Avatar @mikakeMonika

mikaMonika

@mikakeMonika
72 obserwujących. 99 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 4 lat. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.
Napisz wiadomość
Obserwuj
72 obserwujących.
99 obserwowanych.
Kanapowicz od ponad 4 lat. Ostatnio tutaj 1 dzień temu.

Recenzje książek

23 recenzje, w tym 9 recenzji wyróżnionych przez redakcję

"Bycie dobrym człowiekiem polega na stawaniu się nim każdego dnia."

20.05.2024

Litopsy – to żywe kamienie, które choć wyglądem przypominają odłamki skał, wykazują czynności życiowe, dorównując w tym względzie innym żywym istotom – tak o litopsach pisze we wstępie Autorka – Marta Waksmundzka. „Litopsy” to jej pierwsza książka. I – nic więcej o niej nie znalazłam w sieci. A szkoda. Krótka, zaledwie 192-stronicowa opowieś... Recenzja książki Litopsy

Niebo jest tam, gdzie jesteśmy szczęśliwi

26.04.2024

„Dziury w ziemi” Grzegorza Mórdas-Żylińskiego to pierwsza i na razie jedyna książka autora. O samym autorze nic mi się nie udało znaleźć w sieci. Z dedykacji zaś możemy się dowiedzieć, że pisał „Dziury w ziemi” przez dwanaście lat, a cierpliwością i wiarą dopingowała go żona. Z opisu na okładce dowiadujemy się, że ludzkość można uzdrowić za pom... Recenzja książki Dziury w ziemi

Czy będzie z tego chleb?

16.03.2024

Próbując napisać recenzję, zawsze najpierw szukam informacji o autorze. „Okruchy” są trzecią powieścią Stanisława Beniowskiego, który sam o sobie mówi, że urodził się jakiś czas temu i jak do tej pory nadal żyje. Widać ciekawość świata, a i doświadczenie też widać. I architekt, i informatyk, i wreszcie – pisarz. „Okruchy” to zbiór opowiadań, kt... Recenzja książki Okruchy

Bo mamy 10 palców i postrzegamy świat binarnie. 10 do potęgi 2. Rozumiesz?

WYBÓR REDAKCJI
22.05.2023

Rafał Cywicki urodził się w 1985 roku. Jak sam pisze o sobie – do fantastyki zapałał miłością w liceum i marzył o wydaniu książki. Gdy skrzyżował swoją drogę ze stusłówkami, była to miłość od pierwszego wejrzenia. Mnie stusłówka zaintrygowały, kiedy natknęłam się na inną z recenzji jego książki – 20 000 słów fantastyki. I muszę przyznać, że rów... Recenzja książki 20 000 Słów Fantastyki

Jak mały bóg małych światów*

12.02.2023

„Zakrzywiona rzeczywistość” – zbiór opowiadań sprzed prawie trzech lat. Autor – Robert Kapczyński – obecnie 35-latek, gnieźnianin od 15 lat z wyboru i – jak twierdzi – już tak pozostanie. Jedyne informacje, jakie znalazłam w sieci na temat Roberta Kapczyńskiego to przywołana strona fakty – interwencje z Gniezna. Dowiedziałam się, że lubi i czytać,... Recenzja książki Zakrzywiona rzeczywistość

PRL kiedyś i dziś

29.06.2022

„Majówka” to pierwsza obyczajowa książka Mariusza Zielińskiego. Autor jest zatrudniony w Politechnice Opolskiej – Wydział Mechaniczny, Katedra Polityki Regionalnej i Rynku Pracy. Posiada stopień naukowy doktora i doktora habilitowanego nauk ekonomicznych. Specjalizuje się w problematyce rynku pracy, polityki gospodarczej (fiskalnej i monetarnej), ... Recenzja książki Majówka

Książka gęsta od słów

12.12.2021

„Dotyka… poderwać gęsią skórkę do lotu” jest książką dopracowaną w każdym calu. Ale to w każdym każdym. Przesyłka – rewelacja. Wpis od Autora Nieznanego. – rewelacja. Obwoluta – rewelacja. Okładka – rewelacja, do trzymania idealnie wygodna. Pięknie wykonana obwoluta magicznie mnie hipnotyzowała, kiedy chciałam na chwilę zatrzymać się z moimi myśla... Recenzja książki DOTYKA... Poderwać gęsią skórkę do lotu

Bo świat powtarza się i będzie się powtarzał w nieskończoność (Preterita)

3.01.2021

Książkę otrzymałam z Klubu Recenzenta serwisu lubimyczytac.pl, dzięki uprzejmości Autora Nieznanego. Dziękuję. „Nawiść” od razu, gdy tylko się pojawiła, zwróciła moją uwagę. Tytułem, Autorem (Nieznanym.), okładką. W zasadzie wszystkim, czym tylko mogła, robiąc dobre pierwsze wrażenie i rodząc moje postanowienie – muszę ją przeczytać. Tytuł – ni... Recenzja książki NAWIŚĆ... Historia pisana wierszem czarnym

Ale o co chodzi?

WYBÓR REDAKCJI
29.05.2020

Oj, poszalały panie autorki. Kulturoznawczyni i filolog klasyczny. God mode – tryb boga, nieśmiertelność. Kusiła mnie ta książka bardzo i w końcu skusiła. Temat stary jak świat: poszukiwanie nieśmiertelności. Ale o tym dowiadujemy się jeszcze zanim zaczniemy czytać. Choć temat oklepany i przegadany, to powinno być ciekawie. Czyta się szyb... Recenzja książki God mode

Życie poza nawiasem

WYBÓR REDAKCJI
17.05.2020

Autorka "Żywicy" – Ane Riel jest Dunką, nazwaną przez Komitet Nielsa Matthiasena (chyba przy duńskim ministerstwie kultury, bowiem dostała od nich stypendium właśnie Nielsa Matthiasena, za dotychczasowe autorstwo) „autorką wyjątkowego talentu, niezwykłej odwagi i rzadkiej wyobraźni”. "Żywica" otrzymała kilka nagród za książkę kryminalną w Skandyna... Recenzja książki Żywica

Zbudzić nietoperza

11.04.2020

W opisie z okładki czytamy, że Transsuma to pełna niewygodnych pytań opowieść o odkrywaniu siebie i porzucaniu religijnych konwenansów na rzecz konwenansów głęboko ludzkich. Że bezwstydna, przewrotna i bluźniercza. I dokładnie taka jest. Jest też o namiętności, o czułości, a może i o miłości. Od pierwszej strony czytelnik traci oddech i dług... Recenzja książki Transsuma

Naiwność boli

WYBÓR REDAKCJI
26.03.2020

„Hipodrom to wciągający kryminał…”- tak zaczyna się opis książki na okładce. Kryminał napisany jako krótka forma literacka. Liczy wszak 368 stron, ale czyta się za jednym zamachem, bardzo szybko i bardzo lekko. Książka napisana jest w duchu polskich filmów kryminalnych z lat 90-tych XX wieku. To Sztos XXI wieku ;) Główna bohaterka Melan... Recenzja książki Hipodrom

Kryminał i obyczajówka w jednym

WYBÓR REDAKCJI
9.02.2020

Za egzemplarz recenzencki, który wywalczyłam w Klubie Recenzenta nakanapie.pl, bardzo dziękuję. Znakomite opinie na temat książki zachęciły mnie do czytania pomimo faktu, że jest to druga część cyklu. Było warto. Autor Grzegorz Skorupski, historyk, jest zastępcą burmistrza Gostynia, miasta, w którym dzieje się akcja książki. Fajnie mieć takiego... Recenzja książki Dłonie śmierci

Plutopia

31.12.2019

Ogromne tomisko (zresztą przepięknie wydane), ale nie odstraszyło mnie a temat wręcz zachęcał. Książka wybitna. Tak. Po jej przeczytaniu mam wrażenie, że koniec ludzkości to jedynie kwestia czasu i to wcale nie aż takiego długiego. W sumie to wszyscy wiemy, że żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, że sami sobie to robimy... Nasuwają się tylko pyta... Recenzja książki Plutopia

Co z nas pozostanie?

31.12.2019

Czyta się jakby się oglądało wspaniały program popularnonaukowy (audiobooka powinna czytać Krystyna Czubówna, słuchałoby się znakomicie). Napisana jest w sposób łatwy w odbiorze, wielokrotnie można krzyczeć - eureka! I tak mniej więcej... do połowy. Później zrobiła się dla mnie za bardzo naukowa, musiałam się bardzo, ale to bardzo skupiać na treśc... Recenzja książki Cienie zapomnianych przodków. W poszukiwaniu naszej tożsamości

Można? Można!

31.12.2019

Typowa sensacja. Raczej o miłości do ojczyzny. Jest to książka z przesłaniem, które powinno trafić do mózgów i serc wszystkich ludzi. W szczególności tych, którym spory partyjne przesłaniają powody, dla których być może kiedyś decydowali się na pójście do polityki. Końcówka zapewne jest autorstwa Billa Clintona, który trochę przesadził ;) Czytając... Recenzja książki Gdzie jest prezydent

Magia jest w nas

WYBÓR REDAKCJI
29.12.2019

Do przeczytania „Posłańca” skłonił mnie opis na okładce. Tajemnicza wędrówka w poszukiwaniu przeznaczenia… Trzyma w napięciu do ostatniego zdania… To wszystko prawda. Polowałam długo na tę książkę, aż upolowałam. W 2019 roku wyszło przepiękne wydanie Naszej Księgarni, w twardej oprawie. Bardzo się cieszę, że wreszcie dane mi było ją przeczytać. ... Recenzja książki Posłaniec

Półsłówka

28.12.2019

Opis od wydawcy mówi wiele, ale jednocześnie nic. Wystarczy, żeby zacząć czytać. Bardzo mądra książka. Życiowa. Obnażająca ludzkie tajemnice. Opowiadająca tak naprawdę o nas samych. Nie zdradzę tajemnicy, jeśli wspomnę, że losy członków rodziny mają ze sobą wiele wspólnego, bo dane te znajdują się na okładce książki w opisie. Zaczynamy jednak c... Recenzja książki Półsłówka

Akuszerka

28.12.2019

W przeciwieństwie do nieprzychylnych opinii mnie bardzo się podobała. Poza tym stanowi ona porządny łyk historii (o II wojnie światowej w Laponii), w tle, ale jednak. Ale przede wszystkim to naturalizm i opis wielkiego uczucia. Opis zakazanej miłości. Opis brzydoty. Opis namiętności silniejszej niż wszystko inne na tym świecie. Opis upodlenia czło... Recenzja książki Akuszerka

Kwiaty dla Algernona

27.12.2019

Długo szukałam tej książki. Niezmiernie się ucieszyłam, kiedy wreszcie ją zdobyłam. Nie spodziewałam się, że zrobi ze mną to co zrobiła. Choć to fantastyka, to bardzo realna. Choć napisana ponad ćwierć wieku temu, to bardzo aktualna. Niesamowicie wzruszająca. Tak naprawdę - do łez. Każdy z nas może odnaleźć siebie w jednym z bohaterów - w to nie w... Recenzja książki Kwiaty dla Algernona

Płacze i czytelnik

WYBÓR REDAKCJI
25.12.2019

Zastanawiałam się, czytając tę książkę, co mnie skłoniło do tego… Tak długo na nią polowałam. Cóż, chyba za długo. Ale ok, zaczynam. Zaznaczam, że może zbyt dużo napiszę o treści, więc kto nie lubi wiedzieć przed, niech nie czyta. Książka dziwna. A to dlatego, że mogłyby z niej powstać co najmniej cztery opowieści. Jedną z nich bardzo chętni... Recenzja książki Kiedy płaczą świerszcze

Sodoma i Gomora

WYBÓR REDAKCJI
19.12.2019

Dość długo czytałam tę książkę, ale inaczej się nie dało. Ogrom nazwisk i faktów przytłaczał. Z tego względu ciężko mi się czytało, trzeba było wiele razy czytać po kilka razy różne fragmenty, żeby dotarły do umysłu. Ale to przecież reportaż. Bazuje na faktach, na nazwiskach, a więc czasami ogrom danych musiał przytłaczać. Przytoczenie nazwisk roz... Recenzja książki Sodoma. Hipokryzja i władza w Watykanie

Brutalna kołysanka

WYBÓR REDAKCJI
17.12.2019

O rabunku dzieci rasowo cennych... w trakcie II wojny światowej i po. Ale nie tylko. Przerażające, a jednak działo się. Do dzisiaj żyje wiele osób, które nie wiedzą kim są. W jedną i w drugą stronę. Dla mnie porażające było zderzenie z informacjami o bezwzględnym po wojnie odbieraniu dzieci z kochających rodzin zastępczych, nie patrząc na dobro dz... Recenzja książki Brunatna kołysanka. Historie uprowadzonych dzieci

© 2007 - 2024 nakanapie.pl