Avatar @Jagrys

@Jagrys

Bibliotekarz
49 obserwujących. 42 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 miesięcy. Ostatnio tutaj 36 minut temu.
{} Napisz wiadomość
49 obserwujących.
42 obserwowanych.
Kanapowicz od 10 miesięcy. Ostatnio tutaj 36 minut temu.

Recenzje książek

57 recenzji, w tym 10 recenzji wyróżnionych przez redakcję
Książka Syn siodlarza

Co się zdarzyło w Bee County

Kelly Irvin

Co się zdarzyło w Bee County

1.07.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Minęły dwa lata odkąd Jesse Glick i Leila Lantz wypowiedzieli posłuszeństwo Bogu, wyrzekli się słusznej wiary i tradycji przodków, porzucili dom oraz rodzinę by przyłączyć się do Englischers. Do życia społeczności Amiszów z Bee County powrócił błogosławiony spokój. Spokój, który pęka jak bańka mydlana kiedy Rebeka Lantz znajduje w szkolnej szopie... {} Recenzja książki Syn siodlarza

Książka Kaprys milionera

Lepsza część niczego

Izabella Frączyk ...

Lepsza część niczego

24.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ambicja nakazuje popełnić do "Kaprysu milionera" jakąś recenzję, ale szczerze mówiąc mi się nie chce. Najbardziej dlatego, że nie ma o czym pisać. Teoretycznie "Kaprys..." to uwertura do większego cyklu. Powinno więc być na tyle zachęcająco i ekscytująco, by tych kolejnych części wypatrywać z niecierpliwością, gryząc palce i trąc kolankami. Tymcz... {} Recenzja książki Kaprys milionera

Książka Jej sekret

Daiquiri z pieprzykiem

Penelope Bloom

Daiquiri z pieprzykiem

{} WYBÓR REDAKCJI
14.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Do względnie niedawna wieszałam psy na „Object of Attraction” równając cykl książek Bloom z poziomem morza, a częściej poniżej. Twierdziłam, że „Obiekty pożądania” to równia pochyła i zarzekałam, że tylko wielka siła mogłaby zmusić mnie, by ponownie brnąć przez kilometry błocka i mułu… Wielkiej sile starczyło raz machnąć mi przed nosem „Jej sekret... {} Recenzja książki Jej sekret

Książka Skandaliczna propozycja

O rozpuście i cnocie w Compton Parva

Sarah Mallory ...

O rozpuście i cnocie w Compton Parva

7.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Streszczenie: Wdowa Morgan mieszka na plebanii z bratem-pastorem, prowadzi Dom Nadziei dla kobiet a do mężczyzn ma taki sam stosunek jak diabeł do święconej wody. Gdy do graniczącego z Compton Parva majątku zjeżdża banda londyńskich lowelasów i bezwstydników, ostatnie czego chce, to jakiegoś celadona kręcącego się wokół jej trzódki. A panowie są w... {} Recenzja książki Skandaliczna propozycja

Książka Diabelski Hrabia

Jagrysodiable

Melisa Biel

Jagrysodiable

{} WYBÓR REDAKCJI
4.06.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rys historyczny Na „Diabelskiego Hrabiego” trafiłam robiąc porządki w Panelu Bibliotekarskim. Rzucił się w oczy, bo bądźmy szczerzy - jak na krajowe trendy wydawnicze okładkę ma on oryginalną i niespotykaną. Co prawda był czas, że w istnienie hrabiego z Greenhill zwątpiłam bardzo mocno, jednakże link do strony książki rozwiał wątpliwości a ja z ... {} Recenzja książki Diabelski Hrabia

Książka Jazda na rydwanie

Uriasz z Bydgoszczy

Julian Hardy

Uriasz z Bydgoszczy

{} WYBÓR REDAKCJI
11.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Gdy mowa o rydwanach, nieodmiennie przychodzi mi na myśl „Ben Hur” i brawurowy wyścig kwadryg . Tym razem, zamiast Charltona Hestona w zaprzęgu lejce trzymał Hulk, prowadząc dziki gon przez góry i wądoły, ze mną zamkniętą w bagażniku. Czuję się tą „Jazdą na rydwanie” cokolwiek sponiewierana. Teraz wielu z Was zapewne zapyta, co taka ja tutaj robi.... {} Recenzja książki Jazda na rydwanie

Książka Okrutne oskarżenie

Biały domek z serduszkiem

Fern Michaels ...

Biały domek z serduszkiem

{} WYBÓR REDAKCJI
23.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Patrzę na oceny książki i zastanawiam się, czy aby na pewno czytałam to samo. Bo mnie dwa zera "OO" kojarzą się z prewetem - skądinąd miejscem dla "Okrutnego oskarżenia" nader odpowiednim. O czym ta książka będzie, wiadomo już na pierwszy rzut oka. A nawet gdyby - blurb na froncie nie pozostawia w tej kwestii najmniejszych wątpliwości: Oto rozwydr... {} Recenzja książki Okrutne oskarżenie

Książka Brzydkie kaczątko

Brzydkie kaczątko, mydło i powidło

Fern Michaels ...

Brzydkie kaczątko, mydło i powidło

19.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kto nie słyszał o brzydkim kaczątku? Ten poniewierany i wyszydzany przez wszystkich pokrak wyrasta na wyjątkowej urody piękność i zostaje przyjęty w krąg sobie podobnych, nadobnych istot, przed którymi ci bardziej szpetni się płaszczą i kadzą, by choć przez moment móc grzać się w blasku obcowania z pięknem. Ale nie wszystko złoto co się świeci. Sw... {} Recenzja książki Brzydkie kaczątko

Książka Kłopotliwe dziedzictwo

Dajcie mi miecz to kogoś zastrzelę

Jenni Fletcher ...

Dajcie mi miecz to kogoś zastrzelę

11.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na mocy porozumienia dwóch starszych panów, mało-brzydka córka Harpera zostaje zapisana w testamencie dziedzicowi Amberton Castle. Jednakowoż szlachetny Arthur zmywa się z pokładu w niejasnych okolicznościach a zaszczytu mariażu z zacną fortuną i jej blond-dodatkiem dostąpił Lancelot - ochwacony dziwkarz i moczymorda. Dla Violet trzymanej przez oj... {} Recenzja książki Kłopotliwe dziedzictwo

Książka Pani na Mellyn

Guwernantka z Mellyn

Victoria Holt ...

Guwernantka z Mellyn

7.04.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jak wygląda „Pani na Mellyn” każdy widzi: Wygląda bajecznie. Dlatego, gdy stało się dla mnie jasne, że "Pani na Mellyn" to dobrze mi znana „Guwernantka”, poczułam coś na kształt zawodu i rozczarowania, które przydeptałam szybko i energicznie. Bo "Świat Książki" tak pięknie zamienił jej pospolity, znoszony już uniform z "Biblioteczki pod Różą" na s... {} Recenzja książki Pani na Mellyn

Książka Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Estimado señor z AGH

Andrzej Śliwa

Estimado señor z AGH

27.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno temu, a może całkiem niedawno, inżynier-górnik imieniem Staś porzucił miejsce na Śląskiej Akademii Górniczo-Hutniczej i wyjechał do czarnego serca Afryki, by tam wkręcić się w wydobycie oraz (z bożą pomocą) w jakże intratny, choć dyskusyjnie oficjalny handel zielonymi kamieniami. Trudy i znoje umilał sobie Staś tworząc lirykę prywatną - ason... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Książka Berserk #1

O Wściekłym Psie Miury słów kilka

Kentarō Miura ...

O Wściekłym Psie Miury słów kilka

23.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsze było anime. Gwoli jasności: Mówimy o anime z roku 1997. Innego dla mnie nie ma. Spojrzałam raz - i zakochałam się bez reszty. Pokochałam wszystko: Kreskę, muzykę, postać Czarnego Szermierza... Griffitha znienawidziłam śmiertelnie i na wieki. Niedługo potem trafiłam na mangę i pokochałam "Berserka" jeszcze bardziej. Najpierw czytałam po an... {} Recenzja książki Berserk #1

Książka Miłość w czasach skandalu

Jak Lennox z Linden romansował

Caroline Linden ...

Jak Lennox z Linden romansował

23.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Linden serią "Skandale" zrobiła na mnie wrażenie ogromne. Tak wielkie, że kolejny tom przyjęłam jak Gwiazdkę na urodziny. Spęczniała emocjami odłożyłam dla niej inne książki. Czy było warto? Z bólem serca stwierdzam, że niekoniecznie. Jest średnio, by nie powiedzieć: przeciętnie. Owszem, to niezgorszy, sprawnie poprowadzony romans lecz w porównani... {} Recenzja książki Miłość w czasach skandalu

Książka Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota

Kot stabilny emocjonalnie

Jackson Galaxy

Kot stabilny emocjonalnie

9.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jacksona Galaxy znam z programów "Kot z piekła rodem". Spodziewałam się znaleźć tam kilka nauk dla siebie, zamiast tego sama zobaczyłam jeden i ten sam problem: Ludzki. Istota wszelakich problemów z pokazywanymi w programie kotami tkwi w tym, że ich nominalni opiekunowie w żaden sposób, we własnym zakresie nie starali się swoich kotów poznać ani i... {} Recenzja książki Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota

Książka Syn biskupa

Rumspringa na gigancie

Kelly Irvin

Rumspringa na gigancie

5.03.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Syn biskupa ma dwadzieścia lat, w każdą środę uczestniczy w spotkaniach wspólnoty wyznaniowej lecz zamiast przygotowywać się do chrztu – skandalicznie przeciąga swoje rumspringa, za nic mając Ordnung i uczucia Leili Lantz. Niestety dla mnie, kolejny raz odniosłam wrażenie, że Irving biorąc za motyw temat trudny, o fundamentalnym znaczeniu, wie w ... {} Recenzja książki Syn biskupa

Książka Zmowa pierwszych żon

Zemsta ma twarz twojej Eks

Olivia Goldsmith ...

Zemsta ma twarz twojej Eks

26.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Zmowa pierwszych żon"... Dla wielu pierwszym skojarzeniem będzie toksyczny odpad z samego dnia śmietnika kinematografii Hugh Wilsona w obsadzi:e Diane Keaton/Bette Midler/Goldie Hawn. Mnie też krwawią od niego oczy. Zapomnijcie o filmie; zignorujcie i patrzcie przez niego jak arystokraci patrzą na służbę - on NIE ISTNIEJE. Potraktujcie go jak dam... {} Recenzja książki Zmowa pierwszych żon

Książka On

Śpik

Zośka Papużanka

Śpik

{} WYBÓR REDAKCJI
22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"On" to Śpik. Chciany niechciany. Idiota, debil, kretyn. Śpik jest Inny. Odstaje od świata jak kwiatek od kożucha i wół od karety. To nierozgarnięty głupek, którego można namówić i wrobić we wszystko. On się nie obroni, bo nie ma pojęcia czego od niego chcą i o co chodzi. Jego świat to mama Śpika, pies z uszami jak płynny aksamit, niebieskie gąsie... {} Recenzja książki On

Książka Prawdziwy skandal

Linden i ja: Spotkanie drugie

Caroline Linden

Linden i ja: Spotkanie drugie

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kolejny romans niedoceniany i niesłusznie odkładany "na później". +100BP do zaskoczenia. Doliczyłabym jeszcze premię za kombos z czarów i wykop z półobrotu. Oraz jakąś premię za styl bo wbił mnie ten "Skandal..." Linden w fotel i odurzył. Tytułem wstępu: Mój egzemplarz książki zamiast atrakcyjnego rudzielca ma na okładce niezbyt piękny wachlarz. ... {} Recenzja książki Prawdziwy skandal

Książka Spotkanie w Pensjonacie Leśna Ostoja

Pensjonat SamoSię cz.3

Joanna Tekieli

Pensjonat SamoSię cz.3

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Leśna Ostoja" jako proza głowy nie urywa i doskonale odnajduje się wśród słodkich historyjek dla różowych księżniczek. Pięknym bohaterom sukcesy przychodzą bez większego wysiłku a życie samo ściele się im u stóp równo i gładko. Jest sielsko, jest przyjemnie, a idylliczny dworek mami familiarną atmosferą. Żeby nadać pastoralnym klimatom dodatkowej... {} Recenzja książki Spotkanie w Pensjonacie Leśna Ostoja

Książka Rok w Pensjonacie Leśna Ostoja

Pensjonat SamoSię cz.2

Joanna Tekieli

Pensjonat SamoSię cz.2

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Onegdaj w opinii o "Pensjonacie Leśna Ostoja" pisałam, że to urokliwe SamoSię i nie miałabym nic przeciw kontynuacji. Jak to się mówi: O wilku mowa. Czytając "Rok w pensjonacie Leśna Ostoja" miałam szczerą chęć przedrzeć książkę na pół i każdą z nich potraktować oddzielnie: Z jednej strony to wciąż sympatycznie opisana słodka landrynka, z drugiej ... {} Recenzja książki Rok w Pensjonacie Leśna Ostoja

Książka Pensjonat Leśna Ostoja

Pensjonat SamoSię cz.1

Joanna Tekieli

Pensjonat SamoSię cz.1

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Leśna Ostoja" to takie urokliwe SamoSię. Zbitek ładnie związanych motywów różnych, przechodzących jeden w drugi.Lekko, łatwo i przyjemnie. Jest humor, jest sensacja, jest tajemnica i łzawy dramat. Od obyczajówki do wojennych opowieści; od przedwojennych skandali po romans i współczesny kryminał. Do wyboru, do koloru. Tekieli wplotła w fabułę boda... {} Recenzja książki Pensjonat Leśna Ostoja

Książka Tajemnica damy

Kim jest Theresa Jennings?

Grace Burrowes

Kim jest Theresa Jennings?

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mój egzemplarz książki pochodzi z roku 2015. To typowy półkownik, przekładany z miejsca na miejsce; odkładany "na później", "na deser", "na lepszą okazję", na święty nigdy. Myślę, że lepszej okazji niż wznowienie tytułu być już nie może. Rada jestem, że tak się stało, bo dzięki temu mogłam zapoznać się z "Tajemnicą damy" bez pośpiechu, kontemplują... {} Recenzja książki Tajemnica damy

Książka Zatoka śpiewających traw

Dominik, papugi i stara wędzarnia

Stanisława Fleszarowa-Muskat

Dominik, papugi i stara wędzarnia

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Będzie chaotycznie, więc od razu przejdę do puenty: To świetna książka, wręcz rewelacyjna i nie rozumiem, jak można twierdzić, że jest inaczej. Dla tych, którzy wolą się pomęczyć: Moje pierwsze spotkanie z "Zatoką śpiewających traw" nie było udane. Brzydka, bura okładka w jakieś jaskrawe mazidła, druk przysłowiowym maczkiem. Treść... Z treści w p... {} Recenzja książki Zatoka śpiewających traw

Książka Nowy wspaniały świat

Oto Człowiek

Aldous Huxley ...

Oto Człowiek

22.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pozycja ponadczasowa, którą trzeba znać, przeczytać, przemyśleć i samodzielnie wyciągnąć wnioski. Nie będą przyjemne, lecz ile wniosą do dyskusji o sensie istnienia i porządku świata! Teraz dygresja: Nieoczekiwanie dla siebie, ja również znalazłam we "Wspaniałym świecie" własny smaczek. Dwa słowa: "Lenina" i "Huxley". Wyobraźnia z punktu podsuwa ... {} Recenzja książki Nowy wspaniały świat

Książka Dama Paxtona

Pax: Damy czy (nie)damy serca

Agnieszka Siepielska

Pax: Damy czy (nie)damy serca

15.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Z blurbów: „Siepielska znowu to zrobiła! Rozwaliła system kolejną świetną powieścią” Hmm… Serio? Ja widzę tu koktajl z „Wymarzonego Mężczyzny” Kristen Ashley i „Kinga” Frazier. Plus kilka własnych pomysłów autorki. Nie wiem, na ile jest to cecha motocyklowej subkultury a na ile kwestia przypadku, ale skojarzenia z bikersami Ashley cisną się same... {} Recenzja książki Dama Paxtona

nakanapie.pl
{} {} {}
O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2020 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe