Avatar @anna.urbanska

Anna Urbańska

@anna.urbanska
4 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

32 recenzje

Klasyka z wyższej półki

2.11.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zabrałam się za czytanie "Agnes Grey" zaraz po "Shirley" Charlotty, byłam więc trochę sceptyczna. Po prostu za wiele oczekiwałam od nieznanej mi dotąd powieści autorki "Jane Eyre" i trochę się rozczarowałam Dodatkowo moje wahanie potęgowała świadomość, że do tej pory nic, co wyszło spod pióra Anne nie było wydawane w Polsce - dlaczego? Jakiś powód... {} Recenzja książki Agnes Grey

Niezwykłe stworzenia Mary Anning

23.10.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Są książki, których nie powinno się czytać bez przygotowania. Może być tak, że jeżeli nic się nie wie o podłożu opowiadanej historii nie będzie się w stanie czerpać z niej tyle wiedzy i przyjemności ile dostarczyłaby ona czytelnikowi, który rozumie, o czym czyta... Są to "specjalistyczne" książki dla wybrańców. I ta powieść do nich należy. Nie tr... {} Recenzja książki Dziewczyna z muszlą

Upiorne opary pociągu-widmo

23.10.2012

Nazwisko tego pisarz brzmi jak obietnica, nadzieja na wniknięcie w świat tajemnicy, zamglonych ulic miast, legend, przygód o zmierzchu... Każda jego książka, która się pojawia wyciąga do mnie ręce, aby mnie wchłonąć i nie pozwolić o sobie zapomnieć. "Pałac północy" obietnicy nie złamał, jest cudowną, magiczną opowieścią, o której będę śniła i które... {} Recenzja książki Pałac Północy

Przede wszystkim Paryż

23.10.2012

"Szczęśliwi ci, którzy widzą piękno w miejscach zwykłych, tam, gdzie inni niczego nie widzą! Wszystko jest piękne, wystarczy tylko dobrze spojrzeć" - te słowa, wypowiedziane przez Camille'a Pissarro, zapadły mi w pamięć na zawsze. Często przyłapuję się na tym, że próbuję kierować się tym jego mottem na przekór wszystkiemu, choć nie jest to łatwe. ... {} Recenzja książki Bezmiar sławy

O tym, jak dawniej w Polsce kochano

1.09.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Stanisław Szczęsny Potocki, będąc jeszcze bardzo młodym człowiekiem i nie śniąc nawet o tym, co wydarzy się za jakiś czas w ukraińskiej miejscowości o złowrogiej nazwie Targowica, zakochał się w pannie ślicznej, lecz pochodzącej z rodziny, dla której progi magnackich rezydencji Potockich były o wiele za wysokie. Miłość ta rozwinęła się w romans nie... {} Recenzja książki Miłość staropolska. Obyczaje, intrygi, skandale

Rozumieć czy kochać?

7.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Moja miłość do sztuki (w szczególności do impresjonizmu francuskiego) sprawia, że pozycje książkowe podobne do tej obowiązkowo muszą pojawić się na półkach mojej biblioteczki. Zapowietrzam się z radości, gdy wypatrzę w nowościach kolejną książkę o Van Goghu, Degasie, Renoirze... Rzadko zdarzają się biografie na miarę tych pisanych przez Irvin... {} Recenzja książki Claude i Camille

Rozmyślania o poszukiwaniach biograficznych

25.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka, której tytuł bardzo mnie zaintrygował - od razu przypomniałam sobie oglądany dawno temu film, którego tematyka była mi bliska ze względu na nawiązania literackie. Jego akcja kryła dla mnie wiele znaczeń, pokłady tematów do przemyślenia. Zerknęłam więc na tył okładki i znalazłam tę samą opowieść, która kiedy... {} Recenzja książki Opętanie

Pałac, który żyje

17.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W powojennej literaturze polskiej niełatwo znaleźć twórców powieści, których można z czystym sumieniem nazwać Pisarzami przez wielkie P. Wiesław Myśliwski jest jednym z wyjątków. Jego książki to literatura najwyższych lotów, pisana przepiękną polszczyzną, bogatą i głęboką, zawierającą treści, które zapadają w serce, duszę i umysł na zawsze. W... {} Recenzja książki Pałac

Listy, jakich już dziś nikt nie pisze...

17.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Literatura zmienia człowieka, pomaga mu otworzyć się na inne potrzeby niż tylko te dotyczące walki o przetrwanie, uczy go patrzeć głębiej i zaglądać w duszę, zarówno swoją, jak i bliźniego. Literatura daje nam dostęp do prawdziwego piękna, pozwala nam widzieć więcej, daje wielkie możliwości. To jedno z przesłań, jakie niesie ze sobą ta urocza... {} Recenzja książki Stowarzyszenie Miłośników Literatury i Placka z Kartoflanych Obierek

Dziecko i wojna

10.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Krystyna Chiger mieszka dziś w Stanach Zjednoczonych, a sweterek, który przetrwał wojnę i miesiące w lwowskich kanałach znajduje się w muzeum Holokaustu w Washingtonie. Dziewczynka miała siedem lat, gdy zeszła z rodziną pod ziemię, w mroczny, zimny i mokry świat, o którym my dzisiaj nawet nie musimy myśleć. Dla prześladowanych i mordowanych ludzi b... {} Recenzja książki Dziewczynka w zielonym sweterku

Smutna prawda - na szczęście nie cała

10.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Książka Leociaka to dokument - każda jej część opowiada o czymś innym, o innej sferze stosunków polsko-żydowskich zarówno w czasie wojny, jak i po niej. W pierwszej części autor ogólnie zanalizował i sklasyfikował listy, które znalazł w archiwach Żydowskiego Instytutu Historycznego w Warszawie i w Shoah Foundation Institute w Kalifornii - listy od... {} Recenzja książki Ratowanie Opowieści Polaków i Żydów

Wehikuł czasu Elizabeth Gaskell

10.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pewnego jesiennego popołudnia, gdy za oknem zapadnie już zmrok, a wiatr zacznie miotać bezlistnymi gałęziami i uderzać nimi o szyby, usiądę na sofie w pobliżu kominka ogrzewającego mój salonik, który być może w niedalekiej przyszłości stanie się urzeczywistnionym marzeniem. Rzucę okiem na zegar spokojnie wystukujący rytm mijających sekund, oprę sto... {} Recenzja książki Żony i córki

Perypetie Jerzego VI

2.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zabrałam się do czytania z wielkim entuzjazmem, ponieważ historia Anglii, zarówno ta dawna, jak i ta sprzed panowania Elżbiety II, jest mi bardzo bliska i fascynuje mnie od lat. Po obejrzeniu znakomitego filmu z Colinem Firthem i Geoffrey'em Rush'em najszybciej, jak to tylko było możliwe, zaopatrzyłam się w książkę Marka Logue'a. Wstęp mile mnie z... {} Recenzja książki Jak zostać królem

Inna Harris

28.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Joanne Harris ma niesamowity talent pisarski. "Błękitnooki chłopiec" to powieść napisana pięknie, mądrze i przewrotnie, mimo wszystko tematyka nie do końca mnie urzekła, jak było w przypadku wszystkich innych książek tej pisarki. Książka bardzo trafnie ukazuje wiele smutnych spraw. Weźmy na przykład oczekiwania rodziców w stosunku do dzieci. W „Bł... {} Recenzja książki Błękitooki chłopiec

Książka jak wino

27.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hiszpańscy pisarze już na zawsze znaleźli w moim sercu ciepłą przystań. Dzięki Perezowi-Reverte i Zafonowi natychmiast sięgam po prawie każdą dostępną pozycję twórców z kraju Cervantesa. Czasem zdarza się, że popełniam błąd, częściej jednak dane mi jest zachwycać się świeżością, oryginalnością i wiedzą autorów tych książek. Zabrałam się za czytani... {} Recenzja książki Antykwariusz

Laleczki wyprane z moralności i naturalnych uczuć

24.04.2012

Jak zacząć, żeby od pierwszego zdania nie zacząć sypać gromów na biedną, nieżyjącą już, pisarkę? "Płatki na wietrze" przeczytałam tylko po to, żeby dowiedzieć się, jak Cathy zamierza ukarać matkę i babkę. Tylko takie uczucie udało się we mnie wywołać autorce - pragnienie zemsty w imieniu dzieci przetrzymywanych na strychu przez ponad trzy lata i po... {} Recenzja książki Płatki na wietrze

Sporo hałasu o nic

19.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Głównym bohaterem „Biblioteki cieni” jest młody prawnik Jon Campelli, pół-Duńczyk, pół-Włoch. Stoi na progu swojej dobrze zapowiadającej się adwokackiej kariery, kiedy umiera jego ojciec – i zostawia mu w spadku najstarszy w Kopenhadze antykwariat pełen cennych książek. Początkowo Jon ma zamiar przekazać go w ręce wieloletniego wspólnika ojca, ale ... {} Recenzja książki Biblioteka cieni

Tytuł oryginalny: "Służba"

19.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Mark przeprowadza się z mamą i ojczymem do Brighton. Prawdziwy ojciec zostawił ich i został w Londynie. Mark tęskni za nim, poza tym nudzi się i czuje się odrzucony i niezrozumiany. Ojczym opiekuje się chorą żoną, która jest zbyt słaba, aby robić to, co dawniej Mark uwielbiał - biegać po mieście, zwiedzać. Chłopiec zaprzyjaźnia się ze staruszką mie... {} Recenzja książki Za drzwiami

Rosyjski apokryf

19.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść Boyne'a pochłonęłam z zapartym tchem ciesząc się dobrą powieścią i Wielką Historią w niej opisaną. Mimo wielu wad, które można wytknąć autorowi, nie ulega wątpliwości, że jego opowieść jest fascynująca i sprawi, że niejeden czytelnik sięgnie głębiej pragnąc dowiedzieć się czegoś więcej o Romanowach. Ich postaci zostały opisane żywo i natura... {} Recenzja książki W cieniu Pałacu Zimowego

Przekonujące odpowiedzi na fundamentalne pytania

16.04.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Hołownia stara się, na miarę swoich możliwości, ale i chęci, odpowiedzieć na pytania, które czasem dręczą każdego myślącego katolika, które czasem nawet sprawiają, że wierzący stają się niewierzącymi. Staje naprzeciw pytającym niedowiarkom i ateistom z silną bronią: po pierwsze - z bezgraniczną wiarą, po drugie - ze znakomitym przygotowaniem i ogro... {} Recenzja książki Bóg. Życie i twórczość

Przerobiona sztuka teatralna

11.04.2012

Spore rozczarowanie, a do tego pewna doza złości na wydawnictwo za swoiste okłamywanie ludzi. Po pierwsze - "Kiki van Beethoven" to zbeletryzowana na szybko sztuka teatralna tegoż autora, która zajmuje raptem 50 stron, czyli jakąś 1/3 książki; reszta to esej na temat fascynacji muzycznych autora, o którym później. Nie ma o tym na okładce ani jedneg... {} Recenzja książki Kiki van Beethoven

Historia est magistra vitae

11.04.2012

„Historia est magistra vitae” - to bardzo mądre powiedzenie, zawsze o nim pamiętam, gdy czytam książki historyczne, analizuję czasy, zdarzenia i zachowania przeszłych pokoleń. Ta powieść może znaleźć się na czele opowieści najlepiej przybliżających pewien okres historii nie tylko Polski, ale i całej Europy. „Axis mundi” to książka rozbudowana, na... {} Recenzja książki Axis mundi

Moc wybaczenia

11.04.2012

"TO WIARA W SKARBY I CUDA SPRAWIA, ŻE ŻYCIE JEST FASCYNUJĄCE." "Człowiek, który się nazbyt skupia na wadach lub zaletach bliźniego, zapomina o swojej duszy. Szybko traci siły i poddaje się złym emocjom, zrodzonym z chęci osądzenia innych". "Alef" to jakby fragmenty wyjęte z pamiętnika autora. Czy jest to pamiętnik rzeczywiście, a mo... {} Recenzja książki Alef

Mroczne klimaty

11.04.2012

Wspaniale klimatyczne, wywołujące dreszcze, przypominające opowiadania Edgara Poe, tylko w wersji dla starszych dzieci, a nie dla dorosłych (zależy kto na ile lat się czuje, czyż nie?). Zachwyciła mnie potęga wyobraźni autora - każda opowieść jest niepowtarzalna, oryginalna i obłędnie wciągająca. Mroczne, niektóre gotyckie, inne trochę ludowe opowi... {} Recenzja książki OPOWIEŚCI GROZY WUJA MORTIMERA

Zachwycać się światem

11.04.2012

Gaarder stał się jednym z moich ulubionych pisarzy w tej samej chwili, w której go odkryłam. Z czasem jego książki nie straciły dla mnie magii, nie stały się niezrozumiale lub infantylne. Wydaje mi się, że teraz rozumiem je jeszcze lepiej i głębiej, są dla mnie nadal piękne i niepowtarzalne, pełne cudownych myśli. Są zdolne odwrócić tok mojego myśl... {} Recenzja książki Dziewczyna z pomarańczami

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe