Kadzia Osuch

@kadzia.osuch
3 obserwujących. 1 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
3 obserwujących.
1 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

49 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję

Wciągająca przygoda

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Kandydatka” to trzecia część cyklu „Czarny Mag” Rachel E. Carter. Nie znałam wcześniej tej historii, więc przy okazji premiery najnowszego tomu zabrałam się także za „Pierwszy Rok” i „Adeptkę”. Przed zapoznaniem się z treścią sądziłam, że jest to seria dla młodszej części młodzieży i dlatego byłam sceptycznie nastawiona. Na szczęście dosyć szybk... {} Recenzja książki Kandydatka.

Koszmar każdej matki

5.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Abi Knight, matka nastoletniej Olivii, zostaje w nocy wyrwana ze snu i otrzymuje wiadomość, która zmienia wszystko. Bohaterka dotychczas wiodła spokojne, zrównoważone życie, dopóki nie dowiedziała się, że jej córka spadła z mostu, chociaż – jak twierdzi policja – Olivia z niego zeskoczyła. Abigail jednak zauważa siniaki na rękach dziewczyny i na p... {} Recenzja książki Ostatnia noc Olivii

Hope again

1.10.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mona Kasten to niemiecka autorka powieści z gatunku young adult. W Polsce najbardziej zasłynęła trylogią Save, jednak miałam przyjemność poznać jej drugą serię Begin Again. Hope Again to czwarta część tego cyklu, ale tylko nawiązująca do poprzednich trzech książek. Na pierwszy plan bowiem zostają wysunięci inni bohaterowie. Pierwsze skrzypce w p... {} Recenzja książki Hope Again

Odcisk psiej łapy na sercu

{} WYBÓR REDAKCJI
24.09.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kinematografia miała Mojego przyjaciela Hachiko, przedstawicielem łamiących psich historii literatury dwa lata temu została książka Był sobie pies. Po dużym sukcesie, który osiągnęła ta powieść – przeniesiona też na duży ekran, autor William Bruce Cameron zdecydował się opowiedzieć dalsze losy Baileya/Tobiego/Ellie/Koleżki. Mogłoby się wydawać, ... {} Recenzja książki Był sobie pies 2

Miasto rozpusty

20.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Elizabeth Gilbert zasłynęła na rynku wydawniczym swoją autobiograficzną powieścią „Jedz, módl się i kochaj”. Na fali popularności powstała także adaptacja filmowa. Nie udało mi się ani przeczytać, ani obejrzeć tamtej historii, więc nie miałam wyrobionej opinii na temat amerykańskiej pisarki i „Miasto dziewcząt” było dla mnie skokiem na głęboką wod... {} Recenzja książki Miasto dziewcząt

Truskawki, biel i trawa

9.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Skazany na Wimbledon” został wydany w trakcie trwania tego turnieju w 2019 roku. Podejrzewam, że był to zamierzony zabieg i dobrze się sprawdził, ponieważ osobiście po odebraniu książki włączyłam mecz i przy akompaniamencie dźwięków z kortu zabrałam się za czytanie. Można powiedzieć: +10 do atmosfery. Czym jest zatem Wimbledon? To jeden z cztere... {} Recenzja książki Skazany na Wimbledon

Niezobowiązująca rozrywka

7.08.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Współlokatorzy” to książka określona mianem komedii romantycznej. Mimo, że nie jest to gatunek po który sięgam najczęściej to zdecydowałam się na tę pozycję ze względu na wielki szum, który wokół siebie zrobiła, a także dlatego, że ostanio spotykały mnie same zawody czytelnicze. Oceny i recenzje na znanych portalach książkowych pozwalaly mi sądzi... {} Recenzja książki Współlokatorzy

To nie „amerykański sen”

18.07.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Byłam jedną z większych fanek „Ostatniej spowiedzi”, mocno tamtą trylogię przeżywałam, dlatego też jako chyba jedna z pierwszych osób zamówiłam „Love Line”. Data wydania to rok 2017, a ja skończyłam ją w lipcu 2019 roku, także pierwszy wniosek nasuwa się sam. Zaczynałam ją czytać trzy razy, dwa nie dokończyłam, trzeci się zawzięłam i doczytała... {} Recenzja książki LOVE Line

Walka nadal trwa

31.03.2013

7 - tomowa seria "Jutro" zdobyła sobie serca czytelników na całym świecie, w tym także i moje. Saga była bowiem pełna akcji, sensacji, z dobrą dawką romansu i humoru, a czytanie jej wywoływało często skrajne emocje. "Jutro" doczekało się sequela w postaci "Kronik Ellie". Ta druga książka została napisana 4 lata później i chociaż powiązana z pierwsz... {} Recenzja książki Kroniki Ellie. Wojna się skończyła, walka wciąż trwa

Zburzyć mur

31.03.2013

Nie wiem od czego powinnam zacząć. Nie wiem nawet co chcę zawrzeć w tej opinii. Uczucia? Ból? Radość? Na „Requiem” czekałam od października. Naprawdę mocno wyczekiwałam tej książki, a gdy zaczęłam czytać spotkało mnie to.. Lena dalej mieszka w Głuszy, tym razem są z nią nie tylko Odmieńcy, ale także Julian. Dziewczyna po wydarzeniach opisanych na ... {} Recenzja książki Requiem

"Możesz utkać swój własny świat"

4.03.2013

Adelice zostaje powołana do służby w Gildii Dwunastu. Ma zostać Kądzielniczką. Rodzice dziewczyny jednak nie chcą oddać jej do służby i starają się ją ukryć, czego bohaterka ponosi później konsekwencje. Początek "Przędzy" może być różnie odbierany. Czytelnikowi nic nie zostaje wyjaśnione, ale dzięki temu czytanie idzie szybko. Gennifer Albin stwor... {} Recenzja książki Przędza

Historia z tygrysem bengalskim

4.03.2013

Pierwsza część książki to opis życia Piscine'a Molitora Patela. Jego otoczenia, miłości do zwierząt, rodziny, a także wiary. Ta faza czasami nudzi, ale momentami też ciekawi. Fragmenty są interesujące, inne zaś nie wnoszą nic istotnego i ciekawego. W drugiej części jednak możemy niemal zapomnieć o słabym początku, bo historia rozkręca się na dobre.... {} Recenzja książki Życie Pi

"Madeleine i idiotyczna opowieść o niczym"

4.03.2013

Mam instynkt do dobrych książek. Niekoniecznie wybitnych, ale do takich, które mi się spodobają. Niestety mamy z moim instynktem odmienne poczucie humoru i czasami chcąc sobie ze mnie zażartować, a może za coś się zemścić (?) podsuwa mi on lektury mniej niż przeciętne. Jak było tym razem? Główną bohaterkę książki, Madeleine poznajemy gdy ma 7 lat.... {} Recenzja książki Madeleine i czterech jeźdźców apokalipsy

Klątwa Tygrysa 2

15.11.2012

Kelsey emocjonalnie przeżywa rozstanie z Renem. W międzyczasie aż trzech chłopaków poznanych na uczelni proponuje jej spotkanie. Dziewczyna zgadza się i umawia ze wszystkimi. Jednak z serca nie potrafi wyrzucić miłości do zaczarowanego księcia. Pierwsza część sagi była dla mnie magiczną odskocznią od życia codziennego. Zaczarowała mnie i wzbudził... {} Recenzja książki Klątwa tygrysa: Wyzwanie

"Czasem zbrodnią jest właśnie alibi."

6.11.2012

Marcela de Legarde zrobi wszystko by skandal sprzed 18 lat nie wyszedł na światło dzienne. Dlatego gdy jej mąż się o nim dowiaduje, Madame zwraca się do Filipa de Kerven o pomoc. Razem popełniają zbrodnię, która uchodzi im na sucho. Nieszczęście jednak spotyka Pawła Gireta i Jana Remego, niewinnie oskarżonych mężczyzn. Zbrodnia niesie za sobą poważ... {} Recenzja książki Kwiaciarka

"Nie ma gorszego zła od pięknych słów, które kłamią."

31.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka od początku przypominała mi "Lepiej nie pytaj" Hilary Freeman", młodzieżówkę która, spodobała mi się bo opowiada o ważnym i interesującym, temacie - kłamstwie. "Nie mogę powiedzieć Ci prawdy" to całkiem inna historia, z rożnymi bohaterami, jednak opiera się ona właśnie na prawdzie i kłamstwie. Są to tematy ważne, potrzebne do wspólnej cywi... {} Recenzja książki Nie mogę powiedzieć ci prawdy

"Alkohol - balsam cywilizacji, smar kultury."

29.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pamiętam moją przygodę z "Drogą do Raju" Paulliny Simons. Miała ona miejsce w kwietniu 2011 roku. Być może minęło dużo czasu, ja jednak czuję się jakbym tę powieść czytała kilka dni temu. Skończyłam ją około 3 w nocy i nie zapomnę jak się wtedy czułam... Tym razem na mojej drodze stanęła "Dziewczyna na Times Square". Powitałam ją z uśmiechem na u... {} Recenzja książki Dziewczyna na Times Square

"Bywają wielkie zbrodnie na świecie, ale chyba największą jest zabić miłość."

28.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Beryl Tavistock była pewna, że zna prawdę o śmierci swoich rodziców. Pewnego dnia dowiaduje się, iż to ojciec zabił matkę, po czym popełnił samobójstwo. Dziewczyna nie potrafi w to uwierzyć i razem z bratem wybierają się do Paryża, żeby odkryć tajemnicę przeszłości. Towarzyszy im były agent CIA Richard Woolf. Na miejscu trójkę bohaterów spotyka w... {} Recenzja książki Śladem zbrodni

"Kochać i być kochanym, to czuć słońce z obydwu stron."

13.10.2012

"Smak hiszpańskich pomarańczy" to zbiór trzech opowiadań. Trzy romanse, trzy kobiety, trzech mężczyzn. "Wakacje w Andaluzji" Lily nie może zapomnieć o zdradach męża i poronieniu. Przyjaciółka proponuje jej weekend w towarzystwie swojego chłopaka. Na miejscu okazuje się, że ukochany Rachel zabrał ze sobą znajomego, Santiaga Morais. Lily rozpoznaje... {} Recenzja książki Smak hiszpańskich pomarańczy

"Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia."

4.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

6 część serii. Rose siedzi w więzieniu. Została oskarżona o zabójstwo Królowej i czeka ją rozprawa sądowa. Przyjaciele dziewczyny próbują zapobiec procesowi i wymyślają plan ucieczki. Główna bohaterka ucieka z aresztu i wyrusza w podróż z dawną miłością, Dymitrem i alchemiczną Sydney. Chce oczyścić swoje imię z zarzutów i znaleźć.. właśnie kogo? P... {} Recenzja książki Ostatnie poświęcenie

"Król panuje, ale nie rządzi."

26.09.2012

Nell Gwynn poznajemy przy wielkim Londyńskim wydarzeniu. W 1660 roku po upadku Cromwella, na tron powraca Karol II. Dziewczyna chociaż zachwycona sytuacją, ma zmartwienia, które psują jej radość. Nie chce wracać do domu, do zwyrodniałej matki, dlatego przymiera z głodu. Chcąc zdobyć pieniądze, ulega trzem młodzieńcom, jednak Ci ją oszukują i nie pł... {} Recenzja książki Królewska Nierządnica

Miłość rodzi się sama z siebie.

6.09.2012

SPOILERY z poprzedniej części Step po dwóch latach spędzonych w Nowym Jorku, wraca do Rzymu. Już w samolocie wspomina poprzednie lata. Opowiada swoją historię starszej kobiecie. Budzą się w nim wspomnienia, które przypominają mu ból jaki czuł kiedyś. Podczas podróży poznaje również piękną stewardessę, z którą wdaje się w romans. Jest on jednak krót... {} Recenzja książki Tylko ciebie chcę

"Historia to uzgodniony zestaw kłamstw."

30.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia w szkole nigdy nie była moim ulubionym przedmiotem, tak samo jak nie interesowała mnie postać Napoleona Bonaparte. Jednak uwielbiam powieści historyczne, w których znajduje się ziarno prawdy i być może to skłoniło mnie do sięgnięcia po "Józefinę". Opowieść zaczyna sie w 1777 roku, w dniu czternastych urodzin Róży. Dziewczyna martwi się b... {} Recenzja książki Józefina Trylogia o żonie Napoleona Część 1

Poza czasem

4.08.2012

Suzume, kilkunastoletnia dziewczyna jest świadkiem morderstwa. Zabito jej ojca i kuzynkę, a jej samej grozi niebezpieczeństwo. Dlatego wraz z matką udają się do innego miasta by zamieszkać z przyjacielem ojca, Terayamą. Po pewnym czasie matka dziewczyny wychodzi za mężczyznę, a wtedy Suzume poznaje prawdę o ojczymie. Do śmierci jej ojca przyczynił ... {} Recenzja książki Cienie na księżycu

Dotyk Zła

6.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maggie O’Dell – specjalistka od portretów psychologicznych seryjnych morderców pewnego wieczoru dostaje telefon od szefa. Ma przyjechać do Miasteczka Platte City w Nebrasce i wykonywać swoją pracę, jednak chlebodawca ma wątpliwości czy powinna to przyjąć. Dlaczego? Ponieważ kilka tygodni wcześniej agentka prowadziła sprawę, która odcisnęła się na... {} Recenzja książki Dotyk zła

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl