Avatar @ciarolka

@ciarolka

Kanapowicz od 10 lat.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
Kanapowicz od 10 lat.

Recenzje książek

153 recenzje

Niewidzialny strażnik

27.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dolores Redondo przygodę z pisarstwem rozpoczęła od napisania opowiadań i bajek dla dzieci. W 2009 roku ukazała się jej pierwsza powieść Los privilegios del angel. W swoich książkach nawiązuje do tradycji i wierzeń ludowych Basków. Tak więc jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś na temat baskijskiej mitologii, o której w Polsce niewiele się mówi oraz ... {} Recenzja książki Niewidzialny strażnik

Papierowe miasta

24.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

John Green to pisarz, którego nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Twórca kilku książek, które stały się bestsellerami. Miałam ogromne szczęście mogąc przeczytać Gwiazd naszych wina. Powieść tę cały czas wspominam z sentymentem i planuję nawet ponownie jej przeczytanie. Nie jest więc chyba dziwne, że postanowiłam zapoznać sie z pozostałymi dziełam... {} Recenzja książki Papierowe miasta

Krąg ognia

17.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Michelle Zink znana jest wszystkim z trylogii "Proroctwo sióstr". Pomysł na trzyczęściową powieść o historycznej przepowiedni zrodził się z jej wielkiej fascynacji dawnymi mitami i legendami. Miałam to szczęście, że mogłam ją przeczytać. W tej recenzji chciałabym krótko opisać fabułę tej części oraz przedstawić moje zdanie o niej i podsumować całą ... {} Recenzja książki Krąg Ognia

10 minut rowerem

13.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ida Pierelotkin to kolejna polska pisarka, która tworzy powieści o nastolatkach dla młodzieży chcącej poczytać o przygodach osadzonych właśnie w polskich realiach, jako odskocznię od tych wszystkich amerykańskich paranormali czy thrillerów. Główną bohaterką jest Karolina Słomka, szesnastolatka z Białegostoku, która spędza wakacje w gorącym mieście... {} Recenzja książki 10 minut rowerem

Kosogłos

6.01.2014
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po megabombowym zakończeniu W pierścieniu ognia i po ogromnych emocjach związanych z obejrzeniem rewelacyjnej ekranizacji, na którą wybrałam się do kina bodajże dzień po zakończeniu lektury, nie mogłam wytrzymać i szybko zabrałam się za czytanie Kosogłosa. Byłam arcyciekawa, jak zakończy się ta trylogia, kogo wybierze Katniss i czy rzeczywiście jes... {} Recenzja książki Kosogłos

List w butelce

27.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Nicholas Sparks to współczesny pisarz amerykański, którego książki ukazały się w 33 językach, w łącznym nakładzie ponad 40 milionów egzemplarzy. Serca czytelników podbił swoją pierwszą powieścią Pamiętnik. Kolejne plasowały się przez wiele miesięcy w czołówce światowych rankingów sprzedaży. Po twórczość Sparksa sięgają również twórcy filmowi. Wiele... {} Recenzja książki List w butelce

W pierścieniu ognia

19.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Ani autorki ani tej serii nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Znajduje się wśród najpopularniejszych i najbardziej poczytnych współczesnych książek razem z Harrym Potterem czy Zmierzchem. Pierwszą część czytałam prawie rok temu i tak naprawdę to film zobligował mnie do lektury tego tomu, ponieważ bardzo bardzo chciałam obejrzeć go w kinie, a u mn... {} Recenzja książki W pierścieniu ognia

Wilk

12.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Katarzyna Berenika Miszczuk znana jest głównie z trylogii zapoczątkowanej powieścią "Ja diablica". Niedawno wydana została jej najnowsza książka pt. "Druga szansa". Ja jednak postanowiłam w pierwszej kolejności sięgnąć po debiut autorki, która napisała go w wieku 15 lat. Margo Cook przeprowadziła się właśnie z wielkiego, hałaśliwego i pełnego ludz... {} Recenzja książki Wilk

Beta

8.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Klonowanie ludzi jest powszechnie zabronione i uważane za nieetyczne. Istnieje jednak takie miejsce, w którym jest to akceptowane przez społeczeństwo, a posiadanie klona ludzkiego to wyraz bogactwa i przynależności do najwyższej warstwy społecznej. Ma to na szczęście miejsce w świecie wykreowanym przez Rachel Cohn, która w 2002 roku zadebiutowała p... {} Recenzja książki BETA

Fałszywy książę

5.12.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W historii świata ludzie ciągle pragnęli władzy, walczyli o nią nie zwracając uwagi na konsekwencje swoich czynów, często zdobywali ją w myśl powiedzenia "po trupach do celu", często odbieranego dosłownie. W swojej książce pt. Fałszywy książę Jennifer A. Nielsen szczegółowo opisała jeden z wielu takich przypadków. Czytałam mnóstwo pozytywnych opini... {} Recenzja książki Fałszywy książę

Miasto popiołów

17.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Po ogromnych emocjach towarzyszących lekturze Miasta kości niezwłocznie sięgnęłam po jej kontynuację. Mija tydzień od potyczki z Valentinem, który wraz z Kielichem Anioła uciekł do Idrisu, rodzinnego państwa Nocnych Łowców. Nasi bohaterowie: Clary, Jace, Isabelle, Alec, Luke, Magnus Bane i Simon nadal próbują go odzyskać i rozprawić się z ich najwi... {} Recenzja książki Miasto Popiołów

Alicja w krainie zombi

11.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czasami nasze życie może obrócić się o 180 stopni w ciągu zaledwie jednej sekundy. Doprowadzają do tego decyzje, które podjęliśmy, miejsce, w którym się znaleźliśmy czy po prostu zwykły przypadek. Alicję Bell właśnie coś takiego spotyka. W jednej chwili traci całą rodzinę w wypadku samochodowym i wie, że nic już nie będzie takie samo. "Gdyby ktoś ... {} Recenzja książki Alicja w Krainie Zombi

Ostatni smokobójca

5.11.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jasper Fforde to autor bestsellerowych serii Thursday Next i Nursery Crimes. Ostatni smokobójca jest jego pierwszą książką dla młodych czytelników i rozpoczyna cykl Kroniki Jennifer Strange. Autor mieszka wraz ze swoją rodziną w Walii. Jennifer Strange żyje w świecie pełnym magii, choć słowo "pełnym" chyba nie jest zbyt adekwatne, ponieważ jej ilo... {} Recenzja książki Ostatni Smokobójca

Ogień

19.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W Engelsfors zło nie śpi. Grupa dziewcząt, która dowiedziała się, że są Wybrańcami i muszą zapobiec apokalipsie spotyka kolejne problemy na swej drodze. Kłopoty, o których wiedzą tylko one same oraz te bardziej przyziemne. Minoo, Vanessa, Linnea, Ida i Anna-Karin rozpoczęły drugi rok nauki w liceum. O śmierci ich przyjaciół wszyscy już zapomnieli ... {} Recenzja książki Ogień

1001 rzeczy, które warto wiedzieć o JPII

14.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wszyscy znamy Jana Pawła II. Każdy z nas wie, że odmienił życie wielu ludzi, a nawet wpłynął na losy świata. Mimo, że już od kilku lat nie ma go z nami fizycznie, to możemy czytać mnóstwo pozycji, które zostały wydane na przestrzeni wielu lat - zarówno te jego autorstwa, jak i pełne ciekawostek biografie. Dziś chciałabym przedstawić Wam jedną z teg... {} Recenzja książki 1001 rzeczy które warto wiedzieć o Janie Pawle II

Szponiarz

11.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Pete Johnson to słabo znany autor książek dla młodzieży. Wiele lat temu czytałam jedną lub dwie z jego powieści, i sądzę, że były jak na mój ówczesny wiek ciekawe. Ostatnio, gdy wybierałam pozycję do przeczytania mój wybór padł na Szponiarza - powieść grozy, horror dla młodzieży, choć lepszą nazwą dla tego gatunku byłoby opowiadanie, ponieważ jest ... {} Recenzja książki Szponiarz

Złoty most

6.10.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Magiczna gondola czyli pierwsza część serii podbiła moje serce. Cały czas pamiętam emocje jakie towarzyszyły mi podczas lektury. Na szczęście czytałam ją na feriach zimowych i mogłam się w niej zatopić. Z niecierpliwością czekałam na premierę Złotego mostu, a wraz z nią na powtórkę z rozrywki;) Od wydarzeń rozgrywającej się w poprzedniej części mi... {} Recenzja książki Złoty Most

Finale

27.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W ostatnim tomie serii Szeptem z każdą stroną zbliżamy się ku upragnionemu zakończeniu, który będzie zwieńczeniem czterotomowej przygody z Norą i Patchem w roli głównej. Po tym jak dziewczyna poznała swoje pochodzenie i stała się kimś całkiem nowym, musi stanąć na czele konfliktu nefilów i upadłych aniołów. Ze względu na to co łączy ją z Patchem ni... {} Recenzja książki Finale

Rose

24.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rose to mała, niepozorna dziesięcioletnia dziewczynka, która mieszka w sierocińcu. Gdy miała zaledwie rok, została podrzucona w to miejsce, tak więc nie zna swoich rodziców i nie wie z jakiej przyczyny postanowili się jej pozbyć. Życie upływa jej na zwykłej szarej codzienności. Uczęszcza na lekcje, a także zajmuje się codziennymi obowiązkami takimi... {} Recenzja książki Rose

A jeśli ciernie

21.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Virginia C. Andrews to nieżyjąca od wielu lat autorka bestsellerowej serii o rodzinie Dollangangerów, która na nowo zdobywa rzesze fanów. Bo burzliwych wydarzeniach mających miejsce w drugim tomie spotykamy się z bohaterami dopiero kilka lat później, gdy Cathy i Chris mieszkają razem i wychowują dzieci Cathy: Jory'ego i Barta. Cała rodzina żyje sob... {} Recenzja książki A jeśli ciernie ...

Instynkt mordercy

17.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Heather Graham jest autorką bestsellerów "New York Timesa" i "USA Today". Opublikowała ponad 70 tytułów. Jej powieści ukazały się w łącznym nakładzie ponad 20 milionów i zostały wyróżnione wieloma nagrodami. Słynie z thrillerów i kryminałów połączonych z wątkiem romantycznym. Chloe Marin to kobieta, która nosi w sobie pamięć o tragicznych wydarzen... {} Recenzja książki Instynkt mordercy

W otchłani

10.09.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Beth Revis to amerykańska pisarka mieszkająca wraz z mężem w Północnej Karolinie. Powieść W otchłani zdobyła status bestsellera New York Timesa, została Najlepszą Książką Amazonu, a także była nominowana do prestiżowej nagrody Carnegie Medal i Nagrody Książki Roku w kategorii literatury dla młodzieży przez "Romantic Times Book Reviews". Oprócz tego... {} Recenzja książki W otchłani

Single

26.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Meredith Goldstein prowadzi dział rozrywkowy oraz kącik porad Listy miłosne w "Boston Globe". Mieszka w Roxbury w stanie Massachusetts. Na trzydzieste urodziny kupiła sobie przemysłowych rozmiarów maszynę do robienia waty cukrowej. Tytułowi single to grupa ludzi, których łączą dwie rzeczy: są, jak wynika z nazwy, singlami czyli w chwili obecnej ni... {} Recenzja książki Single

Ofiara losu

23.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Camilla Läckberg to jedna z najbardziej znanych współczesnych szwedzkich pisarek. Słynie ze znakomitej serii kryminałów, które poruszają także tematykę obyczajową. Przetłumaczone zostały na ponad 30 języków, a pierwsze 4 tomy zostały sfilmowane. Głównym bohaterem serii jest Patrik Hedstrom, policjant, który rozwiązuje tajemnicze morderstwa na tere... {} Recenzja książki Ofiara losu

Miasto kości

20.08.2013
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Cassandra Clare, a właściwie Judith A. Rumelt urodziła się w amerykańskiej rodzinie w Teheranie. Zanim skończyła 10 lat mieszkała we Francji, Anglii i Szwajcarii. Od szkoły średniej mieszkała w Los Angeles i Nowym Jorku. W 2004 roku rozpoczęła pracę nad Miastem kości. Jej inspiracją był krajobraz Manhattanu, który niejednokrotnie możemy podziwiać w... {} Recenzja książki Miasto Kości

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl