Avatar @giffin

@giffin

4 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.
{} Napisz wiadomość
Obserwuj
4 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 9 lat.

Recenzje książek

17 recenzji

Dbanie o siebie jest chic!

14.08.2013

Klasyka zawsze się obroni. Nie ważne czy chodzi o książki, kino albo styl ubierania. Choćby rurki paliły się na stosie, a pop był mieszany z błotem, Dostojewski z pewnością będzie kojarzony z dobrą literaturą, a mała czarna nie okaże się złym wyborem na imprezę. Właśnie o tym są „Lekcje Madame Chic”, których autorka próbuje przekonać czytelniczkę (... {} Recenzja książki Lekcje Madame Chic Opowieść o tym, jak z szarej myszki stałam się ikoną stylu

Rosja przez przypadki

17.12.2012

Kto, co? Rozrzucona po dwóch kontynentach i podzielona na kilka światów - jest rajem najbogatszych, ale też koszmarem biedaków. Coś sprawia, że mówiąc o niej, używamy tylko jednego słowa, choć wiemy doskonale, że europejska część kraju, Syberia czy Czeczenia nie mają wielu cech wspólnych. Co jest tym spoiwem, które łączy ją w całość? Czy to histori... {} Recenzja książki 14:57 do Czyty. Reportaże z Rosji

Tajemnice radzieckiej duszy

25.09.2012

Jak zaczarować rosyjską duszę? Co cieszy, uszczęśliwia i rozczula Rosjan, Czeczenów, Żydów mieszkających na dalekim wschodzie? Kiedy się denerwują i dlaczego nie zawsze o tym mówią? Jacek Hugo-Bader najpierw postawił te pytania przed samym sobą, teraz zadaje je czytelnikowi, dając mu do ręki gotowy zbiór reportaży na temat krajów dawnego ZSRR... W... {} Recenzja książki W rajskiej dolinie wśród zielska

Ludzie listy piszą...

24.09.2012

Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu były głównym sposobem na prowadzenie długich rozmów, teraz powoli odchodzą w niepamięć. Zastępowane telefonem i internetem, nie są już przydatne. Zapomniano o ich magii i największej zalecie - tworzyły małe dzieła sztuki, były świadectwem życia konkretnych ludzi i czasów, w jakich się znaleźli. Pisane w pośpiechu... {} Recenzja książki Tyrmandowie. Romans amerykański

Ten, który obserwował cierpienie najmłodszych

30.08.2012

Najmłodsi stykają się z jego twórczością w wieku kilku, czasem kilkunastu lat. Czytając po raz pierwszy o przygodach Kajtusia, który chciał zostać czarodziejem lub Króla Maciusia najczęściej jeszcze nie wiedzą, że Janusz Korczak (właściwie Henryk Goldszmit) był żyjącym w czasach II wojny światowej lekarzem żydowskiego pochodzenia. Ta świadomość prz... {} Recenzja książki Pamiętnik i inne pisma z getta

Opowieści o narodzie skrzywdzonym...

23.08.2012

"Nowa Polska po upadku komuny postawiła przed przeciętnymi nieprzeciętne zadanie." - Autor, wspominając o swojej książce, z pewnością nie miał na myśli tego, że ludzie żyjący w latach dziewięćdziesiątych byli zmuszeni zachowywać się tak, jakby środa była w rzeczywistości niedzielą, a jednak jego zdaniem świat stanął na głowie, zmieniło się wszystko... {} Recenzja książki Niedziela, która zdarzyła się w środę

"(...) trudno żyć z wiedzą o tym, jak wygląda piekło."

23.08.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Kiedy w roku 2004 ukazało się pierwsze wydanie książki "Irak. Piekło w raju", o wojskowej misji stabilizacyjnej można było usłyszeć dosłownie wszędzie. Teraz, osiem lat później - po godzinach dyskusji, kłótni i kilku głębokich wdechach - tytuł ten doczekał się wznowienia. Czy to odpowiedni moment, by przeczytać reportaż Pawła Smoleńskiego i spojrze... {} Recenzja książki Irak. Piekło w raju

"(...) trudno żyć z wiedzą o tym, jak wygląda piekło."

16.08.2012

Kiedy w roku 2004 ukazało się pierwsze wydanie książki "Irak. Piekło w raju", o wojskowej misji stabilizacyjnej można było usłyszeć dosłownie wszędzie. Teraz, osiem lat później - po godzinach dyskusji, kłótni i kilku głębokich wdechach - tytuł ten doczekał się wznowienia. Czy to odpowiedni moment, by przeczytać reportaż Pawła Smoleńskiego i spojrze... {} Recenzja książki Irak. Piekło w raju

Kogo tym razem nazwiemy czarnym charakterem?

13.08.2012

Orkanem nazywamy odmianę huraganu, jednak to nie on jest głównym bohaterem książki Richarda Hughesa. Niszczycielski wiatr zapoczątkował przygodę młodych bohaterów. Lawina toczących się w następstwie wydarzeń tworzy fabułę powieści, której zdecydowanie nie można zaliczyć do kręgu literatury dziecięcej. Opowiada ona bowiem o brutalności najbardziej n... {} Recenzja książki Orkan na Jamajce

Słodko i niezobowiązująco? To tylko złudzenie!

10.08.2012

Fanaberie to historia ze słodką okładką i niepozornym początkiem, które mogą zmylić. Na pierwszy rzut oka lekka i przyjemna, zmusza czytelnika do skupienia całej uwagi na szybko toczącej się akcji. Łączy w sobie elementy powieści obyczajowej i romansu, ale także kryminału, a przede wszystkim opowiada o rynku finansowym. Przyciąga oczy stwierdzeniem... {} Recenzja książki Fanaberie

Przeżyć historię na nowo...

17.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Niektórzy rozpoczynają wielkie przygody delikatnym zmrużeniem oczu. Gdy zauważają kształty pod powiekami, dowiadują się, że mogą dołączyć do grona ludzi nazywanych Strażnikami historii. Pozostałym pozostaje usiąść z książką w ręku, by śledzić przygody tych szczęśliwców i przenieść się do przeszłości przy użyciu własnej wyobraźni… Jake nie dostrze... {} Recenzja książki Nadciąga burza. Strażnicy historii (audiobook)

Największe przygody rozpoczynają się od słów: "Warto przynajmniej spróbować" i trwają...

13.07.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jakie słowa, myśli, obrazy pojawiają się w twojej głowie, gdy słyszysz o jodze? Jeśli wyobrażasz sobie człowieka siedzącego lub leżącego w przedziwnej pozycji, być może masz ogólne pojęcie o tym, czym jest, ale z pewnością wiesz również, że wieloletniej praktyki nie sposób zamknąć w pudełku z niewielką etykietką. O tym, co przyciąga miliony ludzi n... {} Recenzja książki Pozerka. Moje życie w dwudziestu trzech pozycjach jogi

Richard i historia jego nie-życia

20.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zawieszeni w czasie i przestrzeni – trwamy, choć nie do końca świadomi tego, jak bardzo jedna chwila jest w stanie odmienić całe życie. Nawet nie próbujemy myśleć o tym, że przypadkowo zawarte znajomości mają moc kształtowania naszej przyszłości. Tak jak Richard nie przewidział tego, że spotkanie pewnych drzwi będzie początkiem przygody jego nie-ż... {} Recenzja książki Nigdziebądź

Powieść stworzona kilkoma pociągnięciami... pióra?

12.06.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dziewczyna w zielonej sukience śmiało spogląda w oczy czytelnika książki „Skrzydła nad Delft”, ale nie może powiedzieć ani słowa. Jest wspomnieniem, legendą albo mitem, który żyje tylko na papierze. Wyraz jej twarzy kryje w sobie zagadkę sprzed wieków. Nie rozwiąże jej obserwator wpatrujący się w dzieło, ale być może dostrzeże ten, kto pozna opowie... {} Recenzja książki Skrzydła nad Delft

O książce, na którą czekaliśmy ponad sto pięćdziesiąt lat...

30.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powieść, która wpisała się w kanon literatury angielskiej i często jest nazywana dziewiętnastowiecznym manifestem feminizmu. Dopiero teraz - ponad sto pięćdziesiąt lat po publikacji - została przetłumaczona na język polski i trafiła do naszych księgarń. Co prawda (z wiadomych przyczyn) nie czekałam na nią od roku 1848, ale okres ten trwał wystarcza... {} Recenzja książki Lokatorka Wildfell Hall

Historia, której koniec już znamy

30.05.2012

Pierwszymi przeciwnikami, z którymi Rzymianie zmierzyli się poza granicami Półwyspu Apenińskiego, byli Kartagińczycy. Wojna z zamorskim wrogiem zakończyła się zwycięstwem mieszkańców Italii, jednak względny pokój nie trwał długo. Zaledwie dwadzieścia trzy lata później Punijczycy pod dowództwem Hannibala znów zaatakowali... Opowieść o tych właśnie w... {} Recenzja książki Africanus. Syn konsula

O szczerej rozmowie z Bogiem

30.05.2012
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W czasach, kiedy dla wielu bycie chrześcijaninem oznacza konieczność odwiedzenia kościoła dwa razy w roku i jest raczej powodem do wstydu niż dumy, wciąż zbyt rzadko zadajemy sobie pytanie: "Czym dla mnie jest wiara?". Odpowiedź na nie - choć niezwykle ważna - jest dopiero pierwszym krokiem na drodze do stworzenia miejsca dla Boga w swoim sercu. Ci... {} Recenzja książki O modlitwie. Listy do Malkolma

O nas Kontakt Pomoc
Polityka prywatności Regulamin
© 2022 nakanapie.pl