Avatar @Magdis

Magda Śnieżek

@Magdis
3 obserwujących. 5 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat. Ostatnio tutaj 27 dni temu.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
5 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 10 lat. Ostatnio tutaj 27 dni temu.

Recenzje książek

24 recenzje

Martyna Wojciechowska - ,,Argentyna''

5.04.2015
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Martyna Wojciechowska... nie spotkałam jeszcze osoby, która nie zna tej pani, jej dorobku podróżniczego, pasji - która stała się sposobem na życie. Kobieta zdecydowanie wyjątkowa - podróżniczka, dziennikarka, matka, córka, autorka książek, która dzięki swoim wyprawom daje nam, czytelnikom, widzom możliwość smakowania świata. Dzięki niej poznajemy n... {} Recenzja książki Argentyna. Kobieta na krańcu świata

Lekko i lżej... Jak w niebie

10.08.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Właśnie mi się przypomniało, jak niechcący podczas nudnego wieczoru, natknęłam się na film ,,Jak w niebie" z Renne Witherspoon. Od razu pomyślałam, zaraz zaraz, czy ja przypadkiem nie czytałam książki o takim tytule? Dokładnie i z przyjemnością stwierdzam, że umiliła mi czas, podczas pobytu w szpitalu. Marc Levy, to głównie jego książki ciągle widz... {} Recenzja książki Jak w niebie

Erica Spindler - Opętanie

10.02.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Będąc w moim ukochanym wrocławskim antykwariacie, na książkę ,,Opętanie" natknęłam się zupełnym przypadkiem. Erica Spindler jest jeną z moich ulubionych autorek i absolutnie nic nie jest w stanie mnie powstrzymać przed zakupieniem jej kolejnej pozycji. Pierwszą dostałam i w zasadzie wzięłam tylko dla zabicia czasu podczas wyjazdu i z... {} Recenzja książki Opętanie

Kate White - Gdyby wygląd mógł zabijać

19.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kate White. Stojąc w bibliotece z książką w ręku zastanawiałam się, czy ja coś wiem o tej pani. Niestety, skusiłam się jednak, bo kryminały i horrory to coś co uwielbiam a dodatkowo wydawała się dość obszerna, co przeważyło szalę przy wyborze. Zapowiadała się dość interesująco, zabójstwo, śledztwo, intryga, cud, miód na długie jesienne ... {} Recenzja książki Gdyby wygląd mógł zabijać

Jodi Picoult - Krucha jak lód

18.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jodi Picoult to autorka absolutnie niesamowita. Tak niesamowita, że każda jej książka zdobywa miliony czytelników. Moim pierwszym spotkaniem z panią Picoult była ,,W naszym domu" i zrobiła na mnie tak ogromne wrażenie, że od razu poszłam do biblioteki po kolejną pozycję autorki. Historia, która mogłaby zdarzyć się każdemu... {} Recenzja książki Krucha jak lód

Emily Giffin - Dziecioodporna

11.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Emily Giffin jest autorką wyjątkowa. potrafi utkać historię o doskonałej fabule, z poczuciem humoru i akcją, która nie zwalnia. Liczba ponad stu tysięcy egzemplarzy sprzedanych w Polsce jest doskonałym dowodem na talent autorki a opinie moich znajomych, którzy mieli w rękach ,,Dziecioodporną" przesądziły o wyborze lektury na weekend. Claudia i Ben ... {} Recenzja książki Dziecioodporna

Dorota Terakowska - Poczwarka

20.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zastanawiam się skąd autorzy takich książek czerpią pomysły i inspiracje. ,,Poczwarka" była pierwszą książką pani Doroty Terakowskiej po którą sięgnęłam. I pomijając recenzje które przeczytałam na jej temat, faktycznie jest fenomenalna. Dla mnie jest to książka, którą można czytać wiele razy jest magiczna i przyciąga. Główni bohaterowie Adam i Ewa... {} Recenzja książki Poczwarka

Paulo Coelho - Alchemik

9.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Alchemik otwiera te drzwi duszy, o których istnieniu wolelibyśmy zapomnieć." Pamiętam, kiedy pierwszy raz przeczytałam ,,Alchemika". Pamiętam opis, który zobaczyłam z tyłu książki. Brzmi jak bajka, o tym że marzenia się spełniają, o tym że wiara czyni cuda i o tym że jeśli bardzo mocno czegoś chcemy, to prędzej czy później to dostaniemy. Wygląda ... {} Recenzja książki Alchemik

Alyson Noel - W siódmym niebie

7.04.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Praca stewardessy - na pierwszy rzut oka, myślimy - marzenie. Międzynarodowe znajomości, podróże absolutnie wszędzie, wysokie zarobki i przede wszystkim - zero nudy i monotonii. Zapewne większość z nas w pierwszej chwili tak właśnie myśli. Zawód - marzenie. Zabawne, bo ta książka jest czymś zupełnie innym. To pokazuje nam życie, to pokazuje nam bar... {} Recenzja książki W siódmym niebie

Katarzyna Grochola - ,,Podanie o miłość"

13.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miłość - temat szeroki jak rzeka. Zawiły, kręty, nieprzewidywalny. Uczucie ponadczasowe, niezbadane, ciągle na czasie, wciąż modne i aktualne. Nie sposób ustanowić tu granice, nie ma jednego rodzaju miłości, nie ma ram i wzorów, którymi powinniśmy się kierować w miłości. Każda jest inna, każda jest nowa, każda jest odrębna i niepowtarzalna. Właśnie... {} Recenzja książki Podanie o miłość : opowiadania

Małgorzata Domagalik, Janusz Leon Wiśniewski - ,,188 dni i nocy"

27.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Małgorzata Domagalik, Janusz Leon Wiśniewski - pamiętam swoją reakcję, kiedy zobaczyłam oba nazwiska na książce. ,,Już, teraz i natychmiast muszę ją mieć, muszę ją przeczytać". Pani Domagalik kojarzy mi się z profesjonalizmem, Pan Wiśniewski z melancholią i ogromną wiedzą. Oba te nazwiska razem była dla mnie tak ogromną niewiadomą, wyzwoliły taką c... {} Recenzja książki 188 dni i nocy

Paulo Coelho - ,,Zahir"

15.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Paulo Coelho jest autorem, który wzbudza kontrowersje i prawdopodobnie ma tyle samo zwolenników jak i przeciwników. Opinie, bardzo skrajne i różne są czymś bardzo charakterystycznym, tak samo jak jego twórczość. Nie spotkałam jeszcze w swoim życiu osoby, która nie znałaby jego książek lub choćby nazwiska. ,,Brida", ,,Alchemik", ,,Zahir", ,,Na brzeg... {} Recenzja książki Zahir

Martyna Wojciechowska - ,,Zapiski (pod)-różne"

10.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

,,Książkę tę dedykuję wszystkim ludziom, których spotkałam w drodze..." Już sama dedykacja podsuwa mi myśl, że pani Wojciechowska podróżuje nie tylko dla siebie a zwłaszcza dla innych, dla ludzi, dla czytelników, którym będzie mogła opowiedzieć wszystko co przeżyła. Te kilka słów na początku ma w sobie jakąś taką moc, że książka nie jest przechwala... {} Recenzja książki Zapiski (pod)różne

Kelly Harte - Masz nową wi@domość

4.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że bardzo długo zabierałam się za tą recenzję. Już nawet nie dlatego, że przeczytałam książkę dawno i teraz musiałam sobie przypominać ją od nowa. Nie chodzi o okładkę, która, szczerze jest dla mnie mdła i nieciekawa. Nawet nie chodzi o grubość, która teraz mnie lekko przeraża, biorąc pod uwagę treść i język jaki w niej znajdziemy. ... {} Recenzja książki Masz nową wiadomość

M.J. Rose - Wenus w sieci

3.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po przeczytaniu ,,Szkarłatnego Piętna" i ,,Schematu zbrodni". nie było innego wyjścia, jak przeczytać ostatnią. Fakt, nie czytałam ich po kolei ale cóż... Nie pomijając również faktu, że czekałam na nią okropnie długo w bibliotece a zaraz po wypożyczeniu okazało się, że mam egzamin na uczelni i z czytania nici. Porównując, a raczej zaczynając od o... {} Recenzja książki Wenus w Sieci

M.J. Rose - Schemat zbrodni

3.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy wzięłam ją pierwszy raz do ręki, przypomniałam sobie ,,Szkarłatne Piętno" i czas jaki przy niej spędziłam. Byłam prawie pewna, że fabuła, zamysł, tematyka będzie podobna. I faktycznie tak było. Ci sami bohaterowie, bardzo podobna fabuła, utrzymana w podobnym klimacie, nawet bardzo podobna okładka i grubość, sprawiły że widząc ją na półce miał... {} Recenzja książki Schemat zbrodni

M.J. Rose - Szkarłatne Piętno

2.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nowy Jork. Morgan Snow jest terapeutką, seksuologiem ekskluzywnej kliniki. Pewnego dnia w jej gabinecie zjawia się grupa kobiet prowadzących tajne stowarzyszenie, seksklub werbujący mężczyzn. I to właśnie jeden z zwerbowanych mężczyzn ginie w niewyjaśnionych dotąd okolicznościach. Śledztwo w tej sprawie prowadzi detektyw Noah Jordain. Akcja przyspi... {} Recenzja książki Szkarłatne piętno

Leila Aboulela - Tłumaczka

28.03.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwszym moim odczuciem, biorąc książkę do ręki w mojej ulubionej bibliotece była ciekawość, ogromna ciekawość. Jednak zaniosłam ją do domu, położyłam na półce i jakoś nie potrafiłam się za nią zabrać. Rewelacyjna okładka, zachęcający tytuł, tematyka jak dla mnie - strzał w dziesiątkę a jednak... Patrzyłam na nią każdego dnia, liczyłam dni kiedy b... {} Recenzja książki Tłumaczka

Erica Spindler - Morderca bierze wszystko

18.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgnęłam po książkę, kiedy uświadomiłam sobie, że już muszę ją oddać, bo przeleżała u mnie już tyle czasu. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się, ze mnie zachwyci albo w ogóle zainteresuje. Jednak koleżanka bardzo ją zachwalała, więc wzięłam się za nią. Byłam bardzo mile zaskoczona, bo jej grubość jak dla mnie okazała się niewystarczająca a pom... {} Recenzja książki Morderca bierze wszystko

Janusz Leon Wiśniewski - Samotność w Sieci

7.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy sięgnęłam po książkę, pierwsza rzecz, która przykuła moją uwagę był tytuł. Byłam przekonana, że utwór w którym internet zapewne będzie odgrywał znaczącą rolę powinien być ciekawy. I nie zawiodłam się. Historia dwojga ludzi, samotnych zagubionych, nieszczęśliwych, podobnych do siebie. Poznają się pisząc do siebie e-maile, zwierzają się sobie, ... {} Recenzja książki Samotność w Sieci

Wendy Holden - Fatalna Sława

7.02.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Muszę przyznać, że ,,Fatalna Sława" to moje pierwsze spotkanie z autorką i choć czytałam bardziej fenomenalne książki, to jednak ujęła mnie na tyle, że od razu pobiegłam do księgarni. Przeczytałam ją trzy razy i pewnie jeszcze do niej wrócę. Bardzo lekka powieść obyczajowa opisująca specyficzny świat dziennikarski i wydawniczy. Grace zajmuje się pr... {} Recenzja książki Fatalna sława

Kinga Rusin, Małgorzata Ohme - ,,Co z tym życiem?"

28.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O książce Kingi Rusin i Małgorzaty Ohme usłyszałam bardzo wiele opinii, zarówno tych dobrych jak i złych. ,,Mdła, o niczym, ciekawa, nudna, może być choć mogłaby być lepsza, mało ciekawa, słaba" i wiele, wiele innych. Tym bardziej wzbudziła moją ciekawość i tym prędzej chciałam ją przeczytać. Po tych jakże różnych opiniach, zaryzykowałam i nawet ją... {} Recenzja książki Co z tym życiem?

Dom nad rozlewiskiem

3.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pierwsza rzecz, która przychodzi mi na myśl po przeczytaniu książki to język, jakim pisze autorka. Prosta, przejrzysta i bardzo przyjazna forma jest według mnie jej największym atutem. Pomimo iż bohaterka to osoba, która właśnie skończyła czterdzieści lat, książka jest tak na prawdę dla każdego z nas i z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla sie... {} Recenzja książki Dom nad rozlewiskiem

Christine

2.07.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stephen King jest dla mnie absolutnym mistrzem w dziedzinie horrorów i dzieł grozy. Dotyczy to zarówno książek jak i filmów nakręconych na ich podstawie. Genialny pisarz dla tych, którzy lubią się bać i dla tych, którzy szukają najlepszych z najlepszych w tym gatunku. Bohater ,,Christine" to nastolatek Arnie, niezbyt lubia... {} Recenzja książki Christine

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe