Avatar @viki_zm

Viks - book(worm/lover)

@viki_zm
16 obserwujących. 26 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} ksiazkowepodrozetemaleiteduze.bl...
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
16 obserwujących.
26 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

131 recenzji, w tym 6 recenzji wyróżnionych przez redakcję

"Gdy ktoś doświadczył czegoś w życiu, łatwiej zrozumie drugą osobę." - poruszająca historia m...

16.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Skradziona kołysanka" to pierwsza książką autorki, którą przeczytałam, ale już wiem, że na pewno nie ostatnia. Barbarę - główną bohaterkę powieści poznajemy w dwóch okresach w jej życiu, które dzieli wiele lat. Kobieta kochała śpiewać, a jej miłością było występowanie na scenie. To właśnie podczas jednego z pierwszych dla niej przesłuchań poznał... {} Recenzja książki Skradziona kołysanka

"Wciałowstąpienie" - nietypowa książka o tajemniczym tytule

16.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Wciałowstąpienie" to nietypowa książka poetycka. Autor piszący pod tajemniczym pseudonimem Język Kamiennik przedstawia zbiór wierszy, które jak sam wspomina są o nim. Teksty były pisane w ciągu wielu lat, a pomimo tego tworzą spójną historię. Ma ona swój początek, rozwój wydarzeń i koniec. Zakończenie nie jest do końca zamknięte, czytelnik może ... {} Recenzja książki Wciałowstąpienie

"Odważył się pan na wielką rzecz z myślą o swojej rodzinie" - historia o odwadze, miłości i ż...

{} WYBÓR REDAKCJI
13.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka to udany debiut autorki, w którym porusza wiele trudnych i ważnych tematów, a także pisze o sprawach codziennych, które mogłyby się przytrafić każdemu z nas. Historia głównego bohatera - Pana Stanisława jest bardzo poruszająca. Poznajemy go około roku po śmierci ukochanej żony - Teresy. Kobieta wraz z niedoszłą synową zginęły w wypadku sa... {} Recenzja książki Po każdej burzy świeci słońce

Kontynuacja po latach - czy to może się udać?

12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka to kolejny - czwarty już tom cyklu "Stajnia w Pieńkach". Autorka zdecydowała się na kontynuację po latach, w której ponownie spotykamy się ze znanymi i lubianymi bohaterami i poznajemy ich dalsze losy. Akcja powieści rozpoczyna się ślubem Magdy i Adama, który kobieta uznaje za symboliczny nowy początek i pełna optymizmu patrzy w przyszłoś... {} Recenzja książki Loteria życiowych szans

Czy niepełnosprawni intelektualnie naprawdę aż tak bardzo się od nas różnią?

12.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autor książki przez kilka lat pracował w szkole, ale później zdecydował się na emigrację. W Niemczech podjął pracę w jednym z domów opieki dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. Książka to zbiór opowieści, które są tak naprawdę wspomnieniami o podopiecznych, których nierzadko już nie ma i ciekawych historii związanych ze współpracownikami. Au... {} Recenzja książki Zwyczajnie niezwykli. Obrazki o niepełnosprawnośc

Gdzie śpiewają raki

11.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja powieści toczy się głównie na bagnach w pobliżu miasteczka Berkley Cove na wybrzeżu Północnej Karoliny. To właśnie tutaj wraz z rodziną mieszkała mała dziewczynka Kya Clark. Właśnie - mieszkała - czas przeszły jest tutaj jak najbardziej użyty poprawnie, ponieważ jako dziesięcioletnie dziecko została sama. Kya została porzucona najpierw przez... {} Recenzja książki Gdzie śpiewają raki

Pan Joachim i wcześniaki - czy przytulanie ma moc?

{} WYBÓR REDAKCJI
11.01.2022
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść, chociaż nieprawdziwa, oparta na realnych wydarzeniach. Jeszcze kilka lat temu nikt nie mówił o dobroczynnym wpływie dotyku i przytulania na malutki organizm, szczególnie u wcześniaków. Autorka swoją historię, jak wspomina na wstępie, napisała zainspirowana postacią Davida Deutchman'a, który zaczął w szpitalu w Atlancie wolontariat jako "p... {} Recenzja książki Pokój kołysanek

"Najlepszym sposobem, żeby dać szansę swoim talentom, jest spróbowanie."

29.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest krótka i nie ma w niej dużo tekstu, a jednocześnie jest on tak wymowny, że nie potrzeba ani słowa więcej. Kobi Yamada przedstawia historię małego chłopca, który chciałby stworzyć coś pięknego. Dziecko często rozmawia ze starym rzeźbiarzem i podziwia jego pracę, a także to jak cudowne rzeczy umie stworzyć. To właśnie doświadczony życ... {} Recenzja książki Próbowanie

"Nie ma bowiem takiej siły, która kazałaby ci przestać myśleć o osobie, którą nosisz w sercu."

23.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia opisana przez autora o tajemniczym pseudonimie Bezdech rozpoczyna się dość nietypowo. Głównym bohaterom - Monice i Jakubowi do przekonania się, że nic już nigdy nie będzie takie samo, wystarcza całkowicie przypadkowe spotkanie na lotnisku i krótka rozmowa. Chociaż nie wymieniają się numerami telefonów, los sprawia, że spotykają się ponown... {} Recenzja książki Wiem, co Wam w duszy gra

"Każda chwila jest tylko chwilą."

19.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Trzeci tom serii "Kamień Królestwa Sloget" to dalsze losy bohaterki, którą czytelnicy już dobrze znają, a jednocześnie nie wiedzą o niej jeszcze tak wiele. Nastka w dalszym ciągu znajduje się w Królestwie Podziemi, ale jednocześnie nie spędza tam fizycznie zbyt dużo czasu, ponieważ odbywa kolejne niezwykłe podróże. Mała elfka odwiedza nowe krainy... {} Recenzja książki Splątany nurt rzeki Ister - 3 Tom - Kamień Królestwa Sloget

"Dopiero teraz doceniam to, co zawsze miałam w zasięgu ręki - spokój i bezpieczeństwo."

19.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka to drugi tom z serii "Kamień Królestwa Sloget" w którym poznajemy dalsze losy głównej bohaterki, uzyskujemy odpowiedzi na niektóre z pytań, które przynajmniej ja zadawałam sobie po przeczytaniu pierwszego tomu, ale żeby nie było za łatwo, pojawiają się kolejne tajemnice. W życiu Nastusi zaszło wiele zmian, a mała elfka powoli zaczyna zauw... {} Recenzja książki Podziemie Waltar - 2 tom - Kamień Królestwa Sloget

"(...) z dobrym i współczującym sercem będziesz mogła przemierzać nieznane dla nas tereny"

19.12.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Recenzja będzie od serca, ponieważ tak właśnie otrzymałam tę książkę. Już na wstępie bardzo dziękuję Autorce za egzemplarz do recenzji, dzięki czemu miałam możliwość poznać tę wyjątkową historię, cudowną dedykację i autograf. Seria "Kamień Królestwa Sloget" to uniwersalne książki idealna zarówno dla dzieci, młodzieży jak i dorosłych. Autorka pod ... {} Recenzja książki Wzgórze Olch - 1 Tom - Kamień Królestwa Sloget

"Zawsze można napisać scenariusz własnego życia, a wtedy los nie ma za dużo do powiedzenia."

28.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka w swojej najnowszej powieści świątecznej przedstawiła losy grupy ludzi znającej się już od czasów liceum, a kontynuujących swoją relację w dość nietypowy sposób. Rafał, Tomek, Lena, Aśka i Maria to przyjaciele, których dorosłe życie porozrzucało po różnych zakątkach świata i wystawiło na różne przeciwności losu. Rodzina, codzienne trudnoś... {} Recenzja książki Bożonarodzeniowa księga szczęścia

"(...) życiem jest to, co dzieje się teraz, a nie wydarzenia sprzed lat, których nie da się c...

22.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść zaczęłam czytać, nie znając postaci Joe Goldberga i nie wiedząc nic o jego przeszłości, ponieważ nie znam innych książek Caroline Kepnes należących do serii, czyli "Ty" i "Ukrytych ciał" ani nie oglądałam serialu, który chociaż trochę mógłby przybliżyć mi losy bohaterów. Joe Goldberga poznałam więc w momencie, kiedy mężczyzna przeprowadza... {} Recenzja książki Ty kochasz mnie

Czy nieznajomi mogą stać się dla siebie najbliższymi osobami?

13.11.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tomek to dwudziestojednoletni chłopak, którego teraźniejszość ukształtowało dzieciństwo. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyż to właśnie ten okres naszego życia najbardziej wpływa na nasze dalsze funkcjonowanie, ale najmłodsze lata podobnie jak dalsze nie były szczęśliwe dla chłopaka. Jego rodzinę można by określić mianem patologicznej – matka po... {} Recenzja książki Nieznajomi

"Twoje życie leży tylko i wyłącznie w twoich rękach. To ty decydujesz, co się dzieje."

{} WYBÓR REDAKCJI
21.10.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Młynarska to kobieta o dobrym sercu mocno zaangażowana w losy każdego dziecka i wrażliwa na jego krzywdę. Kasia pracuje jako pedagog w ośrodku wychowawczym, gdzie bardzo mocno przejmuje się losem każdego ze swoich podopiecznych. Kobieta mieszka sama w sporym mieszkaniu i nie ma faceta, co często wypomina jej matka, która szuka dla Kaśki ... {} Recenzja książki Wybór

"Czasem wystarczy tak niewiele, żeby zyskać tak wiele."

26.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autorka stworzyła lekką i przyjemną książkę o kobietach i dla kobiet. Wykreowała trzy główne bohaterki, o różnych osobowościach, z dużą różnicą wieku i z całkowicie odmiennymi problemami. Jak można łatwo zauważyć, dzieli je prawie wszystko, a łączy jedynie wspólny adres. Czy z biegiem czasu może również coś więcej? Tego można dowiedzieć się tylko ... {} Recenzja książki Trzy światy

Czy losy głównej bohaterki i dziecka, które przypadkowo trafia pod jej opiekę, mogą mieć ze s...

23.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Alicja – główna bohaterka powieści to szczęśliwa i spełniona singielka, która wiedzie spokojne i uporządkowane życie. Niespodziewanie ten ład i spokój burzy pojawienie się małej dziewczynki, która wywraca jej życie do góry nogami i przypomina o przeszłości. Mała Mia to dziecko, którego pochodzenia i przeszłości nie zna nikt, a ciężar opieki nad ni... {} Recenzja książki Dziecko z mgły

"Niezależnie od tego, jak bardzo się kogoś kocha, rozmiar tej miłości jest nieistotny, jeśli ...

23.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znajomość Quinn i Grahama – głównych bohaterów powieści zaczęła się w niecodzienny sposób i potoczyła ciekawymi ścieżkami. Młodzi ludzie poznali się w dniu, który miał być dla obojga jednym z najgorszych. Przykre okoliczności, jakimi była zdrada wcześniejszych partnerów, sprawiły, że pojawili się na swojej drodze, a w niedalekiej przyszłości stwor... {} Recenzja książki Wszystkie nasze obietnice

"Rudy to nie kolor — to charakter." - romans, ale nie taki typowy

8.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rudowłosa Małgorzata to bohaterka, którą mieliśmy okazję poznać w pierwszym tomie „Oblicz miłości”. W tej książce jest już nie tylko przyjaciółką Aleksandry, ale główną bohaterką. Autorka zachęciła mnie do sięgnięcie po tą książkę już pierwszym tomem, więc z niecierpliwością czekałam, by poznać dalsze losy bohaterów. Jest to lektura z tych na j... {} Recenzja książki Wybierz mnie

Czym tak naprawdę jest (nie)miłość?

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Małżeństwo to zazwyczaj nie decyzja podjęta pod presją chwili, ze względu na impuls, a ważna zmiana w życiu poprzedzona związkiem, poznaniem drugiej osoby, a przede wszystkim prawdziwą miłością. Ale czy słowa małżeńskiej przysięgi będą zawsze aktualne? Czy będąc wraz z ukochaną osobą, można się jednak gdzieś pogubić w tym wspólnym życiu? Tak właśn... {} Recenzja książki (Nie)miłość. Z tobą i bez ciebie

Bezpieczna przystań

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ophelie to wdowa, której wydaje się, że jej życie już się skończyło. W jednej chwili straciła męża i syna, jednak ma jeszcze córkę, która potrzebuje jej miłości i wsparcia. Próbując leczyć swoje rany i poradzić sobie z żałobą bohaterka zapomina o Pip, która również cierpi i coraz bardziej odsuwa się od dziecka. Wyjazd nad ocean, spokój i cisza ... {} Recenzja książki Bezpieczna przystań

Wyśniłam cię, córeczko

30.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Akcja powieści rozpoczyna się w 1970 roku. Carly Sears to młoda kobieta, która niedawno została wdową. Jej mąż zginął w Wietnamie, a ona nosi pod sercem ich dziecko. Po jednej tragedii szybko nadchodzi druga. Carly dowiaduje się, że jej nienarodzona córeczka jest nieuleczalnie chora – ma poważną wadę serca i prawdopodobnie nie przeżyje długo po po... {} Recenzja książki Wyśniłam cię, córeczko

"Rodzina to nie przeszłość, nie można o niej nie myśleć. Człowiek ma ją w sercu, dokądkolwiek...

29.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Życie Toma Sherbourne zmieniło się nieodwracalnie po powrocie z Wielkiej Wojny. Tragiczne wspomnienia nie pozwalają mężczyźnie normalnie żyć, a wszystko wokół niego wydaje się bezsensowne. Wojna zmieniła go na zawsze i już nigdy nie będzie taki sami. Kiedy dostaje posadę latarnika na małej wysepce Janus Rock, wydaje się, że mężczyzna będzie w stan... {} Recenzja książki Światło między oceanami

Więcej serca niż rozumu

29.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Główni bohaterowie ostatniej części z cyklu „Jedyne takie miejsce” to podobnie jak w poprzednich tomach postaci wyraziste i mające swój charakter. Pomimo tego, że w prawie każdej książce Klaudii Bianek początkowo znajdę bohatera, którego nie lubię od razu, tak w dalszych rozdziałach przekonuje mnie on do siebie swoim zachowaniem, czy postępowaniem... {} Recenzja książki Więcej serca niż rozumu

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl