Avatar @kasiarz1983

Zaczytany kącik

@kasiarz1983
31 obserwujących. 11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 4 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
31 obserwujących.
11 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 4 lat. Ostatnio tutaj około godziny temu.

Recenzje książek

104 recenzje, w tym 10 recenzji wyróżnionych przez redakcję

Ostatnia podróż Valentiny

10.04.2024

Santa Montefiore to znana na całym świecie pisarka, autorka powieści obyczajowych i romansów. Jej książki szybko zdobywają nowych czytelników, zostały przetłumaczone na wiele języków. Choć najczęściej sięgam po kryminały, tym razem moją uwagę przykuła piękna okładka ukazująca malownicze krajobrazy. Opis tej książki zapowiada ciekawą historię. Tho... Recenzja książki Ostatnia podróż "Valentiny"

Kruchy lód

3.04.2024

Krzysztof Bochus to jeden z polskich pisarzy, twórca literatury z gatunku thriller. Jest także publicystą, dziennikarzem, a także wykładowcą akademickim. Jego twórczość jest mi znana. Czytałam serię z Adamem Bergiem i gdy w księgarni pojawił się kolejny tytuł nowej serii, bez zastanowienia sięgnęłam po książkę. "Kruchy lód" to kontynuacja losów de... Recenzja książki Kruchy lód

Nielat

29.02.2024

"Piętnaście lat temu przyszedłem na świat jako chłopak, który mógł mieć lepsze życie, gdyby tylko narodził się z innych rodziców. Niestety urodziłem się jako Michał Jurczyk, syn Bożeny i Tadeusza. Brat Katarzyny Jurczyk. Z wyjątkiem mojej siostry była to rodzina potworów i patologii. Żałowałem, że nie zmarłem przy porodzie.” Wrocław, lata dziewię... Recenzja książki Nielat

Fuuj,ohyda!

WYBÓR REDAKCJI
13.02.2024

Wydawnictwo Znak emotikon przygotowało nie lada gratkę. "Fuuj, ohyda" to propozycja skierowana do ciekawskich dzieci. Książka przykuwa wzrok kolorową okładką, na której widnieją obrzydliwe obrazki (np.mózg, pająk i brudne majtki). Jak głosi informacja, poznamy paskudne ciekawostki z takich dziedzin jak ziemia, nauka, kosmos, zwierzęta i ludzie. Au... Recenzja książki Fuuj, ohyda!

W szponach

13.12.2023

"Dopóki nie odpuścisz, nienawiść będzie trzymać cię w swoich szponach i rozdzierać na strzępy." Rok 2019 Julia przeżywa żałobę po stracie męża. Aby ukoić ból, wyjeżdża z synem Beniaminem do Grodziska Mazowieckiego, do domu swoich teściów. Ma nadzieję, że zmiana otoczenia dobrze im zrobi. Niespodziewanie wraz z przybyciem do nowego domu, w życiu J... Recenzja książki W szponach

Opowieść błękitnego jeziora

12.12.2023

"Mówią, że czas leczy rany i zapewne jest to prawa. Ale obecność kogoś wyjątkowego sprawia, że zabliźniają się one szybciej”. Sonia, młoda dziennikarka przyjeżdża Bukowej Góry w celach zawodowych. Jej praca polega na pisaniu artykułów do gazety. Aby napisać historię powstania lokalnej manufaktury czekolady, umawia się na rozmowę z jej właściciela... Recenzja książki Opowieść błękitnego jeziora

Dewajtis

29.10.2023

"Dewajtis" to powieść obyczajowa z 1889 roku, którego autorką jest Maria Rozdziewiczówna. Książka została nagrodzona w konkursie literackim Kuriera Warszawskiego. I choć książka doczekała się wielu wznowień, to sięgnęłam po nią dopiero, gdy w tv polskiej zobaczyłam reklamę serialu "Dewajtis". Żmudź XIX wiek. Marek Czertwan, młody szlachcic otrzym... Recenzja książki Dewajtis

Mam do Pana kilka pytań

27.09.2023

Rebecca Makkai to amerykańska powieściopisarka, urodzona w 1978 roku w USA. Książki autorki zostały przetłumaczone na ponad dwadzieścia języków. W Polsce do tej pory ukazała się tylko jedna jej książka. Powieść "Wierzyliśmy jak nikt" znalazła się w finale konkursu literackiego Nagrody Pulitzera i otrzymała wiele wyróżnień. We wrześniu bieżącego r... Recenzja książki Mam do pana kilka pytań

Czegoś za dużo, czegoś zabrakło.

11.09.2023

Adam Zwidowski to młody mężczyzna, który mieszka z ukochaną kobietą w Angli. Prowadzi spokojnie, poukładane życie. Pracuje i planuje wspólną przyszłość. Jego codzienność zostaje nagle zaburzona. Adam dostaje list z krótką, tajemniczą wiadomością. Kolega ze szkolnej ławki oznajmia, że popełnił samobójstwo i zostawił Adamowi spadek. Mężczyzna bez za... Recenzja książki Nieodwracalnie

Ja, Tamara

18.08.2023

Art Deco to termin pochodzący z języka francuskiego, który obejmuje malarstwo, grafikę, architekturę oraz aranżację wnętrz. Styl ten doskonale znany był w malarstwie, jego początki przypadły w dwudziestoleciu międzywojennym. Charakterystyczne cechy obrazów art deco to gładkie linie, geometryczne kształty i jasne kontrastujące barwy. Wśród wybitnyc... Recenzja książki Ja, Tamara. Powieść o Tamarze Łempickiej

Włoszka z Brooklynu

10.07.2023

Santa Montefiore, pisarka urodzona w Angli, autorka dwudziestu pięciu powieści, które przetłumaczono na trzydzieści języków. Ich sprzedaż wyniosła sześć milionów egzemplarzy. Biorąc do ręki najnowszą powieść autorki byłam ciekawa jakie wzbudzi we mnie emocje i czy zapamiętam opisaną historię na dłużej. Włochy, 1934 Evelina wraz z rodziną mieszka ... Recenzja książki Włoszka z Brooklynu

Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów.

WYBÓR REDAKCJI
18.05.2023

"Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów." to książka z gatunku literatura faktu. Jej autorem jest Andrzej Fiedoruk, członek "Polskiej Akademii Smaku". Pisarz ma w swoim dorobku ponad 50 książek, głównie o tematyce kulinarnej. Jego artukuły ukazują się w tygodniku Polityka, dotyczą historii jedzenia. Do przeczytania tej książki nikt n... Recenzja książki Uczta szubrawców. Historia żywnościowych przekrętów

"Gorączka. Przewodnik dla rodziców "

5.04.2023

Marcin Korczyk - farmaceuta, bloger, twórca internetowy, znany jako Pan Tabletka. Jego posty pojawiają się regularnie na Facebooku i Instagramie. Dotyczą głównie zdrowia. Możemy przeczytać o popularnych tabletkach i suplementach diety. Autor radzi, jak walczyć z chorobami (np.ospa,grypa) i jak wzmacniać odporność. Najsłynniejszym zdaniem, które Pa... Recenzja książki Gorączka. Przewodnik dla rodziców

Zbrodnia w uzdrowisku

3.04.2023

Marek Żaromski - nauczyciel historii mieszkający w Rymanowie Zdroju. Prywatnie mąż i ojciec. "Cevenole. Zbrodnia w uzdrowisku" to jego literacki debiut. Książka powstała pod wpływem zachwycenia. Autor wyjaśnia, że podczas pewnego wrześniowego piątku wyszedł na balkon. Był sam, panowała cisza. I wtedy ogarnął go zachwyt. Na skutek wspomnień o własn... Recenzja książki Cevenole. Zbrodnia w uzdrowisku

Magiczna chwila

15.02.2023

"Miłość to coś, co cię kompletnie rozbija, a potem na nowo składa z kawałków, jak połamaną zabawkę, z tymi wszystkimi pęknięciami i poszarpanymi brzegami." Kristin Hannah to amerykańska pisarka, autorka książek obyczajowych i powieści z wątkiem historycznym. Autorka została doceniona przez czytelników. Jej książki są tłumaczone na wiele języków. ... Recenzja książki Magiczna chwila

Tajemnica pustego kufra

11.01.2023

"Tajemnica pustego kufra" to kryminał retro, który po raz pierwszy został wydany w 1958 roku. "Świąteczne śledztwo" to trzecia część cyklu. Ostatnia i jedyna część została wydana w Polsce zimą ubiegłego roku. Nie wiem z jakiego powodu wydawnictwo zdecydowało się na tłumaczenie tylko trzeciego tomu. Powodem może być fakt, iż fabuła rozgrywa się w o... Recenzja książki Tajemnica pustego kufra. Świąteczne śledztwo

Kolce dzikiej róży

27.12.2022

"Kolce dzikiej róży" to trzeci tom sagi rodziny Sobótków. Główne bohaterki poznajemy w chwili, gdy wyruszają do Polski. Po długiej podróży z Amsterdamu docierają do Totenhoffie w pobliżu wsi Oliwa. Mieszkańcy interesują się gośćmi, plotkują na ich temat. Kobiety mają za sobą burzliwą przeszłość. Czytelnik powoli odkrywa tajemnice na temat ich poch... Recenzja książki Kolce dzikiej róży

"Powiedz pszczołom, że odszedłem"

21.10.2022

"Powiedz pszczołom, że odszedłem" to dziewiąty tom cyklu "Obca" D. Gabaldon. Pisarka stworzyła serię powieści, których główną bohaterką jest pielęgniarka Claire Beauchamp, która wraz z mężem wyrusza w podróż. Podczas spaceru para trafia na kamienny krąg. Pewnej nocy kobieta opuszcza męża i w tajemniczy sposób przenosi się do XVIII-wiecznej Szkocji... Recenzja książki Powiedz pszczołom, że odszedłem

Będę tobą

10.10.2022

" Ty będziesz mną, a ja będę tobą - szepnęłam. Spojrzała na mnie, szeroko otwierając umalowane oczy. - Możemy tak zrobić?” Sam i Elli to siostry bliźniaczki. Poznajemy ich historię w momencie, gdy jedna z sióstr opuszcza dom i nie daje znaku życia. Kobieta przed wyjazdem oddała córkę pod opiekę zwoich rodziców. Zapewniała, że wróci za kilka dni.... Recenzja książki Będę tobą

Las znikających gwiazd

29.08.2022

"Puszcza traktuje ludzi jednakowo, nie zważając na rasę, religię lub płeć, bywa dla wszystkich jednakowo przyjazna, a czasem okrutna, zapewnia ochronę, a niekiedy niebezpieczeństwo." W 1942 roku stara kobieta porywa dziecko. Zabiera dziewczynkę do lasu, wychowuje jak własną córkę i nadaje jej nowe imię - Yona. Dziewczynka uczy się od swojej opiek... Recenzja książki Las znikających gwiazd

Rykoszet

8.08.2022

Książka pt."Rykoszet" miała swoją premierę 8 lat temu, był to debiut literacki autora. W tym roku została wznowiona. Do rąk czytelników trafiła powieść odrobinę zmieniona, książka przeszła ponowną redakcję. Rok 1968 Stanisław Rudzki zostaje skazany na śmierć przez rozstrzelanie. Zostaje stracony za szpiegostwo na rzecz obcego wywiadu. Rok 2010 O... Recenzja książki Rykoszet

Albański motyl

8.08.2022

"Świat jest piękny, świat jest niezwykły, jeśli tylko ludzka ręka go nie niszczy, wiedziona pychą i chciwością." Biorąc do ręki najnowszą powieść A.Stryjewskiej byłam pewna, że to będzie lekka książka na lato. Spodziewałam się malowniczych opisów pięknej Albani oraz romansu jakich wiele. Otrzymałam dramatyczną historię, która trzyma w napięciu. Z... Recenzja książki Albański motyl

Anioł Śmierci

26.07.2022

Charles Graeber to znany dziennikarz, którego artykuły ukazały się m.in. w "New York Times", "GQ" i "The New Yorker". Za swoją wybitną dziennikarską pracę otrzymał prestiżową nagrodę. "Dobry Opiekun" to prawdziwa historia, na podstawie której został nakręcony film, który będzie można obejrzeć na platformie Netflix. Charles Cullen to dyplomowany p... Recenzja książki Dobry opiekun. Prawdziwa historia o medycynie, szaleństwie i morderstwach

"Ukryci "

7.07.2022

Po książki Marka Stelara sięgam w ciemno. Nie czytam opisu, nie szukam opinii. Autor zdobył moje zaufanie i za każdym razem jestem pewna, że poświęcony czas, nie będzie stracony. Pewnego dnia Marta Sygit wybiera się na zakupy. Zabiera ze sobą syna. W czasie, gdy kobieta przemieszcza się między sklepami, chłopak zostaje uprowadzony. Na miejsce zo... Recenzja książki Ukryci

"Merci, monsieur Dior "

6.07.2022

"Dama nie ubiera się w stroje. Ona pozwala strojom na to, żeby ją ubierały. Yves Saint Laurent” "Merci, monsieur Dior" to ciekawa książka wydawnictwa Marginesy. Biorąc ją do ręki byłam przekonana, że mam do czynienia z biografią. Jednak główną bohaterką tej książki okazała się młoda kobieta. Christian Dior to postać drugoplanowa. Celestine przyj... Recenzja książki Merci, monsieur Dior

© 2007 - 2024 nakanapie.pl