Avatar @Babi

@Babi

13 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od 6 lat. Ostatnio tutaj 5 miesięcy temu.
{} Napisz wiadomość
13 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od 6 lat. Ostatnio tutaj 5 miesięcy temu.

Recenzje książek

36 recenzji, w tym 2 recenzje wyróżnione przez redakcję

Moje guilty pleasure

21.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Autora darzę niesamowitym sentymentem. Nie byłam jedyną, która w czasach gimnazjum zaczytywała się w jego książkach i czerpała z tego przyjemność. Mimo, że cykl zaczęłam czytać od drugiej części („Tylko Ciebie chcę”), a dopiero potem dorwałam część pierwszą („Trzy metry nad niebem”), to jednak romans Stepa z Babi skradł moje serducho. Już wtedy wi... {} Recenzja książki Trzy razy ty

Kino jest najlepszą ze sztuk

29.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zapewne wam, tak jak i mi, filmy towarzyszą od wczesnych lat dzieciństwa i nie ważne w jakich latach zostaliśmy wychowani. Jest to rozrywka masowa, ale każdy amator znajdzie coś dla siebie. Prócz fascynacji (lub zwykłym zainteresowaniem) samym filmem, wiele z nas uwielbia zjawisko... Kina! Kina jako instytucji, budynku, atmosfery, przeżyć czy zwyk... {} Recenzja książki Gorączka filmowa. Kinomania w międzywojennej Polsce

Proste zasady

11.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z poradnikami nigdy nie było mi po drodze. Bardzo trudno było mi trafić na jakiś sensowny. Niestety w większości są to totalne bzdety, które nadawałyby się na kolumnę w Cosmopolitanie czy innym czasopiśmie kobiecym. Totalne pomyłki. Ten akurat przykuł moją uwagę. Nie ma niczego złego w tym, że szuka się porad dotyczących relacji partnerskich. N... {} Recenzja książki Jak na co dzień budować szczęśliwą relację z partnerem. Krótka recepta na udany związek

Poirot w spódnicy

4.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od zawsze chciałam przeczytać książki o Nancy Drew, niestety tych książek na polskim rynku nie było (albo totalnie nie umiałam ich wtedy zlokalizować), a o czytaniu w oryginale w ogóle nie myślałam, więc cieszę się, że w końcu się udało! Trochę to potrwało, ale warto było! Wydawnictwo Dolnośląskie zrobiło bardzo dobry krok w tę stronę, aby wydać ... {} Recenzja książki Tajemnica starego zegara

Historia bez historii...

{} WYBÓR REDAKCJI
17.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nigdy nie miałam styczności z prozą Mendozy, choć autor ciągle mnie kusił. Co chwilę jego tytuły zerkały na mnie z półek księgarń oraz jego książki były mi często polecane w różnych miejscach. To autor o dość dużym dorobku artystycznym, który zdobył Nagrodę Cervantesa! W końcu musiałam coś dorwać w swoje łapska i przeczytać, bo aż wstyd nie znać. ... {} Recenzja książki Król przyjmuje

wyjaśnione okoliczności

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

sprawia mi ogromną przyjemność to, że na polskim rynku coraz więcej pojawia się pozycji tego typu i niecierpliwie czekam na więcej! dr Richard Shepherd jest naprawdę interesującą osobą z ogromnym "dobytkiem" w swojej karierze, cieszę się, że mogłam się zapoznać z nim oraz jego sprawami, które były naprawdę ciekawe książkę czyta się szybko, bo w... {} Recenzja książki Niewyjaśnione okoliczności

koronerem być

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

kto czuje niedosyt po "Trupich farmach" czy "Niewyjaśnionych okolicznościach"? ja ciągle, więc cieszę się, że już na początku roku wydawnictwo Znak zadbało o tych, którzy lubują się w takiej tematyce Ken Holmes wykonuje zawód, o którym zawsze marzył i postanowił przedstawić nam kulisy swojej pracy, gdzie nie tylko spotyka śmierć, ale ból, żal, ro... {} Recenzja książki Sprawa dla koronera. Kulisy zawodu, który codziennie spotyka śmierć

prezydent się schował

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

zupełnie nie mam porównania i nie wiem do czego mogłabym się odnieść, nic Pattersona wcześniej nie czytałam, a od wątków sensacyjnych, czy to w książkach czy filmach, raczej stronię, przyznam, że nie wiem czym to jest spowodowane, bo gdy już zasiądę (czy to do książki, czy do filmu) z dobrą i wciągającą fabułą, to całkowicie się pochłaniam, ja po ... {} Recenzja książki Gdzie jest prezydent

studenckie życie

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

oj, mam przeogromnie mieszane odczucia do tej pozycji, wiem, że to jedna z tych wybitnych lektur, które są po prostu pięknie napisane i wnoszą coś do naszego życia, dają pewne przemyślenia, ukazują rzeczy, na które wcześniej nie zwracało się uwagi... no ale jednak nie widziałam same dobre opinie w internecie, tak samo prywatnie ta książka została... {} Recenzja książki Tajemna historia

sama się czyta

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

biorąc się za czytanie tej książki nie spodziewałam się żadnych fajerwerków, w końcu to niezbyt ambitna pozycja spin-off'owa serialu Netflixa, ale zostałam dosyć pozytywnie zaskoczona mamy tutaj przedstawione wydarzenia sprzed pierwszego sezonu dotyczącyh głównych bohaterów, a w szczególności skupiając się na wątku Veronicy, która po szemranych ... {} Recenzja książki Riverdale: Dzień wcześniej

#dno

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

z Karoliną mi totalnie nie po drodze, niby interesują nas te same rzeczy, ale postrzeganie świata mamy zupełnie inne po książce "Krótka książka o miłości", na temat filmu, kina i aktorów byłam... zażenowana? zniesmaczona? poirytowana? totalnie nie wiem jak nazwać taki stan... bo niby pomysł zacny, ale to wykonanie do mnie nie trafiło, bardzo to b... {} Recenzja książki #Sława

duchy to wspomnienia

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

pierwsza książka tej autorki w Polsce, więc z chęcią zabrałam się za tę pozycję, bo lubię poznawać nowych autorów, szczególnie jeśli widzi się sporo pochlebnych słów na temat ich twórczości książka wciąga! naprawdę! mroczny i tajemniczy klimat przeplata się z teraźniejszością, która zmierza do rozwiązania zagadki zaginięcia i tajemniczej śmierc... {} Recenzja książki Złamane dusze

historia Diaboliny

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Śpiąca królewna" nigdy nie była moją ulubioną bajką od Disneya, a więc również nie czułam strachu, fascynacji ani potem przywiązania do czarnego charakteru - Diaboliny jednak, gdy dorwałam książkę w jakimś koszu promocyjnym za niecałe 8 zł, to nie zastanawiałam się zbyt długo, inne spojrzenie na klasyczną historię - dla mnie bomba! oczywiście by... {} Recenzja książki Czarownica. Prawdziwa historia Diaboliny

w małej piwnicy, w austriackim miasteczku

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

kto nie zna historii Nataschy Kampusch? chyba nie ma takiej osoby, sama żyłam tymi wiadomościami w roku 2006, gdy dziewczynie udało się uciec, zaledwie dwa lata później dostaliśmy kolejną przerażającą historię i potwora z Austrii - Josefa Fritzla parę dobrych lat temu czytałam "Dziewczynę z piwnicy. Szokującą historię Nataschy Kampusch", która w... {} Recenzja książki 3096 dni

gdzie jest Banksy?

{} WYBÓR REDAKCJI
19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

ucieszyłam się, gdy przypadkowo natrafiłam na kolejny album z pracami Banksy'ego, czułam ogromny niedosyt po "Banksy. Nie ma jak w domu" i "Banksy. Wojna na ściany", no i niestety nadal czuję ten niedosyt, ale chyba tak już po prostu pozostanie i muszę się z tym faktem pogodzić całkiem dobre teksty towarzyszą nam przez cały album, tłumaczą wojny ... {} Recenzja książki Banksy

uczennica przerosła mistrza

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

cieszę się, że Wydawnictwo Znak postanowiło wznowić tę książkę, bo była dla mnie kompletnie nie do dostania! cudownie, że uczennica sławnego antropologa Billa Bassa wydała książkę o swojej pracy i dokonaniach, która czasami zwalała mnie z nóg, porządnie napisana i od razu dało się wyczuć całą tę pasję oraz miłość do wykonywanego przez siebie zaw... {} Recenzja książki Tajemnice wydarte zmarłym

WŁOSING

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

stawiam dopiero pierwsze kroki w świadomej pielęgnacji włosów, więc przyznam szczerze, że książka jest całkiem pomocna, wiele wątków rozjaśnia (np. porowatość włosów, typy włosów i inne dziwne, magiczne rzeczy), czasami niestety się gubiłam, bo jednak zbyt dużo informacji na "jeden raz", oczywiście są one dobrze wyjaśnione, objaśnione i wytłumaczo... {} Recenzja książki Eliksiry, pomady i inne zaklęcia. Włos doskonały

#why?

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

nie uważam się za totalną feministkę, ale umiem przyznać, że wiele im zawdzięczam, ze wszystkimi poglądami się nie zgadzam, bo uważam, że jednak mamy pewnie role do odegrania w świecie/społeczeństwie mimo wszystko, oczywiście bez żadnych chorych skrajności ogółem również nie popieram tego całego uprzedmiotowania kobiety do roli obiektu seksualne... {} Recenzja książki Świat sprzed #MeToo

pomyłka wydawnicza

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

zacznijmy od tego, że przeczytaniem tego nazwać nie mogę, raczej mocnym przekartkowaniem, wyłapywaniem "smaczków", oczy za bardzo mi krwawiły... jako, że mam zastój czytelniczy, to stwierdziłam, że wezmę w łapy coś naprawdę lekkiego, niewymagającego, wręcz infantylnego, więc wybrałam poradnik dotyczący małżeństwa, który dostałam jakiś czas temu ... {} Recenzja książki Zanim powiesz tak. Przepis na wspaniałe małżeństwo

zbyt prosta

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

autora darzę sporym sentymentem, cykle "Trzy metry nad niebem" oraz "Wybacz, ale będę ci mówiła skarbie" wspominam bardzo dobrze, czytałam je w okresie nastoletnim i wtedy raczej nie wymagałam zbyt dużo od literatury, a zwykłej, dobrej (czasami romantycznej) "zabawy" niestety (a może i stety) czasy gimnazjum minęły bezpowrotnie, pierwszą część te... {} Recenzja książki Tylko ty

niecodzienny przewodnik po Stambule

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

spodziewałam się czegoś innego, książka bardzo cieniutka (zaledwie 104 strony), a cena wręcz nieadekwatna (34,99 zł, książkę kupuje się bezpośrednio u autorki) bloga, jak i samej autorki nie znałam, sięgnęłam po tę książkę, bo dopiero zaczynam swoją przygodę z Turcją, Stambułem, kulturą i językiem tureckim na początku szło mi troszkę opornie, ta... {} Recenzja książki Stambuł. W oparach miejskiego absurdu

doceniajmy ginekologów

19.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

bardzo dobre teksty pana Thorwalda, od książki nie mogłam się oderwać i ciągle przechodziły mnie ciarki, zgadzam się z opiniami - lektura obowiązkowa! szczególnie dla nas, kobiet, które z tym zawodem mają do czynienia prawie, że na co dzień cieszę się, że te wymienione kobiety i ich historie były zapalnikiem do działań ginekologów na całym świeci... {} Recenzja książki Ginekolodzy

cywilizacja otyłości

18.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

kolejna dobra pozycja na temat żywienia, świetnie opisany wpływ naszego mózgu przy objadaniu się oraz jak sobie z tym radzić, uświadomienie uzależnienia od przetworzonych produktów i ukazanie jak marki nas wychowują, wszystko w jednym miejscu i napisane w bardzo przystępny sposób ukłon w stronę autorów za przypisy, które mają 39 stron! jedna z... {} Recenzja książki Planeta grubasów. Jak uciec z pułapki otyłości

FAKTY - o tym się nie mówi

18.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

nie czytało mi się tej pozycji przyjemnie, była wręcz nudna, a niby sporo się "działo", co chwile jakieś informacje, mimo, że lubię temat Kennedych, to troszkę głupot było napisanych, no ale cóż zrobić... a o Marilyn to już w ogóle, śmiech na sali! już na samym początku mamy sytuację, że gdy Kennedy zostaje postrzelony w Dallas (listopad '63), li... {} Recenzja książki Marilyn i JFK

I killed Laura Palmer

18.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

książka zdecydowanie bardziej dla fanów serialu "Twin Peaks" lub osób, które chociaż miały do czynienia z tą produkcją, inaczej po prostu można nie połapać się w tej krótkiej fabule, a w szczególności w postaciach (i jakie relacje je łączą) oglądając serial jakoś nigdy nie zżyłam się z Laurą, z drugiej strony nawet nie miałam jak, skoro przez cał... {} Recenzja książki Sekretny dziennik Laury Palmer

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe