Avatar @oisaj

Jan

@oisaj
4 obserwujących. 10 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.
Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
10 obserwowanych.
Kanapowicz od 12 lat.

Recenzje książek

26 recenzji

Zimne lwy

12.09.2012

Jan Costin Wagner autor „Zimy lwów” to niemiecki pisarz urodzony w 1972. Jego kryminały rozgrywają się jednak w Finlandii skąd pochodzi jego żona, a bohaterem jest spokojny i sprawiający wrażenie lekko wycofanego detektyw Kimmo Joentaa. Sądząc po ilości nagród, które Wagner dostał to wielkim pisarzem jest. Nawet w Polsce udało mu się właśnie za „Zi... Recenzja książki Zima lwów

Krótko bo szkoda słów

6.08.2012

Na początek info z okładki: NAJLEPSZA POWIEŚĆ SCIENCE FICTION 2011 według Amazonu i największej sieci księgarskiej USA Barnes & Noble 2011 Bestseller „New York Timesa” i „USA Today” Kupiony przez amerykańskiego wydawcę za sześciocyfrową sumę. Dzień później wytwórnia Warner Bros wygrała zażartą aukcję o prawa do ekranizacji. Prawa do wydania powieś... Recenzja książki Player One

Przypadek przypadków

30.07.2012

No i już po wakacjach. Było miło, przeczytałem 4 książki, wysmażyłem ciało na plaży i zobaczyłem odmienna kulturę. Żeby mieć jakiś wybór wziąłem do czytania możliwie różnorodne lektury, bo gdyby mi coś nie podeszło nie byłoby szans na zakup jakiegoś innego tytułu. Udało się przeczytać wszystkie, "Rakietowe szlaki" były genialne, reszta trzymała po... Recenzja książki Za wszystko trzeba płacić

Jadą wozy kolorowe

10.05.2012

Czasem chyba jak każdego „czytacza” dopada mnie kryzys czytelniczy. Potrafi trwać dwa dni, potrafi też i tydzień. Wtedy nie mam ochoty na czytanie, każda książka wlecze się strasznie. Tym razem przyszedł chwilkę przed Wegnerem i trzymał mocno. Ale Pan Robert dał mu radę :) uwinąłem się z tą przecudną cegłą w trzy dni. Gdyby nie kryzys pewnie skończ... Recenzja książki Niebo ze stali

Króliki na wzgórzu? Króliki!!

10.05.2012

Powieść „Wodnikowe wzgórze” z 1972 dorobiła się już statusu klasyki gatunku, pewnie dlatego za książkę Richarda Adamsa zabierałem się już chyba grubo ponad dwa lata. Kiedyś, jakieś 20 kilogramów temu, miałem okazję oglądać serial animowany zrealizowany na motywach jej motywach. Na fali zainteresowania przy jakiejś wyprzedaży kupiłem „Wodnikowe wzgó... Recenzja książki Wodnikowe Wzgórze

Historia pewnego staruszka

18.04.2012

Skaczący dziadunio Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął autorstwa Jonas'a Jonasson'a trafił do mnie dość niespodziewanie. Zachęcony dobrymi opiniami próbowałem go wygrać w jakimś blogowym konkursie, czy rozdawajce. Niestety nie udało się, a plany zakupowe niestety ostatnio musiałem ograniczyć. Na szczęście z pomocą przyszło niezawodne na... Recenzja książki Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął

Historia miejsc, których nie ma

28.03.2012

Najczęściej czytam fantastykę. W bardzo różnej postaci, od młodzieżówek przez paranormale, do hard SF. Staram się jednak czasem wybrać do innych rejonów słowa pisanego. Tym razem moja podróż to wyprawa ze Sławomirem Koperem w świat, którego już nie ma. Kiedy słyszymy słowo Ukraina jest ono dla nas tylko nazwą sąsiada, z którym mamy czasem lepsze, ... Recenzja książki Ukraina. Przewodnik historyczny

Którędy Panie do Indii?

22.03.2012

Sam niewiele podróżowałem, mój „dorobek” wyjazdowy ogranicza się prawie wyłącznie do Polski. Zdarzyło mi się jednak przeczytać trochę książek podróżniczych, choć nie jestem może jakimś wielkim ekspertem. Czytałem sporo Fiedlera i Cejrowskiego, na półce stoi też Kinga Choszcz, Basia Meder i Jacek Pałkiewicz, więc trochę tego było. Zachęcony dobrymi ... Recenzja książki Samsara. Na drogach, których nie ma

Egipt w Szwecji

20.12.2011

„Piramida” to trzecia, ostatnia część, zbioru opowiadań wchodząca oryginalnie w skład jednej książki opowiadającej o wczesnych sprawach Wallandera. Nie wiem dlaczego WAB i Polityka zdecydowały się na podzielenie jej w ten sposób, ale pewnie to znany i lubiany tzw „chłyt martetingowy”. Książka to jedno długie opowiadanie opisujące ostatnią sprawę ... Recenzja książki Piramida Zima z kryminałem tom 3

Zyga

5.12.2011

"Morderstwo pod cenzurą" Marcina Worńskiego to początek interesującej opowieści o kryminalnym Lublinie okresu międzywojennego. Jako pierwsze z cyklu o komisarzu Maciejewskim trafiło do mnie "Kino Venus". Książkę kupiłem dość przypadkowo, na jednej z wyprzedaży likwidowanego nomen omen lubelskiego wydawnictwa Red Horse. Wiedziałem, że jest to druga ... Recenzja książki Komisarz Maciejewski. Morderstwo pod cenzurą

Króciutko

4.12.2011

Z tą książką mam ogromny problem. Zarówno ją jaki i kolejny tom cyklu dostałem drogą wymiany od Fenrira, więc niby darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby. Dodatkowo chętnie bym ją wymienił na coś innego,więc tym bardziej pasuje ją pozytywnie opisać :). Ale przecież nie wypada potencjalnego "wymieniacza" oszukiwać. Po przeczytaniu pierwszego tomu... Recenzja książki Coś z Nightside

Stare dobre czasy

28.11.2011

Posiadam na półce chyba wszystkie książki autorstwa Andrzeja Pilipiuka z gatunku fantasy. Brakuje mi tylko napisanego bardziej dla młodzieży "Norweskiego dziennika". Lubię zarówno opowiadania z cyklu o Jakubie Wędrowyczu jak i te cięższe gatunkowo propozycje, które możemy znaleźć między innymi w zbiorze 2586 kroków. Wydaje mi się że w jego twórczoś... Recenzja książki Aparatus

ABC zbrodni

3.10.2011

Nie tak dawno miałem okazję zrecenzować wydaną przez Oficynkę w serii ABC książkę rodzeństwa Litwinów i zostałem tą propozycją miło zaskoczony. Tym razem trafiła do mnie wydana w tej samej serii książka autorstwa Piotra Rowickiego pod tytułem „Fatum”. Tym razem zaskoczenie na plus było jeszcze większe. Książka ta to zbiór dziesięciu opowiadań, dl... Recenzja książki Fatum

Space-opero fantasy

30.08.2011

Chris Wooding to brytyjski pisarz urodzony 28 lutego 1977. Pierwsza jego książka nosiła tytuł Crashing, napisał ją w wieku 19 lat, a wydał mając lat 21. Od tego czasu pisze często, czasem nawet za swoją twórczość otrzymuje nagrody. Tak było z otrzymaną przeze mnie do recenzji książką „Przebudzeni” ( org. tytuł Retribution Falls ), która w 2010 roku... Recenzja książki Przebudzeni

Pada

22.07.2011

W naszym kraju niestety, jak to lubi być w wakacyjny czas, znowu pada. Jeśli tylko ktoś znajomy zaczyna urlop w Polsce możemy spokojnie założyć, że zaraz nadciągną chmury i zacznie lać. Oczywiście większość Polaków w takiej sytuacji zaczyna narzekać, marudzić i kombinować skąd wziąć pieniądze na urlop w Egipcie. Ja należę do grupy, której jest to s... Recenzja książki Wycieczka na tamten świat

Wampiry, wampiry !!

12.07.2011

W sobotę pojechałem na działkę teściowej, aby wykonać pewną ilość planowanych od dłuższego czasu prac ziemnych. Zaplanowałem sobie, że w przerwie zerknę tylko jednym okiem na otrzymaną właśnie z serwisu nakanapie książeczkę dla dzieci autorstwa Iwony Czarkowskiej pod tytułem „Kazio i skrzynia pełna wampirów”. Po przekopaniu części działeczki zasiad... Recenzja książki Kazio i skrzynia pełna wampirów

Raz na kilkaset lat

30.06.2011

Kolejny raz miałem szczęście. Dzięki uprzejmości serwisu nakanapie.pl na mojej półce pojawiła się nowa, krwiście czerwona książka. Tym razem jest to „Raz na kilkaset lat” Krzysztofa Bieleckiego wydana przez Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości. Autor przy współpracy tego samego wydawcy miał okazję wcześniej zaprezentować nam jeszcze tytuły „M... Recenzja książki Raz na kilkaset lat

Stracona szansa pokolenia

16.06.2011

Powoli zbliżam się do czterdziestki, w maju minął kolejny rok. Kiedy człowiek kończy jakiś etap w swoim życiu, miewa czasem ochotę powspominać, wrócić myślami do przeszłości. Dla mnie czymś takim miało być „Pokolenie 89” autorstwa Beaty Tadli. Urodzona w 1975 roku w Legnicy dziennikarka i prezenterka Faktów TVN miała okazję mocno odczuć na własnej ... Recenzja książki Pokolenie ’89 czyli dzieci PRL-u w wolnej Polsce

Kosogłos doleciał do Kapitolu

19.05.2011

Po przeczytaniu tej książki musiało minąć kilka dni zanim zdecydowałem się napisać tą recenzję. Za chwilę postaram się wyjaśnić dlaczego, ale to zostawię sobie na koniec. Kosogłos jest trzecią częścią trylogii „Igrzyska śmierci” autorstwa Suzanne Collins wydawanej w Polsce przez wydawnictwo Media Rodzina. Główną bohaterką wszystkich tom... Recenzja książki Kosogłos

Rycerz kielichów – ale o co chodzi?

22.04.2011

Dzięki uprzejmości serwisu nakanapie.pl trafiła niedawno do mnie wydana przez Wydawnictwo Runa książka autorstwa Jacka Piekary „Rycerz kielichów”. Z twórczością Jacka Piekary miałem okazję zetknąć się już dość dawno temu. Miało to miejsce za sprawą kupionej na przecenie broszurowej książeczki pt „Imperium – smoki Haldoru”. Ksiązka była koszmarna,... Recenzja książki Rycerz kielichów

Obcy w obcym kraju

11.04.2011

Niedawno Japonię nawiedziło największe trzęsienie ziemi w historii. Moja Szefowa powodowana sentymentem związanym z wizytami męża w tym kraju po ty wydarzeniu postanowiła kupić sobie na urlop książkę Marcina Bruczkowskiego „Bezsenność w Tokio”. Z racji tego, że mam największe rabaty na książki w całym dziale zwróciła się do mnie z prośbą o zamówien... Recenzja książki Bezsenność w Tokio

Szkolenie z Boga

3.04.2011

Siedzę sobie po niedzielnym spacerze przed komputerem i próbuję napisać recenzję książki „Dlaczego nie jestem ateistą” autorstwa Marka Lipskiego. Mam z tym pewien problem, ale jakoś spróbuję się zdystansować i postarać się, aby moja opinia była jak najbardziej rzetelna. Zgodnie z informacjami, które można wyszperać w internecie Marek Lipski to bio... Recenzja książki Dlaczego nie jestem ateistą

Lampa rozświetli mrok, czyli Gosposia na tropie

20.03.2011

Jeszcze niedawno mieliśmy w Polsce szanse zapoznać się z całą gamą rosyjskich autorek powieści kryminalnych. Świat Książki wydawał cykl Darii Doncowej o detektywie amatorze Darii Wasiliewej, PWR pozwolił nam poznać Tatianę Polakową i serię której bohaterem jest Olga Riazancewa, a WAB przedstawił nam chyba najbardziej znaną major Kamieńską w cyklu ... Recenzja książki Słodki padalec

Smutno, śmiesznie, ciekawie

14.03.2011

Już dłuższą chwilę nie miałem okazji stykać się z prozą Anny Brzezińskiej. Jeśli chodzi o literaturę fantastyczną to chyba najlepsza aktualnie tworząca polska pisarka. Stworzony przez nią świat Krain Wewnętrznego Morza mogliśmy poznać w „Sadze o zbóju Twardokęsku”, za którą to opowieść troszkę się na nią pogniewałem, bo irytują mnie wznowienia tych... Recenzja książki Wiedźma z Wilżyńskiej Doliny

Troszkę inny Elementarz

10.03.2011

Kilka dni temu dzięki uprzejmości serwisu nakanapie.pl miałem możliwość na chwilę powrócić do czasów dzieciństwa. Otrzymałem do zrecenzowania książkę autorstwa Małgorzaty Ciszewskiej i Katarzyny Dąbrowskiej pod tytułem Czytam sama, czytam sam Elementarz, która ukazała się nakładem wydawnictwa Wilga. Jako mężczyzna w wieku mocno poszkolnym miałem d... Recenzja książki Elementarz Czytam sama czytam sam

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl