Avatar @viki_zm

Viks

@viki_zm
1 obserwujących.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj około 9 godzin temu.
{} ksiazkowepodrozetemaleiteduze.bl...
{} Napisz wiadomość
1 obserwujących.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj około 9 godzin temu.

Recenzje książek

41 recenzji, w tym 1 recenzja wyróżniona przez redakcję
Książka Skutki uboczne eliksiru miłości

Skutki uboczne eliksiru miłości

Dorota Combrzyńska-Nogala ...

Skutki uboczne eliksiru miłości

8.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja powieści toczy się w czasie stanu wojennego, który 13 grudnia ogłasza generał. Głównego bohatera poznajemy w dniu w którym jego sąsiedzi zostali zaaresztowani i odebrano im małe dziecko, a dziadek i ojciec Jacka Chwata zostają zatrzymani przez tajniaków i trafiają do więzienia w Łęczycy. Sam nastolatek wraca do domu poturbowany z ulicznej de... {} Recenzja książki Skutki uboczne eliksiru miłości

Książka Niechciana

Niechciana

Barbara Kosmowska ...

Niechciana

6.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kasia to zwykłą szesnastolatka, jak każda dziewczyna w tym wieku ma swoje marzenia i plany. Nastolatka nie jest zbyt popularna, ale ma znajomych i przyjaciół, dość dobrze się uczy i bardzo lubi tańczyć. Dziewczyna nigdy zbyt dobrze nie dogadywała się z rodzicami, ale nie kłóci się z nimi. Bohaterkę poznajemy w momencie, kiedy jej stosunkowo uporzą... {} Recenzja książki Niechciana

Książka Nie oddam dzieci!

Nie oddam dzieci! - właśnie to zdanie musi z mocą wykrzyczeć główny bohater

Katarzyna Michalak

Nie oddam dzieci! - właśnie to zdanie musi z mocą wykrzyczeć główny bohater

4.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Michał Sokołowski to młody i utalentowany chirurg, który jest bardzo oddany swojej pracy. Mężczyzna w szpitalu spędza bardzo dużo czasu i uratował już wiele ludzkich żyć. Niestety lekarz nie zauważa momentu w którym praca staje się dla niego ważniejsza od rodziny. W szpitalu spędza więcej czasu niż w domu z ciężarną żoną, którą tak bardzo kocha i ... {} Recenzja książki Nie oddam dzieci!

Książka Buba

Buba - ciepła powieść dla młodzieży i nie tylko

Barbara Kosmowska

Buba - ciepła powieść dla młodzieży i nie tylko

3.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Buba to nastolatka, która nie ma większych problemów i z pozoru nic jej nie brakuje. Dziewczyna ma swoje dżinsy, ukochane martensy i własny pokój,a także wielu przyjaciół, więc życie wydaje się całkiem znośne. Buba mieszka z rodzicami i dziadkiem. I właśnie o tych rodziców głównie chodzi. Oboje są bardzo zabiegani, myślą tylko o karierze, zapomina... {} Recenzja książki Buba

Książka Jasne dni, ciemne dni

Jasne dni, ciemne dni

Katarzyna "Caty" Ryrych

Jasne dni, ciemne dni

2.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Witek ma zaledwie piętnaście lat, ale bardzo szybko musiał dorosnąć i zacząć pełnić rolę głowy rodziny. Jedna chwila, wypadek zmieniła życie rodziny głównego bohatera nie do poznania. W tragicznym wypadku zginęła młodsza siostra Witka – Magda i cała rodzina przeżywa żałobę. To jednak nie koniec tragedii, jest jeszcze ojciec, który prowadził samoch... {} Recenzja książki Jasne dni, ciemne dni

Książka Koncert cudzych życzeń

Koncert cudzych życzeń

Izabella Frączyk

Koncert cudzych życzeń

1.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magda to główna bohaterka powieści. Kobiecie początkowo wydaje się, że ma wszystko, czego potrzebuje: kochającego męża, dobre przyjaciółki i zadowalającą pracę, a w głowie nawet plany o powiększeniu rodziny. Wszystko zaczyna się zmieniać, kiedy w drzwiach jej mieszkania staje teściowa z walizkami. Leontyna to bardzo specyficzna starsza pani. Kobie... {} Recenzja książki Koncert cudzych życzeń

Książka Pozłacana Rybka

Pozłacana rybka

Barbara Kosmowska ...

Pozłacana rybka

{} WYBÓR REDAKCJI
1.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Barbary Kosmowskiej została podzielona na rozdziały, których każdy tytuł ma symboliczne znaczenie. Pomiędzy rozdziały autorka wplotła „Listy do samej siebie” w których główna bohaterka pisze co tak naprawdę czuje, dzieli się swoimi problemami i rozterkami. Alicja to czternastolatka, której rodzice rozwiedli się, kiedy miała osiem lat. Matk... {} Recenzja książki Pozłacana Rybka

Książka Będę u Klary

Będę u Klary

Grażyna Bąkiewicz

Będę u Klary

30.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść to trzeci tom należący do trylogii pieniawskiej. Autorka ponownie opisuje wydarzenia z życia młodych ludzi żyjących w tym samym mieście. Tym razem skupia się na historii syna gangstera. Olek Tarwid to syn mężczyzny, którego w mieście znają wszyscy i to niekoniecznie z dobrych rzeczy. Chłopak stojący u progu dorosłości jest podobny do bogat... {} Recenzja książki Będę u Klary

Książka Stan podgorączkowy

Stan podgorączkowy

Grażyna Bąkiewicz

Stan podgorączkowy

30.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka to druga powieść należąca do trylogii pieniawskiej. Akcja dzieje się w tym samym miasteczku, a bohaterami są nastolatkowie uczęszczający do tej samej szkoły. Powieść nie jest kontynuacją losów poznanej w pierwszej części Maliny, a opowiada historię Zojki – dziewczyny z tej samej klasy, która maj jednak inne problemy i zmartwienia. Akcja ks... {} Recenzja książki Stan podgorączkowy

Książka O melba!

O melba!

Grażyna Bąkiewicz

O melba!

30.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka autorstwa Grażyny Bąkiewicz to pierwsza część trylogii pieniawskiej. W powieściach poznajemy wielu bohaterów, którymi są młodzi ludzie z charakterystycznymi dla swojego wieku problemami, przyjaźniami i pierwszymi miłościami. W tej powieści główną bohaterką jest siedemnastoletnia Malina. Dziewczyna mieszka z matką dziennikarką. Mieszka to m... {} Recenzja książki O melba!

Książka Rokko

Rokko

Barbara Ciwoniuk

Rokko

29.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tytułowy bohater to nastolatek, który wychowuje się z ojcem. Rokko, a właściwie Roch mieszka w bogatym domu i nigdy nie narzeka na brak pieniędzy. Nie ma jednak dobrego kontaktu z ojcem – sławnym pisarzem, który bardziej skupia się na karierze i romansach niż na opiece nad synem, a matka chłopaka nie żyje. W życiu Rokka zaczynają się pewne zmiany.... {} Recenzja książki Rokko

Książka Król

Król

Katarzyna "Caty" Ryrych

Król

29.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patryk ma tylko osiem lat, ale w swoim życiu doświadczył już wiele. Ojciec chłopca w wyniku przekrętu współpracownika traci firmę i wszystko, co miał, a rodzina zostaje zmuszona, by przenieść się do odrapanego dwupiętrowego bloku na „Brooklynie”. Ojciec chłopca popada w nałóg alkoholowy, stosuje przemoc wobec bliskich i tafia do szpitala psychiatr... {} Recenzja książki Król

Książka Jak zrozumieć chrumaka i wejść do świata tych którzy myślą inaczej

Jak zrozumieć różnice?

Elżbieta Jodko-Kula ...

Jak zrozumieć różnice?

29.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pozornie zwykła i prosta książka skierowana do najmłodszych czytelników jest powieścią wręcz obowiązkową, poruszającą bardzo ważny temat. Pozornie proste przygody chłopca opisane w książce pomogą rodzicowi zdrowego dziecka wytłumaczyć mu różnice pomiędzy nim a rówieśnikiem ze spektrum autyzmu. Dla rodziców i terapeutów dzieci z zaburzeniami staną ... {} Recenzja książki Jak zrozumieć chrumaka i wejść do świata tych którzy myślą inaczej

Książka Pepa w raju. Najkrótsza opowieść o miłości

Pepa w raju - krótkie love story dwójki młodych i zakochanych ludzi

Katarzyna "Caty" Ryrych

Pepa w raju - krótkie love story dwójki młodych i zakochanych ludzi

28.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka z serii plus minus 16 autorstwa Katarzyny Ryrych to powieść z założenia kierowana do nastolatków, jak mówi sama nazwa serii. Uważam, że jeśli chodzi o tę powieść kategoria wiekowa powinna zostać przesunięta wyżej, a już na pewno nie powinni czytać jej młodsi czytelnicy, ponieważ porusza bardzo trudne tematy. Książka to historia opowiedzian... {} Recenzja książki Pepa w raju. Najkrótsza opowieść o miłości

Książka Odrobina magii

Bo czasem wystarczy tylko odrobina magii, by świat stał się lepszy!

Agnieszka Olejnik

Bo czasem wystarczy tylko odrobina magii, by świat stał się lepszy!

28.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja tej świątecznej powieści rozpoczyna się kilka dni przed Bożym Narodzeniem. W niewielkim miasteczku Kornaty zaczyna padać śnieg i powstaje świąteczna atmosfera. To właśnie w tym momencie poznajemy głównych bohaterów powieści. Jest ich wielu, ale łączy ich jedno – każdy z tych w większości początkowo obcych sobie ludzi ma swoje problemy i jest... {} Recenzja książki Odrobina magii

Książka Mleko z miodem

Mleko z miodem

Joanna Jagiełło

Mleko z miodem

27.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka to już czwarty i ostatni tom zawierający się w serii kawowej. To właśnie w tej powieści czytelnik dowie się, jak potoczą się dalsze losy bohaterów i jak zakończy się większość wątków ukazanych w powieściach. Związek Linki i Adriana od zawsze był burzliwy i wiele razy wystawiany na próbę, jak to w relacji dwójki indywidualistów. Tym razem j... {} Recenzja książki Mleko z miodem

Książka Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Joanna Jagiełło

Tiramisu z truskawkami

27.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka to już trzeci – przedostatni tom z serii kawowej, będący kontynuacją losów bohaterów poznanych w poprzednich częściach. To już kolejny rok, w którym śledzimy losy bohaterów, Linka i Natalia rozpoczynają już naukę w drugiej klasie liceum, każda w innej szkole. W życiu Linki nastał lepszy czas, wszystko powili się układa, a rodzinne problem... {} Recenzja książki Tiramisu z truskawkami

Książka KALINKA

Kalinka

Andrzej Lipiński

Kalinka

25.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka opowiada historię pisaną z perspektywy rodzica dziecka, które jest nieuleczalnie chore. Ojciec, który jest autorem powieści próbuje zrozumieć sens nieuleczalnej choroby swojego dziecka. Mężczyzna przez sześć lat życia Kalinki nieustannie poszukuje jakiegokolwiek kontaktu z chorą na rdzeniowy zanik mięśni córką i odpowiedzi na wiele pytań. ... {} Recenzja książki KALINKA

Książka Śnieżna siostra

Śnieżna siostra

Maja Lunde ...

Śnieżna siostra

24.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Julian w Wigilię kończy dziesięć lat, więc jest to dla niego podwójne święto. Dla chłopca zawsze był to najszczęśliwszy i najpiękniejszy dzień w roku. Malec boi się jednak, że w tym roku wszystko będzie inaczej. Niedawno, bo pół roku temu życie chłopca i jego rodziny nieodwracalnie się zmieniło. Po walce z ciągłym smutkiem – depresją, zmianie swoj... {} Recenzja książki Śnieżna siostra

Książka Tylko gdy pada deszcz

Tylko gdy pada deszcz

Joanna Jagiełło ...

Tylko gdy pada deszcz

23.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zuza – jedna z głównych bohaterek powieści mieszka w niewielkiej kawalerce tylko z mamą. Dziewczyna ma mały kontakt z ojcem i nie ma rodzeństwa. Dziewczyna jest zwykłą nastolatką, chodzi do liceum ma znajomych i problemy życia codziennego.Wszystko zmienia się kiedy mama dziewczyny poznaje kolejnego chłopaka. Nie jest jednak tak jak do tej pory. Zu... {} Recenzja książki Tylko gdy pada deszcz

Książka Koń na receptę

Koń na receptę

Agata Widzowska ...

Koń na receptę

22.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Główna bohaterka książki to rozkapryszona nastolatka, która pierwszego dnia wakacji dowiaduje się od rodziców, że zamiast po ciężkim roku szkolnym spędzić wakacje w najmodniejszych ciuchach w ciepłych krajach trafi na wieś do rodziny. Jagoda spędzenie wakacji u cioci i wujka w Dąbrówce na Kaszubach traktuje jak najgorszą karę. Dziewczyna przyzwycz... {} Recenzja książki Koń na receptę

Książka Stojąc pod tęczą

Stojąc pod tęczą

Dorota Schrammek

Stojąc pod tęczą

14.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patrycja, Magdalena, Aneta i Jagoda to cztery główne bohaterki książki. Kobiety różni wiele, ale z pewnością łączy jedno – razem pracują w szczecińskiej agencji nieruchomości. Wspólna praca zbliża kobiety do siebie, a tragiczne wydarzenia w życiu jednej z nich sprawiają, że ich znajomość powoli przeradza się w przyjaźń. Patrycja jest sama, nigdy ... {} Recenzja książki Stojąc pod tęczą

Książka Niezłe ziółko

“O wspomnienia trzeba dbać. Wtedy można przechować to, co było ważne albo piękne. Wspomnienia zatrzymują czas.”

Barbara Kosmowska ...

“O wspomnienia trzeba dbać. Wtedy można przechować to, co było ważne albo piękne. Wspomnienia...

13.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W trakcie przygotowywania śniadania mam oświadcza Erykowi, że zamieszka z nimi Babcia Malutka. Chłopiec jest zachwycony, choć z Babcią Malutką nie spędzał wiele czasu ze względu na jej podróże po całym świecie, bardzo się cieszy, że starsza pani zatrzyma się na dłużej w jego domu. Ośmiolatek uwielbia spędzać czas z Babcią ze strony mamy. Dziecko u... {} Recenzja książki Niezłe ziółko

Książka Oskar i pani Róża

"Ważniejsze od tego, by wyzdrowieć, jest nauczyć się godzić z chorobą i śmiercią."

Éric-Emmanuel Schmitt

"Ważniejsze od tego, by wyzdrowieć, jest nauczyć się godzić z chorobą i śmiercią."

10.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka to opowieść o śmierci, tej najtrudniejszej, bo dotyczącej dziecka. Oskar to dziesięciolatek, który umiera na białaczkę. Na początku chłopcu nie pomogła chemia, przeszczep także się nie udał i chłopcu zostało kilka dni życia. Lekarze bezradnie rozkładają ręce, nie widzą już nadziei dla dziecka. Rodzice chłopca nie potrafią rozmawiać z Oskar... {} Recenzja książki Oskar i pani Róża

Książka Uwierz w Mikołaja

Czasem po prostu warto wierzyć!

Magdalena Witkiewicz

Czasem po prostu warto wierzyć!

7.12.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja powieści trwa kilka dni, poznajemy kilka osób, a wszystko w wyjątkowym i magicznym czasie przed Bożym Narodzeniem, w którym wszystko jest możliwe. Agnieszka to studentka, bardzo mocno związana z babcią, która ją wychowywała. Jak co roku wyjątkowy świąteczny czas pragnie spędzić właśnie z nią, ale dowiaduje się, że babcia ma zupełnie inne... {} Recenzja książki Uwierz w Mikołaja

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe