Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak Jadano. 100 najlepszych przepisów

Agnieszka Jeż
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak Jadano. 100 najlepszych przepisów
Popraw tę książkę | Dodaj inne wydanie

Opis

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
Data wydania: 2015
ISBN: 978-83-7773-294-6, 9788377732946
Wydawnictwo: RM
Stron: 192

Autor

Agnieszka Jeż Pisarka, filolożka polska i lituanistka; przez wiele lat zawodowo zajmowała się książkami na stanowisku redaktorki i wydawczyni. W 2016 roku zadebiutowała jako autorka eseju o międzywojniu "Kuchnia dwudziestolecia."

Pozostałe książki:

Szaniec W cieniu góry Odpłata Pomroka Miłość warta wszystkiego Jedyny dzień w roku Kto jest bez grzechu Spotkajmy się po wojnie Zwyczajne cuda Miłość w Zakopanem Serce z szuflady Jak przechytrzyć nieboszczyka Za siódmą górą Zakochany Święty Mikołaj Miłość, proszę pani Dziewczyna z Woli Taka miłość się zdarza Nagły świt Miłość przyjdzie pocztą Pastwa Nie oddam szczęścia walkowerem Niewierność. Uwikłani w historię Wszyscy pragnęliśmy miłości Ciasteczko z wróżbą Długie południe Szczęści@ry Ciekawski George na wycieczce George jest ciekawski Marzena M. Siedem odcieni miłości Ciekawski George i królik Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak Jadano. 100 najlepszych przepisów Nieuchronny zmierzch
Wszystkie książki Agnieszka Jeż

Gdzie kupić

Księgarnie internetowe
Sprawdzam dostępność...
Ogłoszenia
Dodaj ogłoszenie
2 osoby szukają tej książki

Moja Biblioteczka

Już przeczytana? Jak ją oceniasz?

Recenzje

Czy ja dobrze widzę, że znasz książkę Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak Jadano. 100 najlepszych przepisów? Koniecznie daj znać, co o niej myślisz w recenzji!
️ Napisz pierwszą recenzje

Moja opinia o książce

Cytaty z książki

O nie! Książka Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak Jadano. 100 najlepszych przepisów. czuje się pominięta, bo nikt nie dodał jeszcze do niej cytatu. Może jej pomożesz i dodasz jakiś?
Dodaj cytat
© 2007 - 2024 nakanapie.pl