Avatar @fankath135

PannaPinko

@fankath135
2 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj około 10 godzin temu.
{} pamietnik_czytania
{} Napisz wiadomość
2 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 miesięcy. Ostatnio tutaj około 10 godzin temu.

Recenzje książek

35 recenzji, w tym 5 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Tajemnic moc.

31.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niemal każda rodzina posiada swoje sekrety, mniej lub bardziej istotne. Wiele lat temu rodzice Aśki zginęli w wypadku, a ona trafiła pod opiekę babci Maryli. I choć ich wzajemne relacje przez te wszystkie lata układały się raz lepiej, raz gorzej, to panuje między nimi swego rodzaju sojusz. Niestety, mimo podeszłego wieku, babcia Maryla jak lew st... {} Recenzja książki Pudełko z pamiątkami

W bibliotece nie jest nudno.

31.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeżeli ktoś twierdził, że praca w bibliotece należy do najnudniejszych zajęć pod słońcem, to chyba nie pracował z Matyldą Dominiczak. Ta kobieta ma milion różnych pomysłów, choć i ją dopada stagnacja. Ale oczywiście nie byłaby sobą, gdyby nie snuła różnorodnych teorii odnośnie czytelników biblioteki. Szczególnie skupiona jest na jednym z nich, zwa... {} Recenzja książki Oddaj albo giń!

Miłość... ?

25.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy Marcelina po raz pierwszy widzi Adama i jego zainteresowanie jej osobą, nie może uwierzyć we własne szczęście- mężczyzna jest ideałem! Wygadany, nieziemsko przystojny, szarmancki. W klubie, w którym się na siebie natknęli, przykuwał uwagę wszystkich, nawet innych przedstawicieli płci silniejszej. Ale wybrał właśnie ją, niepozorną trenerkę, maj... {} Recenzja książki Twoja wina

Kobieta w masce

24.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Choć świat wielokrotnie był ostrzegany przed skutkiem zaniedbania środowiska, to ludzie nie przejmowali się tym wystarczająco. Dlatego teraz, w nieodległej przyszłości, społeczeństwo zmaga się ze skutkami swoich zaniedbań. Lodowce roztapiają się, a tym samym nas różnymi terenami nieustannie wisi niebezpieczeństwo zatopienia. Rzeki już dawno straci... {} Recenzja książki Kobieta w masce

Gdy bogowie szepczą Ci do ucha...

11.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kalazinski monastyr zostaje zaatakowany przez tranawiańskich żołnierzy z ich księciem, Serefinem Meleskim na czele. Mają jeden cel- zabić tylu wrogów, ilu dadzą radę i schwytać jedną z kleryczek, która posiada moc nadaną jej przez bogów. Nadia Łaptiewa chce walczyć; nie może patrzeć, jak ludzie, z którymi wychowała się przez tyle lat, umierają. To... {} Recenzja książki Niegodziwi święci

Którą drogą iść?

WYBÓR REDAKCJI
8.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przyjazd do Bee County dla rodziny Lantz'ów był bardzo stresujący- dziewczęta nie chciały porzucać swoich przyjaciół, ale dla matki, która w tej małej mieścinie miała wyjść za Stephena. Teraz, rok później, sytuacja jest już ustabilizowana. Debora wyszła za Fineasza, a pozostałe panny Lantz również znalazły swoje miejsce w małej społeczności. Wsz... {} Recenzja książki Syn biskupa

Zabierz mnie jeszcze raz do tej sielanki...

8.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętacie jeszcze o poważnej Meg, łagodnej Beth, wytwornej Amy oraz roztrzepanej Jo? Dziewczyny powracają! Co prawda o kilka lat starsze, ale wciąż urocze. Inny, nieznany im dotąd dorosły świat wzywa nasze bohaterki. Meg wychodzi za mąż za swojego ukochanego Johna, w pocie czoła próbując być doskonałą żoną, matką i gospodynią. Amy wyrusza w p... {} Recenzja książki Dobre żony

Kim jest Felicity?

4.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pojawienie się Eriki na progu domu Michaela może oznaczać tylko jedno- kłopoty. Kobieta jest byłą żoną Fraziera i choć od ich rozwodu minęło sporo czasu, to wciąż pamięta, jak była małżonka uwielbiała dramatyzować. Teraz stoi tu, na werandzie jego domu dzielonego z drugą żoną, Angelą i paląc papierosa za papierosem prosi o pomoc w odnalezieniu cór... {} Recenzja książki Czyjaś córka

Miłość jest ślepa.

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy oczy przesłoni Ci cień miłości, porwiesz się na najbardziej szalone czyny... ale czy słusznie? Pisarz Iwan Pietrowicz, zwany przez przyjaciół Wanią, kochał Natalię Nikołajewną praktycznie od zawsze; i choć początkowo to nieśmiałe dziewczę, wychowane w miłości rodzicielskiej było skłonne ku jego sercu, to po poznaniu Aloszy diametralnie... {} Recenzja książki Skrzywdzeni i poniżeni

Krwawa jatka.

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To miał być wyjazd marzeń dla fanów horroru- leśna głusza, nieopodal miejsca, gdzie grasował seryjny morderca. Alkohol, jedzenie i narkotyki. Ucieczka od miejskiego zgiełku i przede wszystkim radość z przebywania z przyjaciółmi. Tak to jawiło się szóstce przyjaciół- Czarnej, Zjawie, Krzyśkowi, Kai, Mateuszowi i Dagmarze. Totalny luz, totalny chill... {} Recenzja książki Leśne ostępy

Zemsta.

WYBÓR REDAKCJI
29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jim jest spokojnym, niewadzącym nikomu czternastolatkiem. No, prawie nikomu. Z powodu lekkiej nadwagi stał się ulubionym obiektem ataków trzech największych łobuzów w szkole- Jaydena, jego brata Braydena, na czele z Tylerem. Samotny Jim nie wie, jak się bronić przed coraz agresywniejszymi atakami. Los zsyła mu jednak sprzymierzeńców- przyjaciół ... {} Recenzja książki Gulu. Pamiętne lato

powódź zła

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co musi przeżywać człowiek, który postanawia się zabić? Dręczą go jakieś osobiste problemy, a może ktoś mu "pomógł" w samobójstwie... ? Kris, zawodowy żołnierz, nieoczekiwanie otrzymuje wiadomość o śmierci przyjaciela z dzieciństwa, Kuby. Mężczyzna wyskoczył przez okno, pozostawiając po sobie jedynie zdjęcie dziewczyny z dopiskiem, iż zły cz... {} Recenzja książki Powódź

Kim ona jest?

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pieniądze nie są najważniejsze na świecie, ale jeżeli chcesz przeżyć w dużym mieście, to musisz nauczyć się, jak je zdobywać. Jessica Farris zajmuje się makijażem; codziennie z ciężką kasetką wypełnioną kosmetykami przemierza ulice miasta, w którym mieszka, by móc zapewnić sobie podstawowe warunki do życia. I w tajemnicy wspomóc rodziców, przesył... {} Recenzja książki Anonimowa dziewczyna

Czynnik diabła

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok 1935, Praga; młody psychiatra, doktor Viktor Kosarek, dostaje propozycję pracy w owianym mroczną sławą zakładzie psychiatrycznym, zwanym Hrad Orlu. Mężczyzna od dawna interesuje się tzw. czynnikiem diabła, próbując dociec, czy każdy z nas ma w sobie tę cząstkę zła, acz nierozwiniętą, czy jest ona właściwa zaledwie dla jakiegoś procentu społe... {} Recenzja książki Czynnik diabła

Wampiry, wilkołaki...

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Paul Canterbury nie jest zwyczajnym człowiekiem; ba, w ogóle nim nie jest. Znany jako autsajder przyjmuje zlecenia na zabicie różnych istot. Tym razem, udając się do zamkniętego muzeum, za sowitą opłatą ma unicestwić wampira. Nie wie jednak, że ów jegomość nie należy do zwykłych krwiopijców- jest jednym z pierwszych, a zanim stanie z nim w szranki... {} Recenzja książki Czwarta pieczęć

Wikingowie i tląca się w nich złość.

24.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wikingowie są nie do zatrzymania; wielcy wojownicy, którzy nie znają litości. Palą, gwałcą i mordują każdego, kto przeciwstawi się ich woli. Chcą pokazać, że z nimi nie warto zadzierać, a tym samym utrwalić swoją chwałę jako tych, którzy niczego się nie ulękną. Są wolni od fałszywych oskarżeń, wiarę pokładają jedynie we własne, pogańskie bóstwa, a... {} Recenzja książki Furia wikingów

Kto kłamie?

21.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Komisarz Amy Winter wciąż nie może otrząsnąć się po niedawnej śmierci ojca Roberta, również stróża prawa. Kobieta przenosi się do rodzinnego domu, aby w tym ciężkim okresie wesprzeć matkę. Żeby nieszczęść było mało, panna Winter otrzymuje list z więzienia, w którym wyrok odsiaduje Lillian Grimes- kobieta, która wraz z mężem Jackiem porywała, a ... {} Recenzja książki Prawda i kłamstwa

Miłość w czasach wojny.

21.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tylko Johannes cieszył się z możliwości dołączenia do Hitlerjugend; wręcz nie mógł się doczekać, kiedy będzie na tyle dorosły, aby przeskoczyć "o poziom wyżej". Jego rodzice -szczególnie ojciec- z niesmakiem patrzyli na jego działania. A może również ze strachem? W końcu wiedzieli z czym wiąże się prawdziwa wojna. To nie zabawa dla małych żołni... {} Recenzja książki Niebo na uwięzi

Grzeczny chłopiec i niegrzeczna dziewczynka.

19.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przeprowadzka zawsze wiążę się z mniejszymi lub większymi problemami; my, jako ludzie, często przywiązujemy się do jednego miejsca, a opuszczenie go budzi skrajne emocje. Daniel dotychczas mieszkał w domu rodzinnym, na obrzeżach miasta. Teraz jego rodzice postanowili przenieść się do jego centrum, kupując mieszkanie. Podczas remontów przygotowawcz... {} Recenzja książki Nieodpowiednia dziewczyna

Stopniowe popadanie w szaleństwo czy ogromna miłość?

12.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Liv całe swoje dziewięcioletnie życie spędziła z rodzicami na małej wyspie, gdzie za jedyne towarzystwo miała drzewa, leśne zwierzęta oraz brata bliźniaka, Carla. Nie czuje się smutna z tego powodu- ojciec, Jens, uczy jej wielu niezbędnych na wyspie rzeczy. I przede wszystkim wysyła na Dużą Wyspę na "wycieczkę", by dziewczynka mogła przynieść do d... {} Recenzja książki Żywica

Selekcjoner

11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok 1985, Londyn. Ludzie korzystają z ciepłych, letnich wieczorów; tylko ta awaria prądu, która sięga praktycznie w każde miejsce, jest trochę irytująca. Ale są przyzwyczajeni, czasem się to zdarza. Nikt nie zauważa młodej, nagiej kobiety, która budzi się w trawie gdzieś na peryferiach miasta. Nie ma pojęcia, kim jest i jak znalazła się w tym miej... {} Recenzja książki Selekcjoner

Nie znasz mnie.

9.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat żyje pozorami; patrzysz na nich i z zazdrością widzisz bijące od nich szczęście. To para idealna- przynajmniej na pierwszy rzut oka. Jeżeli przyjrzysz im się dokładniej to zauważysz, że w jej oczach kryje się niema rozpacz, a on z kolei niepewnie rozgląda się na boki. Każde z nich prawdopodobnie ma własne tajemnice, które za nic nie powinny ... {} Recenzja książki Nic o mnie nie wiesz

Miłość... zabija?

WYBÓR REDAKCJI
9.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bydgoszcz, rok 1926; życie toczy się swoim powolnym, swobodnym rytmem. Nie dla wszystkich jednak... aspirant Andrzej Fąferek właśnie dostał informację o znalezieniu ciała młodej dziewczyny na wyspie zwanej Zimnymi Wodami. Od razu wykluczają nieszczęśliwy wypadek czy samobójstwo- powodem tego jest przyczepiony nożem do drzewa list, adresowany do de... {} Recenzja książki Mord na Zimnych Wodach

Cisza jest zbawieniem.

7.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że w Twoim świecie panuje wieczna cisza. Nie słyszysz dźwięku głosów Twoich bliskich, przywołując je jedynie z pamięci. Nie wiesz, że ktoś właśnie ostrzegawczo użył klaksonu, byś nie wtargnęła na ulicę prosto pod koła jego samochodu. Dopóki się nie odwrócisz nie zdajesz sobie sprawy, że ktoś Cię woła. Tak wygląda teraz Twoja rzeczyw... {} Recenzja książki Milczenie

Dłonie, które przynoszą śmierć.

7.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gostyń, 1920 rok. Miasto już nie jest takie, jak przedtem- mężczyźni wrócili z wojny, lecz wciąż noszą w sobie znamiona tych ciężkich przeżyć. Ulice są pełne żywych, acz wydawałoby się, że jakaś ich część została tam, na polu bitwy, między ciałami kompanów. Jednym z takich na wpół żywych jest Adam Karski, ściągnięty z bitewnego pola przez potrzebę... {} Recenzja książki Dłonie śmierci

{}