Avatar @rudemysli71

Ruda Biblioteczka

@rudemysli71
13 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około godziny temu.
{} ruda_biblioteczka
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

171 recenzji, w tym 13 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Pani z wieży

11.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wracam do Was po długiej nieobecności. Są niestety takie momenty w życiu człowieka, że nie jest w stanie ani myśleć o książkach, ani skupić się na czytaniu i każdą myśl kieruje ku najbliższym. Nie miałam głowy do książek, nie miałam głowy do pisanie. Co prawda coś tam podczytywałam, ale ciężko nazwać to czytaniem. Na szczęście moja Mama już jest ... {} Recenzja książki Pani z wieży

Żuławy i ich tejemnica

11.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak ja czekałam na drugą część Cyklu żuławskiego. Zacierałam ręce i nie mogłam się doczekać kiedy zacznę czytać. Zycie jak zwykle zweryfikowało moje tempo czytelnicze, bo teraz Mama i jej powrót do zdrowia są najważniejsze. No, ale w końcu Tajemnicę z przeszłości skończyłam i przyznaję szczerza, że odczuwam niedosyt i z niecierpliwością czekam na ... {} Recenzja książki Tajemnica z przeszłości

Książka pachnąca muzyką

21.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

9 września będzie miała premierę książka Natalii Thiel Walc dla Izabeli. Dlaczego zdecydowałam się na zrecenzowanie tej książki? Odpowiedź oczywiście jest bardzo prosta, bo po pierwsze jest to debiut autorki, a po drugie akcja powieści rozpoczyna się w 1939 roku, a więc u moim ulubionym okresie historycznym. Czytałam egzemplarz recenzyjny jeszcze ... {} Recenzja książki Walc dla Izabeli

Kolory zła

19.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pora nadrobić zaległe recenzje, które nagromadziły mi się po urlopie. Na pierwszy ogień trafia pierwsza część Kolorów zła Małgorzaty Oliwii Sobczak Czerwień. Książka miała swoją premierę w 2019 roku, a ja dopiero teraz się za nią zabrałam i przyznaję, że to był błąd, ale na szczęście mam dwie kolejne części i mam zamiar w najbliższym czasie nadrob... {} Recenzja książki Kolory zła. Czerwień. Tom 1. Pocket

Srebrna łyżeczka

30.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To druga książka Pani Magdaleny Witkiewicz jaką dane mi było przeczytać w tym miesiącu. I tak jak od Wizjera nie mogłam się oderwać, tak w Srebrną łyżeczkę początkowo nie mogłam się wczytać. Jakoś na początku nie zaiskrzyło między mną a główną bohaterką i pewnie stąd taka niemoc czytelnicza. Lidia z jednej strony irytowała mnie aż do bólu zębów, ... {} Recenzja książki Srebrna łyżeczka

Już cię kiedyś kochałam

25.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najnowsza książka Pani Katarzyny Misiołek Już cię kiedyś kochałam to nie tylko lekka, wakacyjna lektura, która zabiera nas do mojego ukochanego Trójmiasta i na Kaszuby, ale to też książka, która niesie ze sobą przesłanie. Przesłanie dla wszystkich kobiet, ale i tez dla mężczyzn. Utarło się w naszym społeczeństwie, że kobieta musi być żoną, że kob... {} Recenzja książki Już cię kiedyś kochałam

Idealna książka na upalne dni

15.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po najnowszą książkę Moniki Cieluch sięgnęłam z czystej ciekawości i oczywiście zauroczona okładką. Już od samego początku miałam przeboje z tą książką, bo gdy przyszła z wydawnictwa to pierwsze co pomyślałam: a niech to szlag Pocztę Polską. Okładka wyglądał jakby ją już ktoś sto razy czytał. Było mi przykro, bo sama staram się dbać o książki. Na ... {} Recenzja książki A niech to szlag!

Kolejny romans historyczny Pani Agnieszki Olejnik

14.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po Wyborze Charlotty, o którym pisałam tutaj @Link kolejna książka Pani Agnieszki Olejnik, w której autorka przenosi nas do XIX - wiecznej Anglii. I tak jak do pierwszej podchodziłam z pewna dozą nieśmiałości tak po Sekrety Marianny sięgnęłam z pełną świadomością i premedytacją, bo wiedziałam już, że czeka mnie doskonała zabawa. Oczywiście... {} Recenzja książki Sekrety Marianny

Żuławy już nie będą takie same

11.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najnowsza powieść Sylwii Kubik Krok do miłości to pierwsza część serii żuławskiej i już wiem, że kolejna część Tajemnica z przeszłości będzie miała premierę 1 września, a więc za aż albo tylko pięć tygodni. Myślę, że jeśli sięgniecie po Krok do miłości to będziecie żałować, że wrzesień nie jest już jutro. Moja przygoda z twórczością pani Sylwii Ku... {} Recenzja książki Krok do miłości

Zaplanuj sobie śmierć

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje pierwsze spotkanie z autorką. Pewnie, że podczas przeglądania stron z nowościami natknęłam się na nazwisko Pani Mileny Wójtowicz, ale jakoś nie było nam nigdy po drodze, bo wydawało mi się, że autorka pisze tylko fantastykę, a tej nie czytam. Przez zupełny przypadek trafiłam w zapowiedziach na Zaplanuj sobie śmierć i wiedziałam, że prędzej... {} Recenzja książki Zaplanuj sobie śmierć

Magdalena Witkiewicz w nowej odsłonie

7.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magdalena Witkiewicz to znana i lubiana pisarka. Specjalistka od szczęśliwych zakończeń tym razem pokusiła się o napisanie książki zupełnie innej od tych, które dotychczas czytałam. To pierwszy thriller autorstwa Pani Magdy. Po lekturze Wizjera mogę tylko stwierdzić, że jak ktoś ma talent to go po prostu ma i bez względu za jaki gatunek się weźmie... {} Recenzja książki Wizjer

Księga urodzaju

5.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Twórczość Pani Katarzyny Kostołowskiej śledzę od samego początku i już pierwszej książki polubiłam styl pisania autorki. Zacierałam ręce na Księgę urodzaju, bo wiedziałam, że to będzie dobrze napisana powieść, ale tego co zaserwowała mi Pani Katarzyna nie spodziewałam się w najśmielszych snach. Ta książka nie była dobra, ona była po prostu r e w e... {} Recenzja książki Księga urodzaju

Dama ciężkich obyczajów

4.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książki Marty Obuch sięgam w ciemno i przeczytałam dotychczas wszystkie, które wyszły spod pióra autorki. Śmiem twierdzić, że Pani Marta zasługuje na miano królowej polskiej komedii kryminalnej. Autorka genialnie łączy te dwa gatunki. Pisze lekkim i przyjemnym językiem, a książka w zasadzie czyta się sama. Poczucie humoru doprawione szczyptą ir... {} Recenzja książki Dama ciężkich obyczajów

Mała zielarnia w Paryżu

22.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdecydowanie za rzadko sięgam po "obcych" autorów. Mała zielarnia w Paryżu skusiła mnie swoją okładką, od której aż bije zapach lawendy. No i ten Paryż w tytule. Miejsce, do którego chcę pojechać i chociaż nie jest aż tak daleko od Polski jakoś nigdy nam nie jest po drodze. Ciągle pozostaje w sferze marzeń. Mój czytelniczy nos znowu mnie nie zawió... {} Recenzja książki Mała zielarnia w Paryżu

Kaszuby, ech Kaszuby

20.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mirosława Kareta kojarzy mi się z Sagą rodu Petrycych, którą zaczęłam czytać, ale niestety nie skończyłam i to nie dla tego, że książka była nudna, ale zwyczajnie z braku czasu, bo wspomniana saga liczy sobie pięć części. Postanowienie na tegoroczne wakacje: przeczytać całość, bo autorka ma lekkie i przyjemne pióro. Jednym słowem trzeba nadrobić b... {} Recenzja książki Najkrótsza noc

Wianek z lawendy

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książki Pani Agnieszki Olejnik sięgam, bo je tak po ludzku lubię i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Jak tylko obaczyłam na Legimi, że jest dostępny Wianek z lawendy to odłożyłam czytane książki i zatopiłam się w najnowszym dziecku Pani Agnieszki. A jeszcze spójrzcie na okładkę aż z niej pachnie lawenda i nie sposób jej przeoczyć. W moim ranking... {} Recenzja książki Wianek z lawendy

Niezwykła powieść o zwyczajnych ludziach

12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Agnieszki Krawczyk chyba nie trzeba nikomu przedstawiać, bo to znana autorka powieści obyczajowych, które działają na czytelnika kojąco i sprawiają, że ciepło robi się koło serducha. Są jak plaster na ranę, która nie chce się zagoić i otulają nas pozytywną energią. Są jak koc w mroźne popołudnie, gdy siadamy z książką i kubkiem ulubionej herbaty, ... {} Recenzja książki Splątane ścieżki

Saga historyczna dla każdego

11.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ma co się okłamywać i czarować, pora spojrzeć prawdzie w oczy: kocham sagi rodzinne, a już napisane z takim rozmachem jak Spotkajmy się zanim przyjdzie zima to wręcz uwielbiam. Mam nadzieję, że Pan Zbigniew kończy albo już napisał dalszy ciąg, bo nie ukrywam, że odczuwam niedosyt, że już o wiązance pod adresem autora nie wspomnę. I zdecydowani... {} Recenzja książki Spotkajmy się, zanim przyjdzie zima

Saga wiejska

5.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszą część Sagi wiejskiej autorstwa Katarzyny Bulicz - Kasprzak czytałam z niekłamaną przyjemnością i byłam przekonana, że sięgnę po kontynuację. Jak tylko zobaczyłam ebooka to wiedziałam, że musi on być mój. Kupiłam, wgrałam na czytnik i...delektowałam się lekturą, bo są książki, którymi należy się delektować i czytać aż do zdarcia stron, ch... {} Recenzja książki Gościniec

Maria.Dziewczyna z kwiatek we włosach

26.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maria. Dziewczyna z kwiatem we włosach to trzecia cześć serii Wiek miłości, wiek nienawiści Wioletty Sawickiej. Jak ja kocham tę serię o silnych kobietach, którym przyszło żyć w niełatwych czasach. A już trzecia część rozdarła moje serce na milion kawałków i jak to mówi młodzież rozwaliła system. O matko kochana jakie to było dobre, przemyślane w... {} Recenzja książki Maria. Dziewczyna z kwiatem we włosach

Porzucona narzeczona

25.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magdalena Krauze to autorka młodego pokolenia i jak mnie pamięć nie myli to miałam przyjemność przeczytać którąś z książek autorki i po lekturze Porzuconej narzeczonej wiem, że muszę nadrobić braki. Moja lista książek do przeczytania zdaje się nie mieć końca, bo co przeczytam jedną to do listy dopisuję pięć następnych. Też tak macie? Dla najnows... {} Recenzja książki Porzucona narzeczona

Franka. W obcym domu

25.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Franka. W obcym domu to drugi tom Wieku miłości, wieku nienawiści Pani Wioletty Sawickiej. O pierwszy tomie, czyli o Oleńce. panience z Białego Dworu pisałam Wam tutaj @Link Po przeczytaniu pierwszej części z niecierpliwością sięgnęłam po kolejny tom i przyznaję, że zbierałam szczękę z podłogi. Książki czytałam w e-booku, ale po ich lektu... {} Recenzja książki Franka. W obcym domu

Debiut roku

17.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejny raz przekonałam się, że kocham polskich autorów i h twórczość. Lwowska kołysanka to debiut Moniki Kowalskiej, ale cóż to za debiut. Można go śmiało okrzyknąć mianem debiutu roku. To pierwsza część cyklu Dwa miasta i już zakończenie sugeruje nam jakie to będzie miasto. Razem z bohaterami książki udamy się na Ziemie Odzyskane i przyznaję, że... {} Recenzja książki Lwowska kołysanka

Oleńka. Panienka z Białego Dworu

16.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz sięgnęłam po cykl Wioletty Sawickiej Wiek miłości, wiek nienawiści. Przeczytałam wszystkie dotychczasowe książki autorki i wiedziałam, że mogę się spodziewać dobrej lektury. Dobrej, ale nie genialnej. Oczarowała mnie Oleńska. Panienka z Białego Dworu i w zasadzie to kończę już drugą część pt. Franka w obcym d... {} Recenzja książki Oleńka. Panienka z Białego Dworu

Emocjonująca podróż do chorwackiego Trogiru

12.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nazwisko autorki nie jest mi obce, bo miałam przyjemność już czytać książki Pani Hanny. I powiem Wam jedno: my nie musimy się wstydzić rodzimych autorów, bo tworzą książki, które na długo zapadają w pamięci. Po raz kolejny mam okazję utwierdzić się w przekonaniu, że warto czytać polskich autorów. Hanna Dikta w swojej najnowszej książce porusza tru... {} Recenzja książki Trogirskie wakacje

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe