Avatar @Anna_Natanna

Anna Natanna

@Anna_Natanna
32 obserwujących. 59 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.
moje_zaczytanie
natanna-mojezaczytanie.blogspot.com
Napisz wiadomość
Obserwuj
32 obserwujących.
59 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 2 lat. Ostatnio tutaj około 5 godzin temu.

Recenzje książek

150 recenzji, w tym 42 recenzje wyróżnione przez redakcję

Podróż Matta.

28.02.2022

Trafiłam na ten tytuł na Allegro, przy okazji kupowania innych książek. Zaciekawił mnie więc zdecydowałam się mu dać szansę. To debiut powieściowy Patricka Somerville, który zaczął swoją przygodę z pisaniem od opowiadań. I myślę, że całkiem udany. Powieść od początku wciąga opowiadaną w niej historią oczekującego dziecka małżeństwa i podjętej prz... Recenzja książki Kołyska

O tym jak portret zmienił życie malarza i jego modelki.

23.02.2022

Wyzwania czytelnicze bywają przydatne. Chociaż czasem zbyt determinują czytelnictwo, szczególnie w mojej sytuacji, gdy czytam średnio trzy książki miesięcznie, to jednak pomagają w wyczytywanie tych książek, które czekają czasem cierpliwie latami w domowej biblioteczce, by wreszcie doczekać się chwili, gdy je wyciągnę z półki i czytam. I tak było ... Recenzja książki Bez ramiączka. John Sargent i upadek Madame X

Dwie miłości i wojna.

1.12.2021

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Zanim zdecydowałam się, w trakcie przeglądania oferty książek do zrecenzowania w Klubie Recenzenta, na książkę nieznanego mi zupełnie autora powieści historycznych, jakim jest dla mnie Tomasz Stężała, dłuższą chwilę się zastanawiałam, gdyż obawiałam się, że książka może mni... Recenzja książki As i Dama

Na Polesiu........

WYBÓR REDAKCJI
14.10.2021

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Co sprawiło, że wybrałam tę właśnie książkę, a raczej, bo niewielką i posiadającą tylko 100 stron, książeczkę w Klubie Recenzenta. Przede wszystkim tytuł, który zapowiadał treści niebanalne i w klimacie, który lubię, bo chociaż Polesie jako krainę znam wyłącznie z geografii i lit... Recenzja książki Polesia mszar

Andrzej Zaleski na tropie sprawców niesłychanych zbrodni w XIX wiecznej warszawskiej scenerii.

WYBÓR REDAKCJI
26.08.2021

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Książkę, o której jest ten post zobaczyłam w klubie recenzenta na portalu @Link . Bardzo rzadko czytam kryminały, ale tym razem jako wzrokowiec wpierw zwróciłam uwagę na okładkę a później doczytałam, że to retro kryminał osadzony nie tylko w bardzo intrygującym i malowniczym środ... Recenzja książki Awans

Z wojną w tle

WYBÓR REDAKCJI
29.04.2021

Jak do tej pory to dopiero trzecia książka Marka Harnego, którą przeczytałam. Dwie pierwsze przekonały mnie do jego twórczości nie tylko tematyką jaką poruszały, ale również stylem jakim zostały napisane. Marek Harny ujął mnie również tym, że chociaż urodził się na Śląsku to akcja w jego książkach bywa, oczywiście nie wiem jak w innych powieściach... Recenzja książki Dziecko września

Wiedza i wyobraźnia. Co się dzieje, gdy ich zabraknie.

25.03.2021

Książka została otrzymana z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. Nadia Hamid, to oczywiście literacki pseudonim Polki, która zdecydowała się nie tylko wyjść za mąż za muzułmanina, ale również wyjechać z nim do Libii w kolejnej swej książce, tym razem, opowiada o swej libijskiej teściowej, Fatmie. Historia Fatmy, z pewnością typowa dla kobiet p... Recenzja książki Fatma. Moja arabska teściowa

Kobiety spełnione zawodowo z pogmatwanym życiem osobistym.

WYBÓR REDAKCJI
16.02.2021

"Książkę otrzymałem/otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl. "Zachłanne na życie" to moje drugie spotkanie ze Sławomirem Koprem. Pierwsza przeczytana przeze mnie książka również dotyczyła kobiet doby PRL-lu. W tamtej bohaterkami były żony panów na PRL-owskim świeczniku a w tej autor opowiada historie życia czterech przedstawicielek wa... Recenzja książki Zachłanne na życie

Doskonały wybór na czas, gdy coś pozostawia się za sobą i coś się zamierza.

20.12.2020

"Solo" jest swoistego rodzaju dziennikiem składającym się z zapisków dojrzałej kobiety, która po śmierci męża pozostaje od wielu lat sama utrzymując stałe kontakty z dwojgiem swoich dorosłych już dzieci. Bohaterka książki prowadzi zajęcia terapeutyczne z kobietami, z którymi się zżywa stąd jej problemy wynikające z doświadczanej samotności splat... Recenzja książki Solo

W klimacie bohaterskiego, pełnego szlachetności, trudu.

18.12.2020

Willa Cather wczesną młodość a zatem lata 70 i 80-te XIX wieku spędziła na rodzinnej farmie w płn. Wirginii, co wywarło wielki wpływ na jej psychikę a zarazem silnie odbiło się na jej twórczości. Z wielkim pietyzmem więc w "Drzewie białej morwy" sławi okres pionierski w Stanach Zjednoczonych, do których ściągali ci, którzy w Europie nie widzieli d... Recenzja książki Drzewo białej morwy

Lądowanie aliantów w Normandii w przeżyciach autora.

17.12.2020

Miałam taki okres w swym czytelniczym życiu, już sporo lat temu, że po powrocie do intensywniejszego czytania książek, a ponieważ nie kupowałam ich wówczas, korzystałam z zasobów biblioteki publicznej mojej miejscowości. I to wówczas odkryłam wielu nieznanych mi do tej pory pisarzy i między innymi Wiliama Whartona. Chyba wówczas wyczytałam wszystk... Recenzja książki Nigdy, nigdy mnie nie złapiecie

Być może niemożliwe do realizacji, ale za to jakże pociągające.

13.12.2020

Ta książka zwróciła moją uwagę na odwiedzanych przeze mnie aukcjach na rzecz kotów, które należą do moich ulubionych zwierząt, i które jak się okazało w trakcie czytania też w niej się pojawiają. Przemówiła do mnie - utrzymana w mojej ulubionej tonacji kolorystycznej, klimatyczna i nie narzucająca się zbyt nahalnie na zmysł wzroku - okładka. A op... Recenzja książki I jeszcze Paulette

Opowiadanie z polskim akcentem.

4.12.2020

"Mój smiertelny wróg" to kolejna książka Wilii Cather - wydana w serii Koliber - jaką posiadam i przeczytałam. Znajdują się w niej trzy opowiadania, których bohaterkami są kobiety. Willa Cather stworzyła w nich świetne psychologiczne portrety kobiet, którym dokonane lub wciąż dokonywane wybory determinują życie. To trzy kobiety o barwnych i intere... Recenzja książki Mój śmiertelny wróg

Z wojną bolszewicko - polską w tle.

WYBÓR REDAKCJI
25.11.2020

"Książkę otrzymałem/otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl" Gdy przeglądałam ofertę Klubu Recenzenta @Link od razu zwróciłam uwagę na książkę Arkadiusza Rączki zatytułowaną "Wplątani". Wprawdzie okładka z elementami drutu kolczastego, stosowanego w obozach i łagrach jako ogrodzenia, nie zapowiadała lekkiej lektury, lecz raczej powieś... Recenzja książki Wplątani

"Trzeba wykonywać zwyczajne rzeczy z nadzwyczajną miłością"

WYBÓR REDAKCJI
23.11.2020

Biografię tę nabyłam sobie jakiś czas temu na kiermaszu, który sama prowadziłam, a napisała ją Cristina Siccardi, posiadająca doktorat z filologii nowożytnej o kierunku historycznym, która pisze do różnych periodyków o charakterze kulturalnym i religijnym przy czym specjalizuje się w biografiach. Nie czytałam innych książek poświęconych Matc... Recenzja książki Matka Teresa Wszystko zaczęło się w mojej ziemi

Ach te kobiety.

11.10.2020

Bohaterkami tej książki, a którą pożyczyłam w bibliotece są : Wanda Wasilewska Zofia Nałkowska Maria Dąbrowska Anna Iwaszkiewicz Janina Górzyńska Małgorzata Fornalska Julia Brysztyger Zofia Gomułkowa Nina Andrycz Stanisława Gierek Wanda Wiłkomirska i Elżbieta Kępińska. Jest tu kilka postaci, które wyjątkowo źle zapisały się w dziejach naszego kr... Recenzja książki Kobiety władzy PRL

W rytmie Habanery....

WYBÓR REDAKCJI
7.10.2020

Ta niewielka książeczka, wydana w mojej ulubionej w dawnych latach serii Koliber, zawiera trzy niezwykle intrygujące swą treścią nowelki Prospera Mérimée, uważanego za francuskiego mistrza tej krótkiej formy. Nowelki te o różnej tematyce łączą bohaterowie pochodzący z odmiennych środowisk, a jednak w swych zachowaniach podobnie prymitywni, wyraziś... Recenzja książki Carmen

Może mało mroku, ale za to warstwa obyczajowa wciąga

6.10.2020

Leonora, nestorka rodziny Simmondsów, a córka znanego malarza Ethana Walsha, od urodzenia mieszka w rodzinnej posiadłości Willow Court, po śmierci ojca opiekując się i zarządzając posiadłością oraz kolekcją jego obrazów. Żyjąc od dzieciństwa w większej zażyłości z ojcem niż z matką, która w dziwny sposób była mało obecna w jej życiu – niewiele wie... Recenzja książki Mroczne sekrety

Życie z wojną w tle.

WYBÓR REDAKCJI
5.10.2020

Zazwyczaj przed podjęciem decyzji : kupić, nie kupić, staram się cokolwiek przeczytać o książce, by się do niej przekonać. W przypadku "Owoców zimy", na które padł mój wzrok znalazłam tylko jedną opinię na LC, tylko jedną i nigdzie więcej nic na jej temat. Ta opinia jednakże sprawiła, że postanowiłam dać szansę Bernardowi Clavel, pisarzowi francus... Recenzja książki Owoce zimy

Tchnienie optymizmu.

2.10.2020

"A właśnie, że tak" to druga po "Grze o miłość" książka Justyny Szymańskiej, jaką przeczytałam. Jak i poprzednia ta również opowiada o kobietach z różnych pokoleń. I podobnie jak w tamtej najbardziej odważną jest najstarsza z nich. To ona potrafi się w pełni cieszyć życiem i próbuje tym zarazić młodsze dziewczyny, motywując je do działania. Okazuj... Recenzja książki A właśnie że tak!

Czego należy się spodziewać po śmierci....

1.10.2020

"Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl" Z tego co się słyszy, wierzący w Boga czy też nie, raczej spodziewamy się, że po śmierci jednak coś jest, i że nie będzie ona jednak definitywnym końcem życia, lecz przejściem w inne obszary pozaziemskie. Katolicy, tacy jak ja, wierzą w życie pozagrobowe i w zmartwychwstanie swych ciał... Recenzja książki Życie po śmierci. Teologiczne śledztwo

Nim przyjdzie śmierć.

WYBÓR REDAKCJI
28.09.2020

Po raz pierwszy zetknęłam się z Erichem Marią Remarque wiele lat temu . Przeczytałam wtedy jego najsłynniejszą książkę -"Łuk triumfalny", którą jak przeczytałam w Wikipedii nabyło na całym świecie około 5 milionów czytelników. Książka ta zrobiła na mnie duże wrażenie i od razu polubiłam bohatera tej powieści - Ravika . Dzięki "Łukowi triumfalnemu"... Recenzja książki Czas życia i czas śmierci

Miłość i nietolerancja.

26.09.2020

Napisana w 1880 roku przez Theodora Fontanego "Greta Minde" traktowana jest jako nowelka miłosna. Pewno dlatego, że jej osią fabularną jest faktycznie miłość łącząca główną bohaterkę, tytułową Gretę i niewiele od niej starszego Valtina. Utwór ten jednakże ukazuje również szeroko tło i przyczyny miłosnego dramatu, który rozegrał się w Marchii Brand... Recenzja książki Greta Minde

Temperamentny Bask na tle wojny domowej.

WYBÓR REDAKCJI
25.09.2020

Pio Baroja Y Nessi hiszpański pisarz żyjący w latach 1872-1956, z wykształcenia lekarz, zanim poświęcił się literaturze i publicystyce praktykował jako lekarz wiejski w kraju Basków, a później, już w Madrycie gdzie podejmował różne zajęcia. Był jednym z twórców nowoczesnej prozy hiszpańskiej a w swych powieściach dawał obraz życia w Hiszpanii. Wyd... Recenzja książki Burzliwy żywot Baska Zalacaina

Mroczno, straszno i niezwykle intrygująco

22.09.2020

Z Zygmuntem Miłoszewskim po raz pierwszy zetknęłam się czytając jego "Uwikłanie". To tam poznałam bohatera jego powieści, prokuratora Teodora Szackiego, który jest inteligentnym i skutecznym śledczym, ale prywatnie zblazowanym, nie bardzo zadowolonym ze swojego życia osobistego typem. Po opisanym w "Uwikłaniu" romansie z dziennikarką, który rozwa... Recenzja książki Ziarno prawdy

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl