Avatar @Gosiarella

@Gosiarella

9 obserwujących. 4 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
9 obserwujących.
4 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

103 recenzje

Kobiety tyrana

12.03.2014

(...) „Dwie królowe” są najlepszą powieścią Gregory, jaką do tej pory czytałam. Tło polityczno historyczne nie jest zbyt szczegółowo przedstawione, ale w wystarczający sposób by poczuć klimat paranoi panujący zarówno na angielskim dworze, jak i w całej Anglii. Całość niesamowicie wciąga, nie pozwalając się oderwać, a wszystko to dzięki barwnej opo... {} Recenzja książki Dwie królowe

"Błogosławionego" część druga

18.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gosiarellowa recenzja „W otchłani” całkiem zgrabnie opisywała bohaterów książki (ciekawi i sympatyczni), świat przedstawiony przez autorkę (zapierający dech), czy też ogólne wrażenia. Wszystko to opisałam w bardziej rzetelny sposób, wiec tym razem nie chciałam się powtarzać. Dla odmiany opowiem wam tylko o czytelniczych odczuciach i porównaniach do... {} Recenzja książki Milion słońc

Przeszłość Wielkiej Zabójczyni

18.12.2013

(...) Wszystkie wydarzenia opisują losy Celaeny z przed wielkiej zdrady i skazania na niewolniczą pracę w kopalni soli w Endoverv. W żaden sposób nie nawiązują do wydarzeń z przyszłości, bo i niby w jaki sposób? Dzięki temu zysk jest podwójny: „Zabójczynie i władcę piratów” mogą czytać osoby, które nie znają historii ze „Szklanego tronu” oraz Ci, k... {} Recenzja książki Zabójczyni i władca piratów

Przywróceni, lecz niechciani

10.12.2013

Autor nie skupia się na odpowiedziach na pytania Skąd przybyli? W jakim celu? Kim są? Czym jest śmierć? Mott stara się za pomocą opisywanych historii pokazać, w jaki sposób ludzie radzą sobie z tak spektakularnym powrotem. Mimo wszystko wydaje mi się, że temat nie został wyczerpany nawet w połowie i liczyłam na znaczenie więcej. Liczyłam również na... {} Recenzja książki Przywróceni

Bangarang pełną gębą!

15.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O ile samych Chłopców pamiętam doskonale, to ich przygody z pierwszego tomu, jak przez mgłę. Może dlatego, że były one zapisane w formie krótkich opowiadań? Ich najnowszych wyczynów z pewnością już tak łatwo nie zapomnę. Dzwoneczek postanowiła przejść ze swoimi Chłopcami na bardziej ustabilizowany tryb życia. Koniec ze Skrótem, czas na Drogę. Zerwa... {} Recenzja książki Bangarang

Dwie siostry - dwie kochanki

14.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Musisz postępować tak, by odnosił wrażenie, że to on jest panem sytuacji. Daj mu się ścigać, lecz sama nigdy go nie goń. W sytuacjach kiedy możesz zrobić krok w jego stronę, lub uciec, zawsze uciekaj, lecz nigdy tak, by nie mógł Cię złapać...” Król Henryk VIII od ponad dwudziestu lat panuje u boku swej małżonki Katarzyny Aragońskiej – księżnicz... {} Recenzja książki Kochanice króla

Szklany zabójca

5.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia o najlepszej zabójczyni kraju, a może nawet świata? No przecież Gosiarella nie mogła sobie odmówić przeczytania książki o takiej damskiej wersji super zabijaki! Dobra bohaterka jest ciekawa i sympatyczna. Genialna bohaterka ma być twarda, swoimi umiejętnościami onieśmielać wszystkich nadętych męskich bohaterów, a przy tym posiadać serce i ... {} Recenzja książki Szklany tron

Zabiorę Cię w podróż

29.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Witaj Zbłąkany Wędrowcze, Jestem Gosiarella, wybrałeś mnie na swoje Medium łączące Ciebie z Sajonem. Pamiętaj, że to ja decyduję, którą ścieżką Cię poprowadzić, ode mnie zależy, jak skończy się Twoja podróż, dlatego musisz mi zaufać i postępować wedle moich wskazówek. Przede wszystkim otwórz swój umysł i włącz wyobraźnię, a ja w tym czasie sprawdzę... {} Recenzja książki Czas Żniw

Ciężka jest głowa, która koronę nosi

18.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Historia "Dynastii Tudorów: Królowa traci głowę" odpowiada treścią drugiemu sezonowi "Dynastii Tudorów". Stara królowa, jak niektórzy wrogowie nazywają Katarzynę Aragońską, odeszła w zapomnienie. Jeśli ktokolwiek odważyłby się ująć za Królową, naraziłby się na gniew Króla. Anna Boleyn zdołała owinąć sobie Henryka wokół palca. Książka opowiada o jej... {} Recenzja książki Królowa traci głowę

Przykra prawda o...

8.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kim jest Ilona Felicjańska? Dzięki książce „Cała prawda o…” dowiedziałam się, że jest modelką, II wicemiss Polonia ‘93, założycielką Fundacji "Niezapominajka", a także brała udział w programie „Na każdy temat”. Pamiętam przebłyski tego programu z dzieciństwa, ale nie potrafię skojarzyć z nią Ilony, dla której tej show był trampoliną do Show biznesu... {} Recenzja książki Cała prawda o...

Misja: Nocna Szkoła

21.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jeszcze kilka tygodni wcześniej Allie była zbuntowaną nastolatką z problemami, wysłaną za karę do Akademii Cimmeria, która jest pozornie szkołą z internatem dla dzieci niezwykle bogatych i wpływowych osób. Letni semestr ujawnił przed Allie część tajemnic tej placówki. Dziewczyna dowiedziała się prawdy o swojej rodzinie oraz Nocnej Szkole. W nowy r... {} Recenzja książki Dziedzictwo

Dumna księżniczka, Waleczna Królowa

10.09.2013

Catalina od dziecka musiała być dzielna. Gdy jej rodzice wyruszyli na krucjatę, wychowywała się w obozie wojskowym. i obserwowała, jak jej rodzice zdobywali Alhambrę. Jako mała dziewczynka żyła wśród Maurów, przyzwyczajona do ich kultury i nauczana nienawiści do niewiernych. Jako nastolatka, Catalina wyruszyła do Anglii by dopełniło się jej przezna... {} Recenzja książki Wieczna księżniczka

Cyganeczka po raz trzeci

4.09.2013

Akademia Mitu jest niezwykłą szkołą, w której rządzi mitologia. Uczniami są potomkowie starożytnych wojowników (m.in. Spartanie, Walkirie, Wikingowie, czy Amazonki) obdarzeni magicznymi talentami, a część z nich jest wybrańcami bogów. Gosiarella też by się nie obraziła za bycie wybranką jakiejś miłej bogini. Atena zawsze wydawała mi się całkiem w p... {} Recenzja książki Tajemnice Gwen Frost

Griszowa kraina cienia

14.08.2013

Ravka jest gnębiona przez długoletnie wojny ze swoimi sąsiadami. Dodatkowo kraj rozdarty jest przez Fałdę Cienia - pasmo ciemności, w której egzystują Wilkry, skrzydlate potwory porażające śmiałków, zmuszonych do wejścia na ich teren. Z niebezpieczeństwami ukrytymi w Fałdzie Cienia nie potrafią sobie poradzić obdarzeni mocami Griszowie, ani ich pr... {} Recenzja książki Cień i kość

Piąta fala nadchodzi...

24.07.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wyobraźcie sobie zwyczajny dzień, taki jak dziś. Słońce wstaje, wy idziecie do pracy lub do szkoły, autobus się spóźnia, a na niebie odznacza się wielki statek kosmiczny. Statek kosmiczny nie pasuje wam do całości, prawda? Cóż, ale jest i nie możecie nic na to poradzić. Wyobraźcie sobie, że wisi na niebie już od 10 dni, a przez ten czas nikt nie zd... {} Recenzja książki Piąta Fala

Nieistniejące miasto

21.07.2013

Trwa wojna. Mężczyźni zostali wcieleni do wojska i posłani na front. Fabryki porzuciły swoje dotychczasowe wyroby, na rzecz przemysłu zbrojeniowego. Pozostałe w Stanach Zjednoczonych kobiety zakasały rękawy, przejęły pracę w fabrykach by dzielnie wspierać walczących na polu bitwy żołnierzy. Tysiące kobiet poszły jednak o krok dalej. Zaproponowano i... {} Recenzja książki Dziewczyny atomowe

marketing + natchnienie

3.07.2013

Niewielu z Was wie, że mam prawdziwego bzika na punkcie reklamy. Nie mówię tu o byle jakich zwykłych reklamach, które atakują nas każdego dnia, o każdej porze i uprzykrzają nam życie. Chodzi mi o te niezwykłe, tworzone z pasją. To właśnie im poświęciłam sporo czasu, by napisać pracę "Reklama Kreatywna". Gdy nadarzyła się okazja przeczytania pozycj... {} Recenzja książki Reklama płynie prosto z serca. Sekret natchnionego marketingu

UWAGA KOMUNIZM

12.06.2013

Uwaga! Recenzentka urodziła się w parę tygodni przed rozmowami w Magdalence, dlatego komunizm jest jej znany jedynie z opowiadań osób, które miały okazję żyć w tym systemie oraz z książek. Nie raz stykała się z opiniami, że wówczas "żyło się łatwiej", a osoby opowiadające o życiu w PRL-u często uśmiechały się do swoich wspomnień. Mam nadzieję, że... {} Recenzja książki Cywilizacja komunizmu

Lucyfer pisany na nowo

9.06.2013

- W zasadzie to chciałem z kimś porozmawiać. Opowiedzieć o sobie. Powiedzieć prawdę... Tylko, czy dasz radę wysłuchać tego, co mam do powiedzenia? (...) do tego trzeba nie tylko otwartego umysłu, ale wiary... Pytanie więc, czy masz jedno i drugie? Szatan. Diabeł. Władca piekła. Tak, wiemy kim jest Lucyfer. Głównym przeciwnikiem Boga. Kościół od wi... {} Recenzja książki Lucyfer. Moja historia

Nowe wydanie starej baśni

2.06.2013

"- W państwie, w którym teraz jesteśmy, mieszka księżniczka; jest taka mądra, że przeczytała wszystkie gazety świata, a potem zapomniała co przeczytała, taka jest mądra." Opisywana przez Wronę księżniczka jest pod jedynym względem podobna do mnie. Za każdym razem, gdy czytam "Królową Śniegu", mam wrażenie, że to mój pierwszy kontakt z baśnią. W t... {} Recenzja książki Królowa Śniegu

Kapturek i Bractwo Wilków

30.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Nie wiedziała, że wilk jest przebiegłym i niegodziwym zwierzęciem, i nie obawiała się go." Pierwsza część Sagi księżycowej "Cinder" wprowadza czytelnika do świata w odległej przyszłości. Po wyniszczających wojnach, ludzkość zjednoczyła się, lecz wciąż nie jest bezpieczna. Zagrażają im zamieszkujący księżyc Lunarzy, który przewodzi królowa Levana.... {} Recenzja książki Scarlet

Rozwój kariery Gubernatora

14.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jestem fanem uniwersum The Walking Dead, która jak wiecie rozpoczęła swoje istnienie od serii komiksów, która zdobyła niezwykłą popularność, a następnie rozkwitała w serialu telewizyjnym i książkach. Pierwszą powieścią z serii Żywe Trupy był tytuł "Narodziny Gubernatora" wydane nakładem wydawnictwa Sin Qua Non. Niedawno pojawiła się druga książka ... {} Recenzja książki Droga do Woodbury

Pomimo burzy

12.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Życie polega na poszukiwaniu i tęsknocie” Żyjemy w świcie technologii, która pozwala nam za sprawą kilku kliknięć stworzyć całą wirtualną rzeczywistość, w której możemy być kim chcemy, poznawać ludzi z odległych zakątków świata, a nawet dzięki oku kamery widzieć go w czasie rzeczywistym. Innymi słowy świat stał się globalny, a my powoli oddajemy ... {} Recenzja książki Przez burze ognia

Księga III i IV

6.05.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

„Patrzyłam ze strachem, jak zło przybiera realny kształt.” Drugi tom "Powrotu bogini" rozpoczyna się dokładnie w tym samym miejscu, w którym zakończyła się jej poprzedniczka. Nuada przyczynił się do śmierci najlepszej przyjaciółki Shannon. Zagrożenie dla jej bliskich stało się realne, dlatego wraz z Clintem starają się ochronić ojca Shannon przez ... {} Recenzja książki Powrót bogini cz.2

Księga I i II

6.05.2013

Od premiery "Wybranki bogów" minęło 9 miesięcy, zaś od wydarzeń w świecie Partholon niecałe pół roku. Fomorianie przegrali wojnę, dzięki czemu ludzie znów mogą spać spokojnie. Shannon zadomowiła się w nowym świecie. Uwielbia służyć Eponie, kocha swojego męża i przyjaciół, jednak coś nieustannie ją niepokoi. Wszędzie widzi mrok i cienie, a w dodatku... {} Recenzja książki Powrót Bogini cz.1

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl