Magdalena Kasprzak

@magkasprzak
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
1 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

22 recenzje

Kwintesencja papieskiego nauczania Benedykta XVI.

27.03.2013

Książka Benedykta XVI "Nauczmy się wierzyć" to zaproszenie do zapoznania się z jego tekstami przeznaczonymi na Rok Wiary, to wezwanie do odnowy nas samych, a wreszcie to zobowiązanie do odpowiedzialności za wiarę. Papież przygotował dla wiernych zbiór tekstów wprowadzających w problematykę wiary. Ta niewielka książeczka nabiera szczególnego znacz... Recenzja książki Nauczmy się wierzyć

Ostatni tom rewelacyjnej opowieści o ukochanej żonie Napoleona Bonaparte - Józefinie.

10.12.2012

Po kilku miesiącach niecierpliwych oczekiwań wydawnictwo Bukowy Las oddało w ręce czytelników ostatni tom trylogii Sandry Gulland poświęcony małżonce Bonapartego, uwielbianej przez mieszkańców kraju nad Sekwaną i nazywaną – Aniołem Dobroci. Józefina jest od czterech lat szczęśliwą żoną Napoleona. Troszczy się o losy męża i swych... Recenzja książki Cesarzowa Józefina

o mocy prawdziwej, kobiecej przyjaźni

14.08.2012

Katarzyna Michalak należy do najbardziej poczytnych, polskich autorek. Sławę przyniosła jej seria poczekajkowa oraz Gra o Ferrin, a jej kolejne książki szybko zyskują uznanie czytelników. Adela to drugi tom cyklu Sklepik z niespodzianką. Powieściopisarka ponownie zabiera nas do Pogodnej, malowniczej miejscowości położonej gdzieś na Pomorzu.... Recenzja książki Sklepik z niespodzianką. Adela

Owocowa powieść Izabeli Sowy

13.08.2012

Po raz pierwszy i nie ostatni zetknęłam się z powieściami Izabeli Sowy. Autorka urodziła się pod koniec lat 60 w Stalowej Woli. Rozgłos przyniosła jej seria owocowa w skład, której wchodzą: Smak świeżych malin, Cierpkość wiśni, Herbatniki z jagodami. Pokazuje ona świat młodych ludzi borykających się z codziennymi problemami. W Zielony... Recenzja książki Zielone jabłuszko

Wciągający romans historyczny.

3.08.2012

Jo Beverley należy do grona moich ulubionych autorek romansów historycznych. Tym razem zabiera nas w podróż do XVIII wieku do Wielkiej Brytanii. Bella zostaje porwana z rodzinnego domu dla okupu. Udaje jej się uciec i schronić w tawernie na obrzeżach miasta, jednak dopiero wówczas zaczynają się jej prawdziwe problemy... Kilku mężczyzn ją napastuje,... Recenzja książki Tajemniczy książę

Gucio i Magusia czyli opowieść Magdaleny Zawadzkiej o ukochanym mężu

26.07.2012

Gustaw i ja Magdalena Zawadzka Gustaw i ja to ciepła opowieść zakochanej kobiety o mężczyźnie swego życia. Autorka pochodzi z Warszawy, a jej mąż z Krakowa. Oboje związani z teatrem i kinem, na trwale zapisali się w historii polskiej kinematografii: on m.in rolą Gustawa - Konrada w Dziadach, a ona Basi w Panu Woł... Recenzja książki Gustaw i ja

Podróż w czasie do 1 września 1939 roku

24.07.2012

@Link Marcin Ciszewski Marcin Ciszewski jest absolwentem Wydziału Historii Uniwersytetu Warszawskiego. Obszarem jego szczególnego zainteresowania jest II wojna światowa oraz walki polskich żołnierzy z września 1939 roku. Wielu zastanawiało się, jak potoczyłyby się wydarzenia z kampanii wrześniowej, gdyby sokusznicy wywiązali się z zo... Recenzja książki www.1939.com.pl

Wspaniała opowieść o patriotyzmie

24.07.2012

Zośka i Parasol Aleksander Kamiński Autor pamiętnych Kamieni na szaniec stworzył dalszą opowieść o losach żołnierzy batalionu Zośka. Książka ta wydana została we wspaniałej oprawie graficznej i twardych okładkach przez wydawnictwo Iskry. Aleksander Kamiński opowiedział o bohaterach z czasów II wojny światowej opierając się... Recenzja książki Zośka i Parasol

Przesympatyczna opowieść pełna humoru o przygodach pani weterynarz

18.07.2012

Doktor Karolina To debiut pisarski Joanny Rogali, która z wykształcenia jest leśnikiem i zajmuje się projektowaniem ogrodów. W swej powieści stworzyła ona interesujący zestaw różnorodnych pod względem charakteru bohaterów, poczynając od tytułowej, przebojowej Karoliny, przez nieco zamkniętego podleśniczego Grześka, po szarą eminencję plebanii - g... Recenzja książki Doktor Karolina

Kontrowersyjna opowieść o Ewangelii Chrystusa

11.07.2012

Kathleen McGowan jest znaną autorką cyklu thrillerów o kontrowersyjnej tematyce , a mianowicie o związku Marii Magdaleny z Chrystusem. Po cieszącej się popularnością wśród czytelników Oczekiwanej, nadszedł czas na drugi tom serii – Księgę miłości. Traktuje ona o poszukiwaniu przez bohaterkę najważniejszej ewangelii, spisanej własnoręcznie p... Recenzja książki Księga miłości

Nostalgiczne wspomnienie swojej małej ojczyzny - Stanisławowa

11.07.2012

Kresy Kresów Stanisławów Tadeusz Olszański Tadeusz Olszański opowiedział w swej pracy: Kresy Kresów Stanisławów historię swojej rodziny oraz małej ojczyzny, jaką było dla niego miasto swych narodzin – Stanisławów. Wspomniał, że założycielami osady zostali Potoccy. Ze smutkiem jednak poinformował Czytelnika, że jego miejscowość już nie istnie... Recenzja książki Kresy kresów. Stanisławów

Opowieść o kwintesencji rosyjskiej duszy!

10.07.2012

Taniec Nataszy. Z dziejów Kultury Rosyjskiej Figes Orlando Znany brytyjski historyk i gawędziarz napisał opowieść o kulturze rosyjskiej od XVIII do XX wieku. Autor opisał wielu twórców m.in.: pisarzy, malarzy, kompozytorów, poetów, a także: carów i arystokratów. Interesujący jest tytuł publikacji pochodzący od scen... Recenzja książki Taniec Nataszy

Interesująca lektura o ewangelii Marii Magdaleny

9.07.2012

Oczekiwana Katchleen McGowan Oczekiwana Katchleen McGowan rozpoczyna cykl thrillerów, w których ważną rolę odgrywa biblijna Maria Magdalena oraz jej związek z ... Jezusem Chrystusem. Przyznaję, że informacja o tym małżeństwie jest szokująca. W czasie lektury tej pozycji Czytelnik może poznać coraz więcej szczegółów tej opowieści, a j... Recenzja książki Oczekiwana

Magiczne i mroczne opowiadania przesycone fantastyką

9.07.2012

Neil Gaiman jest autorem powieści Nigdziebądź, którą można zaliczyć do fantastyki. Podobnie można zaszeregować zbiór opowiadań i krótkich wierszy - Dym i lustra. Wśród różnorodnych opowieści do moich ulubionych należą: Rycerskość – Starsza pani w miejscowym sklepiku z różnościami pośród romansów, które namiętnie czytuje, znajduje Świętego G... Recenzja książki Dym i lustra - opowiadania i złudzenia

Ciepła opowieść o życiu w szlacheckim dworku

5.07.2012

Zakątek pamięci. Życie w XIX-wiecznych dworkach kresowych Irena Domańska – Kubiak Po przełomie 1989 roku Polska nie tylko odzyskała suwerenność, ale również z biegiem czasu zaczęły się w niej odradzać dworki szlacheckie, które w polskiej kulturze stały się synonimem prawdziwego domu, patriotyzmu i gościnności. Właśnie o tym traktuje opowieść Ireny ... Recenzja książki Zakątek pamięci : życie w XIX-wiecznych dworkach kresowych

Śledztwo dot. Czarnobyla

5.07.2012

Książka pióra Wojciecha Wiktorowskiego Upiory Czarnobyla została wydana przez wydawnictwo Marginesy w serii Czarne Karty. Wzrok czytelnika przyciąga żółta, interesująco skonstrowana okładka, na którą składają się wycinki prasowe z całego świata dotyczące katastrofy ukraińskiej elektrowni atomowej. W maju 1986 roku doszło do awarii... Recenzja książki Upiory Czarnobyla

Klimatyczna opowieść o dojrzewaniu

3.07.2012

Tym razem sięgnęłam po kontynuację cyklu Wspomnienia z dzieciństwa pióra francuskiego pisarza Marcela Pagnola – Czas tajemnic. Jest to kolejna opowieść o perypetiach Marcela. Zbliża się koniec wakacji, a jego przyjaciel musi pomagać swemu ojcu w pracy. Tymczasem chłopiec poznaje Izabellę i po raz pierwszy się zak... Recenzja książki Czas tajemnic

Niezwykła opowieść o wspaniałym Przyjacielu dzieci

30.06.2012

Janusz Korczak fotobiografia Z powodu 70 rocznicy tragicznej śmierci Henryka Goldszmita czyli Janusza Korczaka polscy parlamentarzyści ustanowili 2012 rokiem jego pamięci. Natomiast wydawnictwo Iskry opublikowało fotobiografię poświęconą warszawskiemu lekarzowi, pedagogowi i publicyście pochodzenia żydowskiego opracowaną przez Macieja Sadows... Recenzja książki Janusz Korczak. Fotobiografia

Ciepła opowieść o życiu rodzinnym na Mazurach

26.06.2012

Powieść Siedlisko pióra Janusza Majewskiego jest pełną ciepła sagą o rodzinie Kalinowskich. Powstała ona na podstawie scenariusza serialu wyemitowanego w 1999 roku przez Telewizję Polską pod tym samym tytułem. Główne role zagrali w nim Anna Dymna oraz Leonard Pietraszak. Opowieść przedstawia perypetie małżeństwa z ponad trzydzoestoletnim staż... Recenzja książki Siedlisko

Ciepła opowieść o codziennym życiu rodzinki Marcela w słonecznej Prowansji

21.06.2012

Tym razem sięgnęłam po książkę francuskiego pisarza, dramaturga i reżysera filmowego Marcela Pagnola pt.: Chwała mojego ojca, zamek mojej matki. Autor wychowywał się w Marsylii, a później pracował jako nauczyciel angielskiego. Wspomniana już książka stanowi I część cyklu Wspomnienia z dzieciństwa. Głównym bohaterem opowieści jest Marce... Recenzja książki Chwała mojego ojca Zamek mojej matki

Niezwykła opowieść o Wielkim Polaku

15.06.2012

Ulubiony bilbord papieża – recenzja Wśród wielu publikacji poświęconych polskiemu biskupowi Rzymu – Janowi Pawłowi II Ulubiony bilbord papieża autorstwa Leona Knabita wyróżnia się niezwykłym ciepłem, które emanuje z tej opowieśći. Duchowny z Tyńca przedstawił sylwetkę wielkiego Pola... Recenzja książki Ulubiony bilbord Papieża. O Janie Pawle II i spotkaniach z Nim w Polsce opowiada o. Leon Knabit

Wspaniała powieść z motywem podróży w czasie

8.06.2012

Jest to wspaniała powieść, której akcja rozgrywa się w trzynastowiecznej Francji. Szóstka przyjaciół rozpoczyna grę w Hyperversum. Jest to gra interaktywna w technologii 3D, gdzie jej uczestnicy z pomocą specjalnych okularów i rękawic mogą niemal wejść w wykreowany przez komputer świat do czasu... Pewnego dnia Daniel rozpoczyna rozgrywkę wed... Recenzja książki Hyperversum

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl