Avatar @Jagrys

@Jagrys

Bibliotekarz
54 obserwujących. 42 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.
{} Napisz wiadomość
54 obserwujących.
42 obserwowanych.
Kanapowicz od 2 lat. Ostatnio tutaj około 6 godzin temu.

Recenzje książek

70 recenzji, w tym 14 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Meg-a-wtopa

29.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pewien mądry dżin powiedział kiedyś: „Uważaj o co prosisz, bo to, co otrzymasz może nie być tym, czego pragniesz”. Pragnieniem Meg Jackson, lat piętnaście jest, by jej Pierwszy Pocałunek był czymś niezapomnianym i wyjątkowym. I w sumie taki był: wszak ugryzła największe ciacho w szkole. Właściwie: odgryzła mu nos. No, prawie. Teraz, ośmieszona i ... {} Recenzja książki Wybierz mnie!

Friends with Benefits nad Wisłą

{} WYBÓR REDAKCJI
25.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nastoletnia niunia chce móc dowolnie używać sypialnianych pieszczot. By było to możliwe, dziewczę w pierwszej kolejności chce pozbyć się plomby, w którą Matka Natura zaopatrzyła każdą dziewicę. Ma jej w tym pomóc ratownik na obozie harcerskim, prywatnie - ojciec którejś z koleżanek. Jerzy jest nie tylko przygodnym kochankiem. Jest mentorem, powier... {} Recenzja książki Przyjaciel do łóżka

O sławnych ludziach i ich kotach

20.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na czytniku „Historia kotów” przedstawia się jako „Sławne koty i ich ludzie” choć najbardziej adekwatnym tytułem byłoby „Sławni ludzie i ich koty”. I właśnie tym „Historia kotów” jest najbardziej: Zbiorem anegdot o znanych postaciach z kręgów polityki, kultury, sztuki oraz ich mruczkach wzbogaconych o dość symboliczny konspekt historyczny. Madeli... {} Recenzja książki Historia kotów

Słowo

14.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pytanie o Słowo z pociemniałego skrawka papieru zmienia nieśpieszną, nieco pastoralną gawędę o Józefie H. w opowieść o kilku pokoleniach rodziny Józefa H. Słowo przywołuje upiory z przeszłości, staje się kluczem do poszukiwań i dociekań, a prawda… Bywa, że czasami lepiej jest ją przemilczeć. Rodzinny obiad w leniwe, letnie popołudnie jest jak swoi... {} Recenzja książki Obiad

Dama pracująca

{} WYBÓR REDAKCJI
12.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nadszedł czas, by zamiast na wskroś chałowatych harlequinów serii RH poczytać poważny romans historyczny z uznanego, powszechnie szanowanego wydawnictwa. Wybór padł na kolejną pozycję z cyklu, bo skoro powiedziało się „A” to należy powiedzieć też „B”, a że „Be” jest dużo to i o nim bedzie* najwięcej. Tych, którzy w tym momencie szczają po nogach... {} Recenzja książki Szalone pocałunki

Książę, potwór i dziewczyna

11.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Od dobrych stu lat Tranawia i Kalazin pozostają w stanie wojny. Wojny krwawej i okrutnej. Nie o graniczny strumyk, przyoranie k’sobie ziemi na dwa palce czy odcisk na dumie. To wojna o światopogląd, o przekonania. O ideę. Tranawia wyrzuciła ze swoich granic wszelkie bóstwa, a heretycy i towarzyszące im potwory okryły kraj grubą zasłoną magii krwi... {} Recenzja książki Niegodziwi święci

Powiedz księciowi...

6.06.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wstęp Najstarsza córka księcia Wilde'a ma marzenie: Na jeden dzień zrzucić sztywny gorset konwenansów i móc robić to, co wolno mężczyznom - iść gdzie chce i robić co zechce, bez zamartwiania się o reputację. Ma jej w tym pomóc przyjaciel brata, który najchętniej na resztę życia zakopałby w jakiejś ciemnej norze przegryzając demony z przeszłości. ... {} Recenzja książki Powiedz "nie" księciu

Fantasy na wydrę

{} WYBÓR REDAKCJI
5.03.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Enigmatyczny tytuł „Warkoczyka” nie sugeruje nic. Trudno wyczuć o co kaman. Okładka mocno trąca kiczem, ale niech będzie. Ujdzie w tłoku. Opis to co innego. Jest dostatecznie apetyczny, by się na „Warkoczyk” połaszczyć. Oto oddział chwatów z Przełęczy Strażników, łamiąc obyczaje zbójniczego ludu, wyprawia się po sezonie „na lewiznę” na owczarskie... {} Recenzja książki Warkoczyk

Sam przeciwko bogom

23.01.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Roger Zelazny to taki ktoś, kto wcześniej czy później przyciągnie mnie do siebie jak magnes. Dodatkowo zadziałała magia imienia tłumacza plus nabyta słabość do Rudry. Przy takiej kumulacji wabików można się opierać, lecz czar "Pana Światła" działał na mnie równie mocno, jak kryształ Yag-kosha na Yarę.* W tym czasie i w tym miejscu nic nie jest t... {} Recenzja książki Pan Światła

Przytulisko w Moczarowiskach

15.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pałac w Moczarowiskach…. Otrzymałam w okolicach sierpnia jako egzemplarz recenzencki. Nie byłam przekonana. Zgniło-zielona okładka jest: brzydka. Tak po prostu. Nie odmawiam jej nuty melancholii, lecz wygląda smętnie i cokolwiek depresyjnie. Opis… Rozpoetyzowany i do bólu sentymentalny. Nie moje bajki. No, ale to duet Ulatowska & Skowroński, o ... {} Recenzja książki Pałac w Moczarowiskach

Jedyna z pięciu

14.11.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pozycja, którą dostawiam na półkę "Harlequin: Swoich czytelników mamy w dupie". Po pierwsze: Wydawnictwo Harper Collins Polska rzuciło w czytaczy romansów historycznych piątym tomem o przypadkach rodziny Alstone z całkowitym pominięciem tomów wcześniejszych. Czemu? Zapewne z tych samych powodów, dla których opiekun serii i redaktor w jednym przep... {} Recenzja książki Zerwane zaręczyny lady Isabelli

Pół Natcheza z Luizjany

{} WYBÓR REDAKCJI
15.10.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Romans-nie romans, historycznie sugestywnie umiejscowiony w czasach krwawych i niewdzięcznych, w poniekąd filozoficzny i moralizatorski sposób dotykający tego, co biali koloniści (tu: Francuzi) uczynili rdzennym mieszkańcom Nowego Świata, a co później, z większą inwencją rozwinęły kolejne rządy USAmeryki. Ponieważ - wbrew okładce, sugerującej gorą... {} Recenzja książki Dziki Raj

Kochać jak USA swoją Brytanię.

12.08.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pozycja wyraźnie tworzona z myślą o środowiskach LGBTQ, gładko wpisująca się w nurt politycznej i obyczajowej poprawności, ukierunkowana na miłość męsko-męską i czerpiąca z tychże klimatów pełnymi garściami. Jest tak: Pierwszy Syn USA nie cierpi Pierwszego Księcia UK. Nie trawi gościa na poziomie komórkowym. Jednakże wystarczy łokieć wbity w żebr... {} Recenzja książki Red, White & Royal Blue

Co się zdarzyło w Bee County

1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Minęły dwa lata odkąd Jesse Glick i Leila Lantz wypowiedzieli posłuszeństwo Bogu, wyrzekli się słusznej wiary i tradycji przodków, porzucili dom oraz rodzinę by przyłączyć się do Englischers. Do życia społeczności Amiszów z Bee County powrócił błogosławiony spokój. Spokój, który pęka jak bańka mydlana kiedy Rebeka Lantz znajduje w szkolnej szopi... {} Recenzja książki Syn siodlarza

Część niczego

24.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ambicja nakazuje popełnić do "Kaprysu milionera" jakąś recenzję, ale szczerze mówiąc mi się nie chce. Najbardziej dlatego, że nie ma o czym pisać. Teoretycznie "Kaprys..." to uwertura do większego cyklu. Powinno więc być na tyle zachęcająco i ekscytująco, by tych kolejnych części wypatrywać z niecierpliwością, gryząc palce i trąc kolankami. Tymcz... {} Recenzja książki Kaprys milionera

Daiquiri z pieprzykiem

{} WYBÓR REDAKCJI
14.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do względnie niedawna wieszałam psy na „Object of Attraction” równając cykl książek Bloom z poziomem morza, a częściej poniżej. Twierdziłam, że „Obiekty pożądania” to równia pochyła i zarzekałam, że tylko wielka siła mogłaby zmusić mnie, by ponownie brnąć przez kilometry błocka i mułu… Wielkiej sile starczyło raz machnąć mi przed nosem „Jej sekret... {} Recenzja książki Jej sekret

O rozpuście i cnocie w Compton Parva

7.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Streszczenie: Wdowa Morgan mieszka na plebanii z bratem-pastorem, prowadzi Dom Nadziei dla kobiet a do mężczyzn ma taki sam stosunek jak diabeł do święconej wody. Gdy do graniczącego z Compton Parva majątku zjeżdża banda londyńskich lowelasów i bezwstydników, ostatnie czego chce, to jakiegoś celadona kręcącego się wokół jej trzódki. A panowie są w... {} Recenzja książki Skandaliczna propozycja

Jagrysodiable

{} WYBÓR REDAKCJI
4.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rys historyczny Na „Diabelskiego Hrabiego” trafiłam robiąc porządki w Panelu Bibliotekarskim. Rzucił się w oczy, bo bądźmy szczerzy - jak na krajowe trendy wydawnicze okładkę ma on oryginalną i niespotykaną. Co prawda był czas, że w istnienie hrabiego z Greenhill zwątpiłam bardzo mocno, jednakże link do strony książki rozwiał wątpliwości a ja z ... {} Recenzja książki Diabelski Hrabia

Uriasz z Bydgoszczy

{} WYBÓR REDAKCJI
11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy mowa o rydwanach, nieodmiennie przychodzi mi na myśl „Ben Hur” i brawurowy wyścig kwadryg . Tym razem, zamiast Charltona Hestona lejce zaprzęgu trzymał Hulk, prowadząc dziki gon przez góry i wądoły, ze mną zamkniętą w bagażniku. Czuję się tą „Jazdą na rydwanie” cokolwiek sponiewierana. Teraz wielu z Was zapewne zapyta, co taka ja tutaj robi. W... {} Recenzja książki Jazda na rydwanie

Biały domek z serduszkiem

{} WYBÓR REDAKCJI
23.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patrzę na oceny książki i zastanawiam się, czy aby na pewno czytałam to samo. Bo mnie dwa zera "OO" kojarzą się z prewetem - skądinąd miejscem dla "Okrutnego oskarżenia" nader odpowiednim. O czym ta książka będzie, wiadomo już na pierwszy rzut oka. A nawet gdyby - blurb na froncie nie pozostawia w tej kwestii najmniejszych wątpliwości: Oto rozwydr... {} Recenzja książki Okrutne oskarżenie

Brzydkie kaczątko, mydło i powidło

19.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto nie słyszał o brzydkim kaczątku? Ten poniewierany i wyszydzany przez wszystkich pokrak wyrasta na wyjątkowej urody piękność i zostaje przyjęty w krąg sobie podobnych, nadobnych istot, przed którymi ci bardziej szpetni się płaszczą i kadzą, by choć przez moment móc grzać się w blasku obcowania z pięknem. Ale nie wszystko złoto co się świeci. Sw... {} Recenzja książki Brzydkie kaczątko

Dajcie mi miecz to kogoś zastrzelę

11.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na mocy porozumienia dwóch starszych panów, mało-brzydka córka Harpera zostaje zapisana w testamencie dziedzicowi Amberton Castle. Jednakowoż szlachetny Arthur zmywa się z pokładu w niejasnych okolicznościach a zaszczytu mariażu z zacną fortuną i jej blond-dodatkiem dostąpił Lancelot - ochwacony dziwkarz i moczymorda. Dla Violet trzymanej przez oj... {} Recenzja książki Kłopotliwe dziedzictwo

Guwernantka z Mellyn

7.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak wygląda „Pani na Mellyn” każdy widzi: Wygląda bajecznie. Dlatego, gdy stało się dla mnie jasne, że "Pani na Mellyn" to dobrze mi znana „Guwernantka”, poczułam coś na kształt zawodu i rozczarowania, które przydeptałam szybko i energicznie. Bo "Świat Książki" tak pięknie zamienił jej pospolity, znoszony już uniform z "Biblioteczki pod Różą" na s... {} Recenzja książki Pani na Mellyn

Estimado señor z AGH

27.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno temu, a może całkiem niedawno, inżynier-górnik imieniem Staś porzucił miejsce na Śląskiej Akademii Górniczo-Hutniczej i wyjechał do czarnego serca Afryki, by tam wkręcić się w wydobycie oraz (z bożą pomocą) w jakże intratny, choć dyskusyjnie oficjalny handel zielonymi kamieniami. Trudy i znoje umilał sobie Staś tworząc lirykę prywatną - ason... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

O Wściekłym Psie Miury słów kilka

23.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsze było anime. Gwoli jasności: Mówimy o anime z roku 1997. Innego dla mnie nie ma. Spojrzałam raz - i zakochałam się bez reszty. Pokochałam wszystko: Kreskę, muzykę, postać Czarnego Szermierza... Griffitha znienawidziłam śmiertelnie i na wieki. Niedługo potem trafiłam na mangę i pokochałam "Berserka" jeszcze bardziej. Najpierw czytałam po an... {} Recenzja książki Berserk #1

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe