Avatar @fankath135

PannaPinko

@fankath135
5 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.
pamietnik_czytania
Napisz wiadomość
Obserwuj
5 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 3 lat. Ostatnio tutaj 3 dni temu.

Recenzje książek

170 recenzji, w tym 19 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Chcesz mojego życia?

3.04.2022

Większość z nas ma w sobie ten specyficzny popęd do bycia zauważonym. Marzymy o sławie, rozpoznawalności i oczywiście odpowiednio wysokim stanie konta. Nie inaczej było z Florence Darrow; w wyniku nie do końca przemyślanego romansu i kolejnych decyzji kobiety jej czas w firmie, w której pracowała, właśnie dobiegł końca. Bez środków do życia, bez p... Recenzja książki Pozorantka

Gratka dla fanów dramatów wszelakich.

3.04.2022

Marcin pracuje na wymarzonym stanowisku i można by powiedzieć, że ma wszystko to, o czym marzy każdy- jest przystojny, inteligentny, otoczony przez prawdziwych przyjaciół. A jednak życie uczuciowe tego młodego mężczyzny stanęło w martwym punkcie. Co prawda nie narzeka na brak zainteresowania u płci przeciwnej, mimo to nie potrafi odnaleźć "tej jed... Recenzja książki Jesteś

Chcesz być szczęśliwy? Nic prostszego!

3.04.2022

Masz czasem wrażenie, że coś w Twoim życiu poszło nie tak? Że każdy kolejny dzień to jak walka z wiatrakami? A może już nie masz sił, by sama się motywować? To, co wcześniej Cię cieszyło, już nie działa. I co najgorsze- masz wrażenie, że nikt Cię nie rozumie. Spokojnie. Weź głęboki oddech. Rozluźnij się. To, co teraz czujesz- ten cały ciężar c... Recenzja książki Ta książka naprawi Twoje życie

Otwórz serce.

24.02.2022

Jeżeli Los postawi przed Tobą wybór między karierą a szczęściem, w którą stronę pójdziesz? Anna jest w szoku, gdy umiera jej szef, Kazimierz. Był dla niej nie tylko przełożonym, który dał jej szansę w zawodowym świecie, lecz także przyjacielem i niemalże ojcem. Zawsze ją dopingował, wspierał, a Anna wiedziała, że zawsze może na niego liczyć. D... Recenzja książki Za zielonymi drzwiami

Mały lord podbija serca czytelników.

23.02.2022

Siedmioletni Cedryk żyje sobie spokojnie, acz skromnie u boku ukochanej matki. Mimo że wokół nie ma zbyt wielu dzieci w jego wieku, to chłopiec zupełnie się tym nie przejmuje- do jego najlepszych przyjaciół należy m.in. sklepikarz oraz pucybut. I choć nie może im wiele dać, to samo jego towarzystwo sprawia, że ludzie wokół Cedryka mają o wiele wię... Recenzja książki Mały lord

Głęboko ukryte.

17.02.2022

Jonathan od zawsze wiedział, że nie chce iść w ślady ojca. Marzyło mu się jego własne miejsce wśród ludzi, którzy nie muszą poświęcać siebie, by mieć środki do życia. A przede wszystkim chciał... kobiety. I to właśnie przedstawicielka płci pięknej doprowadziła go do tego punktu, w którym utkwił na dłuższy czas. Myślał, że dobrze kryje się prze... Recenzja książki Pod skórą

Pokochaj deszcz.

11.02.2022

Sabine nie wiedziała, czy gorszą opcją jest pozostanie z matką w ich mieszkaniu, czy wyjazd do dziadków do małej irandzkiej wioski, których nie widziała odkąd miała kilka lat. Żadna z tych możliwości nie przypadła nastolatce do gustu, ale matka -oczywiście po raz kolejny- zadecydowała za nią. I jeszcze śmiała osłaniać się dobrem jej córki! A przec... Recenzja książki Pod osłoną deszczu

Niedopowiedzenia.

1.02.2022

Nie ma par idealnych, choć niektóre mogą nam się początkowo takimi wydawać. Wszystko, co złe między dwojgiem ludzi tworzących związek ukryte jest gdzieś pod fałszywym uśmiechem, maskującym codzienne troski. Nie inaczej jest w przypadku Simona i Daisy. Otaczającym ich ludziom wydawało się, że do pełni szczęścia tej idealnej pary brakuje tylko dziec... Recenzja książki Kłamstwa, wszędzie kłamstwa

Nienawiść.

