Avatar @Miss_Jacobs

@Miss_Jacobs

3 obserwujących.
Kanapowicz od 11 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
Kanapowicz od 11 lat.

Recenzje książek

78 recenzji

Fantastyczna fantastyka.

4.07.2011

Historia mało skomplikowana, bo opowiadająca o przygodach Oli Lachy, jej perypetiach akademickich oraz miłosnych. Zbudowana na karykaturze, która bawi do łez. Autorka podkreśla „kobiecą” naturę bohaterki, kiedy to martwi się swoim strojem, wiecznie nie ma się, w co ubrać, figurze również daleko do doskonałości. Jest również przegląd wszystkich wyob... {} Recenzja książki Odnaleźć swą drogę

Przyjemna obyczajówka.

4.07.2011

Leszek Możdżer kilka lat temu w jednym z wywiadów powiedział, że złe wiadomości pokazywane są w wieczornych Faktach, ponieważ są rzadkością, a świat w gruncie rzeczy jest dobry. Zapewne miał w tym rację jednak człowiek to istota, która bardziej posługuje się heurystyką dostępności niż ogólnymi statystykami. Łatwiej Nam przywołać fakty, które mamy ... {} Recenzja książki Między nami nowojorczykami

Duża dawka poczucia humoru gwarantowana.

4.07.2011

Z życiem jest tak, że w większości przypadków ludzie doceniają je w momencie, gdy mają je stracić. Nagle okazuje się, że jest tyle cudownych powodów by żyć i Olga nie jest tutaj wyjątkiem od reguły. Ma jednak szczęście, że zamiast postacią rzeczywistą jest bohaterką książki fantastycznej, dzięki czemu może funkcjonować w równoległym świecie, który ... {} Recenzja książki Przekraczając granice

Niezwykła, idealna na urlop

4.07.2011

Ilekroć sięgam po książkę, której akcja toczy się w jednym z krajów arabskich zastanawiam się, czego oczekuję. Chcę się nauczyć czegoś czy może dowieść wyższości kultury europejskiej? Odpowiedź leży po środku, nic nie jest jasne, czarno-białe. Sprawę z tego zdaje sobie doskonale również Leila Aboulela, serwując w swojej najnowszej książce próbę ... {} Recenzja książki Arabska pieśń

Fantastyczna

4.07.2011

Akcja toczy się w kibucu Meducat Ram, czyli gospodarstwie, w którym ziemia jest własnością wszystkich a jego mieszkańcy pracują zgodnie ze swymi talentami i możliwościami. Dobrem nadrzędnym jest tu społeczność. Kibuc powstał poprzez połączenie syjonizmu z socjalizmem. Można również dostrzec tutaj utopijną nutę, bowiem mało uwierzy, że to mogłoby si... {} Recenzja książki Może gdzie indziej

Wciągająca

28.04.2011

Nie ma nic gorszego niż thriller, który nudzi i jest przewidywalny. Tess Gerritsen doskonale o tym wiedziała, dlatego napisała książkę trzymająca w napięciu do samego końca. Powieść ma dwa wątki główne (miłosny i kryminalny), które wzajemnie na siebie oddziaływują, przez co akcja jest żwawa i stale zmienia swój tor. Co chwila pojawiają się nowe w... {} Recenzja książki Ciało

Chirurgiczna precyzja i minimalizm

28.04.2011

Dzisiaj przedstawię Wam Jane, główną bohaterkę książki „Prom do Puttgarden”. Mieszka w Danii, która jawi się jako kraj przyjazny, choć posiadający pewien dystans. Okryta jest jakby grubą pokrywą lodu, która trzeba rozkuć by dotrzeć do prawdziwego piękna. Jane cierpi na zobojętnienie wobec świata i większości ludzi, szczególnie mężczyzn. Jeśl... {} Recenzja książki Prom do Puttgarden

Dobra powieść obyczajowa z elementami fantastycznymi.

13.04.2011

Z pewnymi pisarzami jest jak ze skokami na bungee. Po ich prozę sięgamy w celu wywołania konkretnych emocji, tak jak sportowcy skaczący by poczuć dawkę adrenaliny. Nic więc dziwnego, że po lekturze „Zaklętych w czasie” sięgnęłam po kolejną książkę Audrey Niffenegger „Lustrzane odbicie”. Jednym z głównych wątków tej lektury jest wiąż dwóch bliźnia... {} Recenzja książki Lustrzane odbicie

Fantastyczna

27.02.2011

„Lekka komedia”, czyli jedna z najlepszych książek, jakie udało mi się przeczytać w swoim życiu. Wbrew temu, co może sugerować tytuł jest to powieść głęboka z dużą dawką gorzkich przemyśleń. Barcelona lat czterdziestych. Miasto budzące się do życia po niedawnych przeżyciach wojennych. Na jednej z ulic spaceruje Prullas, popularny komediopisarz utr... {} Recenzja książki Lekka komedia

Uczta dla czytelnika

26.02.2011

Eric Emmanuel Schmitt jest jednym z niewielu autorów, który nigdy mnie nie zawodzi. Mam pewność, że każda jego książka trafi do mojego serca, zaskoczy mnie swoim zakończeniem, zapewni godziny rozmyślań i dawkę optymizmu, dzięki któremu życie jest przyjemniejsze. Pisarz jest z wykształcenia doktorem filozofii, co moim zdaniem pomaga mu w docieraniu... {} Recenzja książki Historie miłosne

Niebiańska kuchnia

19.02.2011

Spędziłam z tą książką wiele godzin w mojej kuchni i muszę przyznać, że każdy przepis zabierał mnie do nieba a nawet wyżej. Przedstawione historie pełne są poczucia humoru, miłości, historii i wiedzy geograficznej. Widać jak bardzo te dziedziny są połączone a właściwie nierozerwalne. Podoba mi się, że treść podzielona jest na regiony. One są szcze... {} Recenzja książki Smaki południowej Italii

Przyjemny relaks

18.02.2011

Grecy. Muskularni bogowie o oliwkowej karnacji, tryskający optymizmem i chęcią do życia. Dlaczego więc by nie złapać jednego z nich? Z takim planem do słonecznej Hellady wybrała się główna bohaterka książki Alicji Góry. Ewa, bo tak też było jej na imię jest niczym nie wyróżniającą się pracownicą agencji reklamowej, która realizuje zlecenie na spot... {} Recenzja książki Złapać Greka

Arcyciekawa

18.02.2011

Urzeka od pierwszego wejrzenia. Piękna twarda okładka, na którą nie można się wprost napatrzeć. Znajdujące się na niej zdjęcia krajobrazu a dokładnie mówiąc kawałek nieba symbolizuje stan w którym byłam czytając tą książkę. W środku mnóstwo zdjęć, obrazów, rycin, ilustracji. Właściwie każda rzecz o której mowa jest również przedstawiona za pomocą o... {} Recenzja książki Tradycje polskiego stołu. Ocalić od zapomnienia

Dobra powieść obyczajowa.

18.02.2011

Zamknięty w sobie malarz, który atakuje jeden z obrazów w muzeum. Psychiatra, który chce mu pomóc. Matka, która chce jedynie normalności. Francuzka pochodząca z XIX wieku, piszą listy do jednego z krewnych. Tajemnicza Mary. Co ich łączy? Ból, miłość, poświęcenie, tęsknota. Autorka podjęła temat łatwy, wydawać by się mogło już oklepany. Psychika ar... {} Recenzja książki Łabędź i złodzieje

Niesamowita historia.

17.02.2011

Historia niezwykła, choć prawdziwa. „O chłopcu, który ujarzmił wiatr” to książka po przeczytaniu, której czuje się ogromną energię, chce się wstać i zmieniać cały świat. Życie w Afryce uzależnione jest od kaprysów pogody oraz zwierząt. To zadziwiające jak jedno zjawisko może być odbierane w zależności od szerokości geograficznej. Deszcz, który dla... {} Recenzja książki O chłopcu, który ujarzmił wiatr

Córka rabina - Reva Mann

17.02.2011

Żydzi. Kim tak naprawdę są? Co wyznają? Jak wyznają i dlaczego właśnie w ten sposób? Jak traktują kobiety? Na te i inne pytania odpowiada Reva Mann w swojej książce „Córka rabina”. Robi to w sposób jasny i ciekawy. Dzięki temu, że jest to autobiografia o wiele łatwiej jest czytelnikowi zapamiętać i przede wszystkim zrozumieć główne nakazy religii... {} Recenzja książki Córka rabina. O seksie, narkotykach i ortodoksyjnych Żydach opowieść prawdziwa

Grecja jakiej nie znacie.

17.02.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Starożytność. Białe togi, rzemykowate sandały, umiłowanie piękna. To najbardziej oczywiste skojarzenia, które nasuwają się po obejrzeniu amerykańskich produkcji filmowych. Człowiek chcący wiedzieć więcej powinien zajrzeć do powieści „Król musi umrzeć” Mary Renault. Autorka serwuje nam rozbudowaną wersję mitu o legendarnym Tezeuszu. Historię o tym... {} Recenzja książki Król musi umrzeć

Inteligencja i humor w najlepszym wydaniu.

6.01.2011

Dyskoteka, zabójstwo, śmierć, piekło.... Współczujesz? Niepotrzebnie. „ Musisz zrozumieć różnice pomiędzy Piekłem a Niebem. Tu i tu jest fajnie i wszyscy są szczęśliwi. Tyle, że w Piekle jest weselej. My mamy różnego rodzaju używki, sporty ekstremalne i inne zabawne rzeczy. Tu wszystko, no prawie wszystko, jest dozwolone. Za to w Niebie jest spokój... {} Recenzja książki Ja diablica

Perła literatury fantastycznej.

6.01.2011

Wampiry jako takie nie były w centrum moich poszukiwań czytelniczych, do czasu, gdy natrafiłam na „Ostatni rejs Fevre Dream” George’a R.R. Martin’a. Śmiało można powiedzieć, iż jest to perła w literaturze fantastycznej. Pisarz ma doskonały warsztat, którym przekona do siebie każdego. Książkę czyta się niezwykle lekko a jednocześnie w pełnym napięc... {} Recenzja książki Ostatni rejs "Fevre dream"

Największe kłamstwa w historii

6.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Szkoła. Często budzi miłe wspomnienia. Pierwsze przyjaźnie, miłości, zawody na wspomnienie, których pojawia się dzisiaj uśmiech. Do śmiechu nie jest jednak, gdy rzeczy Nam wpajane okazują się kłamstwem. Całe szczęście, że nie odbiera Nam się wolnej woli i możemy uzupełniać braki w Naszej wiedzy czy też korygować ją. Proces też można zacząć od ksi... {} Recenzja książki Największe kłamstwa w historii

Skutki uboczne

6.01.2011

Dysonans poznawczy. Właśnie to czułam po przeczytaniu książki i porównaniu jej z okładką. Powiedzmy szczerze. Okładka wygląda jak ulotka z państwowej poradni ginekologicznej. Akcja zaś jest szybka i nie ma w niej za wiele miejsca na sceny miłosne a tym bardziej erotyczne. Koniec czepiania się. Teraz następują plusy. Po pierwsze i najważni... {} Recenzja książki Skutki uboczne

Profil mordercy

6.01.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Morderca. Kim jest? Jak wygląda? Jak się zachowuje? Gdzie mieszka? To jedne z nielicznych pytań, na które odpowiedź chcieli znaleźć czytelnicy sięgający po książkę Paula Brittona. Czy się udało? Nie. Większość odpowiedzi uzyskuje się dopiero po popełnieniu przestępstwa. Są ludzie psychicznie chorzy, z różnymi dysfunkcjami i w tych przypadkac... {} Recenzja książki Profil mordercy

Bez przebaczenia

29.11.2010

Gdyby tak Edward przestał być wampirem a stał się niezwykle pociągającym żołnierzem zwanym Piotrem... Gdyby tak Bella pozostała sobą tylko imię zmieniła i nazywałaby się Pauliną.... „Zmierzch” nosiłby tytuł „Bez przebaczenia”. Do książki podchodziłam z dużym dystansem. Ot kolejna opowieść o miłości mająca za zadanie pozostawić pewnie w sercu czytel... {} Recenzja książki Bez przebaczenia

Fantastyczna

28.11.2010

„Ślubuję Ci miłość, wierność i uczciwość małżeńską oraz to, że Cię nie opuszczę aż do śmierci.” Jak łatwo powiedzieć te słowa w pięknej białej sukni, dobrze skrojonym garniturze? Będąc najjaśniejszą gwiazdą na niebie, widząc podziw wśród zgromadzonych. Co dzieje się, gdy światła zgasną, sukienka od paru lat wisi w szafie razem z garniturem? Jedn... {} Recenzja książki Wyższe sfery

Świetna intryga, przemyślana od początku do końca.

23.11.2010

Dobry kryminał. Czymże się charakteryzuje? Może postacią silnego i przebiegłego detektywa? Wiele kryminałów w końcu posługuje się tym schematem. Jednak czy w rzeczywistości tak to wygląda? Nie. W realnym świecie nad sprawami najgroźniejszych przestępców piecze biorą zespoły funkcjonariuszy. Z pomocą Arne Dahla możemy poznać niektóre tajniki pracy ... {} Recenzja książki Misterioso

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe