Avatar @anatola

@anatola

14 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.
{} molarnia
{} Napisz wiadomość
14 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

59 recenzji, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

Czegoś zabrakło

4.07.2019

Caleb Zelic postanawia znaleźć zabójcę swojego najlepszego przyjaciela. Nie spocznie póki nie pozna przyczyny dlaczego dobry, szanowany policjant zostaje w okrutny sposób zamordowany w swoim domu. Czy przysługa jaką ofiara miała wykonać dla naszego bohatera przyczyniała się do tej tragedii? Nie bacząc na niebezpieczeństwa oraz przeczucie, że nie w... {} Recenzja książki Zatoka milczenia

Niezwykłe opowiadania

21.07.2014

Biorąc do ręki Opowiadania czytane nocą możemy przeczytać na okładce, że zostały one wyróżnione w konkursie im. Macieja Słomczyńskiego. Z pewnością osobom, które nie są wielkimi fanami kryminałów niewiele mówi to nazwisko. Jednak gdy napiszę, że jego pseudonimem artystycznym był Joe Alex, pewnie niektórym zapali się gdzieś lampka i kiwną z uznaniem... {} Recenzja książki Opowiadania czytane nocą

Dlaczego tak mało wiemy?

17.06.2014

Pytania są w naszym życiu są bardzo ważne. Niekiedy wzbudzają w nas złość, czasami zakłopotanie, ale bywają i takie po których zaczynamy zastanawiać się nad sobą i otaczającym nas światem. Dopiero po ich usłyszeniu dociera do nas jak wiele rzeczy mimo iż pozornie nam znanych, tak naprawdę jest dla nas zagadką. Na trywialne pytanie dlaczego Hind... {} Recenzja książki Krowy, świnie, wojny i czarownice. Zagadki kultury

Utracone nadzieje

28.05.2014

Nota wydawcy, którą możemy znaleźć na okładce książki ma przyciągnąć uwagę czytelnika i utwierdzić go w przekonaniu, że dobrze zrobił sięgając po tę a nie inną pozycję. Wszyscy, którzy choć raz musieli w kilku zdaniach opisać tekst w sposób intrygujący wiedzą jak trudne jest to zadanie. Sprawa komplikuje się, jeżeli fabuła jest pogmatwana i trudno ... {} Recenzja książki Numer zerowy

Pierwsze kroki

12.05.2014

Od tej książki wszystko się zaczęło. To właśnie w Azazelu narodził się rosyjski odpowiednik Sherlocka Holmsa czy Herkulesa Poirota – Erast Fandorin. Ten przenikliwy śledczy w 1876 r. dopiero rozpoczyna swoją detektywistyczną karierę. Jak każdy musiał zaczynać od najniższych szczebli i zadowalać się bardzo skromną wypłatą. Mimo to instynkt prawdziwe... {} Recenzja książki Azazel

W dżungli samotności

15.07.2013

Znów przyszły te myśli. Czujesz, że życie przecieka ci między placami. Niby starasz się, próbujesz, ale i tak nigdy nic z tego nie wychodzi. Zazdrościsz koleżankom partnerów, pieniędzy, pięknych włosów, sukcesów w pracy, lepszych kontaktów z przełożonymi, długich nóg, ładnych dzieci, wycieczki do Peru. Ty jesteś przezroczysta, zwykła, nie ma w tobi... {} Recenzja książki W dżungli samotności

Antropologia od kuchni

13.07.2013

W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywają seriale kryminale. Nie ma chyba osoby, która choć raz nie zetknęłaby się z tego typu produkcją. Kręcone są głownie w USA, gdzie powstaje ich naprawdę wiele. Tym samym coraz trudniej jest zaskoczyć czymś widza, który śledząc kilka tego typu seriali, staje się w swoim mniemaniu ekspertem. Nic wię... {} Recenzja książki Tajemnice wydarte zmarłym

Nasz mały PRL

9.07.2013

Żyjemy w czasach gdzie sklepy uginają się od produktów, zepsuty sprzęt elektroniczny taniej wyrzucić niż naprawić, na śmietniku lądują tony jedzenia. Wydaje się nam oczywiste to, że w każdej chwili, w dowolnym miejscu możemy zakupić praktycznie wszystko. Nie musimy nawet wychodzić z domu by kupić wycieczkę na Majorce, lub nowy samochód. Uwielbiamy ... {} Recenzja książki Nasz mały PRL

Niezwykła historia

24.06.2013

Istnieje powszechne przekonanie, że najlepszym przyjacielem człowieka jest pies. Zwierzę te uważa się za najbardziej wierne, towarzyskie i oddane. Oczywiście z tym poglądem od lat nie zgadzają się kociarze, którzy próbują udowodnić, że koty również mogą zaprzyjaźniać się z nami, a co najważniejsze pokochać nas równie mocno jak psy. Teorie o tym, że... {} Recenzja książki Riko i my. O kotach, ludziach, przyjaźni i zaufaniu

Dziennik Zła

9.06.2013

1945. Tę datę znają chyba wszyscy. To właśnie wtedy Imperium Zła po wielu latach krwawej i bestialskiej wojny padło na kolana. Hitler, który od lat wzbudzał strach w całej Europie, wiedząc, że jego marzenie o podboju całego kontynentu zostało zaprzepaszczone, postanawia popełnić samobójstwo. Nie ma na tyle odwagi i honoru by zmierzyć się z konsekwe... {} Recenzja książki Dziewczynka z majowymi kwiatkami

Pozytywna dawka energii

2.06.2013

Jeżeli szukasz oryginalnej historii, to nie jest książka dla Ciebie. Jeżeli chcesz poznać unikatowych bohaterów nie sięgaj po tę pozycję. Jeżeli masz dość banalnych powieści, nie zwracaj uwagi na tę publikację. Jeżeli jednak masz gorszy dzień, brakuje Ci pozytywnej energii i najchętniej nie wychylałbyś nosa spod kołdry, to jest to lektura dla Ciebi... {} Recenzja książki Sklepik z Niespodzianką. Bogusia

Rozczarowanie

18.04.2013

Czytałam naprawdę wiele pozytywnych opinii o Murakami więc miałam dość duże oczekiwania co do jego twórczości. Po długim okresie, nareszcie udało mi się kupić książkę Po zmierzchu, która ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu, nie spełniła do końca podkładanych w niej nadziei. Poznajemy Mari, która spędza noc na czytaniu opasłego tomiska w kawiarni, p... {} Recenzja książki Po zmierzchu

Ukłon w stronę nastolatków

9.04.2013

Trudno trafić w gust młodego czytelnika. Jak ubrać w słowa fabułę by kilkunastolatek nie odrzucił książki na bok już po pierwszych stronach? Jak nie tworzyć zbyt dziecinnej fabuły, pamiętając jednak, że pozycja kierowana jest do takiego a nie innego czytelnika? Kiedy byłam nastolatką ciężko było mi znaleźć lektury, które byłyby ciekawe, nie traktow... {} Recenzja książki Republika

Coś pięknego

7.04.2013

Każdego z nas na pewnym etapie życia dopada chęć, aby porzucić nasze dotychczasowe życie i zacząć wszystko od nowa. Gdzieś gdzie będziemy anonimowi, gdzie nikt nie będzie rozliczał nas z naszej przeszłości, będziemy mogli na nowo rozpocząć wszystko tak jak sami tego chcemy. Najczęściej takie myśli kotłują się w nas przez parę dni, by za jakiś czas ... {} Recenzja książki Performens

Zła grupa docelowa...

9.02.2013

Niekrytego krytyka oglądam od kilku lat. Niektóre filmiki wychodzą mu naprawdę dobrze, inne są jak dla mnie okropnie nudne i nie mogę ich strawić. Co by jednak o nim nie mówić, ma chłopak pomysł na siebie i realizuje swoje plany oraz marzenia z sukcesami od kilku lat. Im większy sukces ktoś odnosi (zwłaszcza w naszym kraju) tym więcej osób wyraża s... {} Recenzja książki Zeznania Niekrytego Krytyka

Obiecanki cacanki

2.01.2013

Wyobraźcie sobie, że pewnego dnia budzicie się nadzy, zziębnięci na opuszczonej plaży. Co gorsze nic nie pamiętacie. Jak się tam znaleźliście? Jak się nazywacie? Co się dzieje? Nic! Coś okropnego prawda? W takiej nieciekawej sytuacji znalazł się Daniel Hayes, który cudem nie utopił się w oceanie. Kiedy śmiertelnie wyczerpany doczołgał się do wydaw... {} Recenzja książki Dwukrotna śmierć Daniela Hayesa

Znów coś nie wyszło

30.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podróż polskimi pociągami jest swoistą loterią. Czy pociąg przyjedzie punktualnie? Czy do niego wejdę? Czy znajdę miejsce w przedziale? Wielkim szczęściem jest dla każdego pasażera, gdy pozytywnie zrealizują się te pytania. Zostaje jednak ostatnie- z kim będę podróżował? Rozchichotanymi seniorami wracającymi z sanatorium, a może z młodzieżą, która ... {} Recenzja książki Doba na Mazowszu

Zło jest wszędzie

14.12.2012

Dla Hellen dzień zaczął się niczym najpiękniejszy sen. Wstała bardzo wcześnie by móc obserwować wschodzące słońce, które pobudza do życia cały jej ogród. Otwierające się pąki kwiatów, pierwsze owady które zaczynają swą codzienną pracę, rosa na trawie – czy może być piękniejszy widok? Po chwili zadumy, kobieta idzie obudzić swojego męża i ukochanego... {} Recenzja książki Kamuflaż

Prowincjonalne rozczarowanie

8.12.2012

Agatha Christie kilkanaście lat temu zawiesiła poprzeczkę bardzo wysoko. Poprzeczkę w konstruowaniu akcji w zamkniętej przestrzeni, z gronem potencjalnych sprawców, którzy na pierwszy rzut oka bardzo się lubią i są przykładnymi obywatelami. Scenografię spokojniej angielskiej prowincji w swoim dziele wykorzystał Peter Shordney. Czy jego książkę możn... {} Recenzja książki Alibi

Obiecujący debiut

19.10.2012

Czy polski kryminał może być dobry? Czy nasi pisarze umieją pisać książki w tym gatunku? Przez lata panowała opinia, że jeżeli kupić/wypożyczyć jakiś kryminał to najlepiej zagraniczny. Sama przez bardzo długi okres, jak ognia unikałam polskich autorów, bojąc się, że sprzykrzą mi ten gatunek. Oczywiście nie obca była mi twórczość Chmielewskiej, Słom... {} Recenzja książki Dla ratowania życia

Zużycie materiału

23.09.2012

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby twórczości Joanny Chmielewskiej. Pisarka napisała wiele kryminałów, które tłumaczone są na liczne języki, a sprzedaży jej książek czy to w Polsce czy za granicą mógłby pozazdrościć jej niejeden autor. Chmielewska uznawana jest za królową polskich kryminałów co jest zrozumiałe, patrząc na jej dorobek literacki. ... {} Recenzja książki Dwie głowy i jedna noga

Zbyt wiele obietnic

1.09.2012

Bohaterką powieści jest wyzwolona trzydziestokilkuletnia Ada, która ma u swego boku, mężczyznę doskonałego. Która z nas nie marzy czasami o gorącym, przystojnym, szarmancki Hiszpanie? Ada ma to szczęście. Zawodowo zajmuje się fotografią, ma przytulne mieszkanie w Krakowie i grono przyjaciół. Wydawałoby się, że wiedzie życie idealne. A jednak nic b... {} Recenzja książki Pieskie życie mojego kota

Historia ming ji

26.08.2012

Nie wiem dlaczego, ale dotąd jakoś nieszczególnie pociągały mnie książki o Dalekim Wschodzie. Kilka razy miałam jakąś powieść tego typu w dłoniach, jednak odkładałam ją na półkę. Być może nie dorosłam wtedy to tego typu pozycji. Ostatnimi czasy na szczęście zaczynam przekonywać się, że egzotyczne klimaty mogą być fascynujące i nieść ze sobą wiele ... {} Recenzja książki Pawilon kwiatu brzoskwini

Historia Małego Psa

25.08.2012

Chyba każdy z nas lubi otrzymywać przesyłki niespodzianki. Ja czuję zawsze wtedy wielkie podniecenie i zdenerwowanie. Kilka razy zdarzyło mi się otrzymać naprawdę zaskakującą przesyłkę i do dziś pamiętam moją radość, gdy zaglądałam do pudełka. Bohaterka Kamiennej Wioski również otrzymała nieoczekiwany dar, lecz był to podarunek dość specyficzny. Kt... {} Recenzja książki Kamienna wioska

Czegoś zabrakło...

22.08.2012

Lubię czasami poczytać książki historyczne, zwłaszcza jeżeli dotyczą okresu II wojny światowej. Mam wrażenie, że o tych burzliwych latach mogłoby powstać miliony pozycji, a temat nadal nie zostałby wyczerpany. Mamy na rynku dzieła opisujące ogólny zarys tamtych dni, jak i te skupiające się poszczególnych rejonach i zagadnieniach. Taka właśnie jest ... {} Recenzja książki Berlińskie wrota. Nowa Marchia w ogniu

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe