jak sprzedać nawiedzony dom

Weird w azjatyckim sosie

20.03.2024

@ObrazekLiteratura azjatycka, zwłaszcza ta zabarwiona grozą, działa na nas jakoś inaczej. W, tylko dla siebie, charakterystyczny sposób, wpełza pod skórę, trąca nerwy i igra ze zmysłami, pozostając nam na długo w głowach. Na dodatek, opowieści grozy, mocno zakorzenione w kulturze i ludowych opowieściach, czynią, w naszym wyobrażeniu, Daleki Wsch... Recenzja książki Brudne sprawki wujaszka Hana

Bardzo Dziki Zachód. Najdzikszy

WYBÓR REDAKCJI
16.03.2024

@ObrazekJeśli macie ochotę na lekturę, która sprawi, że podczas oglądania serialu „Resident Alien” albo filmu „Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia”, będziecie mieli ochotę wykrzyczeć Obcemu: „a weź unicestw nas w cholerę, taki gatunek, jak nasz powinien wyparować”, to „Przeprawa” w pełni spełni wasze oczekiwania. To jedna z tych książek po lek... Recenzja książki Przeprawa

Złe miejsce

WYBÓR REDAKCJI
9.03.2024

@Obrazek Jeśli szukacie opowieści, która otuli was jak ciepły kocyk, niesie z sobą nadzieję na lepsze jutro albo będzie niczym kolorowy plasterek osładzający ból szarej rzeczywistości, to n i e t e n a d r e s. Wy szukający otuchy, zdecydowanie nie macie tutaj czego szukać. Z każdego zdania „Stacji” wyziera bowiem spotworzenie i gniew, emanuj... Recenzja książki Stacja

Licho nie śpi!

1.03.2024

Długo zastanawiałam się co napisać o spin-offie Powiernika, żeby nie się nie powtarzać w achach i ochach nad pomysłem Piątkowskiego. I w końcu, tak jak to bywa najlepiej: przyszło niespodziewanie samo. Pewnego wieczoru moja starsza młoda poprosiła mnie, żebym opowiedziała jej bajkę przed snem. Taką, której nie zna reszta dzieci z przedszkola. Zacz... Recenzja książki Powiernik. Bogowie i stwory. Opowiadania

Groza w stylu retro

WYBÓR REDAKCJI
15.02.2024

„Guwernantka”, najnowszy zbiór opowiadań Mateusza Łukasza Marcinkowskiego, to nie tylko klimat grozy w stylu retro, ale także ciekawa prezentacja starcia, w którym „mędrca szkiełko i oko” z kretesem przegrywa z „czuciem i wiarą”. Racjonalność jest tu konceptem zdecydowanie niestabilnym, wręcz takim o rozmytych granicach. Tuż za nią trwa nieokiełzn... Recenzja książki Guwernantka

Prosiaki w pasiaki

13.02.2024

Beret i Kapot w jednym stali domu… Wciąż kombinowali co podwędzić komu. I zawsze, gdy już łupy zdobyli po kryjomu, Dzielny Anton – inspektor – stawiał ich do pionu, Ratując niewinnych od złodziejskiego pogromu. I taki to los świnek - nie zakosztować bogactwa ogromu, Lecz w ciupie siedząc w końcu się nauczyć, że nie wolno niczego kraść nikomu... Recenzja książki Beret i Kapot

Dyscyplina ciała, dyscyplina duszy

7.02.2024

@Obrazek Są książki, które bardzo chcą być o czymś. Takie, które całą swoją banalność chcą ukryć pod tym, że przecież poruszają ważny temat - niejednokrotnie, w bezczelnie powierzchowny sposób. Mam nimi przesyt. Dlatego odetchnęłam z ulgą podczas lektury „Morderczej diety”. Książki, która okazała się nie tylko sprawnie napisana, ale przede wszy... Recenzja książki Mordercza dieta

Noc blizn

WYBÓR REDAKCJI
3.02.2024

@Obrazek Noc blizn Smolista, lepka, ponura. Peruwiańska. To, że książki przywołują skojarzenia zapachowe, to żadne odkrycie. Pewnie już niejednokrotnie podczas lektury towarzyszyła wam woń ziół, kwiatów, rozgrzanego słońcem piasku lub lasu. Może nawet zdarzyło wam się wyczuwać swąd spalenizny, czy zapach ozonu, charakterystycznie łech... Recenzja książki Noc szpilek

Kimkolwiek jesteś, miej nas w swojej opiece

28.01.2024

Oto przed nami dopieszczone, i wzbogacone o niepublikowane nigdzie dotąd utwory, wznowienie „Sinobrodego”. Jeśli więc macie ochotę na mroczniejszą i miejscami, obrazoburczą rozrywkę, to śmiało sięgnijcie po zbiór opowiadań autorstwa Macieja Szymczaka. Na wstępie warto podkreślić, że autor nie jest twórcą, któremu zależy na straszeniu, dla samego s... Recenzja książki Sinobrody i inne opowiadania

Błogosławiony Mastertonie dopomóż, czyli rzecz o psychofanach

23.01.2024

Tego dokładnie było mi trzeba. Ta książka ewidentnie – nie ważcie się zaprzeczać! - powstała specjalnie dla mnie! Absurd i groza, to moje największe namiętności. A właśnie one, stanowią filary „Wojny świrów”. Powieść zaczyna się niewinnie, o ile niewinna może być opowieść heteryka udającego dla pieniędzy homoseksualistę, który – cóż za złośliwy... Recenzja książki Wojna świrów

Myśl grozą

WYBÓR REDAKCJI
19.01.2024

Jeśli książkę oceniać po tym, z jakim odczuciem odkłada się ją na półkę, to tym razem musiałabym powiedzieć: czuję się mądrzejsza. I za to, co by nie mówić, unikatowe kryterium, ogromną estymą darzę pracę dyplomową Tomka Miłowickiego pt. „Sandomiria Demonicum”. Podczas lektury czułam się, jakbym wróciła na studia. Gdy otwierały się przede mną kole... Recenzja książki Sandomiria Demonicum. O traktatach demonologicznych Andrzeja Sarwy

Wszystko ma swoją cenę

6.01.2024

Przebodźcowana zalewem świątecznych słodkości, trafiłam w końcu na perełkę, która już na stałe wpisze się w kanon świątecznych (albo po prostu zimowych) książek, dla młodszych czytelników. Nie tylko tych grozolubnych. Wydawnictwo Dwukropek przyzwyczaiło mnie już do tego, że ich książki dla dzieci to klasa sama w sobie, powinnam więc być przygotow... Recenzja książki Dzwoneczek

© 2007 - 2024 nakanapie.pl