Avatar @ewamroczkowskabooks

@ewamroczkowskabooks

8 obserwujących. 3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat.
{} ewamroczkowskabooks
{} Napisz wiadomość
8 obserwujących.
3 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat.

Recenzje książek

15 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Niemy śpiew

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książce poznajemy chorowitą Triss, której przydarza się coś niezwykłego, tylko właściwie co takiego? Skoro dziewczynka niczego nie pamięta. Szuka oparcia w najbliższych lecz jak często bywa w takich sytuacjach nie znajduje go. Ma wrażenie, że jej młodsza siostra zna prawdę ale ta boi się jej i unika. Triss powoli popada w paranoję... aż w końcu... {} Recenzja książki Śpiew kukułki

Skaza na ... ciele?

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po Skazę sięgnęłam przez zupełny przypadek, a okazała się wciągającą powieścią, w dodatku pierwszą częścią serii. Wątek główny historii dzieje się w Warszawie, w której mieszkałam prawie dekadę. W związku z tym na książkę patrzę z dużym sentymentem a wyobraźnia działała ze zdwojoną siłą bo przecież w miejscach opisanych w książce bywałam co najmn... {} Recenzja książki Skaza

Jak smakuje zło?

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alex Kava jest w mojej opinii jedną z najlepszych pisarek kryminałów z jaką się zetknęłam. Jej bohaterowie są nietuzinkowi, przywiązujemy się do nich i przeżywamy każdą zagadkę, którą muszą rozwiązać, śmiejemy się z nimi i wylewamy łzy. Ożywiona na kartach jej powieści Maggie O'Dell - młoda agentka FBI stała się dla mnie ideałem kobiety. Niska wzr... {} Recenzja książki Przedsmak zła

Martwe piękno

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Po prostu się nie zatrzymuj". Martwa jesteś piękna, już tytuł sugeruje czytelnikowi, że śmierć będzie się gładko ścieliła na kartach tej powieści. Kiedy otrzymałam od Wydawnictwa Muza propozycję dotyczącą tej książki nie zastanawiałam się ani chwili. Zarys fabuły mnie zachwycił, ponieważ uwielbiam klimatyczne thrillery z wątkiem kryminalnym. Ocz... {} Recenzja książki Martwa jesteś piękna

Czy kat udźwignie przeszłość?

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

John Ellis żył w Anglii na przełomie XIX i XX wieku, z zawodu był fryzjerem. Jednak ta profesja go nie zadowalała i został … katem. Pracował przez 23 lata, uczestnicząc w tym czasie w 203 egzekucjach. Jakim był człowiekiem? Kim trzeba być by dobrowolnie wybrać profesję egzekutora? Dziennik stanowi swoiste studium przypadku dając nam, co prawda ni... {} Recenzja książki Dziennik kata

Czym karmią się drzewa?

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mroczna oraz tajemnicza opowieść to taka, po którą lubię sięgać najbardziej. W dodatku osadzony jest w niej wątek kryminalny, dlatego też nie mogłam przejść obok obojętnie. Historia osadzona jest w XIX wiecznej Anglii, co od razu nasuwa obraz mglistych krajobrazów i arystokracji. Ta książka jest inna niż wszystkie ostatnio przeczytane, dlatego nie... {} Recenzja książki Drzewo kłamstw

Kolekcjonując motyle

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nostalgia Anioła", "Milczenie Owiec", "Kolekcjoner" (Kiss the Girls)... opowieści o psychopatycznych mordercach, wyrachowanych socjopatach, niewinnych ofiarach... Kanon literatury i filmu. I tutaj pojawia się Dot Hutchinson, z nową serią zapoczątkowaną świetnym "Kolekcjonerem motyli". Najpierw była okładka! Piękne kolory, minimalizm, a zarazem ... {} Recenzja książki Kolekcjoner motyli

Nie zagrało w Gaming house

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dominika Smoleń to młoda autorka powieści obyczajowych i new adult. Dotychczas nie czytałam Jej pełnowymiarowych książek a jedynie opowiadanie zawarte w antologii "Pod świątecznym niebem". Niedawno otrzymałam do recenzji najnowszą z książek - "Gaming house". Zachęcona opisem i beztroską okładką wzięłam się z dużymi oczekiwaniami do czytania. Jak w... {} Recenzja książki Gaming house

Co kryje się w śniegu?

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka zabiera nas w mroźne Himalaje, przenosząc tym samym do świata którego na co dzień nie mamy możliwości dotknąć. Książka jest krótka (w moim odczuciu miłośniczki gór, mogłabym takie powieści czytać nieustannie) ale przejmująca. Opowieść snuje się powoli, nie ma niesamowitych zwrotów akcji i zbierania szczęki z podłogi a jednak strach (o boha... {} Recenzja książki Przepaść

Dumna i uprzedzona

{} WYBÓR REDAKCJI
8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wróciłam do "Dumy" po wielu latach. Jako nastolatka czytałam z wypiekami chłonąc obraz XVIII wiecznej Anglii. Teraz odebrałam ją już inaczej, z bagażem doświadczeń i większą mądrością. Klasyka angielska mnie urzeka, szczególnie językiem. Piękno wypowiedzi, niedopowiedzenia, często tego brakuje w dzisiejszych czasach (i literaturze także...) Tym co... {} Recenzja książki Duma i uprzedzenie

Nietypowi współlokatorzy

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo rzadko zdarza mi się sięgać po obyczajowe książki a po romanse jeszcze rzadziej. Jednak w przypadku "Współlokatorów" urzekła mnie fabuła, a także promocja ze strony Wydawnictwa Albatros. Oraz... kolory! Mam kolokwialnie mówiąc fisia na punkcie miętowych barw. Ale wracając do książki! Podchodziłam do niej z lekkim dystansem ale sporym zaciek... {} Recenzja książki Współlokatorzy

Delikatne i trudne choroby

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Listy do A... Nie jest to publikacja typowa - a to za sprawą narracji, bowiem problem ujęty jest oczami dziecka... Mała Anielka boryka się z ciężką sytuacją rodzinną, jej ukochana babcia Tosia zaczyna się zmieniać. Nie poznaje najbliższych, zapomina jak funkcjonują podstawowe przedmioty użytkowe, staje się lękliwa a nawet agresywna. Kumulacja emoc... {} Recenzja książki Listy do A. Mieszka z nami Alzheimer

Czy taka znów dzika Syberia?

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolej Transsyberyjska fascynuje a jednocześnie odrobinę przeraża. Linia kolejowa, która liczy sobie ponad 9 tysięcy kilometrów, rozciągając się między Moskwą a Władywostokiem, przez 8 stref czasowych, jest elementem infrastruktury, który ciężko ogarnąć umysłem. Ale istnieje. Od lat służąc setkom pasażerów: lokalnych mieszkańców i turystów. Młoda ... {} Recenzja książki Moja Dzika Syberia

Dear Evan Hansen...

10.03.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

@Obrazek Fobia społeczna, depresja, samotność... młodzi ludzie borykają się z takimi problemami każdego dnia. Niezrozumienie ze strony rówieśników czy rodziców napędza poczucie braku wartości i zamykania się w sobie, często prowadząc do nieszczęścia. Z takimi problemami borykają się bohaterowie musicalu "Dear Evan Hansen", oraz książki która pow... {} Recenzja książki Drogi Evanie Hansenie

Drzazga wbita w duszę.

9.12.2018
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Drzazg nie przeczytałam od razu. Jest to powieść psychologiczna, która porusza trudny temat, zakrawający na tabu. Musiałam powieść odkładać, przemyśleć, powracać. Czytanie 'w biegu' nastręczało trudności bo tak z tą książką nie da się obejść. Musimy jej poświęcić sporo czasu, by wszystko zrozumieć bo wiele powiedziano między wierszami... ​ Drzazgi ... {} Recenzja książki Drzazgi

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe