Avatar @rudemysli71

Ruda Biblioteczka

@rudemysli71
13 obserwujących. 15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.
{} ruda_biblioteczka
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
15 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 3 godziny temu.

Recenzje książek

177 recenzji, w tym 13 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Maria.Dziewczyna z kwiatek we włosach

26.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Maria. Dziewczyna z kwiatem we włosach to trzecia cześć serii Wiek miłości, wiek nienawiści Wioletty Sawickiej. Jak ja kocham tę serię o silnych kobietach, którym przyszło żyć w niełatwych czasach. A już trzecia część rozdarła moje serce na milion kawałków i jak to mówi młodzież rozwaliła system. O matko kochana jakie to było dobre, przemyślane w... {} Recenzja książki Maria. Dziewczyna z kwiatem we włosach

Porzucona narzeczona

25.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magdalena Krauze to autorka młodego pokolenia i jak mnie pamięć nie myli to miałam przyjemność przeczytać którąś z książek autorki i po lekturze Porzuconej narzeczonej wiem, że muszę nadrobić braki. Moja lista książek do przeczytania zdaje się nie mieć końca, bo co przeczytam jedną to do listy dopisuję pięć następnych. Też tak macie? Dla najnows... {} Recenzja książki Porzucona narzeczona

Franka. W obcym domu

25.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Franka. W obcym domu to drugi tom Wieku miłości, wieku nienawiści Pani Wioletty Sawickiej. O pierwszy tomie, czyli o Oleńce. panience z Białego Dworu pisałam Wam tutaj @Link Po przeczytaniu pierwszej części z niecierpliwością sięgnęłam po kolejny tom i przyznaję, że zbierałam szczękę z podłogi. Książki czytałam w e-booku, ale po ich lektu... {} Recenzja książki Franka. W obcym domu

Debiut roku

17.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejny raz przekonałam się, że kocham polskich autorów i h twórczość. Lwowska kołysanka to debiut Moniki Kowalskiej, ale cóż to za debiut. Można go śmiało okrzyknąć mianem debiutu roku. To pierwsza część cyklu Dwa miasta i już zakończenie sugeruje nam jakie to będzie miasto. Razem z bohaterami książki udamy się na Ziemie Odzyskane i przyznaję, że... {} Recenzja książki Lwowska kołysanka

Oleńka. Panienka z Białego Dworu

16.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz sięgnęłam po cykl Wioletty Sawickiej Wiek miłości, wiek nienawiści. Przeczytałam wszystkie dotychczasowe książki autorki i wiedziałam, że mogę się spodziewać dobrej lektury. Dobrej, ale nie genialnej. Oczarowała mnie Oleńska. Panienka z Białego Dworu i w zasadzie to kończę już drugą część pt. Franka w obcym d... {} Recenzja książki Oleńka. Panienka z Białego Dworu

Emocjonująca podróż do chorwackiego Trogiru

12.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nazwisko autorki nie jest mi obce, bo miałam przyjemność już czytać książki Pani Hanny. I powiem Wam jedno: my nie musimy się wstydzić rodzimych autorów, bo tworzą książki, które na długo zapadają w pamięci. Po raz kolejny mam okazję utwierdzić się w przekonaniu, że warto czytać polskich autorów. Hanna Dikta w swojej najnowszej książce porusza tru... {} Recenzja książki Trogirskie wakacje

Niezapomniane losy rodziny Lindnerów

{} WYBÓR REDAKCJI
11.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powrót z piekła Magdaleny Kawki to kontynuacja Lwowskiej Odysei . O pierwszej części Pora westchnień, pora burz pisałam @Link I tak jak pierwsza część sprawiła, że polubiłam i pokochałam bohaterów tak druga sprawiła, że z niecierpliwością czekam na trzeci tom. Bo jak sami wiecie są książki i Książki. Powrót z piekła jest zdecydowanie tą p... {} Recenzja książki Powrót z piekła

Dziewczyna z fotografii

1.05.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do sięgnięcia po Dziewczynę z fotografii skusiła mnie okładka. Jest przecudna i na długo zapada w pamięci, nie sposób przejść obok niej obojętnie, bo skrywa jakąś tajemnicę i pobudza wyobraźnię. To moje pierwsze spotkanie z twórczością Anny Olszewskiej, ale wiem po lekturze najnowszej książki autorki, że muszę koniecznie sięgnąć po debiutancką pow... {} Recenzja książki Dziewczyna z fotografii

Wsi spokojna, wsi wesoła czyli wizyta na Podlasiu

19.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po genialnej serii Pruskie baby wiedziałam, że Małgorzata Starosta pisze rewelacyjnie. Kwestią czasu było sięgnięcie po Szczęśliwy los, który jest pierwszym tomem serii W siedlisku. Bardzo lubię poczucie humoru autorki, lekko ironiczne, ale i niezwykle inteligentne. Jestem zachwycona stylem Pani Małgorzaty. Autorka ma niezwykle lekkie piór, które ... {} Recenzja książki Szczęśliwy los

Upadek milionera

18.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Upadek milionera to kontynuacja Kaprysu milionera, o którym pisałam @Link Poprzedni tom przeczytałam w lipcu ubiegłego roku i jak pewnie doskonale wiecie nie jestem zwolenniczką kontynuacji, ale musze przyznać, ze pierwsza część jakoś zapadła mi w pamięci i z zaciekawienie sięgnęłam po kontynuację. Pewnie z powodu nazwiska jednej ze współa... {} Recenzja książki Upadek milionera

Pora westchnień, pora burz

{} WYBÓR REDAKCJI
10.04.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To moje drugie spotkanie z Porą westchnień, porą burz Magdaleny Kawki. Pierwszy raz czytałam tę niezwykłą książkę pięć lat temu kiedy była wydana po raz pierwszy. Przyznam szczerze, że po raz kolejny przeczytałam ją z niesłabnącym zainteresowaniem tym bardziej, że mam kolejną część i z ogromną przyjemnością przypomniałam sobie losy bohaterów książ... {} Recenzja książki Pora westchnień, pora burz

Niezapomniany obraz mojego ukochanego Gdańska

24.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta niezwykła książka na premierę dokładnie dzisiaj i przyznaję, że miałam ochotę napisać recenzję już wczoraj, ale żal było mi rozstawać się z bohaterami Jaśminowej Sagi i zostawiłam sobie parę stron na dzisiejszy poranek. Przyznaję, że jestem w totalnym szoku, bo mówią, że nie ma rzeczy doskonałych, a ludzi idealnych. Otóż nie zgadzam się z tym s... {} Recenzja książki Czas gniewu

Wzruszający obraz polskiej emigracji

{} WYBÓR REDAKCJI
19.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Podróż za horyzont to nowa seria Sabiny Waszut Emigranci. To pierwszy tom przejmującej sagi o poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Mnie osobiście autorki nie trzeba przedstawiać, bo po książki Pani Sabiny sięgam zawsze, bo są one nie tylko gwarancją wyśmienitej lektury, ale i niesamowitą lekcją historii, a jak wiecie ja lubię jak z książki coś w... {} Recenzja książki Emigranci. Podróż za horyzont

Na skraju świata

17.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Archimowicz to autorka, która według mnie wydaje książki zdecydowanie za rzadko. Na skraju świata jest piątą książką autorki, a ja na każdą czekam tak samo, bo są one jak bożonarodzeniowy prezent wyczekany i wyśniony. Pokochałam styl Pani Katarzyny od pierwszej książki i z każdą kolejną pogłębia się ona i utwierdza mnie w przekonaniu, ż... {} Recenzja książki Na skraju świata

Cztery liście koniczyny

13.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To trzecia książka Pani Weroniki, którą dane mi było przeczytać i muszę stwierdzić, że po każdą kolejną sięgnę w ciemno. Autorka pisze prostym językiem, ale od pierwszej strony każda dotychczas przeczytana przeze mnie książka wciąga i porusza najczulsze struny, a czasami jakaś samotna kropla zabłąka się na policzku. Emocje, emocje i jeszcze raz em... {} Recenzja książki Cztery liście koniczyny

Wybór Charlotty

12.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie ukrywam, że po Wybór Charlotty sięgnęłam ze względu na nazwisko autorki, Pani Agnieszki Olejnik, bo lubię jej styl pisania, lekkie pióro, ale przyznaję, że po raz pierwszy miałam do czynienia z romansem historycznym w jej wykonaniu. Faktem jest, że nie wszystkie książki autorki przeczytałam i wciąż jestem w fazie nadrabiania. Być może kiedyś s... {} Recenzja książki Wybór Charlotty

Skradzione życie

3.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To już dwunasta książka w dorobku Pani Magdaleny. Oczywiście, że wszystkich nie przeczytałam i mam zamiar nadrobić braki czytelnicze, a lektura Skradzionego życia skradła moje serce i zakochałam się w pisarstwie autorki. Ta książka jest przemyślana w każdym calu, uczy, przypomina i pokazuje z jednej strony jak okrutni potrafią być wobec siebie lud... {} Recenzja książki Skradzione życie

Dziedziczka

3.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I druga z serii książek Pink Book, która ukazała się nakładem Edipresse Książki. Kolejna autorka, o której istnieniu nie miałam pojęcia. Nazwisko gdzieś i kiedyś widziałam, ale nie miałam przyjemności czytać żadnej książki autorki, a ma ona sporo w swoim dorobku. Czy nadrobię ? Być może, ale do końca nie jestem przekonana. Z pewnością sięgnę po ko... {} Recenzja książki Dziedziczka

Bajka o współczesnej dziewczynie

26.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ostatnio z każdej strony w mediach rzucała mi się reklama nowej inicjatywy Wydawnictwa Edipresse, Pink Book. Jako ciekawa jednostka, a jednocześnie szczęśliwa posiadaczka Legimi postanowiłam sprawdzić co w trawie piszczy i o co jest tyle hałasu. Obawiałam się, że o nic, ale muszę stwierdzić, że spędziłam miły i beztroski czas. Wyczytałam, że Pink ... {} Recenzja książki Pokusa

Wymruczane szczęście

23.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jako miłośniczka i posiadacza futrzaków nie mogłam sobie odmówić sięgnięcia po najnowszą książkę Joanny Szarańskiej Wymruczane szczęście, Tylko spójrzcie na ten nosek wystający z pościeli. Cudo, cudo, cudo. Uwielbiam kocie nosy za to, że każdy jest inny. Nie ma dwóch kotów o takich samych charakterach i o takich samych nosach. Każdy jest inny. Moj... {} Recenzja książki Wymruczane szczęście

Historia inspirowana autentycznymi wydarzeniami

21.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po ostatniej przeczytanej przeze mnie świątecznej książce Pani Nataszy postanowiłam bliżej zapoznać się z twórczością autorki. W moje ręce na Legimi wpadły Zaczarowane, czyli historia inspirowana prawdziwymi wydarzeniami. Przyznaję, że czytałam w każdej wolnej chwili, bo to nie tyko genialnie napisana książka, ale i historia, która może być przes... {} Recenzja książki Zaczarowane

Głosy z zaświatów

18.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W końcu przeczytałam drugi tom o patomorfologu Sewerynie Zaorskim. Kupiłam sobie książkę i niestety komuś pożyczyłam, zapomniałam komu i ten ktoś wcale nie kwapi się żeby oddać. Najzwyczajniej w świecie zapomniałam o Głosach z zaświatów, ale na szczęście już jest trzecia część, więc musiałam nadrobić braki . Autora nie trzeba nikomu przedstawiać,... {} Recenzja książki Głosy z zaświatów

Czy marzenia można wyhaftować?

15.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Agata Kołakowska to znana mi autorka chociaż dawno nie sięgałam po książki jej autorstwa. Do sięgnięcia po Szczęście na miarę skłonił mnie opis z okładki, bo przecież książka o moich ukochanych sukienkach nie może być zła. Oczywiście żałuję, że kupiłam ebooka, bo tak czy inaczej czeka mnie kolejny wydatek, musze kupić papierową wersję. Już kiedyś ... {} Recenzja książki Szczęście na miarę

W cieniu Babiej Góry

10.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejna książka debiutującej autorki za mną. Tym razem wpadł w moje ręce kryminał Ireny Małysy w cieniu Babiej Góry i przyznaję, że książka nie tylko mnie wciągnęła od pierwszej strony, ale przez cały czas trzymała w napięciu. Pomieszanie współczesnego śledztwa z wydarzeniami sprzed lat sprawiło, że od książki ciężko się oderwać. Myślę, że warto ... {} Recenzja książki W cieniu Babiej Góry

Znaki na niebie i ziemi

7.02.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po książkę Pani Kasi Keller sięgnęłam ze zwykłej babskiej ciekawości, bo jeszcze przed premierą było o niej głośno w internecie. na każdym kroku rzucała mi się w oczy okładka, a że ja lubię wiedzieć co w trawie piszczy to jak tylko książka pokazała się na Legimi zabrałam się za lekturę i przyznaję, że było to całkiem miło spędzony czas. Parę dni z... {} Recenzja książki Znaki na Niebie i Ziemi

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe