Avatar @Malpa

Małpilla

@Malpa
@
29 obserwujących. 9 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.
{} Napisz wiadomość
29 obserwujących.
9 obserwowanych.
Kanapowicz od 7 miesięcy. Ostatnio tutaj mniej niż minutę temu.

Recenzje książek

28 recenzji, w tym 10 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Nic co ludzkie nie jest mi obce

WYBÓR REDAKCJI
21.05.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Homo sum humani nihil a me alienum puto Powiedział Terencjusz i wielu z upodobaniem przytacza te słowa. Ja zastanawiam się dziś nad ich znaczeniem. Nie bójcie się, nie będzie wykładu z filozofii. Rzecz w tym, że choć jestem człowiekiem, to wiele ludzkich rzeczy jest dla mnie obcych, niepojętych. Nie pojmuje ich również Szmaglewska. "Dymy nad Birk... {} Recenzja książki Dymy nad Birkenau

Auschwitz Birkenau

WYBÓR REDAKCJI
6.02.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książkę otrzymałam do zrecenzowania od portalu nakanapie.pl za co jestem przeogromnie wdzięczna. Bo należę do tych dziwadel które z wielką przyjemnością czytają literaturę obozową. Nie z wytrzeszczonymi slepiami, nie płacząc ze wzruszenia, nic z tych rzeczy. Z przyjemnością. Tak że jeśli ktoś po tej recenzji spodziewa się patetycznych tekstów... {} Recenzja książki Stacja końcowa Auschwitz. Moja historia z obozu

Horror czytelnika

WYBÓR REDAKCJI
31.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

O nie! No po prostu nie! To jest żenada. Sama jestem sobie winna bo przecież wiedziałam że będzie wątek nadprzyrodzony. Na swoją obronę mogę powiedzieć że co jakiś czas czytam takie książki żeby tak mniej więcej być w temacie i nigdy nie zapominać dlaczego nie czytam Kinga. Wiecie, w zamierzchłych czasach bardzo lubiłam kreskówke Scooby Doo. Bo... {} Recenzja książki Gorączka i krew

Świeże kalki

WYBÓR REDAKCJI
25.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo dobra książka. Zaczyna się jak u Hitchcocka, policjant strzela w łeb aresztowanemu, nie wiadomo o co chodzi. Dowiemy się tego po przeczytaniu całości. Bardzo fajnie autor pogrywa sobie z czytelnikiem, daje nam mordercę na talerzu ale nie to kto mordował jest w tym przypadku istotne. Chodzi o to dlaczego Mikun go zabił. Mikun to szef wyd... {} Recenzja książki Zwierz

Somalijskie wycinanki

20.01.2020
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Prawdopodobieństwo, że dziewczynka mieszkająca w Wielkiej Brytanii zostanie poddana FGM, jest naprawdę ogromne, więc nie możemy dłużej przymykać na to oczu Osoby zainteresowane tematem FGM, a nie wyobrażam sobie żeby ktoś tym tematem niezainteresowany sięgnął po tę książkę, kojarzą zapewne Waris Dirie która zbila majątek na swojej historii obr... {} Recenzja książki Cięcie. Poruszająca historia obrzezanej kobiety

Ludzie doskonali

WYBÓR REDAKCJI
26.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ciężka sprawa z tą książką. Z jednej strony ogromnym jej plusem jest podjęcie tematu eugeniki i próba pokazania z czym może się wiązać genetyczne projektowanie ludzi. Próba według mnie niekoniecznie udana ale autor zwraca uwagę czytelnika na istotne sprawy takie jak wpływ medycyny na życie na Ziemi. Ponieważ współczesna medycyna potrafi leczyć ch... {} Recenzja książki Ludzie doskonali

Ginekolog mizogin na liście bestsellerów

WYBÓR REDAKCJI
25.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Na dzieło powyższe skusiłam się bo takie świetne recenzje, że zabawne, że płakać ze śmiechu będę no i dlatego że króciutkie. Humor Kaya nie przemawia do mnie wcale bo jest wymuszony, autor wystrzeliwuje z siebie niczym z karabinu maszynowego żarty i błyskotliwe porównania. Jak na stand up. Ta cała książka to paplanie, bez przerwy paplanie, ż... {} Recenzja książki Świąteczny dyżur

Szmaragdowe podboje

WYBÓR REDAKCJI
23.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bez wstępów i kwiecistej ekwilibrystyki pisać będę albowiem książka jest fajna, zawiera sporo wiedzy na temat szmaragdow i nie jest powieścią o rozbudowanych wątkach. Nasz główny bohater to Stan, właściwie Stasiu, no ale kto Polakowi zabroni, szczególnie w Afryce? Stan jest inżynierem od kopalni, znaczy zna się na wydobyciu złóż, wiedzę tę posta... {} Recenzja książki Ryzykant i subtelny urok szmaragdów

Świat dykciarza

WYBÓR REDAKCJI
12.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I choć kozackie opowieści o bohaterskich wyczynach w byłej Jugosławii i komandoskich wyczynach ulicznych band degeneratów to raczej wytwór pijackiej fantazji niż prawda, to przecież komu chciałoby się czytać szarą opowieść, w której jest prawda i tylko prawda? Tak pisze Piotr Ikonowicz we wstępie do tekstu Piotra Jastrzębskiego. Mnie by się chci... {} Recenzja książki Z dna

Deszcz kotów na Borneo

WYBÓR REDAKCJI
9.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Uwielbiam książki które zmuszają mnie do latania po internecie i szukania informacji na temat opisanych wydarzeń, miejsc, osób czy dzieł sztuki. Kocham takie "rysercze" bo nie ma dla mnie większej satysfakcji niż nauczenie lub dowiedzenie się czegoś nowego. Im więcej się dowiaduję tym więcej chcę wiedzieć. I dlatego "Dzieci czasu " zawojowaly m... {} Recenzja książki Dzieci czasu. Z kalendarza dziejów ludzkości

Boltzowanie mózgu

8.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wykażę się dziś oryginalnością i zacznę od cytatu zawartego w epilogu o długości co najmniej dwóch rozdziałów: "Harvester miał wszystko prócz tego, czego łaknął najbardziej – szacunku kolegów. W tym jednak pomoże książka. Kiedy opublikuje swoje teorie, całe środowisko zawodowe zacznie traktować go poważnie". Rozumiem że Russell też tak sobie wł... {} Recenzja książki Czynnik diabła

Sex drugs & rock'n'roll

3.12.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Najpierw powiem kto nie powinien tej książki czytać. No to tak: - jeżeli myślisz że Alice Cooper to fajna laska z Insta; - jeżeli wydaje ci się że ac/dc to oznaczenie prądu stałego/przemiennego; - nie wiesz co to fender i piecyk; - masz wyhodowany kij w dupie; - uważasz że kpiny z religii są niedopuszczalne; - wydaje ci się że Zawisza Czarny był, ... {} Recenzja książki Dreszcz

Wiwisekcja dokonana na martwym organizmie

30.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Święta za pasem, polskie autoreczki wypychają z siebie jak żaba skrzek historyjki które obowiązkowo w tytule muszą zawierać słowa klucze czyli: magia, święta, cud, czarowne bla bla bla bla - ja na własny użytek wymyśliłam na te dzieła kategorię "Pukanko pod Jemiola". Były waśnie ostatnio wśród Bibliotekarzy, jakby co możecie skorzystać , autory... {} Recenzja książki Mnich. Historia życia, którego nie było

Umarł król niech żyje król!

27.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Druga część przygód Richarda i Kahlan. Po pokonaniu Rahla Posepnego Richard został Lordem Rahlem. I to właściwie wszystko co mogę powiedzieć o fabule Kamienia Łez. Bo u Goodkinda - jak u Czechowa - jest strzelba, to wystrzeli. Poznamy parę ważnych dla całego cyklu postaci. Tylko że jak ja Wam powiem kim one są to nie będziecie mieli przyjemno... {} Recenzja książki Kamień Łez

Wielka draka z błoną dziewiczą

26.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Bardzo nudna i pełna sprzeczności opowieść. Wiele takich książek czytałam ale ta potrafi naprawdę uśpić. Główna bohaterka opowiada o tym że została porwana przez Boko Haram i wbrew własnej woli oddana jakiemuś dziadowi no i on ją zgwałcił. Wielokrotnie gdyż zanim uciekła spędziła kilkanaście dni w jego domu. Jej wynurzenia to głównie modlitw... {} Recenzja książki Uprowadzona przez Boko Haram

Czyściec czy piekło?

23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przerażająca historia, do tego świetnie napisana. Jest parę głupotek w stylu chodzenia na złamanej nodze ale to bez znaczenia. Bo nie o połamane nogi tu chodzi a o wolność i niewolę. O tym że można być niewolnikiem wlasnych czynów i myśli i przebywać w tym więzieniu całe życie. W książce mamy wyłącznie postaci o których możemy na pewno powiedzieć ... {} Recenzja książki Czyściec niewinnych

Rzeź Nankinu

23.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dawno żadna historia nie poruszyła mnie tak jak Rzeź Nankinu. Fragment drugiej światowej który zamieciono pod dywan, trzysta tysięcy ofiar, w tym ludność cywilna - jakby nigdy nie istniały. Autorka wykonała ogrom pracy zbierając materiały do swojej książki i to widać. Jednak to co mnie najbardziej poruszyło to epilog napisany po śmierci Autorki pr... {} Recenzja książki Rzeź Nankinu

Starożytni Słowianie a mechanika kwantowa

WYBÓR REDAKCJI
22.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziś opowiem Wam o słowiańskiej historii na którą napalilam się jak szczerbaty na suchary gdyż ja uwielbiam strzygi, leszych, poludnice i Kupałę. I przy tym moja wiedza o Slowianach jest ubozuchna więc jakże ja się ucieszyłam gdy autor we wstępie napisał o swoich badaniach i przygotowaniach, dużo czasu się tym tematem zajmował no i oddał w nasz... {} Recenzja książki Zapomniani bogowie. Słowiańska opowieść

Egzorcyzmy na wesoło

21.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka jest napisana w formie monologu. Główną bohaterką jest nastoletnia Marta która za sprawą przykrych okolicznosci traci rodzinę i zostaje pod opieką zdewocialej babci i wujka. Ponieważ Marta jest lesbijka nowi opiekunowie widzą w tym rękę Złego i decydują się Martę egzorcyzmowac. Brzmi fajnie, prawda? Też tak pomyślałam. Ale niestety. Niewia... {} Recenzja książki Kroniki opętanej

Duszna hipnoza

21.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wiecie co? To jest gniot. Gniot niebezpieczny bo odziany w płaszczyk transcendencji i kapelusz nauki. Ale jak ktoś niżej spojrzy to zobaczy brudne gumofilce z których wystaje słoma. Też brudna. Cała książka to taki paradokument, pasuje bo Newton (nomen omen hahaha) to taki parapisarz i parapsycholog. No i wyszła parafraza książki ezoterycznej. Cho... {} Recenzja książki Wędrówka dusz : studium życia pomiędzy wcieleniami

Dwie sukienki

21.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakie to slabiutkie. Pierwsze rozdziały to opisy identycznych sukienek jakie nosiły bliźniaczki, bohaterki tej historii. Co chwila te sukienki i opowiadania o tym jak to bliźniaczki były prześladowane w szkole. Że ktoś powiedział że podłożyły nauczycielce jajka na krześle i nauczycielka kazała im kleczec na ziarnach kukurydzy i temu podobne. Gdy b... {} Recenzja książki Przetrwałam. Życie ofiary Josefa Mengele

... i octem popijała

21.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moje pierwsze, niekoniecznie udane, spotkanie z Wojciechem Tochmanem. O Serbach i Bosniakach. Serbowie prawosławni, Bosniacy muzułmanie. Ginie ludność cywilna, gwalca się, zamykają w obozach i robią to co zawsze się robi na wojnie. Autor największy nacisk położył na krzywdę bosniackich muzułmanów - w tej wojnie wszyscy, każda strona konfliktu prow... {} Recenzja książki Jakbyś kamień jadła

Wielkie odgrzewanie koszernego kotleta

21.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czyli rzecz o Saubuchu W ogóle to ciężko mi pisać tę opinię. Bo patrzę że Wy wszyscy nad Saubuchem gremialnie placzecie, dostrzegacie głębię i piękno gdzie ja widzę pospolitosc albo wręcz bezczelność autora. I myślę sobie, przecież jestem, myśleć muszę, WTF? Powinno mi się podobać. I powinnam może nawet się wzruszyć. Ale nie mogę. Nie mogę i koni... {} Recenzja książki Złodziejka książek

Rączki, nóżki i prastara magia

21.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cykl Miecz Prawdy czytałam co najmniej pięć razy. Teraz znowu stęskniłam się za ukochanymi bohaterami. A są to bohaterowie jak się patrzy! Jak przystało na porządne high fantasy (choć znajdziemy tu również mnóstwo elementów dark fantasy) mamy głównego bohatera Richarda, z niego to taki mężczyzna którego każda heteroseksualna kobieta chciałaby mi... {} Recenzja książki Pierwsze prawo magii

Feminizm a droga do autodestrukcji

20.11.2019
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ta książka to dziwadło. Z jednej strony mówi o rzeczy niezwykle ważnej dla człowieka współczesnego - poczuciu własnej godności i wartości, a z drugiej pełno tu bełkotu stricte feministycznego. Główna bohaterka jest gruba i z tego powodu cierpi. Bo jest głodna, bo nie ma faceta, bo nie chodzi na imprezy, bo nie mieści się w ładne ciuchy. Zostaje "w... {} Recenzja książki Dietoland

{}