Avatar @rudemysli71

Ruda Biblioteczka

@rudemysli71
13 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.
{} ruda_biblioteczka
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 2 godziny temu.

Recenzje książek

177 recenzji, w tym 13 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Kalejdoskop

11.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kalejdoskop to debiut literacki Danki Turek, a wiecie doskonale, że kocham debiuty, więc nie było innej opcji jak po niego sięgnąć. Okładka przyciąga wzrok. Wygląda jak chwile zatrzymane w kadrze. Opis też brzmi nie najgorzej: " Każdy z nas ma problemy. Każdego dotykają dramaty: te male, codzienne, i te duże, po których trudno na nowo zacząć żyć. ... {} Recenzja książki Kalejdoskop

Tam, gdzie diabeł mówi dobranoc

9.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zupełnie nieznane mi nazwisko skłoniło mnie do sięgnięcia po Tam, gdzie diabeł mówi dobranoc i powiem Wam, że ani przez sekundę nie żałowałam swojego wyboru. Opis wydawcy też brzmi zachęcająco: " Szpilki i wodzianka w krainie kopalń. Daria to kobieta sukcesu. Ma narzeczonego, apartament w stolicy, świetną posadę i dobrego szefa. Szefa, który wysył... {} Recenzja książki Tam, gdzie diabeł mówi dobranoc

Porywająca saga rodziny Trzeciaków

8.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rzeka kłamstw to pierwszy tom nowej sagi Edyty Świętek Grzechy młodości. Książka miała premierę w sierpniu ubiegłego roku, a w moje ręce wpadła dopiero teraz dzięki uprzejmości Wydawnictwa Replika. W zasadzie przeczytałam wszystkie książki autorki oprócz Nowych czasów i wszystkie mnie zachwyciły,a już Spacer Aleją Róż kocham bezgranicznie. I tak p... {} Recenzja książki Rzeka kłamstw

Saga rodzinna

3.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" ... w rodzinie najważniejszy jest szacunek, miłość i pamięć o bliskich." Ewa Bauer to pisarka, o której istnieniu wiedziałam, ale nie miałam okazji poznać twórczości Pani Ewy. Na szczęście już to nadrabiam, a Za nasze winy jest pierwszą częścią sagi rodzinnej Tułacze życie. Już pierwszy rzut oka na okładkę powoduje, że chce się po książkę sięg... {} Recenzja książki Za nasze winy

Historia o marzeniach

29.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" W życiu nie ma czegoś takiego jak szczęście. Trzeba być kowalem własnego losu." Rzadko sięgam po książki historyczne, ale do Lewisville przekonał mnie opis wydawcy: '' Od XIX- wiecznego angielskiej prowincji i nędzy do bogactwa i piękna Nowej Zelandii. Opowieść o kobiecie, która wiele poświęcił dla swoich celów. Martha Grimm skrywa bolesną taj... {} Recenzja książki Lewisville

Tajemnica rodzinna

24.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po latach w Paryżu to pierwszy tom cyklu Trylogia paryska. Po sięgnięcie książki jak zwykle zachęciła mnie okładka, bo czy nie jest cudna? Taka lekka, romantyczna i subtelna.Mnie osobiście oczarowała. Główką bohaterką Po latach w Paryżu jest Cate Jordan, która mieszka w Nowym Jorku i zajmuje się fotografią. Jest w związku z bogatym chłopakiem i je... {} Recenzja książki Po latach w Paryżu

Niezwykła historia matki i córki

19.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" W oczach Boga twoje dziecko nie różni się niczym od moich. Zasługuje na to, żeby przeżyć." 11 marca będzie miała premierę niezwykłą książka Żółty ptak śpiewa. To książka, której czytanie normalnie boli i ściska coś w gardle. Wiecie doskonale,że czytam w zasadzie wszystko jeśli tylko akcja dzieje się podczas II wojny światowej,a jak już bohat... {} Recenzja książki Żółty ptak śpiewa

Wzruszająca historia Adeli i Franciszka

18.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" ...nie warto czekać całe życie.Nie warto chować swojego życia za szkło i czekać na lepsze okazje, by z niego korzystać. Trzeba chłonąć każdy dzień i się nim cieszyć. Rano być wdzięcznym za to, że się obudziliśmy, a wieczorem dziękować za to,że mamy zapisaną kolejną kartkę z kalendarza naszego życia." Magdalena Witkiewicz to kolejna nazwisko, kt... {} Recenzja książki Jeszcze się kiedyś spotkamy

Ciężar pianina

{} WYBÓR REDAKCJI
18.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem przyszedł czas na recenzję Ciężaru pianina Chris Cander, autorki zupełnie mi nie znanej. Oczywiście moją uwagę zwróciła okładka i zdanie, które znajdujemy na niej " Piękna epicka opowieść od której trudno się oderwać i o której trudno zapomnieć". Zabrzmiało dla mnie jak zaproszenie i chętnie z niego skorzystałam. Przyznam szczerze, że da... {} Recenzja książki Ciężar pianina

Krzyk zagubionych serc

16.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Już 25 lutego będzie miała premierę druga część Prawdy zapisanej w popiołach. Krzyk zagubionych serc jest kontynuacją Milczenia aniołów, o których pisałam @Link. Jak już wiecie doskonale po książki polskich autorów sięgam najczęściej, a Joanna Jax jest na szczycie listy moich ulubionych autorów. " Początek lat sześćdziesiątych. Zima wojna się zaos... {} Recenzja książki Krzyk zagubionych serc

Miasteczko

11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"....życie pisze różne scenariusze, nie zawsze dobre dla nas, a przynajmniej w pierwszej chwili uważamy, że skoro są nie po naszej myśli, to los nam nie sprzyja. Wszystko dzieje się po coś, z jakiegoś powodu, ale czasem musimy poczekać, aby się o tym przekonać." Na książki Pani Natalii Nowak -Lewadowskiej czekam zawsze z niecierpliwością, bo dał... {} Recenzja książki Miasteczko

Karma

9.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" Jeden za wszystkich! Wszyscy za jednego!" Malwina Chojnacka to zupełnie nieznane mi nazwisko, ale jak zobaczyłam okładkę i opis to wiedziałam, że będę musiała po nią sięgnąć. Nie wiedziałam natomiast, że będę miała zaszczyt przeczytać Karmę przed premierą :) To była nie tylko przyjemność, ale i prawdziwa uczta, no Karma to książka, która ... {} Recenzja książki Odważne i romantyczne

Dwór w Zaleszycach

9.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

RECENZJA PRZEDPREMIEROWA " Walka o marzenia jest warta trudu poświęcenia, a niekiedy nawet rzucenia się na głęboką wodę. Jest bitwą pełną ryzyka, kalkulacji strat i zysków, niepewności zwycięstwa. Jeśli się ją przegra, będzie się cierpieć, ale będzie się jednocześnie usatysfakcjonowanym, bo sama walka o marzenia to już ich spełnianie. A... {} Recenzja książki Niespokojne serca.

Powódź

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiecie,że lubię debiuty,bo z nim to jak z pudełkiem czekoladek:nigdy nie wiesz co dostaniesz. Już jakiś czas temu zauważyłam, że pisać każdy może, ale niestety nie każdy powinien. A jak jest w przypadku Pawła Fleszara, który Powodzią debiutował w październiku ubiegłego roku? Zapowiedź na okładce brzmi zachęcająco: " Pewnej nocy czterdziestoletni J... {} Recenzja książki Powódź

Magiczna podróż

8.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do kupna książki Magiczna podróż zachęciła mnie okładka i opis, bo przecież nie mogło być inaczej: " Pewnego zimowego wieczoru Małgorzata znajduje zagubionego psa. Nie bardzo wiedząc co zrobić, prowadzi go do sklepu zoologicznego. W ten sposób przecinają się drogi trzech kobiet: Małgorzaty, która przyprowadziła psa; Beaty: kupującej właśnie karmę... {} Recenzja książki Magiczna podróż

Książka skrojona na nasze czasy

4.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Marcel Moss wszedł przebojem na polski rynek literatury i pewnie byłabym książkę przeoczyła gdyby nie internety. Wszędzie waliły po oczach okładki Nie odpisuj i Nie patrz. Jako, że lubię wiedzieć o co tyle hałasu to Nie patrz kupiłam,a Nie odpisuj dopadłam na Legimi. Nawet nie wiedziałam, że lubię takie książki:) cóż człowiek całe życie się uczy. ... {} Recenzja książki Nie odpisuj

Książka, która zapada na długo w pamięci

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Myślę, że nazwiska autorki nie trzeba nikony przedstawiać, bo Pani Aleksandra dała się poznać na rodzimym rynku literatury dla kobiet ( nie lubię tego określenia). Wschody i zachody słońca to jej najnowsza książka, która została wydana w czerwcu ubiegłego roku, ale ja dopiero teraz miałam przyjemność ją przeczytać. Czytałam ją na plaży na Kubie, b... {} Recenzja książki Wschody i zachody słońca

Macochy

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Macochy Danuty Awolusi to książka, która urzekła mnie nie tylko okładką, ale i treścią, którą w niej znalazłam. To moje pierwsze spotkanie z autorką, ale po tym co dostałam jestem przekonana, że nie ostatnie. Danuta Awolusi porusza w swojej najnowszej książce trudny i jakże aktualny temat. Macowy kojarzą się źle, bo kto z nas nie pamięta baśni o K... {} Recenzja książki Macochy

Niedokończona baśń

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nigdy z tego nie rezygnuj, wyobraźnia to jeden z najcenniejszych darów, jakie otrzymał człowiek." Dorota Gąsiorowska to autorka, którą lubię i cenię za piękny poetycki język, a także za tworzenie niesamowicie klimatycznych powieści, przy których człowiek przepada na długie godziny. Jak dostałam maila z propozycją zrecenzowania książki to nawet ... {} Recenzja książki Niedokończona baśń

Mało brakowało

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Facet jest jak telefon: uparty, zawzięty i egoistyczny!" To już piąta w dorobku Moniki książka i mam wrażenie, że każda kolejna jest lepiej napisana. Miałam przyjemność poznać autorkę osobiście, ponieważ mieszkamy w zasadzie za miedzą to umówiłyśmy się pewnego razu na kawę i ciacho. I chociaż miałam przeczucia. że nadajemy na podobnych falach to ... {} Recenzja książki Mało brakowało

Pielęgniarki

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja druga książka w tym roku i druga, którą czytało się świetnie. Oby wszystkie trafiały się takie to będzie wyjątkowo udany rok:) ale może nie ma co zapeszać i chwalić dnia przed zachodem słońca. Seria Lovel Lane składają się z czterech części, a Anioł stanowią jej pierwszą część, którą zgodnie z zapowiedzią z okładki czytało się wyśmienicie. " ... {} Recenzja książki Anioły z Lovely Lane

Seria o amiszach

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nasze dni na tej ziemi są policzone. Powinniśmy doceniać czas, który został nam dany, w miarę jak upływa". Najpierw dwa tygodnie na Kubie i czytanie książek na słonecznej plaży, potem powrót do domu i końcówka remontu> Ciągle cierpię na chroniczny brak czasu, a ilość recenzji do napisania rośnie i rośnie. Pora zacząć coś z tym robić, bo w końcu... {} Recenzja książki Syn pszczelarza

Mądry i dojrzały debiut

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" Pamiętaj, wszystko jest po coś, nic nie dzieje się bez powodu...Każdy ma swoje przeznaczenie, którego nic nie zmieni". Nadrabianie pisania ciąg dalszy i ..końca nie widać :) co tam końca, to nawet światełka w tunelu nie ma :) Wpadł w moje ręce debiut Pani Joanny Zając, a jak już zdążyliście się przekonać debiuty wręcz uwielbiam i staram się by... {} Recenzja książki Inną drogą

Sielska wieś?

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

" W życiu wszystko musi się równoważyć. I smutek i szczęście, milczenie i mowa." To moja druga książka z serii Opowieści z Wiary i druga, która okazała się strzałem w dziesiątkę. No i kolejny przeczytany debiut na moim koncie. Wiem, że się powtarzam, ale są debiuty i debiuty. Pod naszym niebem zasługuje na miano Debiutu ...tak przez duże D, bo ... {} Recenzja książki Pod naszym niebem

Seria o komisarz Lenie Rudnickiej

2.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Styczeń miesiącem debiutów :) Kolejna książka przeczytana przeze mnie, kolejna recenzja do napisania i kolejny debiut, który miałam przyjemność czytać. Poryw otwiera serię o komisarz Lenie Rudnickiej,ale ile będzie miał części to żeby mnie ktoś zabił to nie mam pojęcia.Jedno jest pewne, ja przeczytałam Poryw z dużym zainteresowaniem o z pewnością... {} Recenzja książki Poryw

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe