Avatar @kubera_anna

kubera-anna

@kubera_anna
5 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} books_my_big_love
{} Napisz wiadomość
5 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

91 recenzji, w tym 4 recenzje wyróżnione przez redakcję

A jeśli tropy wcale nie prowadzą do domu...

22.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że pewnego dnia ktoś porywa Twoją córkę. Domyślasz się kto to zrobił i dlaczego. Zdajesz sobie również sprawę, że to w dużej mierze Twoja wina. Postanawiasz jednak zrobić wszystko, aby ją odnaleźć, a porywacza obciążyć jak najcięższym wyrokiem. Dzień za dniem mija a nikt nawet nie wpada na trop Twojego dziecka, więc zadajesz sobie p... {} Recenzja książki Dziewczyna z gór. Tropy

Sięgając po marzenia...

20.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Pierwsza szansa, jaką komuś dajemy to oznaka zaufania, druga nadziei, a dopiero trzecia… naiwności” W drugiej części Psoriasis Vulgarna ponownie spotykamy naszego dobrego znajomego Łukasza Wilka, który jest mężem Lucy i ojcem dwóch przeuroczych córek. Po wielu przejściach przenosi się do Mazurskiej wioski, gdzie odpoczywa od zgiełku miasta. W... {} Recenzja książki Psoriasis Sequentia

Milcząc krzyczę.

14.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Chcę zniknąć. Po prostu rozpłynąć się w powietrzu i nic już więcej nie czuć”. Miało być pięknie. Druga, upragniona ciąża wydawała się przebiegać idealnie. Do terminu porodu zostały jeszcze ponad trzy tygodnie. Co prawda torba do szpitala jeszcze nie spakowana, ale przecież masz jeszcze czas. Wpadasz w wir porządków i wijesz wasze wspólne gniaz... {} Recenzja książki Wysłuchaj mnie

Miłość silniejsza niż lęk.

12.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Tylko ty zapłacisz za swoje błędy i tylko ty dobrze wyjdziesz na swoich trafnych decyzjach”. Młoda Hiszpanka Maria zakochuje się od pierwszego wejrzenia w przystojnym Afgańczyku Nasradzie. Ich wspólne życie w Londynie przypominało piękny sen, z którego szybko przyszło im się obudzić. Decyzja o wyjeździe do Afganistanu rozpoczęła wieloletnią ud... {} Recenzja książki Burka miłości

Miłość silniejsza niż strach.

10.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraź sobie, że pewnego dnia rezygnujesz ze swojego wygodnego ale samotnego życia, rzucasz wszystko i przenosisz się do małego miasteczka, gdzie w końcu będziesz mogła żyć tak jak chcesz. Niestety trudna przeszłość nie pozwala Ci na swobodne zawieranie znajomości i budowanie przyjaźni, mimo to masz wokół siebie kilku ludzi, którym możesz zaufać.... {} Recenzja książki To, co najcenniejsze

Lekcja przyjaźni, miłości i tolerancji.

7.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Co byś zrobił, gdyby ktoś nagle kazał Ci wykonać zadanie, które określi jakim człowiekiem jesteś? Które ujawni wszystkie Twoje wady, ale również pokaże zalety, które w Tobie drzemią. Czy bez zastanowienia podjąłbyś się wykonania tego zadania, mimo że jest niezgodne z Twoim sumieniem? Z takimi dylematami musieli zmierzyć się uczniowie ostatniej ... {} Recenzja książki Zadanie domowe

"Ostateczne rozwiązanie"

30.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O jednym z najbardziej znanych i kontrowersyjnych obozach koncentracyjnych a jednocześnie obozie śmierci w czasie II wojny światowej napisano już wiele. Każdy z autorów podchodzi do tego zagadnienia od innej strony oraz skupia się na innych jego elementach. Laurence Rees przez piętnaście lat zbierał materiały, podróżował w celu odbycia rozmów, ... {} Recenzja książki Auschwitz. Naziści i ostateczne rozwiązanie

Rodzinne tajemnice z morderstwem w tle

25.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Brak poczucia bezpieczeństwa we własnej rodzinie i własnym domu może prowadzić do nieodwracalnych konsekwencji, które zupełnie zmienią nasze życie. Męczące nas natomiast od środka wyrzuty sumienia, nie pozwalają zapomnieć i zacząć od nowa, mimo że bardzo byśmy tego pragnęli. Jednak czy wyznanie prawdy poprawi naszą sytuację, czy może jednak tylko ... {} Recenzja książki Kto jest bez grzechu

Miłość czy rozsądek?

25.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie od dziś wiemy, że miłość nie wybiera i, że istnieje taka od pierwszego wejrzenia. Jednak co wtedy, kiedy nasz wybranek okazuje się być bezwzględnym mafiosem oraz osobą, która zamiast szczęścia i radości obdaruje nas tylko bólem? O tym wszystkim może się przekonać główna bohaterka powieści „Porwana…”. Jako córka wpływowego biznesmena przez w... {} Recenzja książki Porwana. Niebezpieczna znajomość

Pani detektyw ponownie działa!

18.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Na własną rękę” to kolejna część przygód detektyw Matyldy Dominiczak, która wcześniej pracowała w bibliotece, a panią detektyw została zupełnie przez przypadek i jak się okazuje całkiem nieźle jej ta praca wychodzi. Tym razem – oczywiście wspólnie z policją próbuje rozwiązać tajemnicę skradzionej przed czternastu laty biżuterii oraz odnaleźć komi... {} Recenzja książki Na własną rękę

Niby inni, a w głębi duszy wciąż tacy sami...

18.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W życiu wszystko ma swój czas i swoje miejsce. Chociaż często wydaje nam się, że to my sami nim kierujemy i mamy ogromny wpływ na to, co się w nim dzieje, to na pewne sytuacje i zdarzenia nie jesteśmy zupełnie przygotowani. Bohaterowie „Lustra w śniegu” mogli się przekonać, że czasami nie pozostaje nam w życiu nic innego, jak czekać, a wtedy ws... {} Recenzja książki Lustro w śniegu

Miłość czy śmierć?

13.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdarza się tak, że jedno słowo wypowiedziane w nieodpowiednim czasie może wywołać lawinę złych zdarzeń. Bywa również tak, że narażamy swoje życie na niebezpieczeństwo zupełnie nie mając o tym pojęcia. Z podobnymi sytuacjami mierzy się w swoim życiu Ewa, która jest pewną siebie, silną i niezależną kobietą a do tego samotną matką. Mimo, że świata... {} Recenzja książki Znajdź mnie

Tylko żyj.

3.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Przypomniałaś sobie, Mimi?” to pozycja wyjątkowa. Trudno opisać jej fabułę, gdyż cała historia rozgrywa się praktycznie w czasie jednego biegowego maratonu szkolnego. Tytułowa Mimi poznaje dużo starszego od siebie mężczyznę właśnie na starcie tego biegu. Zaczynają prowadzić ze sobą rozmowę i z każdym kolejnym kilometrem zdają sobie sprawę, że łąc... {} Recenzja książki Przypomniałaś sobie, Mimi?

Rodzinne sekrety

26.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ukrywane tajemnice rodzinne często mogą prowadzić do nieporozumień, wzajemnych żali i pretensji. Bywa tak, że łatwiej nam wykluczyć kogoś ze swojego życia, niż zdobyć się na szczerą rozmowę. Czasami jednak los decyduje za nas, prowadząc do szczęśliwego końca. Ida jest znaną scenarzystką, która na swoim koncie ma już kilka dobrych scenariuszy. ... {} Recenzja książki Ślepa miłość

Życie czy śmierć?

23.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy ktoś nas rozczaruje i oszuka choćby jeden raz, bardzo trudno ponownie mu zaufać. Mimo, że możemy wybaczyć, to nigdy nie zapomnimy i tylko czas może wyleczyć nasze rany i pozwolić na nowo cieszyć się pełną miłością. Na Magnolię wydano wyrok – ma zapłacić życiem za pozbawienie życia płatnego zabójcy. Ona jednak zupełnie nie wie, kto mógłby ... {} Recenzja książki Pani Kusząca

Stara miłość nie rdzewieje.

23.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami w życiu nie wszystko układa się po naszej myśli. Na bieżąco jesteśmy zmuszani weryfikować plany, walczyć o szczęście w przyszłości. Podejmować decyzje, których w normalnych sytuacjach nigdy byśmy nie podjęli. Wszystko, co przeżyliśmy ma wpływ na to, kim jesteśmy. Jednak niekiedy na naszej drodze pojawiają się niespodziewane przeszkody, a w... {} Recenzja książki Kreol

Głos w mojej głowie

14.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W dzisiejszym świecie trudno być sobą. Zazwyczaj znajdujemy w sobie cechy, które bardzo nam przeszkadzają. Jesteśmy za chudzi albo za grubi, za wysocy albo za niscy, zbyt otwarci na ludzi albo z kolei zbyt zamknięci. To wszystko prowadzi do niskiego poczucia własnej wartości i dążenia do narzuconego nam ideału, który jest trudny do osiągnięcia. Pr... {} Recenzja książki Głos w mojej głowie

Powstanie Warszawskie widziane przez dzieci.

{} WYBÓR REDAKCJI
4.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzy dni temu obchodziliśmy 77. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. Było to powstanie, które miało trwać zaledwie kilka dni, natomiast zakończyło się po 63 dniach pełnych bólu, walki o przetrwanie i każdy kolejny dzień życia. Nikt nie spodziewał się, że mimo pełnej mobilizacji, będzie ono obfitowało w tak wiele zniszczenia i śmierci. Chęć ud... {} Recenzja książki Warszawskie dzieci`44

Życie od nowa

2.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Wiele hałasu o ciebie” to moje pierwsze spotkanie z autorką, ale z pewnością nie ostatnie. Z takim humorystycznym podejściem do spraw związków i miłości jeszcze się nie spotkałam. Ale było to naprawdę bardzo miłe spotkanie. Evie jest kobietą po trzydziestce , która jest redaktorką w wydawnictwie w Chicago i nie ma szczęścia w miłości. Kiedy po... {} Recenzja książki Wiele hałasu o ciebie

Kiedy czasami miłość to za mało...

28.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłość dopada nas niespodziewanie, nie pyta o status materialny, miejsce w życiu czy wiek. Po prostu przychodzi, rozpycha się i próbuje zostać na dłużej Solene jest prawie czterdziestoletnią właścicielką galerii sztuki, a także rozwódką oraz mamą nastoletniej Isabelle. Kiedy ojciec nastolatki jest zmuszony po raz kolejny zmienić plany i jest o ... {} Recenzja książki Na samą myśl o tobie

Stara miłość nie rdzewieje.

27.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Gdyby miało nie być jutra” to opowieść o miłości, której nie potrafił złamać czas, o uczuciu, które choć przez lata tłumione i schowane głęboko, nigdy nie wygasło, i które zmusiło bohaterów do podjęcia kolejnej próby i walki o bycie razem. Mimo, że każde z nich jest już innym człowiekiem i ciągną za sobą niemały bagaż doświadczeń chcą na nowo odn... {} Recenzja książki Gdyby miało nie być jutra

Cicha, podstępna i zabójcza - depresja.

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Piętna” to historia o bólu istnienia, o braku wsparcia i zrozumienia, o spadaniu w ciemność, ale również o walce, o podnoszeniu się i powrocie do życia, o porażkach i próbach zaczynania od nowa. Świat siedemnastoletniej Sabiny się rozpada, kiedy ojciec odchodzi od matki. Mimo, że w całym swoim dotychczasowym życiu nie mogła liczyć na jego pomo... {} Recenzja książki Piętna

Ambicja, determinacja, cel.

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Himalaizm to nie sport – to sposób na życie. Często ryzykowny, pochłaniający nie tylko oszczędności, ale również zdrowie a czasami i życie. Jednak, kiedy zapytalibyśmy himalaistów, czy łatwo byłoby im zrezygnować ze swej pasji, to zdecydowana większość z pewnością nie umiałaby sobie tego wyobrazić. „Andrzej Zawada. Wszechmogący” to biografia cz... {} Recenzja książki Wszechmogący. Andrzej Zawada. Człowiek, który wymyślił Himalaje

Powieść obyczajowa czy fantastyka?

2.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Przez ucho igielne” to historia trzech kobiet, z których każda zmaga się z innymi problemami. Malwina została zgwałcona przez własnego męża, Sylwia nagle zapada na nieuleczalną chorobę a Wiktorii rozpada się związek. Żadna z nich nie zdaje sobie sprawy, że wszelkie przykre wydarzenia, które je spotykają to nie wina pecha, tylko życzenia pewnej za... {} Recenzja książki Przez ucho igielne

Prawda czy fikcja ?

30.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W polityce wszystkie chwyty są dozwolone. Każdy kandydat na prezydenta jest w stanie wraz ze swoim sztabem wyborczym zbudować taki wizerunek, żeby ludzie oddali na niego swoje głosy. Nie ma tu miejsca na sentymenty, współczucie i zrozumienie, ale czy warto dla samego stanowiska stać się bezwzględnym człowiekiem i dążyć po trupach do celu? Marek... {} Recenzja książki Dama z blizną

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe