Avatar @anatola

@anatola

13 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat. Ostatnio tutaj około 20 godzin temu.
{} molarnia
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat. Ostatnio tutaj około 20 godzin temu.

Recenzje książek

57 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Pozytywne zaskoczenie :)

5.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Dziewczynie, która patrzyła w słońce poznajemy Justynę, autorkę bestsellerowych romansów, która mimo osobistych problemów stara się dostrzegać tylko pozytywne strony życia oraz zgorzkniałego i zmęczonego życiem Michała, który, choć tworzy cieszące się uznaniem horrory to ciągle na liście bestsellerów, musi ustępować on miejsca w swoim mniemaniu,... {} Recenzja książki Dziewczyna, która patrzyła w słońce

Świetny thriller!

29.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W końcu! W końcu po długim czasie trafił w moje ręce thriller, w którym autor gruntownie przemyślał zakończenie i poświęcił na nie dużo miejsca. Ten najważniejszy często element całej fabuły, z niezrozumiałych dla mnie powodów, jest nagminnie przez pisarzy traktowany po macoszemu. Na szczęście Sam Lloyd w swoim debiucie (co warto podkreślić), poka... {} Recenzja książki Schronisko

Będziecie wzruszeni

15.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do zrecenzowania tej książki zbierałam się naprawdę długo. Ciągle wydawało mi się, że nie wiem jak ją Wam przedstawić. Jak ubrać w słowa jej treść i ładunek emocjonalny, który w sobie niesie. Do teraz tak naprawdę nie jestem pewna czy będę w stanie zaprezentować Wam Budzenie drzew Joanny Domańskiej w sposób, jaki na to ta książka absolutnie zasług... {} Recenzja książki Budzenie drzew

Kreator rozwiązań w kiepskim wydaniu

{} WYBÓR REDAKCJI
29.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Będę szczera, pierwsze strony "Kreatora rozwiązań" nieszczególnie przypadły mi do gustu. Cytaty oraz nawiązania do nich stworzone przez Remigiusza Nestora Kalwarskiego momentami miały dla mnie banalny wydźwięk, zaczęłam się nawet zastanawiać, czy autor czasami nie pomylił tematów swojej pracy. Na szczęście dość szybko przechodzimy do prezentacji o... {} Recenzja książki Kreator rozwiązań

Kryminał z humorem

6.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcin Engel podczas zwyczajnej, codziennej rozmowy z ukochaną dowiaduje się, że dziadkowie ich znajomej popełnili rozszerzone samobójstwo. Tknięty dziennikarskim przeczuciem mężczyzna rozpoczyna wraz z przyjaciółką z pracy małe śledztwo w celu zrozumienia, co popchnęło dwójkę wierzących staruszków do takiego kroku, zwłaszcza że pozostawiony przez... {} Recenzja książki Niebiańskie osiedle

Wielkie nadzieje, wielkie rozczaorwanie

16.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Czasem pytania są ciekawsze od odpowiedzi" - nawet nie wiecie ile w tym prawdy! Podpisuję się pod tym stwierdzeniem zwłaszcza po lekturze "Na tropie niewyjaśnionego. Tajemnice, wobec których nauka pozostaje bezradna" W. Pearsona gdzie zamiast odpowiedzi na wiele ciekawych zagadnień, próbę rozwiązania tajemnic w moje ręce trafiła książka, która ok... {} Recenzja książki Na tropie niewyjaśnionego. Tajemnice, wobec których nauka pozostaje bezradna

Rozmowa od której trudno się oderwać!

13.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma chyba osoby, która nie kojarzyłaby postaci Josepha Goebbelsa, ten charyzmatyczny i bezwzględny propagator nazistowskiej ideologii był jednym z najbliższych współpracowników samego Hitlera. Christopher Macht postanowił przybliżyć, postać Goebbelsa za pomocą fikcyjnych rozmów, jakie minister propagandy przeprowadził z jednym z osobistych asys... {} Recenzja książki Spowiedź Goebbelsa

W kinie panoramicznym

4.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W książce autor zawarł 11 opowiadań które, choć krótkie momentami naprawdę zmuszały mnie do przeanalizowania tego, co właśnie przeczytałam. Czasami miałam wrażenie, że historie urywają się nagle, ostro, bez sentymentu. Był bohater, a zaraz go nie ma. Zostajemy tylko my i nasze myśli. To nie są trudne w odbiorze opowiadania, ale właśnie przez swoją... {} Recenzja książki W kinie panoramicznym

"Tajemnica brakującej głowy".

22.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Samuel Hoenig od niedawna prowadzi własną agencję "Odpowiedzi na Pytania". Jego zadaniem, jest odnajdywanie odpowiedzi na przeróżne pytania od swoich klientów. Pewnego dnia do jego biura przyjeżdża doktor Ackerman z dość nietypowym i zaskakującym zadaniem. Samuel ma bowiem odkryć, kto stoi za zniknięciem zamrożonej głowy jednej z klientek Instytu... {} Recenzja książki Tajemnica brakującej głowy

Kryminalne odkrycie roku!

25.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Natalia Kamieńska zostaje przydzielona do sprawy tajemniczych morderstw młodych mężczyzn. Na początkowym etapie śledztwa szybko okazuje się, że jedyną rzeczą, która łączyła denatów, była ich sympatia do młodego, dopiero rozwijającego się moskiewskiego zespołu Bi-Bi-Es. Policjanci zaczęli podejrzewać, że wokalistka grupy ma tajemniczego fana, który... {} Recenzja książki Śmiech bogów

Wzgórze emocji

14.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bezimienny bohater Wzgórza postanawia porzucić swoje dotychczasowe, niezbyt udane życie w Zagrzebiu. Zatrudnia się jako obserwator na wzgórzu jednej z Chorwackich wysp, gdzie jego zadaniem ma być wypatrywanie pożarów i wszczynanie alarmu w razie niebezpieczeństwa. Specyfika ulokowania koszar, w których mężczyzna ma spędzić najbliższe trzy miesiące... {} Recenzja książki Wzgórze

Polowanie na Lukrecję

31.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lukrecja osiąga to, o czym zawsze marzyła, zostaje szefową Specjalnej Agencji Wywiadowczej. Ma władzę, która budzi strach wśród jej nielicznie ocalałych wrogów. Spryt oraz determinacja, jakimi musiała się wykazać, przyniosły jej wszystko, o czym skrycie marzyła. Bycie na piedestale jednak ma swoją bardzo wysoką cenę. Choć Lukrecja pokonała swoich ... {} Recenzja książki Reguła Lukrecji

Kraków pod wodą

18.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niespodziewana informacja o samobójstwie przyjaciela z dzieciństwa wstrząsa Krisem. Wojskowy dręczony poczuciem winy za zdarzenia sprzed lat postanawia pojechać do Krakowa, aby zrozumieć co popchnęło Kubę do tak drastycznego kroku. Rozpadające się małżeństwo, średnia atmosfera w pracy oraz widok zrozpaczonego ojca zmarłego tylko ułatwiają mu podję... {} Recenzja książki Powódź

Co za zaskoczenie

{} WYBÓR REDAKCJI
23.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powrót do rodzinnego miasteczka po studiach bywa trudny. Zwłaszcza gdy marzyło się o pracy w dużym mieście i to tam planowano swoją przyszłość. Kiedy jednak wszystko zaczyna walić się Marcie na głowę, ta postanawia szukać schronienia i pocieszenia w rodzinnym domu. Dziewczyna podejmuje pracę w miejscowej bibliotece i z przerażeniem dociera do niej... {} Recenzja książki One

Kiedy czegoś zabranie

{} WYBÓR REDAKCJI
14.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mira Hoffmann wraz z niedawno poślubionym mężem i pasierbem wybiera się latem do Zakopanego. Zatrzymują się w willi u Adama Bolda i jego żony, którzy od lat oferują w sezonie wynajem pokoi dla ludzi z wyższych sfer. Mamy rok 1933 więc bohema ma się świetnie, Zakopane uważane jest za serce wydarzeń artystycznych, zjeżdżają się tutaj ludzie sztuki z... {} Recenzja książki Sprawa Hoffmanowej

Krwawa jatka

4.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy już na 4 stronie ginie pierwsza postać, a następna niecałe 8 stron dalej to wiedz czytelniku, że prawdopodobnie masz w rękach krwawy kryminał. Osobiście bardzo lubię gdy od pierwszych zdań jesteśmy wrzucani przez autora w pędzącą fabułę. Od razu przyciąga to moją uwagę i daje nadzieję na dobrą, mroczną i trochę pokrętną historię. Gdy do ho... {} Recenzja książki KLĄTWA

Coś poszło nie tak...

12.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pułapka rajskiej wyspy” zaintrygowała mnie od momentu, kiedy przeczytałam notę wydawcy. Ucieczka przed problemami, tajemnica oraz która towarzyszy naszemu bohaterowi od pierwszych stron, dawały nadzieję na ciekawą lekturę. Początkowe dobre wrażenie i nadzieje wraz z kolejnymi przeczytanymi stronami ustępowały pogłębiającym się zdziwieniem… Ma... {} Recenzja książki Pułapka rajskiej wyspy

Szkoda Maty na tę książkę

10.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mata Hari to chyba najsławniejsza kobieta-szpieg. Można przeczytać o niej mnóstwo artykułów, co jakiś czas bowiem media przypominają sobie o niej na nowo. Jednak prawie zawsze skupiają się głównie na jej niesamowitym magnetyzmie, tym jak umiała owinąć sobie mężczyzn wokół palca i ich wykorzystywać. Postanowiłam sięgnąć po książkę Mata Hari. Zdradz... {} Recenzja książki Mata Hari. Zdradzona przez wszystkich.

No właśnie, co się stało?

10.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma chyba osoby, która nie słyszała by o sprawie Iwony Wieczorek. Od lat wszyscy zastanawiają się co stało się z tą młodą kobietą. Została zamordowana z zimną krwią? Porwana? Uciekła dobrowolnie z domu a może zdarzył się nieszczęśliwy wypadek z jej udziałem? Co jakiś czas pojawiają się w prasie nowe sensacyjne doniesienia, które mają być przeło... {} Recenzja książki Co się stało z Iwoną Wieczorek?

Genialna książka o ciemnej stronie Ameryki

8.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Amerykański sen to bujda. Ameryka sypie się i nic nie jest już tego w stanie powstrzymać. Bogaci stają się coraz bardziej zamożni, biedacy tracą wszystko. Klasa średnia ledwo zipie przytłoczona kolejnymi podatkami. Nikt nikogo nie rozumie i chyba nawet nie chce zrozumieć. Każdy ma swoje prawdy, o racji których jest święcie przekonanym. Oliwy do og... {} Recenzja książki Shitshow! Ameryka się sypie, a oglądalność szybuje

Duże zaskoczenie.

8.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Dziewięcioro nieznajomych” Liane Moriarty to opowieść o ludziach, którzy wybierają luksusowe Spa, aby pod pozorem rozpieszczenia swojego ciała uciec przed różnego rodzaju problemami. Dziewięcioro bohaterów, przyjeżdża do Tranquillum House w nadziei na to, że miejsce reklamujące się jako idealne do oczyszczenia umysłu i złapania równowagi wewnętrz... {} Recenzja książki Dziewięcioro nieznajomych

Niezwykła historia niezwykłego człowieka

5.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Egipt fascynuje od wieków, nie tylko odkrywców, archeologów, egiptologów ale również całą rzesze zwykłych ludzi. Chyba każdy choć przez chwilę odczuwał niesamowitą ciekawość zapoznając się z historią tego niezwykłego kraju. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie tematy o faraonach były jednymi z lepszych na lekcjach historii. Nawet mimo tego, że zazwy... {} Recenzja książki W Dolinie Królów. Howard Carter i odkrycie grobowca Tutanchamona

Niby Trup a śmieszy

5.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Trup w sanatorium" jest 6 z kolei książką z serii "Kryminał pod psem". Sięgając po tę pozycję nie znałam wcześniejszych tomów więc nijako wskoczyłam w rozbudowane relacje postaci. Róża Kwiatkowska, rozgadana i nieustępliwa dziennikarka oraz jej chłopak Szymon Solański, prywatny detektyw postanawiają wyjechać na wymarzone wakacje. Niestety ich wiz... {} Recenzja książki Trup w sanatorium

Czegoś zabrakło

4.07.2019

Caleb Zelic postanawia znaleźć zabójcę swojego najlepszego przyjaciela. Nie spocznie póki nie pozna przyczyny dlaczego dobry, szanowany policjant zostaje w okrutny sposób zamordowany w swoim domu. Czy przysługa jaką ofiara miała wykonać dla naszego bohatera przyczyniała się do tej tragedii? Nie bacząc na niebezpieczeństwa oraz przeczucie, że nie w... {} Recenzja książki Zatoka milczenia

Niezwykłe opowiadania

21.07.2014

Biorąc do ręki Opowiadania czytane nocą możemy przeczytać na okładce, że zostały one wyróżnione w konkursie im. Macieja Słomczyńskiego. Z pewnością osobom, które nie są wielkimi fanami kryminałów niewiele mówi to nazwisko. Jednak gdy napiszę, że jego pseudonimem artystycznym był Joe Alex, pewnie niektórym zapali się gdzieś lampka i kiwną z uznaniem... {} Recenzja książki Opowiadania czytane nocą

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe