Avatar @fankath135

PannaPinko

@fankath135
5 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 6 dni temu.
pamietnik_czytania
Napisz wiadomość
Obserwuj
5 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj 6 dni temu.

Recenzje książek

165 recenzji, w tym 19 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kochana Ania i jej dalsze perypetie.

11.08.2022

Ania Shirley miała wielkie plany- chciała dalej się kształcić, by później móc przekazywać wiedzę młodszemu pokoleniu. Celujące wyniki w nauce zbliżyły ją do spełnienia marzeń, jednak po śmierci Mateusza i przy słabnącym wzroku Maryli dziewczyna postanowiła pozostać na Zielonym Wzgórzu, by móc pomagać opiekunce. Ania dostaje pracę w miejscowej szko... Recenzja książki Ania z Avonlea

I jak tu nie kochać Ani?

15.07.2022

Maryla i Mateusz Cuthbertowie to starsze rodzeństwo, które całe swoje życie poświęciło pracy w gospodarstwie. Teraz, z powodu malejących z każdym rokiem sił, postanowili przyjąć do siebie sierotę; chłopca, mającego pomagać Mateuszowi w cięższych pracach. Jakież więc jest zdziwienie nieśmiałego pana Cuthberta, gdy na stacji zamiast chłopca czeka na... Recenzja książki Ania z Zielonego Wzgórza

Zemsta jest słodka.

12.07.2022

On- Steven Harding, profesor literatury, lubiany przez wszystkich. Ona- Ellie Masterson, jego studentka. Oto historia jakich wiele: między nimi szybko nawiązał się romans. Ten wyjazd (pierwszy we dwoje) ma zacieśnić ich uczucie. Po raz pierwszy nie muszą ukrywać się przed wścibskimi spojrzeniami. Ellie bardzo się postarała, by wszystko wygląda... Recenzja książki Nikt, tylko my

Niespokojny sen.

24.06.2022

Weronika Krzycka uczy w swoim domu języka angielskiego i na pozór to normalna kobieta. A jednak jej codzienność uzależniona jest od snu- cierpi bowiem na narkolepsję, więc aby w miarę normalnie funkcjonować, musi zrobić sobie kilka drzemek w ciągu dnia. I tak żyje od lat. I choć czasami wydaje jej się, że jej przestrzeń została naruszona, to zrzuc... Recenzja książki Uśpiona

Czy na pewno znasz swoich bliskich?

16.06.2022

Na wieść, że jej starsza przyrodnia siostra zaginęła, Nina czuje, jak jej całe ciało ogarnia paraliż. Co więcej, zdaniem policji kobieta targnęła się na własne życie. Szkopuł w tym, że jak na razie odnaleziono tylko jej kajak. Brak ciała daje bliskim nadzieję, że może jednak prawda jest zupełnie inna, a Laura jest cała i bezpieczna. Przecież nie c... Recenzja książki Nienarodzona

Zło, czające się w pewnym budynku.

4.06.2022

Ucieczka; tylko tak można określić przeprowadzkę rodziny Bocheńskich do maleńkiej wsi zwanej Malumicami. Rodzina Kingi chce zostawić za sobą przykre doświadczenia, jednak nastolatce to nie w smak. Co prawda coraz liczniejsze groźby również ją przerażały, ale perspektywa zamieszkania na wsi skrytej wśród lasów i odcięcie od dóbr wszelakich dawanych... Recenzja książki Skrzydła i kości

Tyle straconych lat...

4.06.2022

Siedem lat to kawał czasu; wszystko może się zmienić. Jednak nie dla niektórych- ci z nas, którzy najbardziej pragnęliby zapomnienia, nigdy nie otrzymają tej łaski. Siedem lat temu świat Sowona zmienił się na zawsze. Jego ojciec został oskarżony o morderstwo, a miasteczko, w którym dotychczas mieszkał, zniknęło z powierzchni ziemi za sprawą ot... Recenzja książki Siedem lat ciemności

Być jak Irena.

31.05.2022

Warszawa, 1940 rok; codzienność wydawała się wtedy jeszcze bezpieczna. Co prawda chodziły słuchy o atakach Niemców, jednak uważano to w dużej mierze za plotki. Do czasu. Gdy wrodzy żołnierze zgodnie z rozkazami dzielą miasto, przesiedlając Żydów do nowo utworzonego getta, na mieszkańców padł blady strach. Już wcześniej na ludność żydowską nakłada... Recenzja książki Anioł z Warszawy. Historia miłości i bohaterstwa Ireny Sendlerowej

Nigdzie nie jesteś bezpieczna.

WYBÓR REDAKCJI
26.05.2022

W jednej chwili życie Jules Larsen posypało się jak domek z kart- nie dość, że została wyrzucona z pracy, to jeszcze tego samego dnia przyłapuje swojego chłopaka na zdradzie. Reasumując: nie ma pracy, chłopaka, ani mieszkania. Całe szczęście, że jej przyjaciółka przyjęła ją pod swój dach bez żadnego słowa sprzeciwu. Jules jednak nie zamierza w nie... Recenzja książki Zamknij wszystkie drzwi

Dopadnę Cię.

26.05.2022

Okrutne morderstwo, bestialsko potraktowane zwłoki- życie, które ktoś tak po prostu odebrał. Do takich rzeczy dochodzi niemalże codzienne- straszne, acz prawdziwe. Policja skrupulatnie bada ślady pozostałe na miejscu zdarzenia, jednak nie znajduje nic. A już niedługo potem "otrzymują" kolejne ciało... Sprawa od początku jest dziwna: składa się... Recenzja książki Echo man

Mowgli i jego przyjaciele.

4.05.2022

Mowgli był małym berbeciem, gdy jego rodzinę zaatakował tygrys. I choć bliscy uszli z życiem, to zgubili dziecko dżungli. Tam jednak Ludzkie Szczenię trafia pod opiekę wilków, które opiekują się nim jak własnym. Mowgli szybko przywiązuje się do swojej wilczej rodziny, jak również do pewnego ogromnego niedźwiedzia i walecznej pumy, mającej posłuch ... Recenzja książki Księga dżungli. Historia Mowgliego

Agnes Grey i trudy nauczania

3.05.2022

Młodziutka Agnes Grey ma dość traktowania ją przez rodzinę jako tę, która nie poradzi sobie z obowiązkami przypisanymi dorosłemu życiu- pragnie podreperować coraz szczuplejszy budżet rodzinny, a jednocześnie pokazać, że da sobie radę w wielkim świecie. Dlatego tez pomimo głosów sprzeciwu bliskich postanawia zostać guwernantką. Z nadzieją patrzy w ... Recenzja książki Agnes Grey

Pożądanie, które we mnie płonie.

3.05.2022

Każdy z nas zna Casanovę- najsławniejszego kochanka na całym świecie, i to określenie nie jest ani trochę przesadzone. Mężczyznę, który przy pomocy swoich licznych miłosnych historii zapisał się w naszej pamięci na stulecia. Dziś jego nazwisko stało się określeniem dla każdego, kto posiada rozbuchany temperament miłosny. Słowem wstępu chyba ni... Recenzja książki Pamiętniki. Największy kochanek wszechczasów

Głęboko ukryte.

1.05.2022

Gdy ojciec zaginionej przed laty Leny w środku nocy odbiera telefon, jego pierwszą myślą jest: "wreszcie ją odnaleźli. Wreszcie będziemy mogli ją pochować". Głos w słuchawce, należący do dawnego przyjaciela rodziny a zarazem policjanta, oznajmia jednak, że niezidentyfikowana kobieta trafiła do szpitala po potrąceniu przez samochód. Jej córka, Hann... Recenzja książki Ukochane dziecko

O włos.

25.04.2022

Jakub Sobieski nie ma ostatnio łatwego życia; od wyrzucenia z policji mieszka potajemnie w przyczepie teścia, próbując uzbierać środki na wykupienie mieszkania. Jego nową "pracą" jest zabawa w taksówkarza, a w międzyczasie kurierka dla dilerów. I pewnie jego nowe życie toczyłoby się tym rytmem, gdyby nie brutalne morderstwo dwóch młodych kobiet. S... Recenzja książki O włos

W ciemnym lesie

24.04.2022

Kto choć raz w życiu nie marzył o tym, by porzucić swoje dotychczasowe, pełne chaosu życie i zaszyć się gdzieś, gdzie nie dociera nawet Internet? Odsapnąć od miejskiego zgiełku, od problematycznych ludzi? Wyciszyć się i odnaleźć wewnętrzny spokój? Tego właśnie pragnął dla siebie Tom Anderson, szczególnie, że na ów wyjazd zabierał ze sobą swoją cór... Recenzja książki Głusza

Miłość, o której marzy każdy.

24.04.2022

W ostatnim czasie nic nie układa się po myśli Caroline. Nie dość, że musiała zrezygnować z pracy w zawodzie na rzecz wychowania synka, Teddy'ego, to w dodatku jej wieloletni partner postanowił związać się z celebrytką, dla której tworzył sceniczne stroje. A żeby tego było mało, w dodatku ewidentnie gra na czas w kwestii oddania synka pod opiekę ma... Recenzja książki Wenecki szkicownik

Frenemy.

10.04.2022

Hiacynta już niemal zapomniała, jaki smak ma prawdziwe szczęście. Całe życie kryła się gdzieś w cieniu swojej przyjaciółki Wiktorii, niezwykle atrakcyjnej kobiety i jeszcze lepszej manipulatorki. Ale to właśnie on, mężczyzna, z którym obecnie spotyka się Hiacynta i z którego mieszkania właśnie wyszła sprawił, że słodki smak zadowolenia rozpływa si... Recenzja książki Laleczka i diabły

Zawsze gdzieś w tle.

9.04.2022

O takim życiu od zawsze marzyła- przy boku przystojnego, bogatego męża. To nic, że w oczach jego przyjaciół już zawsze będzie tą, która doprowadziła do rozpadu poprzedniego małżeństwa Jasona. Jego otoczenie jest zbyt kulturalne, by rzucić jej te oskarżenia prosto w twarz. Karą dla Marcie ma być poczucie, że nigdy w pełni nie stanie się częścią ich... Recenzja książki Ta druga

Zło, które zawsze czuwa.

9.04.2022

Nikt jej nie słuchał. Nikt, chociaż krzyczała bardzo głośno o tym, że w lesie, w którym ją znaleziono, zginął człowiek. Nikt nie chciał uwierzyć dziewczynie, odnalezionej pośród drzew w ciężkim stanie. Dlatego zamknęli ją tu, w szpitalu psychiatrycznym, gdzie rozkładają jej psychikę na czynniki pierwsze. A ona wie. Wie, że ktoś tam umarł. I podaj... Recenzja książki Wizje. Gniew

Chcesz mojego życia?

3.04.2022

Większość z nas ma w sobie ten specyficzny popęd do bycia zauważonym. Marzymy o sławie, rozpoznawalności i oczywiście odpowiednio wysokim stanie konta. Nie inaczej było z Florence Darrow; w wyniku nie do końca przemyślanego romansu i kolejnych decyzji kobiety jej czas w firmie, w której pracowała, właśnie dobiegł końca. Bez środków do życia, bez p... Recenzja książki Pozorantka

Gratka dla fanów dramatów wszelakich.

3.04.2022

Marcin pracuje na wymarzonym stanowisku i można by powiedzieć, że ma wszystko to, o czym marzy każdy- jest przystojny, inteligentny, otoczony przez prawdziwych przyjaciół. A jednak życie uczuciowe tego młodego mężczyzny stanęło w martwym punkcie. Co prawda nie narzeka na brak zainteresowania u płci przeciwnej, mimo to nie potrafi odnaleźć "tej jed... Recenzja książki Jesteś

Chcesz być szczęśliwy? Nic prostszego!

3.04.2022

Masz czasem wrażenie, że coś w Twoim życiu poszło nie tak? Że każdy kolejny dzień to jak walka z wiatrakami? A może już nie masz sił, by sama się motywować? To, co wcześniej Cię cieszyło, już nie działa. I co najgorsze- masz wrażenie, że nikt Cię nie rozumie. Spokojnie. Weź głęboki oddech. Rozluźnij się. To, co teraz czujesz- ten cały ciężar c... Recenzja książki Ta książka naprawi Twoje życie

Otwórz serce.

24.02.2022

Jeżeli Los postawi przed Tobą wybór między karierą a szczęściem, w którą stronę pójdziesz? Anna jest w szoku, gdy umiera jej szef, Kazimierz. Był dla niej nie tylko przełożonym, który dał jej szansę w zawodowym świecie, lecz także przyjacielem i niemalże ojcem. Zawsze ją dopingował, wspierał, a Anna wiedziała, że zawsze może na niego liczyć. D... Recenzja książki Za zielonymi drzwiami

Mały lord podbija serca czytelników.

23.02.2022

Siedmioletni Cedryk żyje sobie spokojnie, acz skromnie u boku ukochanej matki. Mimo że wokół nie ma zbyt wielu dzieci w jego wieku, to chłopiec zupełnie się tym nie przejmuje- do jego najlepszych przyjaciół należy m.in. sklepikarz oraz pucybut. I choć nie może im wiele dać, to samo jego towarzystwo sprawia, że ludzie wokół Cedryka mają o wiele wię... Recenzja książki Mały lord

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl