Avatar @agnieszkap

Agnieszka P.

@agnieszkap
3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.
{} Napisz wiadomość
3 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 10 lat.

Recenzje książek

29 recenzji

Artyzm życia

14.01.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy można sobie wyreżyserować życie od A do Z? Czy można trzymać się wymyślonej konwencji i podążać według swoich zasad, które odbiegają od ogólnie przyjętych norm. Okazuje się, że można. Czy to daje szczęście? Raczej nie do końca. A mimo to rodzina Fang uparcie tkwi w swojej iluzoryczności i dziwności, które panoszą się w życiu tej zupełnie odmie... {} Recenzja książki Rodzina na pokaz

Jednostka w obliczu rewolucji

2.01.2013

Wojny, rewolucje to czas w życiu człowieka i dla danego państwa bardzo ciężki i trudny. To czas kiedy usilnie pragniemy przetrwać i bardzo kurczowo trzymamy się tej tlącej iskierki życia. Walczymy, popadamy w rozpacz i przestajemy walczyć by potem podnieść się i iść dalej i przezwyciężać te okrutne czasy, które odbierają najbliższych. Vaddey Ratn... {} Recenzja książki W cieniu drzewa banianu

Hanne Wilhelmsen powraca

3.12.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I znowu nadszedł czas na odrobinę mrocznych skandynawskich klimatów, w które chętnie się zagłębiam i bez oporów wsiąkam w świat zbrodni. Bez zbędnych protestów poddaję się akcji i zapominam o górze prasowania, która rośnie niemiłosiernie i wylewa się z misek, koszy i pralki. Nic nie jest ważne oprócz śledztwa i rozwikłania tajemnicy śmierci. I... {} Recenzja książki W jaskini lwa

Miagia przeszłości

11.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rok temu miałam niepowtarzalną okazję poznać tajemnice rodzinne Asi, głównej bohaterki powieści "Matki, żony, czarownice". Wtedy byłam pod wielkim urokiem tej sagi rodzinnej pełnej miłości i niesamowitych splotów wydarzeń. Oczywiście, nie mogłam odmówić sobie przyjemności poznania dalszych losów Asi i jej rodziny. Toteż z chęcią zasiadłam do "Zal... {} Recenzja książki Zalotnice i wiedźmy

Bo w przyjaciółkach tkwi moc

10.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nie masz ochoty na trudne filozoficzne wywody? Bokiem wychodzą Ci powieści, po których mózg paruje, krew się burzy i napastuje Cię migrena. Dobrze się składa, bo mam lekarstwo na tę przypadłość: koniecznie przeczytaj “Wieczór panieński” Izabeli Pietrzyk. Jeśli natomiast spodziewasz się baśni dla dorosłych bądź rozprawy naukowej o wieczorze panie... {} Recenzja książki Wieczór panieński

A jednak marzenia się spełniają

29.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powiedzenie, że życie pisze najlepsze scenariusze okazuje się bardzo prawdziwe. Samo życie tworzy historie, które potrafią zadziwić, zszokować, a nawet zniesmaczyć. Życiorys Chinki, uparcie dążącej do sukcesu, zainteresował mnie i nie pozwolił mi przerwać lektury. Zresztą azjatycki klimat, to dla mnie zawsze nie lada gratka. Orient i egzotyka... {} Recenzja książki Serce Tygrysicy

Niezwykłe zwykłe miasteczko

27.06.2012

Może się wydawać, że powieść o miasteczku będzie zwykła i banalna. Bo co można napisać o jakieś zapyziałej dziurze, gdzie ludzie żyją z dnia na dzień a w “najlepszym” wypadku wiecznie borykają się problemami. Ech samo życie. W istocie nic nowego się nie dowiedzieliśmy, bo w latach kryzysu nigdzie nie ma jak w raju. Każdego może spotkać smutny los... {} Recenzja książki Czary w małym miasteczku

Co Skandynaw to Skandynaw

19.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

I nie będzie to nic odkrywczego, co napiszę. Ale zapałałam miłością do tej duńskiej pisarki kryminałów już od pierwszych stron. Nic na to poradzę, że czyta mi się skandynawskie kryminały- po prostu- f e n o m e n a l n i e i nigdy nie czuję przesytu. Zawsze chcę więcej, więcej i więcej. Zachłanność na zbrodnię nie zna granic. Z każdym kolejnym ... {} Recenzja książki Handlarz śmiercią

Babci baci nierówna

23.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stetryczałe sąsiadki potrafią niejednego lokatora bloku doprowadzić do białej gorączki. Wścibska moherowa babcia, która prowadzi rejestr ksiąg wejść i wyjść żyje życiem innych. Wie wszystko: kto, gdzie, kiedy i dlaczego. Istna inwigilacja. Wszędzie wścibia swój nos, wszędzie musi dodać swoje dwa grosze. "Boże uchroń mnie przed tym i nie pozwól mi... {} Recenzja książki Starsza Pani wnika

Czapki z głów moi Drodzy

8.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Chcesz przeczytać dobry kryminał bądź thriller o trupach? To “Bilbord” J.D. Bujak jest jak najbardziej odpowiednią lekturą. Tutaj możesz zanurzyć się w morzu trupów i uwierz mi na słowo, że jest to kawał dobrej lektury. Na pewno nie spoczniesz zanim nie dowiesz się jakie jest rozwiązanie zagadki. I na pewno spać nie pójdziesz, nie odłożysz książk... {} Recenzja książki Bilbord

Wybuchowy dziadek

23.03.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sto lat to piękny wiek. Każdy by chciał dożyć tylu lat w zdrowiu i świetnej formie. Główny bohater powieści Jonasa Jonassona, Allan Karlsson dostąpił tego zaszczytu. W dniu swoich setnych urodzin wyskoczył z okna domu spokojnej starości. To nie było miejsce dla niego. Nawet w tym wieku nie potrafił nigdzie zagrzać miejsca. Przez całe stulecie ... {} Recenzja książki Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął

(O)błędna migrena

19.02.2012

Od dawna wiemy, że żeby żyć ze sobą w zgodzie, że żeby przyszłość nas nie przytłaczała należy pogodzić się z przeszłością i ten etap definitywnie za sobą zamknąć. Bo kiedy przeszłość drepcze po naszych świeżo naznaczonych śladach nigdy nie zaznamy spokoju. Właśnie tym tropem myślenia podążała autorka “Błędnych sióstr”. Na początku lektury spotyka... {} Recenzja książki Błędne siostry

Czy orientacja ma znaczenie?

19.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Amerykańska pisarka, Jodi Picoult znana jest całym świecie, dzięki czemu zyskała sobie wielu czytelników. Nie ukrywam, że jest to moja ulubiona autorka, której powieści czytam z zapartym tchem i ciężko mi porzucić lekturę na rzecz innych obowiązków. Żadna jej książka, którą miałam okazję pochłonąć, mnie nie zwiodła. I tym razem godziny spędzone z ... {} Recenzja książki Tam gdzie ty

Za wszelką cenę się wzbogacić

12.01.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Świat polityki od zawsze był brudny, poplątany, pełen intryg i skandali. To świat, który zwykle mnie irytuje, drażni. Od momentu, w którym ciągle pojawią się kolejne afery z uczestnictwem polityków unikam go jak ognia. Mimo moich politycznych uprzedzeń, zapałałam chęcią przeczytania najnowszego thrillera politycznego. Można pokusić się o stwierdze... {} Recenzja książki Chciwość jest dobra

Morderstwo z zimną krwią

14.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj miałam okazję odbyć trzecie spotkanie z pisarką Anne Holt. Jakie było? R e w e l a c y j n e. Kiedy tylko zatrzasnęły się drzwi za listonoszem, zaczęłam czytać. Bardzo czekałam na tą powieść i bardzo chciałam się nie rozczarować. Przewracałam stronę za stroną, żeby szybko dowiedzieć się, jak zakończy się historia, i czy komisarz Hanne Wilh... {} Recenzja książki Śmierć demona

Wielowymiarowa miłość

8.12.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tak naprawdę książkę wybrałam z czystej ciekawości. Chciałam przeczytać coś innego, poznać twórczość innego pisarza bądź pisarki. Po raz pierwszy sięgnęłam po powieść Judith Lennox, która specjalizuje się w pisaniu romansów historycznych. Powiem szczerze, że za wiele się po tej lekturze nie spodziewałam, byłam raczej przygotowana na romansidło w cz... {} Recenzja książki Florenckie lato

Tajemnica z przeszlości

7.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

"Sherlockista" to debiut powieściowy Grahama Moore'a. Całkiem udany. Autor wprowadził mnie w świat Sherlocka Holmesa i morderstw. I po tej lekturze zdecydowanie nabrałam ochoty na więcej. Jeśli tylko wystarczy mi życia i czasu to zapewne sięgnę po przygody pana Holmesa i jego pomocnika Watsona. Sama idea fabuły nie jest czymś nadzwyczajnym. W lite... {} Recenzja książki Sherlockista

Kiedy miłośc doskwiera...

1.11.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

To kolejna lektura, do której podchodzę bardzo emocjonalnie. Powieść totalnie mnie urzekła, całkowicie pożarła i zawładnęła. Wzruszyła mnie, rozśmieszyła i rozgrzała moje serce. Rozbudziła nadzieję, że jednak ludzie są silni i mimo wielu ciężkich chwil potrafią zawalczyć o siebie i swoje szczęście. Jest to książka dla wrażliwych i o wrażliwych, dla... {} Recenzja książki Spacer po szczęście

Nie ufaj nikomu

27.10.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mamy porządnego obywatela, który jest policjantem. Istny wzór do naśladowania. Takie jest nasze idealne wyobrażenie na temat funkcjonariuszy prawa. Tymczasem autor w swoim debiucie przedstawia nam inny obraz świata. Nick Belsey, policjant na skraju bankructwa, nie stroni od alkoholu. Próbuje wieść normalne życie, co nie do końca mu się udaje. Pona... {} Recenzja książki Podwójne życie

Pierścień rodowy

8.10.2011

Tak naprawdę nie mamy bladego pojęcia jaką tajemnicę niesie ze sobą nasze nazwisko. Nie orientujemy się, co nasi przodkowie wyczyniali te set lat temu, nie wiemy jakie skandale miały miejsce, które teraz przykryła mgła czasu. Bardzo niewiele o sobie wiemy. Być może, kiedy pokusilibyśmy się o badania naszej historii rodzinnej, doznalibyśmy szoku, ta... {} Recenzja książki Matki, żony, czarownice

Dziwności nad dziwnościami

15.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Młoda lekarka, Megi Jaworska ma ułożone życie. Mieszka w Gdańsku, tam pracuje, ma kupione mieszkanie. Nagle tę harmonię życiową przerywa list od prawnika, który zawiadamia ją, że odziedziczyła kamienicę w Krakowie po swojej ciotce, której od wieków nie widziała. Megi postanawia przeprowadzić się do Krakowa i zamieszkać w odziedziczonej kamienicy. O... {} Recenzja książki Spadek

Taniec śmierci

8.09.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Boimy się słowa śmierć, boimy się samej śmierci. Nie chcemy o niej myśleć, odsuwamy ją na dalszy plan. Udajemy, łudzimy się, że ona nas nie dotyczy. Okazuje się, że nic bardziej mylnego. Nie jest ważne ile mamy lat. Śmierć nie wybiera, kosi wszystko, co spotka na swojej drodze. Lektura "Prosektorium" uświadomiła mi, że każdy z nas niesie bagaż swoi... {} Recenzja książki Prosektorium

Włos się jeży na głowie

25.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Biorąc książkę do ręki zastanawiałam się czy zbrodnia może być w jakiś sposób uprawniona. Od początku brzmiało to dla mnie jak oksymoron. Zbrodnia nigdy nie jest uzasadniona, chociaż mordercy wydaje się, że mimo wszystko miał prawo tak postąpić. Zbrodnia sprawia, że sprawca znajduje setki tłumaczeń, że postąpił słusznie, i że wcale nie jest takim d... {} Recenzja książki Teoria zbrodni uprawnionej

Żyć by przeżyć

16.08.2011

Jeśli ktoś twierdzi, że życie składa z samych dobrych chwil i nie ma w nim żadnych trosk, to już spieszę by wyprowadzić go z tego błędu. Życie jest jak huśtawka, jest raz lepiej, raz gorzej, ale zawsze do przodu. Co prawda wszystko bywa ulotne, czas mija, ale to co pozostaje w pamięci ciągle trwa. Czasem wspomnienia się zacierają, ale i tak zostawi... {} Recenzja książki Lustro czasu

Przez śmiech do serca

9.08.2011
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ponieważ, albowiem, gdyż"* gościło u mnie dużo trupów, krwi i kryminalnych zagadek, postanowiłam zmienić trochę klimat. Przerzuciłam na chwilę swoją uwagę na lekkie, babskie czytadło, babskie trajkotanie. Biorąc książkę do ręki zastanawiałam się o czym można napisać powieść, która ma aż 600 stron. O czym może być taka książka z serii literatura w ... {} Recenzja książki Babskie gadanie

O nas Kontakt Pomoc Polityka prywatności Regulamin
© 2021 nakanapie.pl
Zrobione z {} na Pradze Południe