9.01.2022

Kilka lat temu w wypadku samochodowym ginie ukochany syn Ellen, Lucas. Oszalała z bólu kobieta zrzuca winę na jego zbuntowanego przyjaciela, Kierana- wierzy, że chłopak miał możliwość uratowania jej dziecka. Poza tym jak wykazuje śledztwo, sprawca jechał bez prawa jazdy i pod wpływem narkotyku. Kieran dostaje dwa lata. To jednak za mała cena za po... Recenzja książki Ostatnie piętro

Co Winiemu w duszy gra?

4.01.2022

Wini to ten typ faceta, który uważa, że należy mu się wszystko- nastolatek uwięziony w ciele mężczyzny. I może nikogo nie dziwiłby fakt, że jego codzienność wypełniają romanse z kobietami i zakrapiane imprezy, gdyby nie to, że jest żonaty. I ma syna. Wini jednak skrzętnie ukrywa swoje drugie życie, dzieląc czas między pracę w kancelarii, dom i roz... Recenzja książki Solista, czyli on, ona i jego żona

Tajemnice zabijają...

23.12.2021

Czy można jeszcze odnaleźć szczęście po utracie bliskich? Pola tego nie wie; dopiero przyzwyczaja się do codzienności bez męża i syna. Terapia w jednym z ośrodków miała jej pomóc i po części tak jest. Kobieta nawiązała też przyjacielską relację z przebywającą w placówce Kasandrą, z którą już po wyjściu w miarę regularnie koresponduje. Ten jeden li... Recenzja książki Mursz

Biały Królik.

14.12.2021

Jest gorące, letnie popołudnie; mała Alicja jest znudzona przypatrywaniem się temu, co robi jej siostra. Tego dnia nie bawią jej także książki czy ulubione zabawki. Rozmyślając nad typowymi dla dzieci sprawami, kątem oka zauważa dziwnego królika... który mamrocząc coś do siebie, przecina ich ogródek. Niewiele myśląc dziewczynka rusza jego śladem i... Recenzja książki Alicja w Krainie Czarów

Magia świąt.

11.12.2021

Wigilia to piękny, rodzinny czas. Dla dzieci ma dodatkowe plusy- prezenty. Klara i jej brat Fred nie mogą się doczekać rozpakowywania kolorowych pudełek, szczególnie tych, które otrzymają od ojca chrzestnego, sędziego Droselmajera. Mężczyzna zawsze daje im coś stworzonego własnoręcznie, a są to rzeczy nadzwyczaj kunsztownie wykonane. Ich piękno sp... Recenzja książki Dziadek do orzechów

Joe i jego miłość.

28.11.2021

Joe Goldberg zostaje wypuszczony z więzienia przy pomocy prawników rodziny Love, ale pod jednym warunkiem- ma trzymać się z daleka od byłej partnerki i ich synka. Choć bardzo przeżywa rozdzielenie z dzieckiem, to jego matki ma już dość. Dlatego też za pieniądze rodziny kupuje dom na na wyspie, znajdującej się na północno- zachodnim Pacyfiku. Liczy... Recenzja książki Ty kochasz mnie

Cofnijmy się lata wstecz...

25.11.2021

Gdzieś między górami, może w dolinie, kryje się mała wioska. Codzienność małej społeczności to walka z głodem, chłodem i... istotami, których nikt nigdy nie chciałby spotkać. Ale są szeptuchy- znachorki, posiadające tajemną wiedzę na temat wszystkiego, co nadnaturalne. One wiedzą, jak pomóc znękanym przez słowiańskie istoty ludziom. Wejdźcie d... Recenzja książki Nawia. Szamanki, szeptuchy, demony

Sielankowy, czytelniczy czas.

23.11.2021

Ukochana kuzynka wreszcie wraca do swoich stęsknionych kuzynów z dalekich podróży; towarzyszy jej oczywiście wuj Alec oraz przyjaciółka Phebe, w której nikt już nie rozpoznałby tej małej dziewczynki dbającej o porządek w domu. Rose ma już dwadzieścia lat, a jej uroda i dobre serce rozkwitły w pełnej krasie. Nic więc dziwnego, że czworo najstarszyc... Recenzja książki Róża w rozkwicie

Zło obok nas

2.11.2021

Cmentarna Góra- mała miejscowość, która ciekawskich mogłaby przyciągnąć samą nazwą. I nic więc dziwnego, że to właśnie tam od wielu lat dochodzi do tragicznych wydarzeń. Morderstwa, zaginięcia czy samobójstwa nie dziwią już nikogo z mieszkańców. Zła sława tego miejsca sprawia, że -o dziwo!- każdy woli trzymać się od niego z daleka. Gdy podinspekto... Recenzja książki Zło w Cmentarnej Górze

Mordercza zazdrość

2.11.2021

Sześć lat temu świat Magdy, psychoterapeutki, runął. W wypadku samochodowym giną bowiem jej mąż i syn, a sprawcy nigdy nie ujęto. Kobieta nie zamierza już o nic walczyć, pogrążając się w żałobie. Tylko jedna policjantka uważa, że prawdopodobnie to nie wypadek, lecz morderstwo. Niestety, ona również ginie, dźgnięta nożem na służbie. Jej zabójcy tak... Recenzja książki W cieniu terapeutki. Zazdrość

Kryminalna Polska

28.10.2021

Miłość. Zdrada. Zazdrość. Pieniądze. Zemsta. Motywy, które najczęściej prowadzą do zbrodni. Nie tylko osoby chore psychicznie odbierają życie drugiemu człowiekowi- ci, których określilibyśmy mianem "normalnych" także. Wystarczy ta jedna iskra, rozpalająca w ich wnętrzu ogień. Albo chęć zdobycia czegoś, co "przecież im się należy" w szybki spos... Recenzja książki Ballady morderców. Kryminalny Wrocław

Kimże jest kobieta bez męża?

27.10.2021

Życie tej małej społeczności jest raczej rutynowe, wypełnione typowymi zajęciami klasy średniej. Do czasu, aż w Wildfell Hall pojawia się tajemnicza, młoda wdowa z synkiem. Jej samotne życie w ogromnym domostwie wzbudza w okolicznych mieszkańcach zaciekawienie, szczególnie, iż kobieta unika spoufalania się z sąsiadami czy wizyt w ich domach. Jest ... Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

Co kryje się w umyśle mordercy?

18.10.2021

Czy zastanawiało Cię kiedyś, jak działa mózg psychopaty? Rozmyślasz nad tym, czy każdy z nas ma w sobie jakiś procent zła, a tylko niektórzy pozwalają mu wzrosnąć? A może myślisz, że psychopatia sama się w takim człowieku obudzi, gdy w jego życiu zajdą jakieś ogromne zmiany? Cóż... a co, jeżeli ktoś lubi być zły? Dean A. Haycock, najwybitniejs... Recenzja książki W umyśle mordercy. Tajemnice mózgów psychopatów

Prawda czy kłamstwo?

17.10.2021

Maggie Holt przez całe dotychczasowe życie była oceniana przez pryzmat Książki; ludzie widzieli w niej tylko tę pięcioletnią dziewczynkę, która miała pecha mieszkać w nawiedzonym domu. Odkąd dorosła. wszyscy nieustannie pytają o wydarzenia z tamtego okresu- szczególnie dziennikarze i łowcy strasznych historii. A Maggie tak naprawdę nie pamięta tam... Recenzja książki Wróć przed zmrokiem

Teresa Trawna powraca!

5.10.2021

Teresa Trawna nie da sobie w kaszę dmuchać, o czym wiemy nie od dziś. Ale gdy na scenę wchodzi jej matka, Briżit, eskalacja najgorszych zachowań kobiety jest jeszcze bliżej... Jej rodzicielka, na stałe mieszkająca za granicą, raczej nie odczuwa wobec córki instynktu macierzyńskiego i pozwala jej żyć swoim życiem, bez nadmiernych odwiedzin. Tak pr... Recenzja książki Efekt pandy

Frenemy

26.09.2021

Każdy z nas chce mieć przyjaciół; może nawet nie całą grupę, lecz choć tę jedną osobę, która zawsze będzie przy nas. Która pomoże, gdy nagle cały świat zacznie walić się nam na głowę. W przyjaźni jest jak w miłości- można trafić na kogoś na całe życie, ale i na osobę, która pod fałszywym uśmiechem i radością z naszych sukcesów będzie ukrywać prawd... Recenzja książki Toksyczna przyjaźń

Niebo czy Piekło?

12.09.2021

A. od dawna wie, że nie jest taki jak inni mężczyźni w jego wieku. Na pozór facet, który zajmuje się dbaniem o własną sylwetkę i pracą na siłowni, a wewnątrz mroczna dusza. Narkotyki i przygodny seks mają zagłuszyć towarzyszący mu codziennie głos Cienia, przyćmić wizje, które go nękają. A. myśli, że jest chory psychicznie; nie zdaje sobie sprawy, ... Recenzja książki Sine umbra

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl