Avatar @edith

Edyta

@edith
10 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
10 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 12 lat.

Recenzje książek

39 recenzji

"Sorry" Z. Drvenkar

11.05.2011

Zoran Drvenkar jest w Polsce jeszcze całkiem nieznany. Podkreślam, że jeszcze. Czuję, że niedługo się to zmieni, a wydawnictwo Telbit będzie się cieszyć, że zdecydowało się na wydanie jego książki na naszym rynku. Ten urodzony w Chorwacji autor, na stałe mieszkający w Berlinie już niedługo powinien zostać uznany jednym z najlepszych twórców thrille... Recenzja książki Sorry

Mariola, moje krople!

12.01.2011

Autorka powieści „Mariola, moje krople...” zabiera nas w czasy osławionego i obecnie często występującego w żartach PRL-u. Ja jako mała dziewczynka nie mogę pamiętać stania w kolejkach, jedzenia na kartki czy ciągle pustych półek. W obecnych czasach jest to dla mnie wręcz niewyobrażalne, a jednak przecież kiedyś tak było. I to wcale nie tak dawno. ... Recenzja książki Mariola, moje krople!

Altowiolista

8.01.2011

Gdy autor jest znany z innej dziedziny niż literatura, to zawsze podchodzę do jego książki sceptycznie. Ostatnia fala książek wydanych przez aktorów, prezenterów i piosenkarzy skutecznie odstrasza. Nagle wydaje się, że każdy może coś napisać, wydać i zarabiać na tym pieniądze. Z podobnym dystansem podeszłam do książki Jana Antoniego Homy, skrzypka,... Recenzja książki Altowiolista

Opowieści celtyckie

4.01.2011

Celtowie fascynowali mnie od dawna. Ich naród, historia, tajemnicze rytuały czy będący wśród nich druidzi. Wszystko to miało w sobie taką magię starożytności, nieodkrytej do dziś historii, której nikt do końca nie będzie potrafił poznać. Właśnie czasy dawnych narodów, właściwie na pozór barbarzyńskich lubiłam na lekcjach historii najbardziej. Z prz... Recenzja książki Opowieści celtyckie

Dopóki mamy twarze

25.12.2010

Autorem książki jest C. S. Lewis, znany przede wszystkim jako twórca „Opowieści z Narnii”. Ja podobnie jak wiele innych osób w Polsce, postrzegałam go głównie jako twórcę powieści wpisujących się w kanon literatury dla dzieci i młodzieży. Jednak zupełnie niesłusznie, bo właśnie książki przeznaczone dla starszych czytelników tak naprawdę pokazują, c... Recenzja książki Dopóki mamy twarze

Mężczyzna, który się uśmiechał - audiobook

22.12.2010

Z radością oczekiwałam kolejnego spotkania z twórczością Henninga Mankella, a właściwie jednym z moich ulubionych bohaterów, Kurtem Wallanderem. Tym razem spotkanie było nietypowe. Nie książka, lecz audiobook był moim towarzyszem w kolejnej sprawie szwedzkiego policjanta. Jeśli chodzi o te „nowe książki” czyli audiobooki i ebooki to nie mogłam się ... Recenzja książki Mężczyzna, który się uśmiechał - audiobook

Życie teoretycznie

19.12.2010

Bohaterką książki „Życie teoretycznie” Magdaleny Zarębskiej jest Sabina, absolwentka rehabilitacji. Poznajemy ją w momencie podjęcia pierwszej pracy w życiu. Szczęśliwym trafem stała się pracowniczką ekskluzywnego domu starości „Pod Dębami”. Jest to miejsce idealne na starość, pełne wspaniałego wyposażenia i udogodnień. Niestety dużo kosztuje, więc... Recenzja książki Życie teoretycznie

Wicked: życie i czasy złej czarownicy z zachodu

13.12.2010

Już od jakiegoś czasu miałam potrzebę przeczytania czegoś z fantastyki. Przeglądając zasoby biblioteki uniwersyteckiej zauważyłam „Wicked. Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu”. Przypomniałam sobie jak wiele dobrych recenzji czytałam, gdy książka pojawiła się w księgarniach. Nie namyślając się długo, pełna nadziei na niesamowitą podróż po fantas... Recenzja książki WICKED: Życie i czasy Złej Czarownicy z Zachodu

Identyfikatory

7.12.2010

Autorki opowiadań, Sylwii Drożdżyk wcześniej nie znałam, a nawet nie słyszałam nigdzie jej nazwiska. Jako, że ostatnio polubiłam odkrywanie polskich pisarzy, to z wielką chęcią przystąpiłam do lektury tej właściwie cieniutkiej książeczki. „Identyfikatory” to zbiór 34 opowiadań. Mają dość krótką formę, bo niektóre to zaledwie parę zdań czy kilka di... Recenzja książki Identyfikatory

Kudłata

3.12.2010

„Kudłata” Doroty Berg promowana jest jako książka antydepresyjna. I jeśli tak teraz na nią spojrzę to faktycznie taka jest. Choć w trakcie lektury i łzy mi w pewnym momencie popłynęły. Fajny i ciekawy debiut. Ot, dobra lektura na zimowe wieczory. Tytułową kudłatą jest Wiktora Turska, rozwódka z dwojgiem dzieci. Po rozstaniu z mężem szuka pracy, by... Recenzja książki Kudłata

O chłopcu, który ujarzmił wiatr

30.11.2010

Książka „O chłopcu, który ujarzmił wiatr” to autobiografia Williama Kamkwamby, studenta African Leadership Academy w Johannesbugu. Za przelanie jego historii na papier odpowiedzialny jest Bryan Mealer. Po raz kolejny mamy odsłonę życia w Afryce, tym razem głównym tematem są ciężkie warunki i plaga głodu w Malawi. Historia Williama daje jedna... Recenzja książki O chłopcu, który ujarzmił wiatr

Łąka umarłych

24.11.2010

Książka "Łąka umarłych"Marcina Pilisa przyciągnęła mnie do siebie okładką. Straszną, ale jednocześnie fascynującą. Oczywiście obok samego tytułu i opisu książki także nie można przejść obojętnie… Wszystko to sprawiło, że od razu postanowiłam ją przeczytać. Za udostępnienie egzemplarza bardzo dziękuję serwisowi nakapanie.pl. Historia opowiedziana p... Recenzja książki Łąka umarłych

Marilyn, ostatnie seanse

14.11.2010

Marilyn Monroe... Chyba nie ma osoby, która znałaby tego nazwiska, która nie miałaby przed oczami jej słynnych fotografii czy nie znałaby piosenek przez nią wykonywanych w filmach. Marilyn była i jest ikoną kina. Choć od jej śmierci minęło prawie 50 lat, to jej sława nie przemija, a zagadkowa śmierć wciąż przysparza kolejnych bezsennych nocy badacz... Recenzja książki Marilyn ostatnie seanse

Kod emocji

8.11.2010

„Kod emocji” to powieść o czterech przyjaciółkach: nauczycielce Irenie, kosmetyczce Krystynie, manikiurzystce Zosi i jej siostrze Uli. Ich poznanie się sprawiło, że można uwierzyć w przyjaźń, w spotkanie bratnich dusz od tak, w codziennych zajęciach. Książka rozpoczyna się od wypadku dziewczyn, wszystkie są w szpitalu, a dzięki Irenie udaje im się... Recenzja książki Kod emocji

Cieszę się twoim szczęściem

5.11.2010

Bohaterki „Cieszę się Twoim szczęściem” to Wendy i Daphne, które znają się jeszcze ze studiów. Od tego czasu minęło kilkanaście lat. Wendy pracuje w lewicowej gazecie, ma męża na rocznym urlopie, który chce spełnić swoje marzenie i napisać scenariusz, chce mieć dziecko lecz nie może zajść w ciążę. Natomiast Daphne nie do końca się układa, piękność ... Recenzja książki Cieszę się twoim szczęściem

Koniec wszystkiego

2.11.2010

„Koniec wszystkiego” opowiada o zaginięciu Evie, 13-latki która nie wróciła ze szkoły do domu. Ostatnią osobą, która ją widziała jest jej najlepsza przyjaciółka i sąsiadka Lizzie. Jest jedyną osobą, która może naprowadzić policję na jakiś ślad zaginionej. Wydaje się, że będzie to normalna książka, jak to dziewczyna znika, ktoś pomaga, znajdują ją l... Recenzja książki Koniec wszystkiego

Czaropis

30.10.2010

Blake Charlton zabiera nas w świat magii. Magii nietypowej, bo bez różdżek, za to pełnej językoznawczych odmian czarów, tworzonych dzięki runom na ciele maga. Główny bohater „Czaropisu” to Nikodemus, 25-letni praktykant na uniwersytecie w Starhaven. Można zauważyć, że jak na takie zajęcie jest trochę za stary, ale ma pewną wadę. Jest kakografem, wi... Recenzja książki Czaropis

Zaginieni

24.10.2010

„Zaginieni” autorstwa Jane Casey mieli swoją premierę całkiem niedawno. Wszędzie spotykam się z bardzo dobrymi recenzjami tego thrillera. Więc, gdy okazało się, że mam możliwość zrecenzowania tej książki dla serwisu nakanapie.pl nie zawahałam się ani chwili. Główna bohaterka, Sarah Finch miała osiem lat, gdy jej brat zaginął. Ciągłe domysły, niep... Recenzja książki Zaginieni

Mogliby w końu kogoś zabić

19.10.2010

„Mogliby w końcu kogoś zabić” to zbiór dziesięciu bardzo dobrych opowiadań kryminalnych. Wśród autorów: Jacek Skowroński, Piotr Schmandt, Katarzyna Rogińska, Ewa Ostrowska, Adrianna Ewa Stawska, Katarzyna Gacek, Łukasz Śmigiel, Agnieszka Szczepańska, Artur Górski i Piotr Rowicki. Mi osobiście każde z nazwisk nie było wcześniej znane, ale już od jak... Recenzja książki Mogliby w końcu kogoś zabić

Pokój ludziom dobrej woli

14.10.2010

„Pokój ludziom dobrej woli...” to zbiór tekstów Leopolda Tyrmanda nie wydanych do tej pory w formie książkowej. Ukazywały się one jedynie w prasie polskiej w latach 1946-1963, w takich czasopismach jak: „Przekrój”, „Tygodnik Powszechny” czy „Dialog”. Zbiór ukazał się 22 września w ramach wznawiania dzieł Tyrmanda przez wydawnictwo MG, z czego bardz... Recenzja książki Pokój ludziom dobrej woli

Piaskownica

25.09.2010

„Piaskownica” to debiut Danuty Marcinkowskiej. Bardzo udany muszę przyznać. Autorka porusza sprawę podziału obowiązków w małżeństwie pokazując, że można o tym napisać pokazując rację obu stron. Przedstawiła uniwersalny obraz wielu par/małżeństw, które można znaleźć w każdym mieście na całym świecie. Bohaterami książki są Natasza i Olaf, młode małż... Recenzja książki Piaskownica

Więzy krwi

24.09.2010

Lektura „Więzów Krwi” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Mai Kossakowskiej. Muszę przyznać, że bardzo udane, choć początkowo obawiałam się takiego nadmiaru fantastyki. „Prawdziwa przygoda pachnie morzem, dymem cygar, skóra, drewnem i aromatem roślin, które nigdy nie wyrosną na twoim podwórku.” (s. 345) „Więzy Krwi” to zbiór opowiadań o tema... Recenzja książki Więzy Krwi

Dziewczyny z Hex Hall

22.09.2010

Od razu ostrzegam, że jeśli nie macie kilku wolnych godzin to nie sięgajcie po tę książkę! Wciąga całkowicie i bardzo ciężko ją odłożyć chociaż na chwilę. Myślałam, że takie lektury już nie dla mnie, a to kolejna pozycja przypominająca modny ostatnio „Zmierzch”, na szczęście jest to coś zupełnie innego. Tak jak swego czasu zachwycałam się serią o P... Recenzja książki Dziewczyny z Hex Hall

Era kobiet

20.09.2010

„Era Kobiet” została napisana przez dwie autorki: Marlenę Lickiewicz i Marikę Krajniewską. Wspólna praca wyszła im całkiem dobrze. Książka ma niedużą objętość, zaledwie 210 stron. Przeczytałam ją w drodze z Belgii do domu. Egzemplarz wygrałam w konkursie na portalu nakanapie.pl. Powieść opowiada o losach dwóch głównych bohaterek: Roxany i jej kole... Recenzja książki Era kobiet

Jedno drzewo, jedno pożegnanie

5.09.2010

„Jedno drzewo, jedno pożegnanie” to druga powieść Mariny Mayoral, którą przeczytałam. Po raz kolejny jestem zachwycona krótką formą i bogatą treścią jej twórczości. Tym razem autorka przedstawia historię pięćdziesięcioletniej Laury, która po kilkudziesięciu latach pobytu w stolicy Hiszpanii, oddalona od rodziny wraca do wsi z jej dzieciństwa. Chce ... Recenzja książki Jedno drzewo, jedno pożegnanie

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl