Avatar @moj.drugiswiat

moj.drugiswiat Aneta

@moj.drugiswiat
11 obserwujących. 44 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 6 miesięcy temu.
moj.drugiswiat
Napisz wiadomość
Obserwuj
11 obserwujących.
44 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj 6 miesięcy temu.

Recenzje książek

28 recenzji

Co do stracenia ma ktoś , kto nie ma już nic....?

13.09.2023

🔹️Czytam bardzo dużo literatury wojennej i obozowej ale opartej głównie na faktach. Rzadko sięgam po fikcję literacka, tym bardziej iż temat wojny jest ostatnio bardzo "chwytliwy". Jednak gdy zobaczyłam okładkę książki, wiedziałam , że muszę ją przeczytać. Pewnie to zasługa Paryża, gdyż uwielbiam klimat tego miasta właśnie w tym okresie. 🔹️Nie zaw... Recenzja książki Światło w oknie

Lekarz. Zawód czy powołanie ? Czyli jak pozostać wiernym sobie i swoim ideałom nawet podczas ...

14.04.2023

🔹️Lubicie sięgać po debiuty? Ja zdecydowanie tak. I muszę przyznać, że ostatnio wiele debiutów jest na wysokim poziomie. Tak jest i tym razem. Anna Rybakiewicz oczaruje Was swoją powieścią. 🔹️Alicja Sambor, lekarka, chirurg, absolwentka medycyny w Wiedniu, ucieka z Warszawy wraz z córką, kiedy dowiaduje się, że jej mąż zginął z rąk Gestapo. Podcza... Recenzja książki Lekarka nazistów

Przyjaźń w czasach zagłady

22.03.2023

Anne Frank...symbol Holokaustu. 15- letnia ofiara reżimu stworzonego przez fanatyka opętanego chorą wizją. Żydówka. Jej dzienniki stały się najbardziej znanym zapisem okresu wojnym okupacji i zagłady. 🔹️Z powodu nasilających się prześladowań Żydów, Otto Franck postanawia opuścić Niemcy i przenieść się do neutralnej Holandii. Tutaj Anne Frank pozna... Recenzja książki Gwiazdy nigdy nie gasną

Piekło Getta warszawskiego

22.03.2023

🔹️Długo zabierałam się do napisania recenzji. Ta książka wzbudziła we mnie sporo emocji i musiałam to jakoś poukładać. 🔹️Znacie Anne Frank, autorkę słynnego dziennika. Dziś przedstawiam Wam Mary Berg a właściwie Miriam Wattenberg. Mary również jest autorką dziennika ale jej relacja dotyczy życia i dorastania w Warszawie a później w warszawskim Get... Recenzja książki Pamiętnik Mary Berg. Relacja o dorastaniu w warszawskim getcie.

Walka więźnia-lekarza o życie w miejscu, gdzie królowała śmierć

22.02.2023

🔹️Kolejna pozycja opisującą obozowe życie, którą obowiązkowo należy przeczytać. Książka ukazała się pod koniec 2022 roku( wznowione wydanie). Jak tylko ją zobaczyłam, wiedziałam że obowiązkowo muszę po nią sięgnąć tym bardziej ,że narratorką książki jest lekarka. 🔹️Stefania Perzanowska, bo o niej mowa, trafiła do KL Lublin, zwanego Majdankiem po p... Recenzja książki Gdy myśli do Majdanka wracają

Nie dla wszytskiech święta to piękny czas

31.12.2022

Hania zostaje wytypowana wraz z innymi rodzicami do kolędowania ze zbieraniem datków. Nie wie jak się z tego wykręcić, więc postanawia iść tylko jeden raz. Nie lubi i nie umie śpiewać a na dodatek dostaje strój osiołka. Czy może być gorzej? Jednak okazuje się, że kolędowanie to coś więcej niż śpiew a liczy się czas dany drugiemu człowiekowi. Aż ws... Recenzja książki Dziś zanucę ci kolędę

Kobiety- nadzowrczynie w obozach koncentracyjnych

31.12.2022

Nie mogłam zabrać się do recenzji tej książki. Skończył się #wojennylistopad a grudzień szybko przywitał nas dzwoniącymi dzwoneczkami i świątecznymi klimatem. Nadszedł optymistyczny czas. Niemniej muszę powrócić do tej dość ciężkiej lektury. Przyznam się, że miałam niemały dylemat z oceną tej książki. Tytuł wskazuje na historię Marii Mandl. Nieste... Recenzja książki Sadystka z Auschwitz

Najważniejsza jest rodzina

28.11.2022

Książka bardzo nieoczywista, była dla mnie niemałym zaskoczeniem. Początkowo myślałam, że to kolejna "infantylna" historia i szybko o niej zapomnę ale nic bardziej mylnego. Dominika rzuca pracę w korporacji i postanawia spełnić swoje marzenia i zostać pisarką. W tej decyzji wspiera ją przyjaciółka i ukochana babcia. Niespodziewanie w drzwiach dom... Recenzja książki Cynamonowe gwiazdy

Szaleniec, pseudonaukowiec, sadysta, morderca....ecce homo

28.11.2022

Joseph Mengele...na pewno znacie. Jedna osoba, tylko imię i nazwisko a wystarczy je usłyszeć albo przeczytać a już wiadomo,że będzie ciężko. To imię i nazwisko równa się śmierć w męczarniach. Morderca, sadysta, zbrodniarz wojenny, szaleniec, pseudonaukowiec, który pod przykrywką lekarskiego kitla przeprowadzał pseudoeksperymenty medyczne na więźni... Recenzja książki Mengele. Anioł śmierci z Auschwitz

Echo dawnych zbrodni

6.11.2022

Dziś przychodzę z recenzją książki, o której było bardzo głośno swego czasu. I bardzo dobrze!!! Tej książce należy się wielki rozgłos, wręcz krzyk: CZYTAJCIE!!! Cieszę się,że przeczytałam ją dopiero teraz, gdyż trzeba o niej przypominać. Ta książka to petarda. Aż trudno uwierzyć, że to debiut. W Anglii dochodzi do serii zbrodni. Za każdym razem ... Recenzja książki Echo man

Stracone dzieciństwo ale wszystko musiało być "Alles in ordnung"

27.10.2022

Ciężko cokolwiek napisać po takiej lekturze. Wstrząsające. Czesław Czubak, był więźniem obozu dla dzieci w Lubawie. Trafił tam w wieku 12 lat. Otrzymał nr obozowy 87. W okresie trwania obozu ,przeszło przez niego ok 10 tys dzieci w różnym wieku. Autor w formie listów do komendanta obozu przestawia panujące wówczas warunki. Listy oczywiście pozost... Recenzja książki Alles in Ordnung? Listy do Lagerkommandanta

Dziecko wobec wojny jest zawsze ofiarą niezależnie po której stronie frontu się urodziło

27.10.2022

Autorka podjęła się bardzo trudnego i bolesnego tematu,czyli opisała los dzieci z Prus Wschodnich ( dzisiejszy obszar Warmi i Mazur oraz okręg Kaliningradu) po natarciu Armii Czerwonej w 1945 roku. Ludność miała zakaz opuszczania swoich terenów oraz miała ich bronić za wszelką cenę ale w starciu z armią sowiecką nie miała szans. Rozpoczął się kosz... Recenzja książki Wilcze dzieci

Najważniejsi są ludzie

25.07.2022

Rok temu Emily Henry zadebiutowała wakacyjną powieścią " Beach read" a w tym roku ponownie zabiera nas w wakacyjną podróż.Tak, to jest książka która trzeba zabrać na wakacyjny wyjazd. Historia dwojga przyjaciół, Poppy i Alexa, którzy od lat razem jeżdżą na wakacje. Oboje skoczyliby za sobą w ogień ale kilka lat temu stało się coś co oddaliło ich o... Recenzja książki Ludzie, których spotykamy na wakacjach

Czy można kochać w miejscu przesiąknietym nienawiścią do drugiego człowieka?

22.07.2022

Jak tylko usłyszałam, że pojawi się nowa książka Sylwii Winnik, wiedziałam że muszę ją mieć. Sylwia pisze wspaniałe reportaże o ciężkim czasie wojny i Holokaustu, bardzo starannie i skrupulatnie zbiera materiały, więc jesteśmy pewni, że to co pisze, oparte jest na faktach, czego dowodem są wielostronicowe bibliografie. Sylwia oddaje głos bohatero... Recenzja książki Bezmiłość

Czy można ponownie kochać ?

1.07.2022

Długo nie mogłam zebrać się do napisania mojej opinii o tej książce. Myślę,że nie będę oryginalna i napiszę to co większość. Książki powaliła mnie emocjonalnie... Uwielbiam Colleen Hoover. Każda jej książka jest wyjątkowa i każdą na swój sposób przeżywam. Hoover umie grać na ludzkich uczuciach i doskonale wie co zrobić, aby czytelnikowi "pękło ser... Recenzja książki Ugly Love

Specer uliczkami Paryża

12.06.2022

" Dama nie ubiera się w stroje. Ona pozwala strojom na to,żeby ją ubierały " Yves Saint Laurent Dziś przychodzę z recenzją książki, która jak żadna ostatnio pobudziła moją wyobraźnię. Na wstępie od razu zaznaczę, iż nie jest to biografia Christiana Diora. Wszystkich, którzy są w trakcie czytania albo będą sięgać po tę książkę z takim założeniem, ... Recenzja książki Merci, monsieur Dior

Nad miłością i związkiem trzeba pracować

29.05.2022

"Kochać- jak to łatwo powiedzieć Kochać- to nie pytać o nic. Bo miłość jest niewiadomą Lecz chcę wiedzieć czy wiary starczy mi...." Na początku zastanawiałam się o czym może być ta książka. Książek i poradników o miłości jest jest przecież sporo. Okazało się, że jest to znakomity poradnik o związku a dokładnie co zrobić aby związek przetrwał mimo... Recenzja książki Miłość to czasownik. Jak być ze sobą czulej, bliżej, dłużej. I na większym luzie

historia seryjnej morderczyni

25.05.2022

Dziś przedstawiam książkę typu crue crime. Oto historia pierwszej seryjnej morderczyni w USA, która stała się sławna jeszcze przed śmiercią. Mowa o Aileen Wuornos. Jakże to smutna historia...odsłuchałam ją w audiobooku dzięki @Link Aileen Wuornos została skazana na śmierć za zamordowanie 6ciu mężczyzn. Było ich siedmiu ale jednego ciała nigdy nie... Recenzja książki Monster. Zrozumieć seryjną zabójczynię

Wpadkę może zaliczyć każdy

24.05.2022

"Wpadka roku" to kolejna częś cyklu kobieta idealnie nieidealna Gabrieli Gargaś. Główn bohaterka Tatiana, kobieta po 40-tce, kobieta idealnie nieidealna, matka roku, matka dwóch odchowanych synów, "zalicza wpadkę" ze swoim mężem. Có za szczęście! A może niefart i kastastrofa? Dodatkowo pojawia się kolejne wyzwanie. Tatiana i jej mąż nie tylko musz... Recenzja książki Wpadka roku

Ile warte jest ludzkie zycie?

22.05.2022

To moje pierwsze spotkanie z piórem autorki i wiecie co??? WOW, jakie to było dobre!!! Książka pochłonęła mnie w całości, nie mogłam się oderwać. W szpitalu pediatrycznym ginie młoda lekarka. Wszystko wskazuje, że została wypchnięta przez okno. Śledztwo prowadzą policjanci Basia i Tomek. Bardzo szybko okazuję się, że ofiar jest więcej a wszystko ... Recenzja książki Więcej niż jedno życie

zbrodnia jako magiczna sztuczka

10.05.2022

To moje pierwsze spotkanie z piorem szwedzkiej pisarki Camilli Lackberg. Czy udane? Oczywiscie...ale nie do konca. Na pewno nie byl to czas stracony. Jednak caly zachwyt nad ta ksiazka, wedlug mnie, jest mocno przesadzony. Opis powiesci zapowiada sie wysmienicie. W centrum Sztokholmu zostaje znaleziona skrzynia ze zwlokami kobiety przebitej miecza... Recenzja książki Mentalista

"Nie ma czegos takiego jak zli ludzie. Po prostu wszyscy czasem robimy zle rzeczy"

9.05.2022

"..najgorsze co możesz zrobić to stracić z oczu granicę swojej wytrzymałości..." Uwielbiam książki Colleen Hoover. Jedne sa lepsze inne mniej ale Colleen ma ten lekki styl pisania, który powoli wciąga czytalnika w historię, porywa go i sprawia, że nie chcesz przestać czytać ciekawe co sie wydarzy. Tak jest i tym razem. Jednak ta książka ma dodatk... Recenzja książki It Ends with Us

Zabobony prowadzace do zbrodni

27.04.2022

To nie jest moje pierwsze spotkanie z piorem Maxa Czornyja. Nie ukrywam, ze jestem jego fanka i pochlone wszytsko co napisze a serii z komisarzem Deryla to dla mnie TOP of the TOP !! Mortalista to nowa odsłona Maxa Czornyja. Bardzo mnie to cieszy. Oznacza to, że autor stale się rozwija i poszukuje a to daje nadzieję na coraz to lepsze książki i in... Recenzja książki Mortalista

Kobieta....czy rzeczywiscie słaba płeć..?

27.04.2022

Coż to była za ucza...❤📚 To moje pierwsze spotkanie z autorka ale jakze wysmienite. Barbara Wysoczańska przenosi nas w okres XX-lecia międzywojennego. Trzy kobiety z różnych warstw społecznych połączone przez jednego mężczyzne. Rozalia, wdowa po mężu tyranie, mloda, pełna energii i życia i wyzwolona młoda Francuzka, Zuzanna pochodząca z biedy, koc... Recenzja książki Siła kobiet

Dojrzalosc to cos , czego niektorzy nie potrafia osiagnac nawet w poznym wieku

27.04.2022

Osobiscie uwielbiam pioro Gabrieli Gargas. Kazda ma swoj klimat a autorka wie jak grac na ludzkich emocjach i co chce przekazac czytelnikowi. Jej ksiazki sa zyciowe i kazdy znajdzie cos dla siebie. Nie tylko kobiety. Jedne wzruszaja i wyciskaja tony lez inne salwy smiechu. Jeszcze inne sa powodem do zastanowianie sie nad zyciem czy wyborami jakich... Recenzja książki Karma

© 2007 - 2024 nakanapie.pl