Avatar @inzynier.i.ksiazki

@inzynier.i.ksiazki

4 obserwujących. 2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 23 godziny temu.
{} inzynier.i.ksiazki
{} Napisz wiadomość
4 obserwujących.
2 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad roku. Ostatnio tutaj około 23 godziny temu.

Recenzje książek

107 recenzji, w tym 3 recenzje wyróżnione przez redakcję

Świetna książka dla dzieciaków

28.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest jakaś szkoła, do której chcielibyście chodzić? Jest pewien dworzec, na którym każdego wieczoru przesiaduje pewna dziewczynka. Flinn, bo tak jej na imię, wypatruje brata, który dwa lata wcześniej zniknął dokładnie z tego miejsca. Zostawił jej jednak pocztówkę, z wizerunkiem pociągu, który jednej ciemnej nocy zatrzymuje się na tymże dw... {} Recenzja książki Magiczny ekspres

Czytajcie!

20.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest jakiś klub, do którego chcielibyście należeć? Rachel Chavez trafia do szkoły dla zamożnych dzieciaków, jednak zamiast się integrować woli zanurzać się w historiach z dreszczykiem. Nadchodzi dzień, w którym dziewczyna zostaje członkinią Klubu Mary Shelley, czyli ekipy, która ma pewne osobliwe hobby. Organizują testy strachu, czyli okrutn... {} Recenzja książki Krzycz!

dobrze się bawiłam

20.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest jakiś typ książek, do którego nie byliście przekonani, a okazał się strzałem w dziesiątkę? Gretchen właśnie przeniosła się do nowej szkoły i jej celem jest dostanie się do drużyny cheerleaderek, w którym dostępne jest jedynie jedno miejsce, a kandydatki są… dwie. Żeby tego było mało jej przeciwniczką jest Devra, czyli bogata i rozpuszczo... {} Recenzja książki Kill znaczy zabić. Ulice strachu

Uwielbiam!

17.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie książki, w których ważną rolę grają smoki? A może całkowicie nie lubicie tych stworzeń? Fay ma jeden cel w życiu, jest to zabijanie smoków. Jednak jest też jeden czerwonooki smok, który za żadne skarby świata nie pozwoli dziewczynie uciec z jego pięści… albo szponów. Musi się ona zmierzyć z wrogiem, o którego mocy nawet nie śniła. Czy ud... {} Recenzja książki Dziedzictwo Smoków. Łowczyni

Ahoj przygodo

6.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Poznajcie Felicity Montague nie jest zainteresowana rzeczami uznawanymi za takie, które przystroją pannie w jej wieku. Dziewczyna ta marzy o ostaniu lekarką. Żeby uniknąć ślubu wraca do Londynu i odwiedza swojego brata. Jej celem jest też dostanie się na praktyki do szpitala, jednak jest pewien malutki szczegół, który dyskwalifikuje są z na starci... {} Recenzja książki Przewodnik dla damy po halkach i korsarstwie

Lubię twórczość Holly Black

5.09.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Miasteczko Fairfold to miejsce absolutnie jedyne w swoim rodzaju, gdzie magia nie jest czymś obcym, tylko miesza się ze zwykłymi ludzkimi życiami. Wszystko jednak zmienia się, gdy pewnego dnia okazuje się, że szklana trumna została stłuczona, śpiący królewicz wcale nie jest taki śpiący, a dodatkowo w miasteczku zaczyna grasować bestia. Na szczęści... {} Recenzja książki Las na granicy światów

Wow, wow, wow

31.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Emilia jest prawniczką, która żyje i pracuje w stolicy, jednak rzuca wszystko i wyjeżdża do… Pełnika, czyli miejscowości w lasach Kotliny Kłodzkiej. Jest to też miejsce, w którym się wychowała, a po zmarłej ciotce odziedziczyła dom, który pragnie przerobić na nowoczesny pensjonat. Jednak miasteczko zdaje się kryć wiele tajemnic, a dom skrywa mrocz... {} Recenzja książki Pełnik

płakałam ze śmiechu

29.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Jest jakaś książka, przy której wyliście ze śmiechu? U mnie zdecydowanie są to książki Małgorzaty Starosty, które są zaliczane do komedii kryminalnych. Poznajmy Agatę Środkę, czyli restauratorkę, która wpadła na genialny pomysł założenia winnicy. Nie byłoby w tym nic szokującego, gdyby nie to, że przypadkiem zostaje zamieszana w serie morderstw,... {} Recenzja książki Wina wina

Jakie to było dobre!

27.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Powinowaci kontrolują żywioły i przez to są prześladowani Cesarstwie Cyrilyjskim. Uważani są za niebezpiecznych. Okazuje się, że nie ominęło to rodziny królewskiej, a księżniczka Anastazja Michajłowna naznaczona jest jednym z najstraszniejszych powinowactw. Dziewczyna kontroluje krew, jest to trzymane w tajemnicy do czasu, aż zostaje oskarżona o z... {} Recenzja książki Dziedzictwo krwi

Polecam!

24.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zuza ma 34 lata, ciążowy brzuch i dług na dwa miliony. Pewnego dnia do jej życia wkrada się Marek, czyli facet ideał. Już po kilku miesiącach przekonuje kobietę, by przeprowadziła się z nim do jego rodzinnych Toporzyc. Mężczyzna jednak zamiast stać się panem domu wyjeżdża do Niemiec ze względu na pilne zlecenie. Zuza zostaje sama, a wieś z dnia na... {} Recenzja książki Matnia

ciekawy kryminał retro

23.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Przenieśmy się do roku 1911, gdzie w hotelu Rezidenz w Breslau odnalezione zostają zwłoki pracownika. Pierwszą i jedyną podejrzaną jest żona nieboszczyka, która była ofiarą przemocy domowej. Detektyw Klara Schulz jest w ciąży, ale mimo to angażuje się w sprawę. Policja chce jak najszybciej zamknąć sprawę. Nie pozwala na to Gabriel Hübschner, czyli... {} Recenzja książki Kroniki Klary Schulz. Grande finale.

Oskar za bycie uroczym wędruje do „Niemożliwej pary”!

19.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Znacie jakieś książki, które są tak urocze, że w czasie czytania otulają niczym ciepły kocyk? Ja ostatni odkryłam „Niemożliwą parę” i jest to zdecydowanie jedna z takich pozycji! Jednak zacznijmy od początku. Poznajcie Claudię, która dobrze się uczy, stara się być najlepszą przyjaciółką, jak tylko potrafi i kocha gry komputerowe. Gideo... {} Recenzja książki Niemożliwa para

Świetny dodatek!

6.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Sięgacie po dodatki do serii, czy raczej je omijacie? Cardan, jako królewiątko w czasie nocowania w stajni, uraczony został historią chłopca z sercem z kamienia. Czy to możliwe, że baśń może mówić o nim samym? Czy baśń i przepowiednia przepowiadają przyszłość Cardana? Pierwsze, co chciałabym wam powiedzieć, to to, że z ogromną radością w... {} Recenzja książki Dlaczego król elfów nie znosił baśni

Lubię mądre książki dla dzieciaków

5.08.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie sięgać po historie z elementami fantastycznymi? Mira i Rozalią to siostry, które są też nastoletnimi czarownicami. Pewnego dnia ich rodzice postanawiają, że zaczną żyć jak ich przodkowie i porzucają duże miasto na korzyść pewnego zamku, który znajduje się w magicznym lesie. Jak to w książkach bywa przeprowadzka jest zapalnikiem do rozpocz... {} Recenzja książki Pajęczy dwór

Działa na wyobraźnię

29.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie się bać? W Shadyside High pojawia się tajemnicza Lizzy Palmer i z prędkością światła zaznajamia się z Michaelem i jego dziewczyną Pepper. Chłopak z dnia na dzień zaczyna czuć coraz większą fascynację Lizzy, chociaż tak właściwie nie wie o niej absolutnie nic. Mimo to zaprasza ją do wzięcia udziału w wyprawie na skuterach śnieżnych, która ... {} Recenzja książki Ulica strachu. Dziewczyna znikąd

Zabójcza impreza

29.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Rachel ma 17 lat i pewnego dnia zostaje zaproszona na osiemnastkę Brendana Feara. Jednak nie wszyscy są tak entuzjastycznie nastawieni do tego pomysłu. Przyjaciółka dziewczyny próbuje zniechęcić ją do wyjazdu. W końcu według wszystkich starych opowieści rodzina ta jest nawiedzona. Mimo wszystko Rachel z radością dołącza do zabawy. A impreza okazuj... {} Recenzja książki Ulica Strachu. Zabójcze gry

Świetnie się bawiłam!

25.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Andie, pomimo tego jak doświadczyło ją życie, ma właśnie zacząć studia w Seattle, czyli dokładnie tam, gdzie jej przyjaciółka June. Z braku funduszy chwilowo też się u niej zatrzymuje. Jednak nie wszystko idzie po jej myśli i finalnie ląduje w śpiworze na zapleczu klubu, w którym pracuje. Dowiaduje się o tym jej szef, który z dobroci serca proponu... {} Recenzja książki Truly

bawiłam się doskonale

23.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

W dzisiejszym poście powrócimy do STAGS, gdzie Greer Macdonald usiłuje przygotować się do egzaminów i jednocześnie zapomnieć o tym, co wydarzyło się w Longcross. Jej zadaniem jest znalezienie dramatu, który mogłaby przygotować w ramach zaliczenia. Ktoś zamierza jej w tym pomóc i podsuwa, zaginiony rękopis "Wyspy psów" Bena Johnsona, czyli dramatu,... {} Recenzja książki DOGS

Świetna historia dla młodzieży

23.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest jakaś książkowa lub filmowa szkoła, do której chcielibyście chodzić? U mnie zdecydowanie i niezmiennie od lat jest to Hogwart. W dzisiejszym poście przeniesiemy się do Wielkiej Brytanii, gdzie mieści się Saint Aidan the Great School, czyli STAGS. Dzięki stypendium dostaje się do niej Greer. Dziewczyna ma problemy z dostosowaniem się,... {} Recenzja książki STAGS

śliczna okładka ze ślicznym wnętrzem

18.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Lubicie śliczne okładki? Ja uwielbiam i „Magia krwi” ma zdecydowanie jedną z nich. Cain jest blood hunterką, a jej zadaniem jest ochrona ludzi przez wampirami i resztą monstrów. Dziewczyna jest idealnym przedstawicielem osób, dla których prawo jest najważniejsze. Totalnie przeciwne podejście ma Warden. Chłopak chce znaleźć i pozbyć się zabójc... {} Recenzja książki Magia krwi

przeniesiemy się do liceum Freuda

14.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Tym razem przeniesiemy się do liceum Freuda, w którym uczniowie usiłują poradzić sobie ze śmiercią dwojga uczniów. Do takich osób należy Hubert, który odziedziczył po zmarłym Alanie drużynę siatkówki. Zabiera on kolegów w Bieszczady, by spróbować naprawić relacje, jednak nie przewidział jednego, że wyjazd zamieni się w rozlew krwi. Za to Marta i ... {} Recenzja książki Nie wiesz nic

Bardzo lubię tę serię

13.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Wolicie serie, czy jednotomówki? Ja nie mam nic przeciwko tym drugim, o ile wszystkie tomy trzymają poziom pierwszego. Czy tak właśnie było przy „Arcymagu”? O tym już za chwilę. Nadszedł czas na finałowy tom trylogii „Papierowego maga”. Ceony Twill przygotowuje się właśnie do swojego egzaminu na maga. Jednak życie tej dziewczyny nigdy nie był... {} Recenzja książki Arcymag

Genialny finał

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Dzisiaj przejdźmy do finałowego tomu „Okrutnego księcia”, czyli „Królowej niczego”. Skoro Jude już znalazła się na wygnaniu, to przynajmniej może zarobić parę groszy na zleceniach od elfów. Tak właśnie spędza czas do momentu aż w jej drzwiach pojawia się Taryn i dziewczyna znowu musi ją ratować. Dodatkowo musi skonfrontować się z Cardanem i wszyst... {} Recenzja książki Królowa niczego

Świetna kontynuacja

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Zdarzyło wam się kiedyś rzucić na drugi tom jakiejś historii od razu po skończeniu pierwszej części? U mnie było tak właśnie w przypadku „Złego króla”. „Okrutny książę” skończył się rzezią. Ilość trupów przerażała. Jednak wszystko wskazuje, że wszystko dopiero nabiera rozpędu. Na tronie zasiada Cardan, a wbrew zdrowemu rozsądkowi Jude zajmuje ... {} Recenzja książki Zły król

Za długo zbierałam się do przeczytania tej książki

9.07.2021
{}{}{}{}{}{}{}{}{}{}

Czy jest jakaś książka lub seria, na którą trafiliście zbyt późno? U mnie zdecydowanie jest to trylogia „Okrutnego księcia”! Dlaczego? O tym już za moment. Trzy siostry zostają uprowadzone i trafiają do świata, który nie należy do ludzi, tylko do elfów. Dziesięć lat później Jude dalej nie czuje się jego częścią, a wręcz jest wyrzutkiem, który... {} Recenzja książki Okrutny książę

  • O nas
  • Kontakt
  • Pomoc
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • © 2021 nakanapie.pl
    Zrobione z {} na Pradze Południe