Avatar @modastylcoco

I love books

@modastylcoco
3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 2 lat.
_i__love__books___
Napisz wiadomość
Obserwuj
3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 2 lat.

Recenzje książek

14 recenzji

Hit czy kit?

19.04.2020

"Tatuażysta z Auschwitz" - powieść znana, szukana, czytana, polecana. Ale czy na pewno zasługuje na naszą uwagę? Lale Sokołow trafia do Auschwitz-Birkenau jako dwudziestosześcioletni chłopak. W obozie udaje mu się otrzymać posadę „Tatowierera”. Jego praca polegała na tatuowaniu przybyszom z całej Europy numerów, ich nowych tożsamości, które utrz... Recenzja książki Tatuażysta z Auschwitz

Mnich i pustelnik

19.04.2020

Biografia ta przybliża nam świat, w którym przyszło żyć św. Charbelowi. Przenosimy się do Libanu, państwa na Bliskim Wschodzie w góry, do klasztoru Annaya, gdzie żył Charbel - cichy, milczący, posłuszny pustelnik. Życie Charbela było całkowicie poświęcone Bogu i służbie Kościołowi. Zachowywał post(prawie całe życie), ubierał się najgorzej jak mógł... Recenzja książki Cedr Libanu. Święty Charbel Makhlouf Mnich i pustelnik.

Złe duchy źródłem wszelkiej choroby

19.04.2020

Kolejna publikacja o.Józefa Witko. Autor zinterpretował w tej książce relacje w rodzinach Abrahama, Izaaka oraz Jakuba na przestrzeni lat, w których pojawiały się te same błędy: kradzione błogosławieństwo, zdrady, seks pozamałżeński i inne nie praktykowane wśród przykładnych chrześcijan rzeczy. Głównym zamysłem książki jest uzdrowienie międzypokol... Recenzja książki Ja jestem Bogiem Abrahama, Izaaka, Jakuba

"Jeśli nie zamkniesz drzwi w porę szeptać zacznie ktoś wieczorem..."

19.04.2020

Owdowiały pisarz Thomas Kennedy nie może znaleźć wspólnego języka ze swoim synkiem - Jakiem, który tęskni za matką. Pewnego razu Tom i Jake postanawiają kupić dziwnie wyglądający dom w miasteczku Featherbank, które kilkanaście lat wcześniej zostało sparaliżowane przez mordercę małych chłopców Franka Cartera nazwanego przez lokalne media "Szeptacze... Recenzja książki Szeptacz

Obóz magii i porwanie Twardowskiego

18.04.2020

W drugim tomie serii "Dzieci dwóch światów" Agnieszka Fulińska oraz Aleksandra Klęczar oferują nam nieco mniejszą dawkę przygód, niż w pierwszym tomie, ale jest tak samo świetny... Po raz kolejny Hanka i Igor spotykają się na obozie magii prowadzonym przez Twardowskiego, lecz zanim dzieci dojechały na obozowisko, zostali poinformowani o porwaniu m... Recenzja książki Śpiący Rycerze

Tajemnica Mysiej Wieży

18.04.2020

"Mysia wieża" jest debiutancką powieścią z elementami fantastycznymi Agnieszki Fulińskiej oraz Aleksandry Klęczar, a jednocześnie pierwszym tomem serii, która nosi tytuł "Dzieci dwóch światów". Autorki napisały naprawdę świetną powieść, lecz moim zdaniem nie jest całkiem dopracowana. A więc streszczę Wam moi kochani książkę: Igor jest synem archeo... Recenzja książki Mysia Wieża

Spotkanie z nienarodzoną córką.

17.04.2020

"Anielska etiuda" jest książką, w której musimy zmierzyć się ze swoim losem, życiem, w którym często robimy rzeczy, których nie możemy sobie wybaczyć. Nie jest to powieść dla każdego, zwłaszcza wrażliwego lub skłóconego z samym sobą. Autor - Robert Gong porusza najnieprzyjemniejsze tematy - utratę nienarodzonego jeszcze dziecka, ukochanej żony, wy... Recenzja książki Anielska etiuda

Antykwariat młodego Szkota

15.04.2020

Młody Szkot - Shaun Bythell, który prowadzi małomiasteczkowe życie przejmuje prawie całkowicie upadły antykwariat i postanawia rozkręcić w nim dobrze prosperujący biznes. Królestwo książek. Jak okazuje się w trakcie ta inwestycja jest trudna do poprowadzenia i wymaga szczególnego poświęcenia i uwagi. W książce tej poznajemy Shauna Bythella księgar... Recenzja książki Pamiętnik księgarza

Niecodzienne fakty i mity

15.04.2020

Artur Filipowicz i jego kanał na Youtube "Topowa dycha" jest liderem na tymże portalu społecznościowym w kategorii edukacja. W swoich filmach przedstawia zawsze 10 faktów na dany temat np. "10 przerażających historii z Korei Północnej". Ale jak sprawdził się w napisaniu książki o faktach i mitach, o których nie mieliśmy pojęcia. Poniżej przedstawi... Recenzja książki Topowa Dycha. 100 faktów, 10 kategorii, najlepsze, szokujące informacje, o których nie mieliście pojęcia

Zniewolona

15.04.2020

Chłopka pańszczyźniana - Katierina Wierbicka została wychowana przez swoją matkę chrzestną - Annę Czerwińską "po pańsku". Grała na fortepianie, pianinie oraz mówiła w kilku językach obcych, w tym po francusku. Pewnego dnia Kacka spotyka przystojnego Aleksieja Kosacza - zubożałego szlachcica z długami zaciągniętymi przez ojca i się w nim zakochuje.... Recenzja książki Bez prawa do miłości

Książki w życiu małej Niemki - Lizel

15.04.2020

W swojej bestsellerowej powieści wojennej Markus Zusak przybliża nam świat, w którym przyszło żyć przebojowej dziewczynce o imieniu Lizel. Kiedy matka dziewczynki jechała pociągiem z dziećmi, aby oddać je rodzinie mieszkającej w małym miasteczku na południu Niemiec umiera mały Werner - brat złodziejki książek. Rodzina decyduje się go pochować na m... Recenzja książki Złodziejka książek

"W Lewinie koło Kudowy jest dom mych dziecinnych dni..."

8.04.2020

Violetta Villas na polskiej estradzie słynęła z sukni balowych, krynolin, pierzastych boa oraz najbardziej rozpoznawalnych loków w Polsce. Jednak jaka była naprawdę?, Jak zachowywała się w stosunku do swojego syna, rodziny? Na te pytania odpowiada jej biografia, w wydaniu Izy Michalewicz oraz Jerzego Danilewicza. A więc... Violetta Villas była prz... Recenzja książki Villas

Wołają z grobów, których nie ma

8.04.2020

W tej książce, starsze kobiety, niegdyś mieszkanki mitycznego Wołynia przedstawiają pełne grozy wspomnienia z Rzezi Wołyńskiej, prawdopodobnie najstraszniejszego pogromu rasy polskiej. Autorka ma w swojej książce jeden cel - ocalić od zapomnienia kresowiaków. W pierwszym rozdziale bohaterką jest Janina Kalinowska z domu Sokół (?). Nie wie jak się ... Recenzja książki Dziewczyny z Wołynia

Idźmy razem tam gdzie śpiewają raki

8.04.2020

W swojej debiutanckiej powieści Delia Owens zabiera nas do świata nieokiełznanej przyrody bagien Karoliny Północnej. Właśnie tam w maleńkim domku położonym na obrzeżach mokradeł mieszka Kia, zwana "Dziewczyną z Bagien". Główna protagonistka została w dzieciństwie opuszczona przez swoją najbliższą rodzinę: najpierw matkę, później stopniowo przez ro... Recenzja książki Gdzie śpiewają raki

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl